Bicikli és szabadság Debrecenben

Az lesz! 2010-ben, ha a cívisváros megnyeri az ifjúsági nyári olimpiai játékok rendezési jogát. Ha nem?

Ha már Európa Kulturális Fővárosa nem lehet Debrecen 2010-ben, akkor kitekint a vén kontinensről, és világrendezvényre aspirál. És még esélyes is lehet. Tény, a sport ügyei jobban mennek itt az utóbbi évtizedben, mint a francos kultúra nyűgségei.

A város közgyűlése hipp-hopp áldását adta a plénumra, a szoclib kormány garanciát vállalt a fideszes álomra, napok alatt gatyába rázták a pályázatot, és már el is vitte a magas delegáció Lausanne-ba.

Kicsit feszesek voltak a határidők, és a nemzetközi sporteseményekben megedződött helyi gárdának csak az utolsó pillanatokban jutott eszébe, hogy valami honlapot is kéne kreálni, mert az már csak így szokás a világban. Kapkodva készült, olyan is. Például a tetején van egy hatalmas holttér, miközben ha a menüjében rákattintunk valamire, a változás csak a látótéren kívül következik be alant, így sokat kell rollerezni le és fel – tehát funkcionálisan rosszul funkcionál, ugye. Majd kijavítják.

A honlap nagy előnye, hogy sok olyan információ megtudható belőle – angolul –, ami a helyi sajtó és populáció számára eddig ismeretlen volt. Mondhatnánk, szép kezdeményezés ez, így ösztönözni a debrecenieket nyelvtanulásra, ha kíváncsiak városuk terveire, méltóztassanak elsajátítani az ángliusok beszédjét.

Na szóval van például egy olyan melléklet, ami az olimpia tervezett helyszíneit és azok fotóit mutatja. Nagyon gazdag! Nem mindig kívánatos. Mindegy. Ebből a dokumentumból például megtudhatjuk, hogy az új debreceni színházban (Debrecen New Theatre) lesznek a súlyemelő versenyek, és a színház 1000 (azaz egyezer) néző befogadására lesz képes az olimpia ideje alatt. Ez igen! De nem is ez az igazán igen, hanem az, ha Debrecen kapja meg a rendezési jogot, akkor 2010-re fel kell épülnie a színházat is magában foglaló nagy plázaizének, amivel kapcsolatosan azért vannak kétségek, hiszen az új piac átadása is évek óta csúszik.

A honlapon fellelhető egy sajtóközlemény is, amiben a világ – de nem a haza és nem a város – tudtára adják, hogy 2010-ben 3000 (azaz háromezer) ingyenbicikli áll majd az olimpia akkreditált résztvevői rendelkezésére, amivel majd canglizhatnak az egyik helyszíntől a másikig. Hoppá! Sőt méghoppább! A sajtóközlemény tanúsága szerint ezek a biciklik az olimpia után maradnak Debrecenben a helyi lakosság szolgálatára. Olyan lesz ez nekünk, mint Párizsban a Vélib, fél órára ingyenes, utána meg jutányos.

Szabadság, bicikli – szeretem! Ez az ígéret ugyanis annak bizonysága, hogy jelentős és pozitív tudatmódosulás ment végbe egyes debreceni agyakban. Itt ugyanis korábban be akarták tiltani a civil biciklis felvonulásokat, kerékpárút alig van a városban, biciklitárolókért is éveket kell könyörögni, a főtérre tévedő tekerőkre meg máig vadásznak az önkormányzati közterület-felügyelők. De majd! Lesz sok és biztonságos kerékpárút Debrecenben keresztül és kasul, hisz olimpia-rendezésünk nem maradhat meg úgy a jövő köztudatában, hogy a versengés világtörténete során a helyi autósok itt gázolták el a legtöbb ifjú olimpikont, hogy kátyúkban felbukva itt törte kezét-lábát a legtöbb sportoló. Ugye?

Másképpen lesz holnap, mert az eszünkbe sem jut, hogy a „green bike”-okat beígérő sajtóközlemény csak hanta lenne.

Párizs

 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr72238003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása