Maradjon zöld!

Előbb benzinkutat terveztek ide, most áruházat. Az ott élőknek egyik sem kell. Győzhet-e a polgár?


A SPAR Magyarország építene áruházat arra a területre, amire korábban benzinkutat tervezett a város és az ÖMV, annak felépítését azonban egykoron sikerült megakadályozni a környék polgárainak. A másfél évtizede húzódó ügyben most ismét a lakosság akarja kezébe venni az ügyet, mert másra nem nagyon számíthat.

Voltak már hasonló témában sikeres akciók. Állampolgári tiltakozás akadályozta meg például a Nagyerdő szélére, a Kartács utca környékéra tervezett tömeges társasház-építést (így kezdődött), vagy a Papp László fideszes frakcióvezető feleségéhez kötődő tócóskerti társasház projektet.

Ezennel ki győzedelmeskedik Debrecenben, ki tud nagyobb erőt mutatni, kit képvisel az önkormányzat? Ezekre a kérdésekre még korai a válasz. Jelenleg ott tartunk, hogy a beruházást ellenzők nyílt levéllel fordultak a polgármesterhez, illetve demonstrációt hirdettek május 17-én, szombaton 10 órára a tervezett áruház helyére, a Békéssy Béla és a Böszörményi út sarkára.  

Nyílt levél Kósa Lajos polgármester úr részére


Az egészséghez és a nyugodt pihenéshez való alkotmányos jogunkkal élve tiltakozásunkat fejezzük ki a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-nek a Debrecen Békéssy B.utca- Böszörményi út sarkán található 21359/3 hrsz-ú ingatlanra irányuló beépítési tervei ellen.

Tiltakozásunkat a következőkkel indokoljuk:

- A terület olyan zöld felületet jelent, mely a közelben lévő ingatlanok értékét jelentősen növeli, hiszen a tiszta levegő, a szép környezet ténylegesen is beépül az ingatlanok árába. Az itt élő lakók a zöld felület tartós fennmaradásának reményében vásárolták meg ingatlanjaikat, mely egy bevásárló központ esetleges felépülése esetén jelentősen veszítene értékéből.

- A kérdéses telek közvetlen közelében nagyszámú gyermek él, akiknek joga van a tiszta levegőhöz. A bevásárlóközpont olyan forgalmat generálna, mely komoly egészségkárosodást okozna.

- A zöld területen nagyon sokan sétálnak, kutyát futtatnak. Egy ilyen park hozzájárul a lakosság jó közérzetéhez, és legalább olyan fontos objektum a lakótelepen, mint az iskola vagy az egészségügyi rendelő.

- Egy bevásárló központ a lakótelep több tucatnyi kis boltját tenné tönkre, ami nagyon sok család ellehetetlenüléséhez vezetne. Olyan számú munkahely szűnne meg, melyet egy áruház nem tud pótolni.

- A bevásárló központoknak a város szélén a helyük egy civilizált országban, nem pedig a lakókörnyezetbe szokás építeni, hiszen az megakadályozza a lakók nyugodt, biztonságos, kiegyensúlyozott pihenését.

- A parkban számos idős kort megélt fa található, mely hozzájárul az oxigénben gazdag levegőhöz, csökkenti a porszennyezést, csökkenti a zajterhelést, esztétikai élményt nyújt. Egy beruházás mindezt elpusztítaná, és ha új fákat ültetnének, azok akkor sem érnék el a mai fák méretét a lakók életében.

- A zöld felület segít csökkenteni a nyári kánikula okozta hőséget. Egy hatalmas betonfelület több Celsius fokkal is megnövelné a környék nyári hőmérsékletét.

Kérjük az önkormányzatot, hogy érveink figyelembevételével akadályozza meg a kérdéses park beépítését.
Megoldási javaslataink:

- Az OMV Hungária Kft tulajdonában álló telek az 1991.évi, majd az 1992.évi vásárlást követően alakult ki. Az OMV 3 éves beépítési kötelezettséggel vásárolta meg a telket, mely előírás nem teljesítése esetén az önkormányzat jogosult elállni az ügylettől. Ennek értelmében az eredeti vételár visszaadása mellett az önkormányzat vásárolja vissza a területet.

- Az önkormányzat a lakossági tiltakozásra tekintettel rendeljen el beépítési tilalmat a területre, ami a jelenlegi és a későbbi befektetők számára is értéktelenné teszi az ingatlant, és biztosítja a hosszútávú fennmaradását.

- A terület egy része jelenleg be van kerítve, amit a lakosság kutyafuttatóként használ. A város távoli pontjairól is érkeznek ide kutyatartók, hiszen ez az egyetlen bekerített rész a városban, ahol a kutyákat szabadon lehet engedni. Javasoljuk, hogy a terület bekerített része hivatalosan is kutyafuttatóvá legyen nyilvánítva. Ezzel hazánk első valódi kutyafuttatója jöhetne létre, ami megfelelően kommunikálva a városnak is komoly presztízst jelentene. Ezen a helyen akár kutyabemutatókat is lehetne rendezni a jövőben.

Debrecen, 2008. május 7.


A beruházást ellenző lakók nevében:
Nagyné Mátray Emília

Dr. Bihari Zoltán összekötő: bihari@agr.unideb.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr63466233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cityhall 2008.05.13. 12:09:45

Itt a vonatkozó közgyűlési előterjesztés, hogy még tisztább legyen a kép:
portal.debrecen.hu/varoshaza/onkormanyzat/kozgyules/omvtelekugy080220_eloterjesztesek.html

SzK 2008.05.13. 12:19:15

A szokásos koreográfia várható.
Ha kicsi a lakossági erő, akkor elsöprik. Ha nagy a tiltakozás, akkor Kósa az élére áll, mintha ő mindig is azt akarta volna.

kissné 2008.05.13. 12:22:50

Jobb ott élni a posványban, az a lényeg, hogy még vagy 60 évig ne történjen semmi. Az hogy kapnak egy csomó munkalehetőséget, stb, azt nem fogják fel ésszel. Na ez a falu.

civiske 2008.05.13. 12:27:56

kissné - Milyen posványról tetszik írni? Biztosan sosem járt arra, így persze könnyű dőreségeket írni. Csomó munkahely? Hol? A Spárban? Ez is nagyon vicces meglátás.

Pszt! 2008.05.13. 12:40:59

Nagy divat lett ebben az országban tiltakozni bármi ellen. Akármit akarnak építeni mindíg akad, aki irigységből, butaságból, rosszindulatból, feltűnősködésből keresztbe akar tenni.

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.05.13. 12:41:29

Felőlem legyen kutyafuttató, de akkor a lakók vállalják a rendbentartását is, mert az katasztrófa, ahogy most kinéz. És ne az önkormányzattól vagy a tulajdonostól várjuk, hogy majd füvet kaszál, parlagfüvet írt vagy a kutyapiszkot összeszedi.

Gropius 2008.05.13. 12:45:20

"A zöld területen nagyon sokan sétálnak, kutyát futtatnak." Ha jól tudom az egy bekerített terület.

Szabóbé 2008.05.13. 12:45:43

Nagyon jó ötlet, át kell adni az ottani lakóknak gondozásra, és ha nem tartják rendben, akkor elvenni tőlük.
De könyörgöm, ne a kevés zöld helyre építkezzenek már a városban! Menjenek ki a városszélre, ott aztán van tér elegendő teljesen a Hortobágyig!

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2008.05.13. 12:48:10

"De könyörgöm, ne a kevés zöld helyre építkezzenek már a városban! Menjenek ki a városszélre, ott aztán van tér elegendő teljesen a Hortobágyig!"

Azért én a Csapókertben szívesen feláldoznék egy talpalatnyi zöld területet egy áruháznak, mert egyszerűen nem normális az az állapot, hogy keresztül kell menni az egész városon egy nagybevásárláshoz. Jó tudom, a lakótelepek környékén él a legtöbb ember, de akkor is...

Szabóbé 2008.05.13. 12:51:26

Talán szólni kellene a képviselőnek és a frakciójának, hogy érjék el, hogy arra tereljék az áruhátépítőket, ne olyan városrészre, ami egyébként is ellátott.
Legyen Spár a Csapókertben, de ott se zöld helyen, hanem valamelyik kiürítendő önkormányzati ingatlanon. Van ott sok.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.05.13. 13:11:48

a spár kósáék természetes érdeke, elvégre kósáné beszállíttat nekik. kutyafuttatás mehet a picsába, úgyis bót lesz.
ezt "sajtókommunikálom" már én is január óta.

L'azanyja 2008.05.13. 13:36:39

Tényleg elég érthetetlen logika, hogy a nyugati városszélen egymás hegyén-hátán nőnek a bevásárlóközpontok, keleten meg semmi, egy órát kell utazni, ha onnan el akar jutni valaki vásárolni. Mindig a 33-as út nagy forgalmával indokolják, csak azt hagyják figyelmen kívül, hogy 1. a vásárlók többsége a városból megy ki, nem az átutazók mennek be a boltokba, 2. ha a forgalmat elosztjuk az üzletek számával, sokkal kisebb érték jön ki, mint ha a Sámsoni, Vámospércsi vagy Mikepércsi út forgalmát nézzük, 3. a vásárlók igen jelentős része Romániából jön, ami ugye szintén keleti irányban van.

kételkendő 2008.05.13. 14:04:01

A Spar nem árul minőségi élelmiszert. Az egész országból el kéne takarodniuk.

Dr Kangörény 2008.05.13. 15:08:00

Én ugyan az ország másik végén élek, de számomra érthető a lakók véleménye, azzal a megkötéssel, hogy amikor telket vettek az adott helyen, megnézték-e a városrendezési tervet? Ha akkoriban szerepelt benne a benzinkút-áruház, akkor érthető az igény, de nincs alapja. Ha nem szerepelt, akkor húzzanak bele és akadályozzák meg az építkezést!

w1ttmann 2008.05.13. 15:33:19

A terület 10-, 14 emeletes házak, illetve négysávos út által közrefogott terület, ahol korábban rendre valamelyik cirkusz vert sátrat. Noha kerítés veszi körül, jelenleg kutyatartók viszik oda futtatni/sétáltatni az ebeket. Én egy hatalmas sörsátrat képzeltem oda mindig is. Kár érte.

liberálisváros · http://liberalisvaros.blogter.hu 2008.05.13. 21:16:16

A keleti városrész vágya rövidesen teljesül, a Sámsoni úti Óvoda helyén -állítólag SPAR - áruház lesz, az óvoda meg a Veres P. utcára megy ősztől: www.deol.hu/main.php?c=9543 és
www.dtv.hu/hir.php?id=14452

szemtanú 2008.05.14. 08:47:05

Szeretem mikor tiltakoznak az ott élők az épülő áruházak ellen. ha a szomszédjában van zavarja, ha más környékre már építettek, akkor viszont az a legkedvesebb szórakozása, hogy beül a kocsijába és vásárolni megy oda, ahol már jól megszívatták az ott élőket. ritkán járok a ti borzalmas városotokba,de látom olyankor,hogy hétvégén már így sem lehet közlekedni a sok fényesképű, veresnyakú tahó cívistől, disznóságtól kigömbölyödött parasztok lökdösik egymást mindenhol és őrült höcsögdühvel vásárolnak...
áruházat minden sarokra, az kell a debreceninek! /is/

munkahelyteremtés? 2008.05.14. 09:04:31

Kissné: kb. annyi munkahely lenne, mint a leendő új Teva részlegben :) Néhány vezetőbeosztású ember (aki adózik és fizet TB-t), a többi "melódiákos". És állítólag még állami támogatást is kap... Multik, Teva, stb., egy cég...

civiske 2008.05.14. 11:21:58

Erről sem ad hírt az önkormányzati média. Csak a propagandára megy a közpénz, a problémák nem illenek bele.

Roberta 2008.05.14. 14:17:59

Vicces a városotok!
Művirágkarnevál után Papírkutyafuttató?

Marosán 2008.05.16. 06:20:56

Éljen a lakosság és éljen a demokrácia az újkertben is. Elé fekszek a buldózernek ha arra jön. A biztonsági embert meg megdobálom kutya szarral !

L'azanyja 2008.05.16. 08:39:37

Szemtanú!, de jó, hogy megírtad, milyenek vagyunk mi debreceniek, sosem jöttünk volna rá nélküled. A te városodban/faludban/tanyádon biztosan csak egyetemi tanárok vásárolnak a boltokban (biztosan csak véletlenül nem írtad oda, hogy hova valósi vagy). Igaz, nagy a forgalom, mint minden nagyvárosban, de ha ennyire irtózol a tömegtől, javaslom kerüld el a fővárost, ott még nagyobb, még agyvérzést kapnál egy dugóban, miközben a budapesti fajtajelleget próbálod erőltetve meghatározni.

Kosa Varos 2008.05.16. 22:01:42

Mint fentebb is irtak, ez a varos Kosarol es barati korerol es erdekeirol szol. Bevasarlo kozpontra tenyleg szukseg van, de nem a varoson beluli zold terulet felaldozasaval. Van eleg sok regi lepukkant/elhanyagolt/nem hasznalt epulet. Viszont nem hinnem hogy a kutyaszarato jo otlet lenne, ha mar azert harcoltok hogy zold terulet, friss levego, gyerekeknek szabad terulet, akkor gondolom nem nyakigero kutyaszarral kepzelitek el. Magam is kutya tulajdonos vagyok es tisztaba vagyok vele hogy feleloseggel el jar meg idovel, szoval elholdom varos szelebe az ebet es nem egy lakotelep kozepere. Sok sikert a Kosahoz.

szemtanú 2008.05.17. 06:28:24

Na, eljutottunk a blog céljához! megint az a kurva kósa.... :)
lazannya, nem kell megsértődni, a lényeg nem az volt, hogy mekkora gyökerek vagytok, hanem az, hogy imád a sok észlény vásárolni, de csak a más környékén.

lavoár 2008.05.17. 08:14:05

szemtanú, itt tényleg egyetlen gyökér van. mikor veszed már észre magad?

Bobek 2008.05.17. 13:44:17

Sziasztok!
Én néhány éve lakom Debrecenben, és nagyon szeretem. A lakótelepek önmagukban viszont valóban eléggé lehangolóak, az épületek csúnyák, a lakások bennük olyanok, amilyenek, de az emberek életszinvonalán a zöld területek, parkok, sétányok javíthatnak. Éppen ezért örültem, hogy sikerült megakadályozni a benzinkút építését, azonban azt nem tudtam, hogy egy hiper-szupermarketet is szerettek volna ide - 1991-ben, amikor kötötték a megállapodást.
A Kósa elleneseknek emelem ki, hogy akkor még a liberális városvezetés hozta a döntést.
Az, hogy most a koloncot nem akarják visszavenni, teljesen érthető. Én sem örülnék neki, hogy ha a város közös vagyonából finanszíroznák, hogy a telket visszavásárolják.
Erre én azt javasolnám, hogy mivel a környéken lakóknak van szükségük a telekre, az önkormányzat közbenjárásával vásárolják meg ők maguk a telket. Ez 120 millióba kerül, nem olyan nagy összeg, hiszen nyilván nagyon sokan laknak itt, és sokan szeretnék ezt a telket. Ha jönne egy cirkusz, vagy külsősök szeretnék használni, például kutyafuttatásra, vagy megőrzésre, akkor még bevételük is lehetne belőle. Ráadásul, ugyebár ezzel a beruházással megmaradna - vagy akár növekedne ingatlanuk értéke is.
Ha ezt ők nem akarják, akkor épüljön ide is egy társasház. Milyen jó lenne, még több ablak.
De az, hogy itt Spar legyen, maga a Spar szempontjából is meggondolatlanság, hacsak a Délibábból nem akarnak kiköltözni. Mert ott van már egy, néhány száz méterre a telektől...

cityhall 2008.05.17. 13:56:37

Bobek, mivel csak néhány éve élsz Debrecenben, így nem tudhatod, hogy 1991-ben bezony benne volt a Fidesz a várost irányító koalícióban, alpolgármestere is volt, és a Fidesz is megszavazta a benzinkút létesítését.
Nem fontos, csak ezt gyakorta elfeledik még a debreceni fideszesek is, és úgy állítják be Debrecent, mintha csak 1998 óta lenne közük a felvirágoztatásához.

Bobek 2008.05.18. 10:34:47

Nos, akkor legalább megint van egy közös pöcegödör, tehát nem mutogathat a két tábor egymásra.
Szerintem vegyétek meg magatoknak és a kutyusaitoknak, és kész, meg van oldva a probléma.

oblomov 2008.05.20. 17:26:02

city! Alpolgármestere 1991-ben az akkor ellenzéki MDF-nek is volt, ami nem jelentett semmit. Az a full-liberális Fidesz viszont ez a mai Fidesz lenne szerinted? Mintha úgy állítanád be.
süti beállítások módosítása