Playboy és emlékezet

Nem volt hiábavaló a polgármester szereplése a nyuszis magazinban. 

Milyen lesz a világ 40 év múlva? – tette fel a kérdést a negyvenedik születésnapját ünneplő Világgazdaság 40 olyan hazai topmenedzsernek, aki szintén 40 éves. A kérdések között az is szerepelt, hogy a mai politikusok közül kikre fognak emlékezni négy évtized múltán.

A mai pártok elnökei közül a válaszadók 64-64 százaléka szerint Orbán Viktorra és Gyurcsány Ferencre fog emlékezni a 40 évvel későbbi utókor. Sólyom Lászlót mindössze 9 százalék jelölte, Dávid Ibolyát, Fodor Gábort, Kóka Jánost és Semjén Zsoltot pedig csak 5-5 százalékuk. A kérdés nyitott részébe Antall József és Göncz Árpád nevét írta be a válaszadók tizede. A lényeget így fogalmazta meg egy negyvenéves menedzser: „Nem a »kire« a kérdés, hanem a »hogyan«.” Valaki szerint Debrecen polgármesterére is emlékezni fognak. Így: „Kósa Lajosra, egy építkezésen véletlenül előkerült régi Playboyból.”

A debreceni polgármester efféle említése nyilvánvalóan a móka kategóriájába tartozik. Vagy mégsem? Úgy tűnik, a kívánt eredményt elérte Kósa Lajos a Playboynak adott nyilatkozatával. Beszélnek róla. Ma is, bár az eset közel két éve történtAz emlékezetet persze nem a nyilatkozat ténye tartja ébren – más politikusok is adtak interjút a nyuszis magazinnak –, hanem a környülállásai (motoros fotózás a Modembenés néhány durva kitétele (pl. Dávid Ibolya sértegetéseami miatt később elnézést kért Kósa). Egyikre sem szabadna büszkének lenni, visszamenőleg sem, de mint láthatjuk az idézett topmenedzser példájából is: az efféle szereplések a maradandóak. Vagy mégsem?

Nehéz lehet manapság politikusnak lenni, különösen azoknak, akik úgy vélik, hogy a közéleti túlélőshowban történő sikeres szereplésükhöz elengedhetetlenül szükséges a bulvárban feredőzés. Akik vallják az ősrégi celebdumát: „mindegy mit mondanak, csak beszéljenek rólam”. Kár értük. Egy politikus mégsem lehet Kiszel Tünde! Egy politikus nem jelenkori ismertségét tartja mindenáron szem előtt, hanem választóinak szolgálatát, mert így maradhat meg tisztes emlékezete az utókorban! Vagy talán ezek már rég meghaladott 19. századi nézetek lenének? Soroljuk csak, kikre emlékszünk a 19. századi magyar politikai életből! Hosszú a lista. És milyen hosszú lesz a 21. század elejét felidéző politikusi névsor? No, eziránt érdeklődött a Világgazdaság a topmenedzserektől.

Reménykedjünk, hogy nem lesz igaza a Kósát megemlítőnek. Nem így, nem ezzel a nyuszis hivatkozással lesz igaza.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr81881111

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Grundaktív 2009.01.21. 14:22:46

Csokonai szülőháza Saját készítésű videonkon bemutatjuk Csokonai Vitéz Mihály költőnk szülőházát. A helyszín Debrecen, a barkácsbolt elköltözött. Ugye, milyen érdekes? (A kép forrása: Hajdú Online) ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.01.16. 08:47:38

elég gáz, ha egy politikusra azért fognak emlékezni, mert szerepelt a p_ayboy-ba.

Miss Marple 2009.01.16. 09:12:01

Jajajaj, ez a sistergő irigység... Csak mert úgy alakult történelmileg, hogy Mr Basahalomra már néhány év múlva sem fog emlékezni senki...

a_tom 2009.01.16. 09:38:34

Kossuthról akit nem érdekel a történelem kb annyit tudhat hogy valami eső esett a kalapjára. Ez van, ettől nem lett Kossuth se több se kevesebb.

nevergone 2009.01.16. 09:43:27

@Miss Marple: De igen, talán a Google cache, csak nem tudom, milyen keresőszavakkal... :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.01.16. 10:01:48

a politikus szakma nem a galamblelkű igazmondó juhászok sportja.
kósa a legjobb példa erre. hatalom, hírnév, mo' money.

Miss Marple 2009.01.16. 11:04:20

@nevergone: Talán öt szóköz egymás után?

matkó 2009.01.16. 18:39:34

@a_tom: "Kossuthról akit nem érdekel a történelem kb annyit tudhat hogy valami eső esett a kalapjára. Ez van, ettől nem lett Kossuth se több se kevesebb."
Má szori, de hogy lehetne kosút több? Csak azér mer felfelé bukott, mikor az árvák pénzét ellopta? Ettől ő még egy köztörvényesen elítélt hőbörgő firkász, aki tragédiába sodorta az országot (tehetségtelenségével, felelőtlenségével, alkalmatlanságával), majd gyáván elmenekült. Akinek fontosabb volt a saját farka (ld. Dembinski feleségének szorgos megdugása), és a (kefélésben és hadügyekben is) alkalmatlan férj fővezérré kinevezése Görgey helyett, aki nem volt hajlandó kosút seggét nyalni. Úgyhogy a qrvaannyát kossútnak meg kósának meg minden politikusnak.

Tehéntőgy 2009.02.05. 09:29:45

Ennyi marhasagot osszehordani Kossuthrol, edes Istenem... Dembinskinek nem is volt felesege, maganyosan jott Magyarorszagra, mint Mr. Dubois, semmifele not nem hozott magaval. Nem tudom, hogy mitol lett volna Kossuth emigralasa gyava, Te, Pasztortaska nyilvan itt maradtal volna, hogy felakasszanak. (Megjegyzem: mindenki, aki tehette, emigralt akkor, kiveve a mar halalosan beteg Csanyi Laszlot, meg szegeny naiv Vecsey tabornokot.)
süti beállítások módosítása