A korlátlan szó

Mindenkinek megszabják, hány percig beszélhet, egyedül a polgármester szónokolhat addig, ameddig csak akar. És meg is teszi. 

A debreceni képviselőtestület ténykedését keretekbe foglaló szervezeti és működési szabályzat nem egyedülálló az országban, és nem pártspecifikus. Más városokban is hasonló regulák vannak, aztán az ezek adta lehetőségekkel vagy élnek a polgármesterek, vagy nem. A debreceni igyekszik kihasználni minden egyes alkalommal. Mivel ő vezeti a testület üléseit, neki az összes többi felszólalóval szemben megadatik, hogy akár korlátlan ideig is beszélhet. Amiatt, hogy a közgyűlési többséget adó párt képviselői nemigen szokták felszólalásaikkal hátráltatni a képviselőtestület munkáját, többnyire az ellenzékiek aggályoskodnak, így a városvezető az oppozíció felvetéseire reagál. Hosszan, kioktatóan, malíciával, sztorizva, lesajnálva, nevetségessé téve. Többnyire egy-egy napirendi pont vitájának lezárásakor, szavazás előtt, amikor már nincs mód a viszontválaszra. A többséget adó párt képviselői hátradőlve hallgatják a polgármestert, nagy kacagásokkal hálálják meg vezetőjüknek a poénokat. Az ellenzék soraiban pedig rendre kisebb morajt vált ki a pulpitusról elhangzó észosztás egy-egy kitétele, különösen a személyeskedő megjegyzések.

Így telnek Debrecen választott irányítótestületének munkanapjai immáron tizenegyedik esztendeje. Minderről azonban a város népe keveset tud, mert a helyi média nem nagyon töri magát, hogy részletes tudósításokkal informálja a cíviseket. Az önkormányzati televízió ugyan mindig felveszi az egész ülést – ha éppen nem titokban, zárt ajtók mögött folyik a „vagyongazdálkodás” –, ám a teljes anyagot nem adják le, csak annak vágott változatát, ahol aztán a hangsúlyok oda kerülnek, ahová. Meglehet, a városi televíziónak fontosabb a képújság végtelenített sugárzásából adódó bevétel annál, hogy debreceni közgyűlés teljes egészéről beszámoljon. Ellenben ha már rögzítettek minden percet, felpakolhatnák a vágatlan cuccot az internetre, hadd nézze a lakosság jobb dolga híján. Nem pusztán a polgármestert, hanem minden képviselőt, többségit és ellenzékit, saját választókerületének városatyáját, mit csinálnak, hogyan teszik dolgukat. Tanulságos lenne.

Amíg pedig nem telik a félszáz milliárdos éves költségvetésű városnak legalább egy közepes minőségű webkamerára az élő közvetítéshez, addig maradnak a vágott anyagok. Az önkormányzati televízió összefoglalója mellett tegnap feltűnt egy másik anyag a neten. Kósa Lajos sziporkázik címmel a NolTV ad néhány perces ízelítőt a polgármester legutóbbi közgyűlésen elhangzott magánszámaiból. A fideszes nézőknek garantálta tetszeni fog, a nem fideszeseknek meg nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr611023959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2009.03.25. 17:57:08

Aki szeretné tudni, hogy mi történik valójában az önkormi hon(g)atyák és honatyák közös-ülésén, az olvassa holdrablo.blog.hu/ blogját.
Ő minden alkalommal kiosztja a legnagyobb hülyeséget mondónak a csörgősapi díjat is.

Én is könnyen, poénkodva költeném más pénzét, ha tudnám, hogy úgysem lehet elszámoltatni vele.

Oblomov 2009.03.28. 17:20:23

@Szakaly Gyorgy:

Mázlista vagy György! Fideszék keresgélik a politikusok elszámoltatásának lehetőségeit, és Suchman is tényként kezeli a - politikai mellett - büntetőjogi felelősségük kérdését.

atv.hu/videotar/090327_mit_is_mondott_suchman_gyurcsanyrol__itt_megnezheti_.html

Sebastian12 2009.04.01. 20:46:51

Jó ötlet! Számoltassuk csak el a kormányt, hogy hová tették azt a rengeteg pénzt!

redjohn 2009.04.08. 05:17:07

Nem tudjátok, miért nem lehet hozzászólni a HAON cikkeihez?
süti beállítások módosítása