Ki a király?

Kósa vagy behódolt Orbán előtt, vagy nevetségessé akarta tenni. Esetleg mindkettőt tette egyszerre.

Nagy megtiszteltetés érte Debrecen városát, vagyis inkább a helyi Fideszt, de leginkább Kósa Lajos polgármestert. Az új közgyűlés alakuló ülésére ellátogatott Orbán Viktor miniszterelnök. Nem először történt ez meg, hanem másodszor, ugyanis az 1998-as alakuló ülésen is itt volt, amikor Kósa először tette le polgármesteri esküjét. Azóta nem ismétlődött meg ez a magas rangú vizit, mert ugyan Kósa Lajost immáron negyedik alkalommal választotta első emberévé a voksoló helyiek többsége, ám Orbán Viktor azóta nem volt miniszterelnök. Mostanáig.


Ismételjük meg: nem kétséges, hatalmas megtiszteltetésnek számít, ha az ország miniszterelnöke elmegy egy város új testületének, polgármesterének beiktatására, Orbán Debrecenen kívül nem is járt máshol ilyen eseményen, kivéve Nagy-Budapestet, Tarlós István főpolgármesteri eskütételét. Márpedig ha az országot irányító politikus személyes jelenlétével járul hozzá az ünnepség fényéhez, akkor a polgármester alkalmi beszédének nem csak a helyiekhez kell szólnia, hanem a miniszterelnökhöz is. Tudta ezt Kósa Lajos (beszédírója), ennek megfelelően igazította szónoklatát.

Az eseményről beszámoló tudósítások többsége kiemelte a polgármester egyik – kölcsönzött – gondolatát. A Fideszt és a polgármestert töretlen hűséggel szolgáló önkormányzati televízió hírportálja így tudósított: Kósa Lajos letette a polgármesteri esküjét, majd köszöntőjében Rakovszky Dániel 1832-es főbírói beszédét idézte: „A király akaratát végre kell hajtani, a veszedelmet el kell hárítani, vagy ha arra nincs mód, akkor annak hatását csökkenteni, az elöljárók és a nép közötti bizalmat fenntartani és erősíteni.” Debrecen város hivatalos honlapja már finomított értelmezését adta az elhangzottaknak: Beszédében Rakovszky Dánielt, Debrecen hajdani főbíráját idézte, aki az 1830-as években három pontban jelölte meg a város vezetőinek feladatát: a király (vagyis az ország) iránti hűség, a polgárok szolgálata és a veszedelmek elhárítása, valamint a bizalom megtartása és erősítése. Kósa szerint ez ma is érvényes üzenet, amelyet az ország legnagyobb egységes önkormányzatának kötelessége szem előtt tartani, mivel jó példát kell mutatni a magyaroknak. Az ellenséges médiának szintén nem tekinthető HírTV honlapja így tálalta a történteket: Kósa Lajos polgármester beszédében Rakovszky Dánielt, Debrecen egykori főbíráját idézte, aki szerint a hivatal kötelessége a király és ország iránti hűség megtartatása, a nép szolgálata és a veszélyek elhárítása, vagy ha az nem lehetséges, akkor annak enyhítése a feladata.

Nem belemenvén történelmi okfejtésekbe – például miféle veszedelem is volt a hazában az 1830-as évek elején, amit el kellett hárítani? tán csak nem a reformkori országgyűlések gondolatvilága? – pusztán azt említsük meg, hogy Rakovszky főbíró beszédének idején Habsburg királya volt Magyarországnak, az az 1792 és 1835 között uralkodó I. Ferenc, aki – a honi történetírás szerint – mint a haladás és a felvilágosodás ellensége, erős rendőri uralmat és besúgórendszert épített ki, uralmát ferenci abszolutizmusnak nevezték. 1795-ben felszámolta a magyar jakobinus mozgalmat és a vezetőket kivégeztette. Az 1811-12-i országgyűlés után csak 1825-ben, a vármegyék erélyes fellépésére hívott össze országgyűlést.

Hát erről a királyról, ennek akaratáról, az eziránti hűségről beszélt Debrecen egykori első embere. De kiről beszélt a mostani, mit akart idézetével üzenni Kósa Lajos? Van valós aktualitása a szövegnek, vagy pusztán jól hangzik a citátum, mert olyan veretes, bölcs, fennkölt, és debreceni ember mondta, ráadásul főbíró, aki viszonylag hosszú ideig (1828-1843) állt a város élén? A friss debreceni értelmezések szerint a labanc királyra vonatkozó szövegrész egyértelműen Orbán Viktorra utalt a debreceni polgármester szájából. Kósa így tudatta Orbánnal és a Fidesszel, hogy korábbi ellentéteiket félretéve behódol a párt és az ország első emberének. (Van ennek jelentősége, hiszen korábban Kósa több alkalommal nyilvánosan is hangot adott ama nézetének, hogy Orbán Viktor alkalmatlan a miniszterelnökségre; illetve bizonyos fideszes belső körök hosszabb ideig úgy adjusztálták Kósát, mint Orbán lehetséges alternatíváját.) Más értelmezés szerint ünnepi beszédében ezzel az idézettel Debrecen polgármestere nevetségessé tette a gyakorta uralkodói ambíciókkal megvádolt Orbánt, és a királyi akaratnak való megfelelésre, a királyhoz való hűségre pedig egyfajta megkerülhetetlen kényszerként utalt. És az is lehet, hogy a kétféle szándék egyszerre nyert megfogalmazást Rakovszky Dániel főbíró szavainak megidézésével: Kósa be is hódolt Orbánnak, de azért meg is fricskázta.

Talán jobban érthetnénk a szöveget, ha Kósa Lajos beszédének egésze rendelkezésünkre állna. De ahogy a debreceni közgyűlések csonkítatlan dokumentációja sem érhető el a köznép számára, úgy ez a fontos beszéd sem ismerhető meg teljes egészében. Talán majd 180 év múlva. Hogy Debrecen akkori első embere pontosan idézhesse a mostani polgármester szavait. És hátha 180 esztendő múltán a Kósa Lajosról elnevezett utca szebb, ápoltabb, tisztább lesz, mint amelyik most viseli az egykori főbíró, Rakovszky Dániel nevét.


A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr32382657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.10.19. 12:25:22

Kiegészíthette volna a beszédét a mi kiskirályunk azzal, hogy mikor szándékoznak már a Nyíl utcai telkeket kisajátítani. Ugyanis ez a jelenlegi akadálya a nyíl utca szélesítésének. Ez pedig egyik feltétele a Rakovszky Dániel utcai permanens forgalmi dugók felszámolásásnak, a másik feltétele a várost elkerülő út megépítése a 47-es - 4-es út nyíregyházi irányában.
A főbíró nevét viselő út a rajta áthömpölygő óriási forgalom számára a várost mutató igazi imázs, nem pedig a piac utcai western díszlet.

gyrk 2010.10.19. 18:20:18

a Király az elvis. minden más valami fatális félreértés lehet...

Kékfogú Harald 2010.10.19. 18:20:18

Fiúk, lányok! A kolera!

csoko20 2010.10.19. 18:20:19

Mondjuk ezzel legalább nem fogja odabaszni a Ft-ot;)

Egyébként a Rakovszky utca tényleg gáz!!!!!!!!!
Hozhatták volna erre a 2-est villamost vagy metrót, vagy díszburkolatot, mert így inkább hasonlit Kosovska Mitrovicára, mintsem egy lendületesen fejlődő városra....

Kandabula 2010.10.19. 18:20:19

Nem talált volna Kossuth-tól valami időszerűbbet? (Esetleg Petőfi?)

AnnaKarenina 2010.10.19. 18:20:19

(1831-ben koleralázadás volt először Pesten és Budán, majd több keleti megyében, amit jól levertek. Talán erre utalt Rakovszky.)

Mindenesetre ez a királyozás semmilyen verzióban nem veszi ki jól magát.
(Eszembe jut a ki a király reklám.:)

mréveiller 2010.10.19. 18:20:20

Debrecen 98' előtt egy koszos kis porfészek volt. Mostanra visszaszerezte nagyvárosi arculatát. A fikázóbloghoz pedig blogger kiírhatnád a nevedet is csak hogy tudjuk ki írja! üdv egy debreceni

igényes 2010.10.19. 18:20:20

Azért ez egy gesztus volt Orbán részéről a debreceniek felé. A nemzeti összefogás itt kezdi bontakoztatni szárnyait. Kósa örülhet, és örül is, hogy Orbán megbocsájtott neki, így a városlakók nem szenvednek meg a kettejük között lévő ellentét miatt. Orbán azért tudja, hogy Kósa iránt töretlen a bizalom Debrecenben, Pokorni iránt a XII. kerületben, Rogán íránt az V. kerületben. Félni azért kell, mert ugyanezek a sikeres urak a kormány támogatása esetén 100% megnyerik a következő ciklust is. Na de az összes Fidesz polgármestert miként is tudja segíteni Orbán. Előbb utóbb jön a katasztrófa, mert a hivatalok eladósodottak. Nem hajtja be a pénzt a polgármestereken, akkor a polgárokon bizony behajtja.

Uva 2010.10.19. 18:20:21

Királyok egymás között...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.10.19. 18:20:34

"miféle veszedelem is volt a hazában az 1830-as évek elején, amit el kellett hárítani?"

Hát pl. kolerajárvány...

haderőfejlesztés 2010.10.19. 18:20:59

Nem Debrecenben élek, de sokszor jártam már ott, és biztos vagyok abban, hogy a helyi szociknak lehet talán a legszarabb az egész országban. Kósának nincs ellenfele, Debrecen pedig az ország egyik legszebb és legdinamikusabban fejlődő városa lett, vitathatatlanul kiemelkedik a többi nagyváros közül. Nem maradt más a debreceni szocik kezébe, mint az ilyen szarrágó blogok.
Szánalmas.

Tisztelettel:
Heusinger Tamás

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.10.19. 18:23:59

"az is lehet, hogy a kétféle szándék egyszerre nyert megfogalmazást Rakovszky Dániel főbíró szavainak megidézésével: Kósa be is hódolt Orbánnak, de azért meg is fricskázta."

Ennyire rafinált lenne Kósa? Igazság szerint éne nem néznék ki belőle egy ilyen intelligens tréfát...

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2010.10.19. 18:31:30

@M.Trezeguet: Nagyon mulatságos! Az én nevem nem titok, még arcom is van, ellenben neked, bátor hozzászóló, se egyik, se másik.

1kutya 2010.10.19. 18:46:17

@haderőfejlesztés:

Kedves Tamás!

Van egy ötvenesem, hogy a Kossuth térnél tovább nem jutottál (a'la kirakat)...

2010.10.19. 18:49:59

Ha semmibe nem tud belekötni, akkor ilyen apróságot keres! Kilóg a lóláb, kedves Zs.!
(Jellemző, hogy az Index is az ilyen cikket teszi ki a címlapra - miért is olvasom?..)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.10.19. 18:49:59

@haderőfejlesztés: A fejlődés ténye vitathatatlan, csak az a kérdés, hogy a több tízmilliárdos hitelállományt, amiből a nagy fejlődést finanszírozták, majd ki fogja megfizetni. Gyanítom, hogy nem csak a debreceniek.

vakvarju 2010.10.19. 18:50:19

@igényes: Megbocsátottak egymásnak. Sokba kerül ez még az adófizetőknek. Egyébként Debrecen mikor kezdi el visszafizetni a 30 milliárd Ft-os hiteltartozását?
Egyik ismerősöm elköltözött Debrecenből, mert szerinte Debrecen, piszkos, zajos, élhetetlen város. Én nemrég jártam Debrecenben, vannak ilyen, meg olyan részei is, mint általában a legtöbb nagyvárosnak. Mindenesetre nem költöznék oda, az biztos.
@Fedor: Retteg ő a Viktortól rendesen.

vakvarju 2010.10.19. 19:46:00

@haderőfejlesztés: Kérdezd meg légy szíves a tisztelt polgármester urat, hogy a szoci kormány alatt hány millió eurót kapott a város fejlesztésre? Ezzel miért nem dicsekedik a polgármester úr? Még szép, hogy ennyi pénzből dinamikusan fejlődik a város. Tudja valaki Debrecenben, hogy városi legenda szerint - miért hívják - Kósa urat hatos Lajosnak?

anarchia-bt 2010.10.19. 19:46:00

Micsoda szép dolog, ez a kibékülés.
Bájosan homo erotikus,- de legalább modernek a srácok.

Kandabula 2010.10.19. 23:40:52

Nekem ez a fénykép nagyon tetszik. Orbán kicsit kérdőjeles, Kósa maga a gyönyör.

Kandabula 2010.10.19. 23:40:53

A fénykép tökéletes. Szerintem erotikus.

1kutya 2010.10.19. 23:40:53

@vakvarju: a városi legenda szerint Kósa 10(20?)% Lajos a böcsületes neve...

Rakovszky · http://rakovszky.blog.hu 2010.10.27. 12:15:08

Talán jobban tette volna ha Rakovszky Dánieltől mást idézett volna.

Főbírósága alatt több csapás  nehezedett a városra s ö mindazok között nagy és nemes lélekkel teljesítette hivatását. Az 1829-ik év folyamán földrengés riasztotta meg a város lakóit. A rákövetkező télen öles hó hullott és iszonyú hideg dühöngött. Növelte az ínséget 1830 tavasza. Az idő hirtelen melegre vált, a rengeteg hótömeg gyorsan olvadt és széles e hazában mindenütt pusztító árvizeket idézett elő. Ekkor történt az a ritka eset, hogy a felduzzadt Hortobágy folyó és a gátját szakított Tisza vize zabolátlan erővel tört előre s elborította az egész hortobágyi pusztát.
A hortobágyi híd 5 öl magas karfája alig látszott ki a szenn áradatból. A lakosok rémülve menekültek a fékeveszített vízözön elöl s hozták Debreczenbe is a riasztó hirt. Futott, aki futhatott, de olyanok is voltak, akiket a halál martalékul szemelt ki. Tizenegy ember a hortobágyi malom padlására szorult. Körülöttük zúgott, bőgött az ár, s minden pillanatban rombolással és elnyeléssel fenyegette a malomházat.
Egy csősz élete veszélyeztetésével hozta meg a városba a vészhírt a szerencsétlenekről.
Ki szabadítja meg őket? "Ki vína bajt az égi háborúval, szélvészes, zimankós, viharos borúval?" Ki száll szembe a bősz elemmel? Ki az, aki embertársaiért életét sem szánja áldozatul hozni?
>Debreczen város legelső embere, főbírája, Rakovszky Dániel, aki mint a jó pásztor életét is oda adja az ö juhaiért. Már 68 esztendős ember, de még mindig erős s ami fő, mindhalálig eltökélt. Barátai, tiszttársai igyekeznek lebeszélni a veszedelmes vállalkozásról.
Felesége, a hü Lévay Zsófia, s három leánya Zsófia, Zsuzsanna, Ludovica sírva marasztalják.
De ö mindenkinek  azt, feleli:

"Én vagyok e város főbírája, első sorban felelős ennek kicsinyeiért és nagyjaiért Isten és ember előtt. Bocsássatok engem a kötelesség útján!
Az Isten velem lesz".

És csakugyan elment. A négy mérföldnyi távolságra eső hortobágyi hídhoz a veszélsé vált gázlókon csak nagy üggyel-bajjal juthatott el. Onnan tovább menni már lehetetlen volt. Nosza elő egy halász csolnakot! A hős férfi egymaga szállott bele. Mindenki istenkísértésnek tartotta ezt a dolgot. A szél süvített s magasra keverte a tajtékzó hullámokat. A főbíró emberfeletti erőfeszítéssel hatolt előre. A csapkodó habok egyszer felfordították ladikját. Már-már elveszettnek látszott, mikor újra sikerült neki a dühöngő habok felett úrrá lenni és a malmot elérni.
Így mentette meg  a nemes emberbarát az odaszorult szerencsétleneket, kik már éhség és gyötrelemtől elalélva kínos halálnak voltak  kipéczézve martalékul.

Ezt a hősi tettet akkor az egész ország megcsudálta, a debreczeni polgárság szemében pedig ezáltal a köztisztelet, szeretet: és becsülés legmagasabb fokára emelkedett főbírája, aki szerényen húzódott el minden dicséret és ünnepeltetés elöl.
De nemes tettének híre eljutott még a király trónjáig is. I. Ferencz arany lánczon függő polgári első rendű nagy arany érdemrenddel jutalmazá meg érte.

Ez után mondta Rakovszky Dániel a Kósa által idézetteket.

Ha már a cikkírója, a beszéd kritikusa a szónoktól történelem tudást vár el, akkor magától is elvárhatná.

A fenti szöveg (Megjelent 1904-ben „A Debreczeni képes kalendáriom ismeretterjesztő és szépirodalmi része” 31-34 oldalán.) többek között az interneten is elérhető a
www.rakovszky.eu/default_Dev.shtml?id=LiL3SDaniel1761
oldalon.

Jó lenne ha a mai politikusok is úgy gondolkoznának, mint Rakovszky Dániel 180 évvel ezelőtt.

Egyébként ősei IV Béla király mellet harcoltak a tatárok ellen 1241-ben a muhi csatában.
süti beállítások módosítása