Ki beszél itt 56-ról?

Amikor a politikus legyőzi a történészt.

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a jeles ünnepeinken szónokló politikusok mindenféle zagyvaságot összebeszélnek az aktualizálás jegyében, olyan csacskaságokat, amelyek rövidtávon sem állják ki az idő próbáját. Igen, arra valók a történelmi dátumok, hogy a jelen politikusai a jelen ügyeiben megmártózva hintsék a jelen idejű igét. Nem véletlen, hogy a nemzet nagy napjain a lakosságnak szánt ünnepségeken nem szakavatott történészek emlékeznek, hanem ilyen-olyan végzettségű (ha van nekik) politikai főmunkások. Úgy gondolják, egyedül nekik jár a néphez szólás lehetősége, ne ugasson ebbe bele a tudomány. De mi van akkor, ha a szónok egy személyben politikus és történész is, pártját nyilván elfogultan szerető ember, aki eljegyezte magát a história kutatásával és tanításával?

Debrecen abban a szerencsében részeltetett, hogy az 1956-os forradalom idei városi ünnepségének szónoka Pósán László volt, aki nemcsak a Fidesz helyi szervezetének első embere és Debrecen egyik országgyűlési képviselője, hanem történész is. („A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-ben szereztem magyar-történelem szakos diplomát, s azóta folyamatosan ott is dolgozom, a Középkori- és Kora Újkori Egyetemes Történeti tanszéken. 1995-ben egyetemi doktori, 2000-ben PhD fokozatot szereztem. Jelenlegi beosztásom: docens” – írja önéletrajzában.) Talán egy tudós egyetemi ember másként közelíti meg a történelmet, mint akárhonnét szalajtott politikustársai – gondolhattuk Pósán beszéde előtt. Utána már nem.


Képviselő úrnak volt egy-két apróbb tévedése. Például nem igaz az, hogy csak 1990-től lehetett ünnepelni az 56-os forradalmat. Ha személyesen nem emlékezne rá, íme a Wikipédia egy mondata: „1989. október 23. óta ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének napja és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja.” Aztán Pósán úr Gerő Ernőnek tulajdonítja 1956 egyik emblematikus mondatát („Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon.”), pedig azt Örkény István vetette papírra egykoron.

Az 1956-tal keveset, az akkori debreceni történésekkel pedig egyáltalán nem foglalkozó beszéd hallatán akár arra is gondolhattunk, hogy még az önkormányzati választások kampánylendülete tart, az nem engedi fogságából a képviselőt. Pósán László szónoklatában súlyos verbális csapásokat mért a jelen szocialistáira, azokra, akiket idén már kétszer kiütött a Fidesz. Nem kicsit, nagyon. Aztán nagy ívet húzott 1956 és 2010 között. „Ahogyan 56-ban, úgy 2010-ben is a magyar emberek forradalmat csináltak. Mindkét esetben gyökeres változást akartak, jobb életet, munkalehetőségeket, igazságos közállapotokat, biztonságot, jogállamot. Mindazt, amitől a szocialisták újra és újra megfosztották őket.” Pósán tehát lekapta a jelzőket, amiket korábban Orbán Viktor párt- és miniszterelnök ragasztott a forradalom szó elé, amikor választási győzelmükről beszélt, beszél. A debreceni képviselő nem a szavazófülkék forradalmáról szólt, nem is kétharmados forradalomról, hanem magáról A FORRADALOMRÓL. Ha alaposan belegondolunk, ez az összehasonlítás nem más, mint 1956 lekicsinylése. Szép kis ünnepi megemlékezés!

Csak abban bízhatunk, hogy Pósán László képviselő és docens úr ezeket a kósza, végiggondolatlan, a történelem tudományában eleddig értelmezhetetlen eszméit az egyetem falain kívül hagyja.

(Egyébként pedig Debrecenhez és 56 emlékezetéhez méltatlanul kevesen voltunk a városi ünnepségen, a hivatalosan – testületek, pártok, intézmények, szervezetek stb. nevében – koszorúzók és a fellépők száma meghaladta az érdeklődőkét.)

A mai napról szóló helyi tudósítások:

„Akik elfelejtik múltjukat, arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt”

A város több pontján koszorúztak '56 emlékére Debrecenben

Ünnepi megemlékezések

Pósán: 1956 harangszó volt

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr752394122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Táskás Tóni 2010.10.24. 07:01:34

Pósán sehol sem volt Orbánhoz ,hiszen utóbbi nem volt rest és "aktuálisan "beszélt az emberek pénzét eltőzsdéző magánnyugdíjpénztárakról. /Vajon Csányira gondolt?
süti beállítások módosítása