#292

Fürdős számok

     

Legyünk csak tényszerűek és számszerűek. Széchenyi szeretett fürödni.

Ez az ő korában nem feltétlenül tartozott a nyilvánvalóságok sorába. A gróf rendszeresen a reggeli órákra hívta meg konzultálni a nemesség ifjait a vidék és a világ soráról, épp arra az időpontra, amikor félmeztelenre vetkőzve bő vízben végezte hosszúra nyúló tisztálkodási ceremóniáját. Nem holmi magamutogatás szándékával, nem volt annyira szépszál ember, hanem a példamutatás igyekezetével. Remélte, ha őt mosakodni látják, majd csak divatba kerül ez a furcsa szokás. Aztán azt is tudjuk Széchenyiről, hogy minden folyót átúszott, ami elébe került – legyőzte, magáévá tette.

Elmondhatjuk tehát, hogy a gróf barátságban volt a vízzel. Talán emiatt kapott jelentős szerepet az Orbán-kormány által teremtett Széchenyi-tervben a feredők ügye? 2001-ben és 2002-ben 61 pályázónak összesen 28,8 milliárd forintot ítéltek oda termálfürdő építésére, bővítésére vagy korszerűsítésére. Van, ahol siker koronázta a beruházásokat, több helyen azonban kudarcos, veszteséges a működtetés. A Népszabadság mai cikke a pozitív példák között említi a debreceni Aquaticumotamibe egykoron közel egymilliárd forinttal szállt be az állam, s kihasználatlansága miatt mái napig a legvitatottabb helyi közpénzes beruházások között emlegetik a cívis város lakosai. Ez utóbbi téynről nem ír a Népszabadság, arról azonban igen, hogy „nyereséges például a Debreceni Gyógyfürdő Kft. is, ahol a felújított termálfürdőben ugyan csak nullszaldós a gazdálkodás, az új élménypark viszont 11 milliós hasznot hoz”.

A Debreceni Vagyonkezelő, az önkormányzati cégeket összefogó részvénytársaság frissen elkészült konszolidált beszámolójában azonban azt olvashatjuk, hogy a kebelébe tartozó Debreceni Gyógyfürdő Kft. 2003-ban 120 millió, 2004-ben 262,5 millió, 2005-ben pedig 360 millió forint működési támogatást kapott, ezen felül 2003-ban 22 millió, 2004-ben 120, 8 millió, 2005-ben pedig 117 millió fejlesztési támogatást. Magyarul ez azt jelenti, hogy a holdingba tartozó többi cég bevételéből ennyi pénzzel pumpálták az utóbbi három évben a gyógyfürdőt és benne az Aquaticumot.

Akinek van kedve hozzá, adja össze. Aztán vonja ki a következtetését.

     

* * *

     

DEBI SZEMLE:

- Klímakülönbségi locsoláshiány

- Titkos gyengék

- Törött üvegű kirakat

- Visszatartott diplomák 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr39244002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása