#393

Népvezetőt a népnek! 

      

Sorvezető, hővezető, cégvezető, gyártásvezető, félvezető, nemzetvezető. Eddig ezeket meg efféléket ismertem. Hála a kormányellenes tüntetőknek, most új elemmel gyarapodott szókincsem: népvezető. Ki ő? Papp Lajos szívsebész. Mi ő? Hát ez az.

 

Műveletlenségem az oka, hogy eddig nekem kimaradt ez a szóösszetétel. Pedig már Vörösmarty Mihály is használta A puszta sír című költeményébenMeglehet, ő találta ki. Legyen mentségem, hogy nagy karriert nem csinált a szó, a Google 70 találatot hozott ki,  míg a nemzetvezető szó ennek tízszeresét, a hővezető pedig 32 ezernél is többet eredményezett. 

Erősen fogyatkozó, de lankadatlanul kormányellenes tüntetőinknek, és a hangjukat felerősítő önkormányzati sajtó munkatársainak jár a köszönet e gazdagodásért. A deol.hu legutóbbi tudósítása címébe is kiemelte: Számítanak az új „népvezetőre”. Itt olvasható, hogy Papp Lajos (a cikk ugyan egy p-vel írja a nevet több helyen is, mindegy, majd kijavítják) szívsebészre számítanak, mint új népvezetőre. Ezek szerint volt(ak) régi(ek) is. Ki(k)?

És mit csinál egy népvezető? Nyilván vezeti a népet. De miként és hová? A népvezető olyan, mint a köztársasági elnök? Hogyan választják, a Duna jegén? Akkor király. Ha a Tisza jegén, akkor kiskirály. Vagy az is lehetséges, hogy nem választják, hanem annak születik. Messiás vagy dalai láma. És…

Már megint ez a sok bizonytalanság. Mint a rendszerváltás ügyében is. Még azt sem tudja a tájékozódni vágyó népfi, hogy a kormányellenes tüntetők nem fejtik ki alaposabban azt, amiről beszélnek, vagy a tudósítók spórolják ki a magyarázatokat.

Gazdagodtam tehát egy új szóval, csak épp azt nem tudom, hogy mit jelent. Gondolok valamire, de azt inkább ne jelentse.

(Ha valaki nem ismerné Papp Lajos szívsebészt, a Videobombon itt és itt megtekintheti szónoklás közben.)

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr72243885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása