#462

Leszakadtunk a terítékről    

Bár csuklik a gazdaság, átlag embernek fogyóban az átlagjövedelme, meg a magyar is fogy, ellenben minden gazdasági prognózis arról szól, hogy a turizmus, az idegenforgalom (de csúnya szó!) és a minőségi gasztronómia felívelése töretlen lesz, marad. Általában a hazában. És általában itt?    

Tavaly volt először „torkos csütörtök”, hamvazó szerdára egy héttel, mint idén, most immáron másodszor. Az idegenforgalmi holtidőre kitalált országos gasztronómiai esemény a vártnál nagyobb sikerrel zárult, lelkes volt étteremtulajdonos és bendőjét töltő ízmagyar, mindenki. Ki nem tudná, a móka arról szól, hogy ezen a csütörtökön az akcióba benevező éttermekben féláron adják a kaját. A jó hír és a jó marketing megtöltötte a resztorántokat, mint írom, mindenki boldog volt tavaly, s az lészen idén is, minden bizonnyal. A honi gasztronómia felvirágoztatásának, a magyarok étterembe visszacsábításának ideája találkozott azzal a pragmatikummal, hogy vendéglátóinknak a nagy haszna nem az étkekben leledzik, hanem az itókában, az meg nem volt féláron, de ha már eszünk, akkor iszunk is, így kerek a világ.

Na szóval a tavalyi sikeren felbuzdulva idén is lesz torkos csütörtök. De milyen? Végigpásztázva az akcióban résztvevő helyi helyek listáját, azt mondhatjuk: szerény. 2006-ban 12 debreceni étterem jeleskedett, idén csak 5. Ezzel szemben Miskolcon tavaly 6 konyha kínálta javait féláron, idén meg már 15.  Pécsett tavaly 19, idén 28, Győrben tavaly 10, idén 19. Van még példa, nem sorolom. Mi lett a cívisekkel?

Ez a kis írásocska nem hírmagyarázati kényszerkommentár, ezért konkrét tanulsága se nincs. Csak kérdései meg kételyei lehetnek. Hinnénk azt, hogy ami szerte az országban jól működik, az éppen a hon sikervárosában meg nem? Nem. Gondolnánk, hogy ahol hegy van vagy folyó, ott még a gasztronómiára is ráizzítanak, itt meg se hegy, se folyó, és még a gasztronómia is megadja magát? Érthetetlen. Mit is tesz ez a városvezetés a helyi gasztrokultúra érdekében amellett, hogy pusztán egy-két vendéglátós liblingjét preferálja, a többieket a maga sajátos módszereivel nyírja, a belvárosi önkormányzati ingatlanokat bérlő étteremtulajdonosokat meg erőn felül sarcolja? Ki akar még itt éttermet csinálni? Nem akarna inkább kocsmát?

Van itt néhány torkos, aki nem mond csütörtököt. Valószínűleg itt valami jól el lett cseszve.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr4243814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suták Miklós 2004.09.28. 17:53:18

Szia !

Örülök a formai változásnak, de a tartalmi az maradjon.

Üdv.:
SM
süti beállítások módosítása