#557

Kié a Kossuth tér?

 

Mindenkié. Persze. Csak ez a mindenki egyre nehezebben tűri egymást. Tolerancia a fasorban sincs. Fasor sincs.

 

A Kossuth tér – ha van egyáltalán – kétségtelenül a város szíve. Ott élni – mármint a Hatvan utca sarkán és a Piac utca elején – kétségtelenül jó. És rossz. Mert minden közelben van, mert a cirkusz is. A Kossuth téren lakók közül többen már fejből tudják Gyurcsány őszödi beszédét, ablakuk alatt oly sokszor játszották le nekik magnóról a Kossuth tériek, a tüntetők. Ezek a szolid hétköznapok. (Íme egy videós bizonyítéka annak, hogy a magasabb lakásokba is felhallatszik az ige.) Hétvégeken meg vásár, buli, korzó, koncert, össznépi sütés-főzés, nagygyűlés, kisstíl, tűzijáték, zsírszag, óbégató ifjak, okádó részegek. Inkább éjjel, meg nappal is, egyvégtében. A Kossuth téren lakók közül többen visszasírják azt az időt, amikor még nem volt ledíszkövezve az egész centrum, amikor csak a belvárosi gépkocsi-forgalom zajolt, és csak nappal. A Kossuth térre programhegyeket szervezők szerint meg ennyi hátrány elviselhető a főtér melletti lakhatás előnyei mellett, akinek meg nagyon nem tetszik a permanens csinnadratta, nyugodtan elköltözhet a csendes kertségekbe.

Nem új ez a nézeteltérés, most éppen azért aktuális, mert ismét foglalkozik vele a – nem helyi(!) – sajtó. Az MTI írt róla – átvette például az index is –, hogy morgolódik a lakosság. Szavuknak talán lett volna némi foganatja, ha egyik szószólójuk nem a szocialisták önkormányzati képviselője lenne. Márpedig ezen a tájon nem sok babér terem olyan ügyekben, amikben a helyi ellenzék is megnyilatkozik. Kétségtelen, némi népszerűségre számíthat az a politikus vagy párt, amelyik jogos lakossági panaszok képviseletét vállalja magára. De jót tesz-e ezzel az ügynek, a lakosság ügyének? Szinten bizton állíthatjuk: itt és most nem. Ebben a sajátos cívis világban jelenleg leginkább azzal támogathat egy-egy érdeksérelmi ügyet a debreceni ellenzék, ha a lehető legtávolabb marad tőle. Az utóbbi évekből több példa bizonyítja, hogy az előljáróságon nem szeretik, ha a lakosság nem mutatkozik maradéktalanul boldognak és hálásnak. A városvezetés tart a civil elégedetlenkedéstől, a politikai ellenzékétől azonban cseppet sem. Ez van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr54243702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miki 2004.09.28. 17:53:18

Na erre a fűtésdíjra én is kíváncsi leszek, mivel nálunk is mérő van felszerelve (távfűtéses lakás természetesen), és pontosan 2 hetet fűtöttem az egész idény alatt. :)

Marosán 2004.09.28. 17:53:18

Meglehet , valóban túlzásba estem a világváros gondolattal . De akkor mi is ez a város ? A központifűtés ár már akár Párizsban is sokallnák .. ja örömmel láttam a hírekben , hogy sok településen vissza adtak a pénzből az enyhe tél miatt és itt is vártam a postást , de hiába . Na megyek és vizbefuladok az új uszodába és ott ÉN LESZEK AZ ELSŐ..

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

csak másként gondolkodnak, szabad országban szabad.

kihill 2004.09.28. 17:53:18

De hát ezek a Kossuth Tériek szerencsétlen hülyék. A Fidesz is kiröhögi őket.

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Egyet értek, el kell költözni a belvárosból! A polgármester házának közelébe, mert ott garantáltan nagy a csend.
Megnéztétek a belinkelt videót? Én már háromszor. Bexarás, hogy miket zagyvál össze az a faszi a Kossuth szobor előtt!

SM 2004.09.28. 17:53:18

A mércével van a baj. A Serly-ben lévő italboltok, kocsmák tulajdonosait azonnal feljelentik csendháboritásért , s küldik az önkormányzattól a szabálysértésről szóló papirokat.Ők kire hivatkozhatnak ?

b.é.g. 2004.09.28. 17:53:18

Kibújt a szög a zsákból! Összeér Gyurcsány meg a db-i Fidesz: akinek nem tetszik, az elhúzhat...

puliszka 2004.09.28. 17:53:18

Úgy látom, már megint ízetlen a sz...! Hogy ne csak a nyugati városokat említsem, Ungvár, de Brassó főtere is a debrecenihez hasonló: bazár minden mennyiségben, céltalanul őgyelgő emberek, mexikói, meg ki tudja, milyen nációjú alkalmi zenészek koldusok, szerelmes párok, stb. Miért baj az, ha ez némi zajjal jár?! Ártunk és ormányunk feje megmondta a tutit: akinek nem tetszik, el lehet menni! Akár ki lehet költözni a bezárt iskolájú, elnéptelenedett (magyar) falvakba is!

Miki 2004.09.28. 17:53:18

Világvárosok? Ezt én sem értem.

civiske 2004.09.28. 17:53:18

Ja. A világvárosokban.
Ugye nem gondolod komolyan, hogy Debrecen valaha is világváros lesz?!

Marosán 2004.09.28. 17:53:18

Na kérem .. a világvárosok központjában bankok vannak .. nem lakások . nem lesz itt se máskép.
süti beállítások módosítása