#595

Dumanegyed kéne – mozduló debreceni blog

Törvény adta lehetőség, hogy bármely magyar település „vigalmi negyedet”, türelmi zónát jelölhet ki saját területén.

Ez nálunk még nem történt meg – máshol se nagyon, emlékezetem szerint a miskolciak voltak oly bátrak, hogy az országban legelőször megjelölték a nyilvános kurválkodás legális terepét, aztán ők is visszakoztak. Szóval nincs ilyen Debrecenben, mert a polgármesteri hivatal szerint a prostitúció nem oly mértékű a városban, hogy szükségessé tenné, bár hetente tucatjával állítják elő az olcsó örömhölgyeket a rendőrök a Nagyerdő széléről. Ha nem, hát nem, ettől még virágzik az üzletszerű kéjelgés cívishonban.

Kétségtelenül szemmel látható azonban, hogy feltétlenül szükség lenne egy dumálós vigalmi negyedre, egy politikai türelmi zónára. Olyasmire, mint a londoni Hyde Parkban a Speakers’ Corner, ahol bárki kifejtheti nézeteit bármiről, talán csak a királynő szidalmazása tilos. Vigalmi lenne, ahogy Londonban is többnyire szórakozni járnak oda helyiek és turisták. Türelmi lenne, mert nem sajátíthatná ki egyetlen személy, vagy csoportosulás, vagy nézet. És mivel állandó helyszín lenne, mindenféle papírmunkától megkímélné a közterület-foglalási bejelentéseket írogató utcabeszélőket. Lehetne például a Nagyerdő szélén ez a dumanegyed is, és akkor a fák hűs árnyékából oszthatnák az igazságot a szpíkerek, nem sütné őket a lenyugodni nem akaró kánikulai Nap, ahogy mostanság teszi a fátlanított-kikövezett Kossuth téren.

És még egy érv: a debreceni főtérre lecövekelt gyurcsányelleneseket nem zavarná az ott zajló többi program.

Jutott mindez eszembe Razide videóját látván, aki blogjában a fotózás mellett elkezdett mozgóképekkel is kísérletezni. Első nyilvánossá tett produkciójában a Cívis Korzó egyik koncertjét örökítette meg, de fel-feltűnnek a közvetlen közelben a hónapok óta demonstrálók is.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr58243644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pannoca 2004.09.28. 17:53:18

Én már azt előrelépésnek tekinteném, ha a demonstrálók legalább egymással szóbaállnának. /És Viktort esetleg élőben hallgatnák nem felvételről. Mehetnek Pestországba, nem fájna a szívem értük./
A múltkor kb. 10 fő figyelte áhítattal a szónokot. Egymástól jó messzire álltak egyessével. Az éppen beszélő, felszólította őket, hogy gyanakodva tekintsenek a többire, mert a mocskoskommunisták be vannak épülve közéjük. :)
Szerencsére még tudok ezen nevetni...
süti beállítások módosítása