Piaci cicózás

Mindenkit átvertek. Alaposan. De ez itt így van rendjén, ezért nem lehet hallani ilyesmit, hogy „bocsánatot kérünk, kedves lakosság”.

 

Közeledik a végjáték, ami legalább annyira csúfos, mint az egész történet. Az első polgármesteri fórum óta – ami közel négy esztendeje volt – sorozatos hazugságok, tudatos félrevezetések, hatalmi packázások, a debreceni piaci árusok és piaci vásárlók lekezelő semmibevétele fémjelzi a város újabb látványberuházását. Nem azok építik, nem annyiért, nem olyan tervek alapján, nem akkora területen és magasságban, mint amiről eredetileg szó volt. Nem akkorra készül el a piac és nem annyi lesz a bérleti díj, mint amit ígértek. A hantalavina egyes intermezzói megjárták az országos közszolgálati tévét is, de mit sem ér a nagy nyilvánosság, ha helyben remekül összejátszik a közhivatali apparátus és a magánbefektető. A politika és az ő gazdasági melléküzemága.

Az új fejlemény az, hogy végre bemutatták az árusoknak a csarnokot, és tájékoztatták őket arról, hogy mennyi lesz az asztalok bérleti díja, illetve azok licitjének kiindulása. Az asztalok kicsik, a díj magas – így lehet összefoglalni (Piaci vitaAsztalmustraFebruárban nyílhat meg az új piac). Az önkormányzat csak az asztalok bérleti díjából havi minimum 6 millió forintot akar beszedni, ehhez jönnek még pluszban az üzlethelyiségekből bejövő összegek, s mindezt az árnövekedést végül a piacon vásárló debreceniek fogják kifizetni, ezért nem néhány száz kereskedő és őstermelő – akiket immáron az önkormányzati ág is húz – ügye az, ami a piac kapcsán történik. Egyébként ha valaki részletesebb tájékoztatásra vágyik az új piac belső elrendezéséről, meghirdetett bérleti tarifáiról, tervezett működési rendjéről, az véletlenül se keresse azokat az önkormányzat hivatalos honlapján vagy a piacot üzemeltető közterület-felügyelet internetes megjelenésénmert ott semmit sem talál ezekről, nem azért vannak ezek a közpénzen fenntartott „nyilvánosságok”, hogy tájékoztassák a debrecenieket. (Esetleg olvasgassák a Rézműves Család blogjának piaci bejegyzéseit visszatekintve is.)

Szólni, hangosabban tiltakozni egyetlen érintett sem mer, az utóbbi két év bebizonyította, hogy csak a rövidebbet húzza, aki felemeli szavát a méltánytalanságok miatt. Az árusok szeretnének végre árulni, részükről már semmi cicó, mert az önkormányzatnál van a slukkerA kiszolgáltatott piacozók – kereskedők, termelők, vásárlók – pedig ne is számítsanak arra, hogy egyszer majd valaki bocsánatot kér tőlük a megannyi hazudozás, packázás, félrevezetés miatt.

 

Emlékeztetőül következzen itt egy dokumentum-videó két részben, ami a régi piac utolsó napján, 2006. július 15-én készült:

  

Végül két információ a könnyedebb, bulvárosabb hírek iránt érdeklődőknek:

- Debreceni zenész a világhírű magyar csibész  

- Vonzóvá vált Debrecenben hajléktalannak lenni – az önkormányzati tévé szerint  

- Kósa csak a hetedik azok közül, akiknek pénzt adna kölcsön a lakosság 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr63298041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.01.15. 10:12:33

szép óvatosan nyírják az öregeket. eü reformmal, piacmodernizációval. ha elidegenítik az árusokat, majd vásárolhatunk a tecsóban meg a zinterspárban. fínom import csemegéket.

dereng 2008.01.15. 11:55:47

hát ezen magam alá faxoltam...
hogy debrecenben olyan jó hajléktalannak lenni, hogy aki nem hajléktalan, még az is annak mondja magát.
jó kis városi tévétek van, tanulhatna belőle demszky

cityhall 2008.01.15. 11:59:07

Ne feledjük, hogy Kósa Lajos polgármester korábbi nagyerdei villáját az a cég vásárolta meg jó pénzért áron felül, amelyik később lehetőséget kapott a piacberuházásra mindenféle pályáztatás nélkül. Mecsoda véletlen!!!

MeggyesBukta · http://www.meggyesbukta.tk 2008.01.15. 12:07:35

óóó, minő csoda! Hazudott egy önkormányzat?

A itt, felén Esztergomban sem működik másképp a dolog,

egy kis adalék az itteni dolgokról:

meggyesbukta.blogspot.com/2007/11/megvan-anyu-megtalltam.html

Itt alig másfél hónap alatt egy 1.6 milliárd forintos tétel - amelynek a létezését is tagadták - úgy előkerült, hogy az önkormányzat következő közleményében már majd 3 éve el is költötték...

hlktalan 2008.01.15. 12:12:56

Az se semmi, hogy egy éve késik az új piac átadása, de a kivitelező EGY FILLÉR KÖTBÉRT SEM FIZET, mert az kifelejtették a szerződésből.
Lehetne egy vizsgálat, hogy emiatt a gondatlanság miatt kit terhel a felelősség a polgármesteri hivatalban, és az mennyit fizet ezért.
De nem lesz!

civiske 2008.01.15. 12:29:08

Már nem mindenki él azok közül, akik láthatók a videón.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.01.15. 13:09:11

hát Budapesten ugyanez megy, csak nagyban

itt ugyanis a városvezetésen kívül még a kormány is garázdálkodik

Capsula 2008.01.15. 13:36:18

"brühüü brüüü drága az új piac.
Milyen rossz Debrecenben élni."
Gyertek csak Miskolcra meglátjátok mi is az a "fejlődés'.

Sz.K. 2008.01.15. 15:21:35

Minden drágul, ez érthető valamennyire. Az már nem, hogy a piaci asztalárak hogyan növekedtek 300 százalékkal.
Az pedig a legbántóbb, hogy a képünkbe röhögve hazudnak rezzenéstelen tekintettel. Kósa-gyurcsány egy tőről.

Rézműves Család · http://rezmuves.freeblog.hu 2008.01.15. 22:33:09

Hát eza kít videjó nagy hagyatík!

Obszi 2008.01.16. 10:00:57

- Passz! Kérdezze inkább a kivitelezőt! - válaszolta Pajna Zoltán debreceni alpolgármester arra a kérdésemre, hogy miért késik csaknem egy éve a cívisváros több milliárd forintos piaccsarnokának átadása.
Az alpolgármester válasza azt sejteti, hogy a látványos nagyberuházásokat megvalósító debreceni önkormányzat vezetése a saját maga sikereként könyveli el a régi és korszerűtlen piac helyett felépült új, modern és impozáns létesítményt, de az építkezés problémás ügyeiben már nem szívesen osztozna a kivitelezővel.
nol.hu/cikk/477756/

egyszerű 2008.01.16. 11:16:39

A piaci asztalok 80X170 cm-esek. havi bérleti díjuk 16 ezer forint lesz. A jobb asztalokért licitálni kell majd és Pajna szerint úgy fogják megakadályozni az árak felverését, hogy eleve 27 ezerről indítanak. De aranyosak.
Ja a zenész fiú csak Deberecneben tanult de dunántúli illetőségű (los vampiros)

Badlot 2008.01.16. 12:11:19

Értem én, hogy ez szívás, de mint vásárló, a következő a problémám. Bemegyek a piacra, ahol van egy csomó asztal, gyakorlatilag ugyanazzal a termékkel, ugyanazokkal az árakkal. Miért fizetnek kétszer ugyanazért az asztalért? Miért nem fognak össze?
A másik piacon hideg, bűz, és kosz volt. Ez most új. Nyilván drágább. Pláne, mert a belvárosban van.

Szabóbé 2008.01.16. 14:46:57

Pajna Zoltán (alpolgármester, Debrecen):
"A licitálással el lehet érni azt, hogy ha ezek az asztalok nem ugyanolyan forgalmi értéket képviselnek, mivel az egyik több vásárlót vonz, a másik kevesebbet akkor lehetőségük lesz a kereskedőknek, hogy ezt az értékkülönbözetet egymás között kiegyenlítsék."

Érti ezt a szöveget valaki? A tévének nyilatkozta:
www.hirado.hu/cikk.php?id=254567

Pocakos · http://pocakos.blogspot.com 2008.01.16. 17:41:23

Basa, nem tudom miért "könnyedebb és bulvárosabb" az Ambach Ferdinándról szóló hír, mely szerint egy homoszexuális meggyilkolásával vádolják?
süti beállítások módosítása