Sesztináék a hulladékban

A városnak nem kellenek múltja nagy polgárai. Helyreállítja-e valaki az ellopott síremléket? 

Lopják a vasat. Minden vasat. Bárhonnan. Például a debreceni köztemetőből a Sesztina család síremléket. Amiről a sajtó (pontosabban az információt adó illetékesség) a hír nyilvánosságra kerülésekor azt sem tudta pontosan, hogy milyen és mekkora. Az egyik közlés szerint közel 3 méter magas és 3-4 tonna súlyú, a másik 2 méterről és fél tonnáról szólt, ezek legalább abban meg tudtak egyezni, hogy 170 éve készült és öntöttvas obeliszk, míg a helyi önkormányzati televízió szerint szobor, a városi mindenpostaládás honlapja meg hírt sem adott a történtekről. Fotók nincsenek róla, ha valaki el akarja képzelni, milyen volt, Csokonai síremlékét idézze fel magában.

Csokonai obeliszkjével más kapcsolatokat is mutat a Sesztina család síremléke: egyrészt a Debrecenbe betelepült szlovák vaskereskedő család segítségével készülhetett el a költő obeliszkje egykoron, másrészt a jelenkor hasonlóan nem becsülte-becsüli egyiket sem.

A Sesztináknak nagyon sokat köszönhet Debrecen, ők még azok a polgárok voltak, akik adtak a városnak, nem azt nézték, hogy mit lophatnak el tőle. Sesztina János 1819-ben alapított vaskereskedést Debrecenben, azt az utódok folyamatos munkával a Tiszántúl legnagyobb szaküzletévé fejlesztették. Fia, Lajos már megbecsült polgárként elnöke volt a debreceni Ipar- és Kereskedelmi Banknak és az István Gőzmalom Rt.-nek, 1905-ben pedig nemességet kapott; a Debreceni Torna Egylet egyik alapítója volt. Sesztina Jenő 1939-től az Országos Magyar Kereskedelmi Egyesülés elnöke volt, számos más ipari és kereskedelmi vállalat igazgatóságának tagja, 1927-től 1939-ig felsőházi tag. Debrecenben 1928 és 1932 között ő töltötte be a helyi Rotary Club elnöki tisztét, felmenőihez hasonlóan önzetlenül vállalt közszerepeket. Az egész család történetét átszövi a városért vállalt ténykedés és bőkezűség a Csokonai Színház felépítéséhez való hozzájárulástól számos alapítvány létesítéséig.

Hát ez az a család, aminek a síremlékét úgy lopták el ócskavasnak, hogy az fel sem tűnt a temető dolgozóinak, az eltulajdonítást egy leszármazott vette észre. A maga nemében megdöbbentő olvasmány a rendőrség közleményepéldául az, hogy a lopás időpontját kéthónapos időintervallumban adták meg.

Mivel Sesztina-féle áldozatos polgárai rég nincsenek a városnak, nagy kérdés, kíván-e foglalkozni a magasságos képviselő-testület az üggyel, hogy legalább a városi költségvetésből, minden debreceniek közpénzéből újra elkészíttessék és felállíttassák az obeliszket. Aztán ha ez megtörténne, lesz-e figyelem arra, hogy ne lophassa el ismét bárki ócskavasnak? Elkészül-e végre valamiféle nyilvános leírás a debreceni köztemetőben fellelhető hírességek sírhelyeiről, amit aztán megismerhetne az egykori nagyok előtt fejet hajtani kívánó utókor, hogy elzarándokolhasson földi poraikhoz? Vagy legalább a temetői biztonsági őrök kezébe lehetne nyomni, miket nézzenek végig nap mint nap, ha már őrök.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr82590627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zamek 2008.07.29. 11:17:52

1. van kép, még a tévé is bemutatta.
2. azt is elmondták, 5 millió lenne újra megcsináltatni
3. ha megcsináltatnék, TE itt vinnyognál, hogy az mennyi lélegeztetőgép...

az őrzéssel kapcsolatban igazad van...

megmondÓ 2008.07.29. 11:24:36


Jó hogy azt nem mondod, hogy a város az oka, hogy valaki ellopott egy síremléket

elég szánalmas szoclib propagandista vagy

Bóbé 2008.07.29. 11:28:51

A DTV-ben valami elmosódott régi fekete-fehér stencilszerű elmosódott valamit mutattak, szerintem azért, mert nincs róla friss kép.
Az 5 millió forint szerintem csak találgatás.
Mit tagadjuk, Debrecen tényleg leszarja a régi cíviseket. Ellenben a nem debreceni Wass Albert kapott egy jó nagy szobrot, amit úgy hirdettek, hogy a világon egyedülálló teljes emberi nagyságú, ilyen csak Debrecenben van.
Nagyszerű!

SZK 2008.07.29. 11:31:20

Ha jól tudom, a köztemető a városé, nem magánszemélyé vagy egyházé. Hogy a fenébe lehet onnét észrevétlenül elvinni (előbb leemelni) egy ekkora vasat? Itt lenne az ideje, hogy rendesen elcsapják az ottani személyzetet, vezetőket és őröket egyaránt. Ez bizony a város felelőssége.

Kapás 2008.07.29. 11:39:37

Vajon ha összedobnánk Kósa ebből is kérne 10%-ot :)

csigekert 2008.07.29. 11:43:42

mint debreceni polgár elvárom, hogy Kósa polgármester úr legalább olyan, de inkább sokkal nagyobb lelkesedéssel, nyilvános szerepléssel és saját anyagi hozzájárulásával támogassa a Sesztina-család síremlékének helyreállítását, ahogy azt tette a Wass-szoborral!

Zsirparaszt/színesfémérdekelt megélhetési buckalak 2008.07.29. 11:49:22

Lajosunk motorjának az árából szerintem nagyjából kijönne.
Ő is áldozatkész polgár, nem? :))))))

Oguz 2008.07.29. 12:31:46

Lopják a vasat? Abcug Kósa!
Logikus, nem?
És még van, aki kontráz is neki.

Rwindx 2008.07.29. 12:43:42

csigekert: mint debreceni polgár, a te saját anyagi hozzájárulásod, és az ehhez kapcsolódó lelkesedésed mennyi lesz?

East69 2008.07.29. 12:58:20

RWINDX:
Nem engem kérdeztél, de ha felújítják, az én hozzájárulásom az évente befizetett nem csekély iparűzési adóm. Ja hogy az másra kell? Tessék okosan gazdálkodni!

fecó 2008.07.29. 13:06:34

Egyszerü ! Az AKSD mint a temető üzemeltetője ,/ mely cégben az Önkormányzatnak jelentős tulajdon része van / fizesse a lopás helyreállitás költségét, a nyereségből telik.

pinkerton 2008.07.29. 13:22:00

Kapás: Ha nem is tíz százalék, de csak a haveri körből építhetné fel vki, ötszörös áron. Oszt visszaosszák az intelligencs debreceni pógárok egymás közt a lét!

Rwindx 2008.07.29. 13:41:46

East69:
Nincs semmi gond azzal, ha az önkormányzathoz befolyó bevételeket nézzük, és hog azokat mire költik. De elég fasz, demagóg dolog egy másik ember pénztárcájában turkálni.

Ha nem értetted volna a kérdésemben rejlő célzást. Ugyanis az eredeti beírás így nézett ki: "Kósa polgármester úr .... saját anyagi hozzájárulásával támogassa a Sesztina-család síremlékének helyreállítását"

Remélem egyetértünk e tekintetben.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2008.07.29. 14:15:02

A kör bezárul?
Lehet, hogy az a Kósa-Fidesz-közeli lakatos cég loptavagy lopatta el az obeliszket, amelyikkel majd helyre fogják állíttatni azt önkormiék "ötszörös áron"?
Így csak le kell rozsdátlanítani és festeni a régit. Ez lehet ám a jó üzlet!

csigekert 2008.07.29. 17:30:48

Rwindx! nem idéztél végig.
én azt írtam:"saját anyagi hozzájárulásával támogassa a Sesztina-család síremlékének helyreállítását, ahogy azt tette a Wass-szoborral!"
a lényeg abban van, amit nem idéztél.
különbül tegye, mint Wass Alberttel, elvégre Debrecen polgármestere!
remélem egyetértünk e tekintetben.

Rwindx 2008.07.29. 22:18:37

csigekert:
Nem értem hogy a Wass Albert szobor miért fontos.
Ha neki Wass Albert jelent valamit, mint magánszemély, és az ő szobrának elkészítéséhez hozzá járul (saját zsebből) akkor ahhoz kb igen kevés embernek van köze. Nyilván ha a város pénzéről lenne szó, akkor a helyzet nem ez lenne. De ismétlem saját pénzét emlegeted!

Ismétlem, az az undorító hogy megmondanád, hogy mire költse saját pénzét. Érted?

Kb olyan mintha Én azt mondanám Neked, meg találomra még pár embernek hogy holnaptól a fizetésetek 20%-át utaljátok át a máltai szeretetszolgáltatnak. Mert az jó.

Ha nem érted ezek után sem, akkor vedd úgy hogy nem neked írtam.

csigekert 2008.07.29. 22:43:49

Rwindx!

Kósa Lajos Debrecen polgármestere, én csak egy senki helyi lakos.
Kósa Lajos a városi közgyűlésben agitált a Wass-szobor mellett polgármesterként, nem magánemberként egy baráti társaságban.
Kósa Lajos a sajtónak nagy nyilvánosság előtt tartotta fontosnak többször is hangoztatni, hogy magánpénzéből támogatja a Wass-szobrot.
Kósa Lajos személyes példájával akart utat mutatni más debrecenieknek Wass-ügyben.
Itt lenne az ideje, hogy polgármesterként legalább ugyanezt megtegye a Sesztina-család síremléke ügyében is.
Nem lehet igaz, hogy ezek után sem érted mi a különbség a polgármester és egy debreceni akárki között.
Nem lehet igaz, hogy nem tudod felfogni, hogy Kósa személyes megnyilatkozásának milyen jelentősége volt illetve lehetne.

Rwindx 2008.07.30. 00:07:00

"Kósa Lajos Debrecen polgármestere, én csak egy senki helyi lakos."
- Ez elég kishitű gondokodásra vall. Én nem érzem magam sem kevesebbnek sem többnek a többi emberhez képest (legyen az Buga Jakab, vagy Kósa Lajos, vagy akárki), de még eszembe nem jutott mástól pénzt követelni hogy fizessen azért mert nekem tetszik valami... Vattacukrot, lufit ne vegyen?

"Kósa Lajos a városi közgyűlésben agitált a Wass-szobor mellett polgármesterként, nem magánemberként egy baráti társaságban."
-Ezt szvsz gondold át mégegyszer... Most vagy baráti társaságban, vagy polgármesterként, a kettő együtt nem szokott menni.

"Kósa Lajos a sajtónak nagy nyilvánosság előtt tartotta fontosnak többször is hangoztatni, hogy magánpénzéből támogatja a Wass-szobrot."
És? Te is megteheted a síremlék érdekében.

"Itt lenne az ideje, hogy polgármesterként legalább ugyanezt megtegye a Sesztina-család síremléke ügyében is."
Mert? Valami indokot, könyörgöm!

"Nem lehet igaz, hogy ezek után sem érted mi a különbség a polgármester és egy debreceni akárki között."
-Persze, persze, amikor követelni kell valamit hatalmas arccal nagy hanggal a szürke tömegből az jól megy, de amikor fel kéne mutatni valamit, akkor kis senki helyi lakos... tudod ez nem működik. Ez az örökös mutogatás, a felelősség lepattintása. BASZKI HA NEKED ANNYIRA FONTOS A SESZTINA CSALÁD SÍRHELYE AKKOR TEGYÉL VALAMIT ÉRTE!, és ne azt hogy más pénztárcájára mutogatsz! Mert az enyhén szólva szánalmas. A mutogatás is, és a más pénzének a beosztása is! Ha meg nem vagy hajlandó érte tenni, akkor meg nem hiszem el hogy annyira fontos lenne. Ha meg nem fontos, akkor milyen elgondolások vezérelnek?

"Nem lehet igaz, hogy nem tudod felfogni, hogy Kósa személyes megnyilatkozásának milyen jelentősége volt illetve lehetne."
-Szerintem hívd fel, küldj neki levelet, szólalj fel lakossági fórumon, satöbbi. Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. Én sajnos nem tolmácsolhatom számára az ügy fontosságát.

Fogadjunk hogy ezek után is ölbe tett kézzel várod hogy valaki csináljon már valamit. Rontom-bontom! Sült galamb nem kéne?
Indíts kampányt, szervezz gyűjtést, csengess be magad is egy összeget, menj el a városi, megyei előljárókhoz vezesd rá őket az ügy fontosságára, satöbbi. De a hiszti nem vezet sehova.

De mivel nem sikerült felfogni hogy nem turkálhatsz más zsebében, az előző kommentem utolsó mondatához irányítalának.

pinkerton 2008.07.30. 06:19:37

Rwindx: Igen, valóban magángyűjtésből, polgári adakozásból kellen az ilyen dolgokat helyrehozni. Persze, Lajosunk helyzeti előnyben van: a város pénzét, vagyonát is sajátjaként használhatja: költheti,elzálogosíthatja, eladhatja, stb. Hiszen nics kontroll, nem működik a demokratikus ellenőrzési mechanizmus, amit képviselőtestületnek hívnak. tehát: fejétől bűzlik a hal...ha a város első polgára ilyen, mit vársz az egyszerű senkitől?
abban teljese egyetértek, hogy nem kéne ölbetett kézzel ülni.

zsurnáltribűn 2008.07.30. 08:19:07

Így van! Nem szabad turkálni a polgármestereke és a képviselők zsebében!
Meg kell szüntetni a vagyonnyilatkozatokat is! Minden ki úgy gazdagszik, ahogy akar, arra költ, amire akar!
Vesszenek a bloggolók!

Ludwig Hernya · http://ludwighernya.blogging.hu 2008.07.30. 10:05:08

Üvegtigris, Róka: „Hol a vas?! Hol a vas???!!!”

Rwindx 2008.07.30. 10:06:10

pinkerton, zsurnáltribün:
A közpénzek kezelését, felhasználását, és az üvegzsebtörvényt nem szabad összekeverni azzal hogy valaki mire költi saját pénzét.

Tehát a polgármesterek, képviselők zsebében turkálása jelen esetben azt jelenti, nem mondhatja meg senki hogy bárki is mire költse a leadózott jövedelmét. Aki mást mond annak valami más jellegű gondja van Kósával, vagy az élettel.

Egyébként miután leírtam, elvolvastam gondoltam hogy lesz aki majd így akarja értelmezni szándékosan csak azért hogy beleköthessen.


Pinkerton:
"...Lajosunk helyzeti előnyben van: a város pénzét, vagyonát is sajátjaként használhatja: költheti,elzálogosíthatja, eladhatja, stb." - Ez egy állítás, ha így van feljelentést kell tenni, ugyanis ezzel hűtlen kezelésről beszélsz.

"Hiszen nics kontroll, nem működik a demokratikus ellenőrzési mechanizmus, amit képviselőtestületnek hívnak."
- A demokratikus ellenörzés nem csak a képviselőtestületig terjed, hanem teljesen a polgárokig. Azaz ha kevesebb lehetősége is van az átlagembernek lépni valamit ilyen ügyekben, azért van. Az első a szavazata önkormányzati választásokon, de ott van pár hivatal és hatóság is szükség esetén.

Mindegy, ebbe az irányba már nagyon nem akarom elvinni részemről a dolgokat, igazából csak a belső igazságérzetem hördült fel: mi az hogy valaki megszabná akár Kósa, vagy akár más költéseinek rendjét? Ma Kósa, holnap én, holnapután Te.

Kácsor Zsolt 2008.07.30. 10:23:56


Szerintem kár volt Kósát belekeverni ebbe az egészbe, mert semmi köze a dologhoz szvsz, meg el is terelte a dolgot a lényegről: miképpen lehet észrevétlenül kilopni egy ekkora böhömöt a temetőből? Ki játszott össze kivel?

Rwindx, érdekes, amit írsz: "csak a belső igazságérzetem hördült fel: mi az hogy valaki megszabná akár Kósa, vagy akár más költéseinek rendjét".

Szvsz igazad van, ha a dolgot magyar szemmel nézzük.

De ha tágítjuk a kört, akkor erre vonatkozóan a nagyvilágban vannak úgymond íratlan társadalmi szabályok. Pl. az Egyesült Államokban egyensen társadalmi elvárás a gazdagokkal és a közéleti szereplőkkel szemben a jótékonykodás, a karitatív adománygyűjtés vagy az adakozás. Ezt kéretik nem úgy lefordítani, hogy akkor itt méééér nincs így - hanem csak úgy mondtam. Meg hát ugye Kósa mégiscsak jótékonykodik - lásd Wass-szobor. Meg asziszem valami óvodának is szokott pénzt utalni, erről tán már írtam is.

Lőrincz Katalin 2008.07.30. 10:43:30

Szegény Sesztinák!
Ők a saját magánvagyonukból áldoztak generációkon keresztül a városra hatalmas összegeket.
Itt meg arról van szó egyeseknél, hogy ne matassanak már mások a közpénzből fizetett politikusok zsebében.
Szomorú!

Rwindx 2008.07.30. 13:15:06

Kácsor Zsolt, igazad van, nem tudok vitatkozni vele.

A többihez meg már nem szólok semmit, tojok a tehetlen nyivákolókra akik mindig mások segítségét várják saját boldogulásukhoz, de mindezért egy szalmaszálat nem tennének keresztbe.

Rwindx 2008.07.30. 13:16:13

folyt: ellenben mindig megtalálják másban a hibát.

pinkerton 2008.07.30. 14:21:34

Kácsor, ez nem Amerika, ha esetleg még nem tűnt volna fel. És Kósa adakozásait is szívesen nyomon követném, amit a "becsültesen" szerzett, leadózott :) milliárdjaiból eszközöl....

Rwindx, nagyon okos vagy, ennyi ésszel miért itt blogolsz, az elégedetlenkedő lusták körében? Csak nem szóltak, hogy Petrát helyettesítsd? :)

jama 2008.07.30. 16:29:05

Az AKSD honlapján a "nevezetes halottaink" cím alatt Sesztina Lajost is említi.A 70 000 sír közül csak néhányat emel ki. Szomurú, hogy ezekre sem tud vigyázni! A felelősség egyértelmüen az üzemeltetőé(AKSD), illetve a tulajdonosé (Önkormányzat). Remélem, hogy a síremléket átvevő hulladék kereskedő is rács mögé kerül!

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2008.07.30. 17:14:30

Ha már szóba került, hogy mire költse a pénzét Kós Alajos, lenne nekem is rá javaslatom:
Mivel a város bajait nemigazán tudja orvosolni, sőt, inkább tetézi (adóssághalmozza), szerintem költse inkább gyógyszerre.

pálmafa 2008.07.30. 17:38:22

Szakaly Gyorgynek uzenem: nyittassa mán ki a Lipótmezőt Gyúrcsányinak, annak van csak igazán szüksége gyógyszarokra! Eme hórihorgas pinikkió kapcsán jut eszembe: Széchenyik kétszáz évente születnek! Már ami a jövedelmük felajánlását illeti!

Kolenk 2008.07.31. 06:12:22

Nem csodálkozok, hogy nem vették észre.. örülni kel ha a temetőt megtalálják.. át települt dolgozok védik ...

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2008.07.31. 12:26:51

Kedves Pálmafa!

Örülök a javaslatának, és támogatom. Viszont ne hagyjuk kint a többi bornírt politikást sem (tisztelet a kivételeknek). Terápiailag is jobb, mert egymás között jobban érzik magukat. Gyúri Csányi Orbánc Vitya nélkül olyan, mint Moha Páfrány nélkül, vagy Stan Pan nélkül.

Guk, honnan települtek át a temet-őrök? Indiából, Romániából?

pálmafa 2008.07.31. 17:25:38

Kedves Szakaly Gyorgy! Ha lehet, a teljes beírásomra válaszoljon! Széchenyik????

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2008.07.31. 17:41:00

Hát, nekem eszembe se jutna, hogy a Táncoslábú-ról a Széchenyik jussanak az eszembe. Ez eleve degradáló a Széchenyikre nézve.
Másrészt viszont megérdemelnék, hogy ne Szamóca játsza őket filmen. Egyébként tisztelem Szamócát is, de inkább Eldorádós szerepekre tartom alkalmasnak, nem Széchenyinek.
A Széchenyik a jobágyok robotjából befolyt jövedelem egy részét fordították nemes célokra. Ma is vannak adományozók, pl.: Soros, Demján, Csányi, de állítólag még az öszödi böszme is közéjük tartozik.
Szerintem kevesebb is elég 200 évnél.
Ami viszont a Széchenyik szellemiségét illeti, az igazi reformmozgalmat, az valóban nem mindennapi.

Pogány Gábor 2008.07.31. 22:30:03

Az AKSD a temető üzemeltetőjeként valamiféle pénzeket szed a hozzátartozóktól, tehát valószínűleg felelősséggel bír az ott lévő síremlékeket illetően. Minden bizonnyal felelősség-biztosításra is kötelezett, így nincs annak akadálya, hogy kártalanítsa a családot, például egy, a régivel megegyező síremlék elkészítésével.
Még a Naplónál töltött évek alatt sok rendőri győzelmi jelentést olvastam arról, hogy a hatóság mily sikeresen ellenőrzött hulladékkereskedőket. Példának okáért sikeresen megbüntettek egy hulladékkereskedőt, mert hiányzott egy védőrács a munkagépről.
Én egyébként hiányolom a városvédők megszólalását ez ügyben. Ha volt ilyen, akkor persze bocsánatot kérek a figyelmetlenségemért. Az elejére visszatérve: én az AKSD felelősségét firtatnám. Különben a krematórium és a ravatalozó tégla-borítása qrvára tetszik, ilyes kerítésben gondolkodom...

Szakály György · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2008.08.01. 08:25:42

Igen, a krematórium téglaburkolatát még nem a Kós Alajos érában építette valamelyik fidesz-közeli cég, ezért szép és tartós. Ma már ilyen téglát nem lehet gyártani, mert az ilyen minőségű agyagot már rég kitermelték és felhasználták. Manapság csak vékony, festett utánzatokat lehet kapni, amit a vakolatra szoktak felragasztani.

Az AKSD felelőssége valóban triviális.

Nehogy legközelebb meg a műemlék ravatalozót vigyék el hétvégén bontott téglának.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.08.03. 00:00:00

az senkit nem érdekel, hogy ki vitte el a vasat?
nem biztonsági orkokat kell minden sír mellé állítani, mert azzal a bajt csak felületében kezeljük.
a gondot csírájában kell elfojtani, kedves elvtársak.

Pogány Gábor 2008.08.03. 22:28:22

Tényleg jobb, ha tudjuk, hogy Kiss és rokonai, vagy üzletfelei voltak. (Micimackó - még mielőtt...). Nekem ezzel együtt a szolgáltató önfelmentésével akad bajom. Persze a tolvajlás bűn, de nálunk nem a Korán törvényei vannak életben. (Hogy nézne ki a Parlament?!)
süti beállítások módosítása