No forum, no cry

Az a legjobb fórum, ami nincs is – némely városi honlapokon.

 

A politikusaink állítólag csak négyévente kíváncsiak a lakosság véleményére, amikor épp választás van, annak kampánya, majd az ikszelés a szavazólapon. Így tartják azok, akik szerint a haza minden baja pusztán a saját zsebeik megtömésére törekvő politikusok áldatlan tevékenységének eredménye. Voksolunk, aztán négy évig leszaratunk. Vagy nem?

A modern demokráciákban az az elvárt illendőség, hogy a választott vezetők kíváncsiak az emberek véleményére, meghallgatják, szükség esetén reflektálnak rá. A választóknak megteremtik a véleménynyilvánítás folyamatos lehetőségét. (Vagy legalább annak látszatát, s ha az tényleg csak talmi érdeklődés, hamar kiderül, mert a nép nem feltétlenül és nem teljes egészében hülye.)

Napjainkban az efféle – jó esetben kétirányú – kommunikációra a legkézenfekvőbb lehetőséget az internet kínálja, a hivatalos települési honlapok, azok fórum rovatai. Ezekben aztán kifejtheti gondolatait a lakosság, értékelheti vezetőinek tevékenységét, felhívhatja a figyelmet érdeksérelmeire, javaslatokat tehet – kommunikálhat vezetőivel és a vele hasonszőrű többi polgárral. Minél népesebb egy város, annál nagyobb ott az internetes penetráció, annál alkalmasabb ez az eszköz. Már ha egyáltalán rendelkezésre áll, ha a politikusok igényt tartanak rá, ha nem rettegnek tőle, ha nem akarnak elbújni a szavazók elől.

 

Az ország második legnagyobb városának a honlapja is akkora nagy, hogy hét (7) kapun lehet bemenni rajta. A centrális, a középpontba helyezett bejáraton a „polgárok” felirat látható, ezzel is jelezve, hogy Debrecenben a polgárok a legfontosabbak. És hol szólalhatnak meg a polgárok? Itt aztán sehol! A nagy honlapnak nincs fórum rovata, vagy ha van, akkor annyira elrejtették, hogy ember azt meg nem találja, de még a honlap belső keresőmotorja sem. Egykoron volt fórum rovata a hivatalos városi honlap korábbi változatának, ebben a sokmillióból átalakított (átalakítóját is jelentős pénzösszeggel honorálták) változatban már nem jutott hely a cívisek megszólalásaira. Talán a korábbi fórum tapasztalatai miatt döntöttek a fórum megszüntetéséről? Túl sokat kellett moderálni? Vagy sok időt elvitt az (ál)lakossági dicsérő vélemények begépelése?

Nézzük meg, mi a helyzet a környék megyeszékhelyein!  

A nyíregyházi hivatalos városi honlapnak van fóruma, sajátosan két nagy rovatra bomlik (Vendégkönyv, Városi rendelő), minden különösebb procedúra nélkül bele lehet írni, s arra is figyelmeztetik a látogatót, hogy itt moderáció is történik, ha okot adnak rá („a nyomdafestéket nem tűrő szavakat töröljük”).

A miskolci honlapon van például Képviselői fórum, ahová előzetes regisztráció és bejelentkezés után lehet belépni, addig nincs lehetőség hozzászólásra, de még olvasására sem. Ugyanez a helyzet az Idegenforgalmi fórummal és a Kulturális fórummal is. Hogy mi lehet ezekben? Aki vette a fáradtságot, az mesélje el. A nyitott kapuk városa…

Szolnok városa hivatalos honlapján gazdag tematikájú fórum található, bárki olvashatja, a beszóláshoz regisztráció (név és mail és kész) szükségeltetik. Szeged honlapján a fórum egyes topikjainál azt is megadják név szerint, hogy ott ki a moderátor. Tudhatja a lakosság, hogy kit anyázzon, ha az anyázásai miatt törlik a hozzászólásait. Békéscsaba hivatalos honlapján is van fórum, igaz, nem tartozik a pörgős helyek közé, ellenben a közérdekű lakossági felvetésekre nyilvánosan válaszolnak a városháza illetékesei

Eger vezetői is úgy gondolják, hogy városuk honlapján nincs helye a lakossági véleményeknek, ezért fórumra sincs szükség. Hasonlóan vélekednek Salgótarján választott vezetői is.

Debrecen nincs egyedül. Bravó!

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr98600905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.08.05. 00:51:15

a színháznak is törölték annak idején. cívisparasztnak pofa sutba, menjen dógozni és imádkozni! ne kommentelgessen!

Kolenk 2008.08.05. 06:00:59

Mi a francnak a fórum , én bemegyek és elmondom a mondanivalómat a biztonsági örnek, kell ennél több?

Carnivora (törölt) 2008.08.05. 09:29:15

A mi városunkban meg a szocik kapták le a fórumot 4 éve :D azóta sincs ...

Dr Kangörény 2008.08.05. 09:45:00

Carnivora a hülyeség pártfüggetlen. És még csak az sem tud megnyugtatni, hogy az állás esetleg 1:1.

Lóri 2008.08.05. 09:46:55

Nagy megtiszteltetés, ha fórum ügyben egy kis blogot összevetnek a nagy városi honlappal. Gratulálok! :)

cityhall 2008.08.05. 09:49:03

A debreceni városi honlap felelős szerkesztője Kovács Zoltán kommunikációs tanácsnok, a Fidesz önkormányzati képviselője, egyetemi oktató (történelem).
Kovács úr, tessék, öné a szó!

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.08.05. 10:04:49

Nyugi, az új www.sopron.hu-n is csak egy vendégkönyv árválkodik (meg a nem működő apróhirdetések).

Dr Kangörény 2008.08.05. 10:11:03

A városok (vezetői) nem szeretik ha mindenfélét irkálnak nekik. A balatonfüredi vendégkönyvet kilőtték tegnap, mert néhányan átruccantunk a homárról hozzájuk. :-)

Szabóbé 2008.08.05. 10:11:50

Ne feledkezzünk még el az önkormányzati hetilap, a Debrecen portáljáról sem, mert a deol.hu oldalon sincs se fórum, se a cikkeket nem lehet kommentelni.
Tényleg: ennyire félnek?

Por-csíny 2008.08.05. 10:23:00

Kiss pillanatig olvasható volt Román Petra hozzászólása, és ahogyan megjósolta kisvártatva "törlődött". Vállalván a kockázatot én is megkérdezem nagy tisztelettel: Basa, miért fikázol más honlapot, miközben a tiedről kiírtod a másfajtájúakat. Ha ilyen fórum lenne a város honlapján, az még jobban kiverné a biztosítékodat, akkor te miért nem mutatsz példát, hogy nálad igenis virágozhat száz virág?!

P. 2008.08.05. 10:23:16

Nyugi, nem kell annyira örülni a nyíregyházi fórumnak. Ugyanis az ott megjelent, a (szerintem ocsmányra sikeredett) városközponti felújítás (aka "Korzó") ellen felszólaló illetve azt bíráló hozzászólások valószínűleg valamilyen technikai okból kifolyólag eltűntek. Éljen a szabad véleménynyilvánítás. Végül is azt szabad, majd ha nem tetszik, megoldjuk a problémát...

csömöri 2008.08.05. 10:30:43

Kis falunkban/ CSÖMÖR / néhány bírálatot kapott a polgármester és az alpolgármester,/M0 felüljáró/ aztán komcsi stílusban cenzúráztak, majd eltüntették az egész fórumot a falu honlapjáról. Pedig MDF-esek.

civiske 2008.08.05. 10:32:06

Van megoldás, ha nem Román Petra néven írsz be, akkor nem törölnek ki, láthatod. :D
Ez meg nagyon jó vicc! A városi portál fosik beengedni a város polgárait, ezért aztán szidjuk a blogírót! Kicsit se szánalmas.

tadeus 2008.08.05. 10:57:55

Helló!
Zentáról (Vajdaság, Szerbia) írok, s nálunk sem túl rózsás a helyzet ezen a téren. A megmaradt magyar önkormányzatok honlapjainak a többségén, így a zentain is többnyire falrahányt borsóként tekintenek arra, amit a polgárok a fórumban beírnak. Pedig van külön Kérdezze a polgármestert topic is.

civiske 2008.08.05. 10:58:52

Jelzem, hogy a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati cégeknél figyeltetik, hogy a dolgozók milyen honlapokat látogatnak. Tisztára Kína!

Samott 2008.08.05. 11:09:00

Ullon is megszuntettek a forumot a varosi honlapon amikor atvette a fidesz a hatalmat. Valoban feltettek ott nehany kenyelmetlen kerdest, es ugy tunik ez volt a legegyszerubb modja a problemak megoldasanak.

csigekert 2008.08.05. 11:11:38

a véleménynyilvánítás debreceni szabadsága nem múlhat azon, hogy Basa kitörli a blogjából a notórius trollokat.
fiúk, fogadjátok meg Basa intését ott a városházán, csináljatok fórumot a hivatalos honlapra és ott szabadon gyalázhatjátok a bloggert!

a témához: mint a mai bejegyzésből is látszik, politikai alapon nem különböznek a városi vezetők. azt még lehet magyarázni, hogy a szocikban működnek a régi megszokások. de a fideszesekből miért lettek médiacenzor bolsik? ezt magyarázzátok meg nekem!

Munkásember 2008.08.05. 11:15:56

Ha nemtetszik valmi, akkor hőzöngj a polgármesternél ehun alant:
polgarmester@ph.debrecen.hu vagy emitt: eszrevetelek@ph.debrecen.hu.
Amúgy általában annyi értelme lenne, hogy vagy a kutya sem olvassa, vagy folyamatosan moderálják. Yes forum, yes cry...

civiske 2008.08.05. 11:26:29

Munkásember - én már több udvarias levelet is írtam közérdekű ügyekben a polgármesternek erre a címére, de a titkárnői arra se méltattak, hogy egy szót válaszoljanak. Egyértelmű üzenet: le vagy szarva kedves debreceni lakos.

gralla 2008.08.05. 11:27:09

civiske:

talan mert nem munkaidoben kellene minden szart megnezni a neten. a munkahelyek nagy reszen le van tiltva egy csomo dolog, nem csak figyelik hogy mit nezel meg a neten.
koze nincs Kinahoz a dolognak, inkabb a munkakeruleshez...

ha meg lenne forum mindenhol, akkor meg azon sirnatok, hogy meg egy embert fizet foloslegesen az onkormanyzat, mert a rengeteg spamet/forumtrollt/barmot igenis moderalni kell.

civiske 2008.08.05. 11:32:02

Igazad van, gralla, a barmokat moderálni kell. Még akkor is, ha visszajárnak sírni és rinyálni.
A demokrácia nem olcsó dolog, belefér még egy ember a költségvetésbe, hogy moderáljon. Úgy tudom, több ilyen is van, de nem a városi fórum moderálása a dolguk, mert fórum nincs, hanem az a munkájuk, hogy figyeljenek más honlapokat és lehetőleg kúrjanak szét pl. blogokat. :)

SZK 2008.08.05. 11:39:08

A politikusok úgy bánnak a települési honlapokkal, mintha az a saját tulajdonuk lenne. Pedig ez mind köztulajdon! Nem kellene ellopni ezt sem, mert az lopás, amit a legtöbb helyen csinálnak.

Por-csíny 2008.08.05. 11:42:48

Kár, hogy Román nem lottózik..mellesleg a moderálás nem azonos a teljes kiiktatással. Szerintem. Egyébként a témához kapcsolódóan: az önkormányzati tulajdonú Városi Televíziónak és a Friss Rádiónak van fórum rovata, igaz, ha ezt is leírná Basa, az már zavarná az összkoncepciót, s bizonyos tények elhomályosítanák az indexes tisztánlátást is...

Jenő 2008.08.05. 11:48:05

Basa:

OFFTOPIC

a bejegyzés címe "no forum, no cry", ami nekem egyértelmű áthallás a néhai Bob Marley "No woman, no cry" című számára. Ennek címe lefordítva nem azt jelenti, hogy nincs asszony, nincs sírás. Pont ellenkezőleg, jelentése asszony ne, ne sírj, mint ahogy ez kiderül a második refrénből is:

A little darlin', don't shed no tears:
No, woman, no cry. Eh!

a teljes szövege:
www.oldielyrics.com/lyrics/bob_marley/no_woman_no_cry.html

ONTOPIC

cityhall 2008.08.05. 11:50:37

Figyelj haver, ebben a postban a városi honlapokról van szó, nem a városi médiákokról! Nem összekeverni!
Megáll az ész, hogy hogyan próbáljátok tisztára mosdatni a helyzetet és védeni azt a szituációt, hogy a városvezetés nem akar nyilvánosan lakossági véleményekkel találkozni. Erről kéne szólni. Miért nem?

Munkásember 2008.08.05. 11:52:11

civiske 2008.08.05. 11:26:29, az általad leírt jelenség sajnos nem "debreceni lakos" specifikus... általában az önkormányzati ügy(nem)intézők/ügy(nem)intézés ilyen szutykok/szutyok (de azért nekem is jól esik kiélezni Debrecenre, végre valami fogást találtunk).

kosalander 2008.08.05. 12:46:25

tipikus pártállami bolsevik trükkök:
- nem teremtünk lehetőséget a vélemények nyilvánosságának (nincs fórum)
- ha valaki mégis felvet valamit, akkor nem a felvetett problémáról beszélünk, hanem a felvetőt támadjuk személyében (basablog egyes kommentárjai)

annyi a különbség, hogy a pártállami idők diktatúrájában csak a szűkkörű szamizdat maradt lehetőségként, ma pedig kialakulnak alternatív nyilvánosságok a hatalom kritikájára. ennek az utóbbinak a létezését képtelenek feldolgozni a hatalmon lévők, nem dolgoztak még rá ki új technikákat, ezért maradnak a bolsevik módszereknél.

Por-csíny 2008.08.05. 14:03:33

Miről ismerszik meg a demokrácia? A város hivatalos honlapján be lehet szólni az illetékes elvtársaknak, a szólás szabdságának fokmérője a vélemények szabad áramlása. Debrecen felvállaltan diktatórikus városvezetéssel megáldott a blogger okfejtése alapján. Fájdalom, de ugyanehhez a kétes hírű csoporthoz tartozik Stuttgart, München, Bécs, London, Párizs, Chicago, New York City, Tokió, csak úgy véletlenszerűen; hiszen felsorolt városok hivatalos honlapján úgyszintén nincs fórum rovat. A demokrácia pislákoló őrlángja azonban mégis megvillan még valahol, zöld könyvvel a kezünkben kedves Basa, irány Líbia, Tripoli városának VAN fórum rovata. Tudtuk mi ezt, csak nem sejtettük. A remény hal meg utóljára...

kosalander 2008.08.05. 14:27:41

kovács tanácsnok úr, csak tán nem magának van ilyen sok szabadideje, hogy világvárosi portálokat böngészgessen basa megsemmisítésére? persze utólag is meg kell dolgozni azokért a százezrekért, amiket a fórum nélküli városi honlapért kapott.
a kósa idejében működő korábbi honlapnak tényleg volt fóruma. azt miért szüntették meg, kovács tanácsnok úr?

nagy arcra vall debrecent összevetni párizzsal vagy tokióval! azt elfelejtették volna a városházán, hogy ezek a felsorolt nagy világvárosok kisebb közigazgatási egységekre tagolódva élik életüket? ha lejjebb néznének a saját szintjük környékére, akkor esetleg láthatnának valamit.

a blogger mószerolásán kívül még mindig adósak a válasszal: miért félnek a városvezetők (itt fideszesek, ott szocialisták) a helyi választópolgárok véleményét megjelenítő lehetőségektől?

szeged szeggel 2008.08.05. 14:37:01

Jujjuj, itten valakinek nagyon a tyúkszemére lett lépve.
Szegednek régebben sokkal jobb volt a városi fóruma, de aztán a helyi hülyék ott is csináltak egy új hivatalos honlapot és szétkúrták a régit.
Az pedig érdekes felvetés, hogy kinek a tulajdona egy városi portál és ki mit tehet vele. Inkább erről lenne érdekes eszmecserézni, mert a debreceni belső beolvasósdi nagyon unalmas, kedves hozzászólók. :)

kosuttériek 2008.08.05. 14:57:40

Felszólítjuk Kovács Zoltán tanácsnokot, hogy hagyja abba a magyarázkodást, mert egyre kínosabb!
Mit szólna ehhez Wass Albert?!
Nálunk bárki felszólalhat, aki vállalja saját magát, estenként találkozunk Kossuth szobra előtt (nyáron 19 óra után)!

pinkerton 2008.08.05. 15:25:20

Kedves kovácszoltán, ha valóban Ön írja kellemes basaellenes beszólásait, akkor legalább a "demokrácia" szót mellőzze, ugyanis nem áll jól Ön(öknek). Inkább kedves főnökének kommunikációjával foglalkozzon, aki most éppen bátran remeg a félelmtől és kapkod fűhöz-fához, mivel kapott egy kicsi kis fenyegetést....

médiakilátó 2008.08.05. 17:41:09

Ez például egy olyan téma, amihez az ügyben érdekelt és a kommunikációhoz valamelyest értő ember nem szól hozzá, mert csak badarságokat mondhat, mint a példák is igazolják.
Ilyenkor hallgatni kell és lapulni, mint szar a fűben, hogy majd elfelejtődik az ügy.
Nem olyan bonyolult ez a kommunikációs mizéria, csak hideg fejjel kell művelni.

Munkásember 2008.08.05. 18:54:47

Ja, szánalmas...

teacher 2008.08.09. 21:47:01

Na nézd már Csömöriek is olvassák a Basát. Való igaz így történt a fórummegvonás. Csak hozzátenném szeretett polgármesterünk és lelkes csapata már rég nem MDF-es, hanem FÜGGETLEN. A mértéktartástól és a józan észtől. Tiszteletem.
süti beállítások módosítása