Visszhangtalan

A helyi médiáról nyilvánosan. Merthogy ez nem szokás itt.

 

Egy hónapja kérdéseket intézett Kósa Lajos polgármesterhez Turi Gábor önkormányzati képviselő (MDF), aki az előző ciklusban alpolgármestere volt Debrecennek, jelenleg pedig tanácsnokTuri Gábor személyét politikusi múltja hitelesíti (alapító tagja az MDF-nek, ő volt az első debreceni vezetője), médiával kapcsolatos mondandóját pedig újságírói és szerkesztői tapasztalatai. Az egy hónappal ezelőtti kérdéseit az alábbi levélben saját maga osztotta meg a megyei napilap belső fórumának tagjaival:

 „A városi képviselőtestület november 6-iki ülésének kérdések, interpellációk szakaszában kérdéseket tettem fel Kósa Lajos polgármestert úrnak. Az ülések zárómozzanata a sajtó jelenlétének hiányában általában visszhangtalan marad, de úgy gondolom, a város lakóinak joguk van értesülni az ott elhangzottakról is:

 1.

 „Miközben az MSZP-SZDSZ kormány forrásmegvonásai révén lehetetlen helyzetbe hozta az önkormányzatokat, a debreceni szabaddemokraták csütörtökön sajtótájékoztatón adtak hangot elégedetlenségüknek a város gazdasági helyzetét illetően. A rendezvényen Gadus István, a párt megyei elnöke és Kovács László, az SZDSZ volt polgármester-jelöltje (1,84 százalékot ért el 2006-ban) fejtette ki álláspontját az önkormányzati választáson 73,9 százalékos támogatottságot szerzett debreceni polgármesterről.”

 (In: Városvagyon és adósságállományDEOL, 2008. október 30.)

 Kérdés:

a.) Polgármester úr szerint az ellenzék része-e a polgári társadalom demokratikus intézményrendszerének?

b.) Mennyiben felel meg ez a felvezetés a közpénzekből finanszírozott, közfunkciót betöltő médiumoktól elvárható objektív tájékoztatás követelményének?

 2.

Kérdés:

Miközben az önkormányzat vagyonkezelő részvénytársaságának tagvállalata által kiadott  médiumok (Debrecen, DEOL) elzárkóznak attól, hogy a parlamenti pártok helyi szervezeteinek életével foglalkozzanak, e pártok országos testületeinek és országgyűlési frakcióinak belügyeiről rendre véleményt formáló írásokat jelentetnek meg.

Polgármester úr véleménye szerint milyen érdeke fűződik Debrecen lakóinak ahhoz, hogy az adójukból (is) finanszírozott, közszolgálati funkciót betöltő orgánumok az őket közvetlenül érintő információk és ügyek helyett ilyen témájú írásoknak adjanak helyet?

(In:       Debrecen: Alku2008. október 15., 10. oldal

DEOL: Emberi sorsok2008. október 14.

Mentő-Lengyel az MDF-nek2008. október 13.

Ki tartja hatalmon a koalíciót? 2008. szeptember 16.)

 

Jóllehet a választ írásban kértem (15 nap az előírt határidő), polgármester úr azonnal reagált.

Válasza az 1/a. kérdésre: igen. A többi kérdéssel kapcsolatban kifejtette, hogy azokra nem fog válaszolni, mert az a látszat keletkezne, hogy beavatkozik a szerkesztőségek belügyeibe. Holott, mint közölte, Debrecen az ország egyetlen városa, ahol nem a polgármester a médiumok vezetőinek foglalkoztatója.

Ettől függetlenül várom november 21-ét.” 

Egy hónap eltelt, Turi Gábor kérdései és az azokra adott (vagy nem adott?) polgármesteri válaszok nem érték el a helyi média ingerküszöbét. Mintha mi sem történt volna. Bár azzal kapcsolatban nem lehetnek kétségeink, hogy a közgyűlési kérdezősködésnek lesznek következményei. Turi képviselő úrra nézvést.

Ha már média, pillantsunk rá az önkormányzati tulajdonú kiadvány és televízió pénzügyeire. Néhány egészen friss, 2008-as adat.

Debrecen Önkormányzat Lapkiadó Kft. időszakos vesztesége 4,7 millió forinttal kisebb a tervnél, összege -101 millió forint. Éves várható eredménye -143 millió forint, amely 8 millió forinttal jobb a tervtől. A Kft. a reklám és hirdetési tevékenységéből származó árbevételi tervét nem teljesítette, attól 4 millió forinttal marad el. Az igénybe vett szolgáltatások – elsősorban a nyomda - tervezettnél kedvezőbb ára okozza a jobb eredményt.

Debrecen Városi Televízió Kft. a 2008. I-III. negyedévére tervezett 12 millió forintos veszteséggel szemben -72 millió forintos veszteséget ért el, amely év végére várhatóan 75 millió forintra nő.

Mivel a sok mínuszból pluszt kell csinálni (például a város vagyonát kezelő holding néhány nyereséges cégének bevételéből, ami alapvetően a helyi lakosságtól származik), ezért talán itt lenne az ideje, hogy a közpénzekből fenntartott média ügyeiről nyilvánosan essen szó. Esetleg a közpénzekből fenntartott médiában – háttérbe szorítva az agitatív pártpropagandát.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr28802907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PozAko · http://pozako.freeblog.hu 2008.12.04. 09:51:52

Ha a Friss Rádiót a holding 16 millió forintért adta volna el, akkor ez az összeg még az éves(!) veszteségek csökkentésében is vajmi keveset számítana (~7%). Talán az DE egyik cége átveszi...

Pékszakállú Henceg 2008.12.04. 10:33:00

Ez a Kósa drusza nem hazudik megint:
"A többi kérdéssel kapcsolatban kifejtette, hogy azokra nem fog válaszolni, mert az a látszat keletkezne, hogy beavatkozik a szerkesztőségek belügyeibe. Holott, mint közölte, Debrecen az ország egyetlen városa, ahol nem a polgármester a médiumok vezetőinek foglalkoztatója."
És még igaz is! Alapban Kósa seggnyalók kerülhetnek csak a városi médiumokba, így azok belügyeibe nem is kell neki beleavatkozni.

Lajos 2008.12.04. 11:38:20

Turi...hmmm. Majd megnézem mit tehetek "érte".

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.12.04. 12:46:28

kiváló agitpropos elvtársak és elvtársnők szerkesztik és készítik eme remek médiákat.
nekünk csak annyi a dolgunk, hogy kussoljunk, integessünk a felvonulásokon, és lengessük a zászlókat.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2008.12.04. 13:05:11

Hurrá!

Ha a DTV-nek -75 millió forintos a vesztesége - ahogy írtad -, akkor az egyszerűbben kifejezve 75 millió forintos nyereség, nemde? Vagy csak elírtad?

Ez ahhoz hasonló, mikor kiírják a kirakatba, hogy -20% engedmény. Az azt jelenti, hogy 20% felár.

koldus 2008.12.04. 14:24:51

Azt hiszem, nem tévedek túlzottan nagyot, ha azt állítom, hogy Turi alpolgármestersége idején is hasonló volt a helyzet, és ha így volt, akkora tipikus helyzet állt elő, amit kicsiny honunkban számtalanszor megélhettünk: más perspektíva, más ösztönök?
Ennyit Turiról.
A helyi lapokat nagyon kevesen olvassák és ezt nem csupán Kósa, hanem Turi is pontosan tudja. A birodalomnak kell a propaganda, és mióta a kultúra sem más, mint a különböző érdekeltségű politikum szócsöve, és nem az az elvárás vele szemben, hogy pénzügyileg rentábilis legyen, hanem a prostitúciós készsége legyen felettébb fejlett, akkor nem várható el más a sajtótól sem. Ez van! és ezt Turi is tudja, hiszen ott volt, támogatott, helyeselt... megélt ebből, nem is rosszul. Hiteles? Igen! Abban, ahogy a kezdeteknél ott volt, és hitt valami jobb lehetőségében, de abban a pillanatban más hitelességi pályára került, amint bármilyen szinten részesévé vált a hatalomnak, és élvezte annak anyagi előnyeit. Akkor kellett volna! Nagyon keményen! Ahogy az eredeti hitelesség diktálta. Elkésett! Nincs visszaút, és ezt Kósa is tudja, hiszen ő maga is ugyanott van... Ez a mi tragédiánk.

rokidoki 2008.12.04. 16:16:59

DTV= 75 millió veszteség ?

Pásztortáska 2008.12.04. 20:32:55

Ha ez az ejtőernyős Turi az amerikai turnéjával és a jelenlegi, az egyetemen a segge alá tolt kamu állásával (ráadásul a kettő közötti egyéb tevékenysége is felsorolható lenne) hiteles figura, akkor én a hétfejű tündér vagyok. De bár ugyan tündér vagyok, de hét fejem nincs, hát Turi is csak egy szemét és élősködő politikus. Egy politikusnak pedig igaza sohasincs, mert akkor is hazudik, ha kérdez.

döm 2008.12.04. 20:35:35

Kedves Olvasók!

Most láttam a városi tévé hírét ezzel kapcsolatban. Megpróbálom összefoglalni. 91-ben eladta a területet az önkormányzat és utána hiába próbálta visszavásárolni az olajcég nem adta a gonosz inkább kutat akart építeni. Aztán változtattak a szabályozási terven ezért nem építhetett kutat, de most eladta az áruházláncnak és az már építhet mert azt már nem tiltja a szabályozási terv.
TISZTELT DTV! ÖNÖK SZERINT MINDENKI INTELLIGENCIÁJA 50 ALATT VAN?
A tévé vitában ugyanitt az általam szintén nem túlzottan tisztelt helyi maszoposok frakcióvezetője azt mondta kósa az 1300 aláírást amit itt gyűjtöttek hamisnak nevezte. AZT GONDOLOM EZ TÖBB MINT DURVA. EZÉRT ÖNMAGÁBAN SZÉPEN FEL KELLENE ÁLLNI, EZ NEM EGY DEMOKRATIKUS POLITIKUS MENTALITÁSA HA IGAZ.

Pogány Gábor 2008.12.04. 22:00:53

A Friss kapcsán már emlegettük volt, hogy kell-e közpénzen üzemeltetni médiumokat, olyanokat, amelyek piaci szereplőként akarják magukat pozicionálni. Protekcionista módon nékik juttatott bevételekkel. Gondolom, ez most is működni fog...
Azzal kapcsolatban, hogy Turi Gábor mennyire vett részt ez ügyekben albürgermestersége idején - gőzöm sincs. Egy biztos: a pozíció előnyeit akkor is élvezte, de ilyen kérdéseket akkoriban nem lehetett tőle olvasni, hallani.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2008.12.05. 13:46:53

Igen, Gábor!

Túri viselkedése etológiai szemszögből nyilvánvaló:

Alapállapot: Hat kismacska dorombol szelíden a kosárban, párnák közt. Béke van.

Kísérlet: Az egyik kismacskának megfogod a grabancát és kiteszed a kosár mellé.

Eredmény: Naná, hogy a kitett kiscica nyávogni fog, míg a többiek továbbdorombolnak.

Kapiszká?

Persze, ettől most még akár igaza is lehet.

Jenőfi 2008.12.07. 14:14:05

Egyszerű. Bedbálós Debrecen újságot havi 1 alkalommal megjelentetni. DTV napi 1 óra műsor. (Bőven elég). Friss Rádiót megtartani.

öhön 2008.12.07. 20:40:46

Vajon ez miért nem hír ezen az elfogulatlan portálon: "A félelem, a hazugság és az üzleti érdekek mozgatják az MSZP-t - derül ki Sarkadi Zsolt és Bánfalvi Győző Magyar Hírlapnak adott interjújából. A két debreceni szocialista politikust, az MSZP Ésszerűség és felelősség platformja Hajdú-Bihar megyei szervezetének korábbi vezetőit az országos etikai bizottság Gyurcsány és az MSZP vezetésének nyilvános bírálata miatt zárták ki a pártból." (in: gondola)

koldus 2008.12.08. 07:13:24

Kedves Öhön! Csodálkozom, hogy számodra még hírértékkel bír a félelem, hazugság, üzleti érdek háromságban leledző politikum (nem csak az MSZP!). Sarkadiék áldhatják a sorsot, hogy kirekesztették őket ebből a közegből, és gyaníton, nem a hazugság-félelem tandem hiányzik nekik, hanem az üzlet. Ha az archeopark beszélni tudna...

koldus 2008.12.09. 21:10:10

A lelkiismeret furdalás még egy mondatot kikövetelt magának a Turi ügy kapcsán: Nem Turi-jelenségről van szó, inkább egyfajta értelmiségi csapda-helyzetről, amibe nagyon sokan belesétáltak, többnyire jóhiszeműen, és azzal a megyőződéssel, hogy létezhet pártatlan, tárgyilagos sajtó.
Ilyen "állat" pedig nincsen...
süti beállítások módosítása