Kikért közönség

A labdával még vannak gondjaink, de tömegszervezésben már csúcsot döntöttünk.

Mivel a magyar válogatott a reméltnél hamarabb elvérzett a január végi futsal Európa-bajnokság döntőjében, arra sajnos nem lehetett számítani, hogy a hazai közönség végig megtölti a nézőteret. Önként. Nehéz helyzetbe hozta ez a két helyszínt, a budapesti Papp László Sportarénát és a debreceni Főnix Csarnokot, inkább az utóbbit, hiszen az Eb java itt zajlott: a csoportmérkőzések és a negyeddöntők fele, az elődöntők, a harmadik helyért játszott meccs és a döntő mind. Bár cívishon polgárai nagyon szeretik a futballt és a futsalnak is jelentős tábora van itt, azért ne feledjük, hogy az utóbbi időben a sikeres Loki hazai bajnoki meccseire sem mennek ki átlagban annyian, amennyien megtöltenék az ötezres Főnix Csarnokat. Nemzetközi sportesemény azonban nem történhet gyér látogatottság mellett Debrecenben, a sport hazai fővárosában (ahogy azt a hivatalos marketing hirdeti cívishonról).


Mit lehet ilyenkor tenni? Vezényelni kell! A közönségszervezést. Szolid erőszakkal. Félre ne értsük, Debrecen az nem Észak-Korea, itt nincs diktatúra, s mindenki hazudik, aki azt állítja, hogy hatalmi szóval kivezényelték a közönséget a Főnix Csarnokba. Persze az sem igaz, hogy a megjelent sportszerető és színvonalas szórakozásra vágyó közönség teljes egészében megvette volna az egyébként olcsónak nem mondható jegyeket. A város reputációja, további nemzetközi versenyek rendezési jogának megszerzése azonban azt kívánta, hogy lehetőleg egyetlen üres hely se legyen az amúgy egyéb rendezvényekkel túlzsúfoltnak, optimálisan kihasználtnak nem mondható Főnixben.

Így hát következett a Debrecenben már többször kipróbált – és nemzetközi viszonylatban sem példátlan – módszer: bár folyt a jegyárusítás, mégis ingyenessé tették a futsal Eb meccseinek látogatását. De nem ám úgy, hogy hangosbemondó autókkal körbekürtölték a várost és boldog-boldogtalannak kitárták a kapukat, hanem alapos szisztematikussággal. Hiszen attól, hogy egy rendezvény ingyenes, még nem garantált a teltház. Ellenben ki lehet osztani kontingenseket a város iskolái, önkormányzati intézményei, cégei stb. között, azzal a határozott kéréssel, hogy kaptok ennyi meg ennyi ingyenjegyet, ám mindegyiket használjátok fel, garantáltan legyetek ott. Bennfentesek állítása szerint a korábbi sokszoros gyakorlatnak köszönhetően olyan olajozottan megy ez a sajátos közönségverbuválás, hogy a város különböző intézményeiben (iskoláiban, cégeinél stb.) már tapasztalt szervezők állnak ugrásra készen, legyen szó akármilyen tematikájú városi rendezvényről.

Mi azonban most maradjunk a sportnál, és elégedetten konstatáljuk, hogy a mostani futsal Eb-vel hatalmas sikert arattunk. A magyar válogatottnak a labda passzolgatása és a gólratörő játék terén ugyan még van némi lemaradása Európa élvonalától, ellenben közönséget már csúcsra tudunk szervezni. Az UEFA tájékoztatása alapján a 2010-es kontinenstorna volt minden idők legközönségvonzóbb Európa-bajnoksága, vagyis a magyarországi Eb-t tekintette meg a helyszínen a legtöbb szurkoló, szám szerint 58 845 néző. Arra vonatkozóan nem kerültek nyilvánosságra adatok, hogy ebből mennyi volt a fizetőnéző, s hogy a szervezők milyen büdzsével zárták az eseményt, ezen belül mit mutat a debreceni összeadás-kivonás.


Nem ez számít! Mondják általában efféle attrakciók után. Hanem az, hogy benne vagyunk a sportdiplomácia forgatagában, hogy ismét híre ment Debrecennek a kontinensen, a világban, hogy ebből majd valamikor nagy haszna lesz a városnak például az idegenforgalom terén, hogy a siker feljogosít bennünket arra: a továbbiakban is újabb nemzetközi sportesemények helyszínét adjuk – amelyekre majd megint jól beszervezzük az ingyenes közönséget.

Mindenki jól járt? Szinte. A városi költségvetés helyzetét ne forszírozzuk, aki meg jegyet vett, az jó nagy balek. Legközelebb nem fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr861721767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.02. 09:45:48

kommunesta rezsim jut észbe elsőre. másodikra az, hogy legközelebb senki sem vesz jegyet majd.

Meggyes a hibás · http://meggyesahibas.blog.hu 2010.02.02. 10:12:24

hehe.
Még mindig jobban jártak, mint azok az esztergomi emberkék, akiket a Meggyes-féle szimpátia tüntetésre vezényeltek ki :)

fura csuka 2010.02.02. 15:52:18

Lali megint milyen snájdigúl felöltözött Platini tiszteletére(((((
süti beállítások módosítása