A stadion stádiumai

A tervezett új büszkeségről helyben és távol.

Nem igazán érthető, hogy a város jelenlegi főépítészének miért kellett fél Európát bejárnia, hogy aztán Hollandiában mintát találhasson az újonnan felépítendő debreceni stadionhoz. Süllyesztett játéktér, több funkció, húszezres lelátó? Hiszen mindezt már nyolcvan évvel ezelőtt kitalálta Borsos József, Debrecen egykori főépítésze. Elegendő lett volna kivillamosozni az elhanyagolt, romlásában is szép, még álló nagyerdei stadionhoz, és csendben, kellő tisztelettel a városépítő nagy előd előtt, szemlélődni egy keveset, esetleg tanulmányozni a korabeli dokumentumokat.


Mivel már eldöntetett, hogy hiába széles a város határa, s lenne megannyi hely egy új stadionhoz, Debrecen ismét nem helyreállítja, hanem eltakarítja egyébként kevés építészeti emlékének egyikét: a régi helyére épül az új, már csak abban reménykedhetünk, hogy a rombolás előtt a városvezetés engedélyez egy méltó búcsúünnepséget, amikor is fel lehet majd magunkban idézni régi emlékeinket, és belépőjegyet sem szednek, hogy a szegényebb debreceni családok is jelen lehessenek. És bár a jelen vezérei csak előre szeretnek tekinteni, s csak a saját magukról szóló eseményeket kedvelik, esetleg Borsos József is megérdemelne egy építészkonferenciát vagy egy kiállítást, ahol a debreceniek alaposabban megismerhetik, mennyi mindent köszönhetnek neki (például a krematórium és ravatalozó épülete, a rendőrkapitányság Kossuth utcai tömbje, az egyetemi templom stb.)

Az új stadion tízmilliárdos kormánytámogatása igen megérintette a honi alternatív nyilvánosságot. Most friss blogbejegyzésekből, online cikkekből következik egy összeállítás Konyhás István tegnap készült, a régi stadiont megörökítő fotóinak kíséretében.

Véleményvezér

Egy pillanatig sem vitatjuk, hogy ha van olyan csapat ma Magyarországon, amelyik egy ilyen stadiont megérdemel, az a DVSC. Abban viszont egyáltalán nem vagyunk biztosak, hogy akár Debrecennek, akár az országnak most elsősorban stadionokra lenne szüksége. Nem azért, mert ebből a pénzből „x lélegeztető gépet lehetne venni” vagy mert mindent kizárólag termelő beruházásokra kellene fordítani. Igenis óriási szükségünk van szimbólumokra, közösségképző ideákra és terekre. De ahhoz, hogy ezek a szimbólumok hassanak, nem ártana, hogy tartalmuk is legyen. Hogy egy koherens vízió részeiként épüljenek fel. Egyelőre azonban nem látjuk ezt a víziót. Hallunk forradalomról, meg keleti szélről, meg Puskásról, és láttuk, hogyan kellett megutálni először az IMF-et, aztán a magánnyugdíj-pénztárakat, most meg az AB-t. De fogalmunk sincs, hogy mindez hogyan is áll össze. Nincs egységes cél, nincs mit szimbolizálni. Az meg aztán számunkra felfoghatatlanul homályos, hogy miért pont az a sportág szimbolizálna bármit is, amelyikben esélyünk sincs záros határidőn belül a világ élvonalába kerülni, amelyikben a jelenlegi általános munkakultúra minősíthetetlenül alacsony, amelyik világszinten is primadonnákat és celebeket futtat sportemberek helyett, és amelyiknek éppen az a jellegzetessége, hogy a legjobb csapatok teljesen nemzetköziek. A futball annyira nem illeszkedik a magyar helyzethez és Magyarország lehetséges kitörési stratégiáihoz, hogy szerintünk ezek a beruházások inkább az ötlettelenség szimbólumai.


Merengő

Olvastam az új focistadionhoz fűződő kommentárokat a legismertebb közösségi oldalon. (...) Igencsak érdekes dolgok láttak kommentárok keretében napvilágot. Ezekben az a közös, hogy Debrecen városa csődben van, csak Kósa Lajos titkolja és a fent emlitett 10 milliárd forintot el fogják sikkasztani Ezt az alaptalan pletykát visszautasitom. Számomra ugyanis bőven nem tűnik úgy, hogy pénzeket sikkasztottak volna el. Ugyanakkor a kritikák lényegéből (úgyis elsikkasztják a pénzt) megértettem, miért tart ma ott a magyar futball, ahol. Emiatt a mucsai, hónaljszagú, bunkó bizalmatlansággal telitett hangulat miatt és azok miatt, akik azt gondolják, mindkét párt egykutya.


Kosár4life

Nem tudom olvastátok-e, hogy a magyar állam 10 millárd forintot(!!) ad a debreceni labdarúgóklubnak, hogy egy 20.000 férőhelyű stadiont építsenek. Értitek ?! "Nagy" válság van, adóemelés meg még sorolhatnám, erre odavágnak 10 millárdot egy stadionra ! Ettől a foci nem lesz jobb, helyette több néző figyelheti az újabb szégyenletes kudarcot hazai pályán. Hülyeség az egész.


Nívó

Az igénytelenség felsőfoka, ahogy mi, magyarok stadiontéren állunk. Pedig egy stadion országimázs szempontjából sem utolsó - a nemzetközi mérkőzéseket közvetíti pár külföldi tévéállomás, sokaknak ez lesz az első képe Magyarországról, és ez az első kép sajnos balkáni képet mutat (apropó, elfogadnánk mi pár balkáni stadiont!). Meg idejön pár száz vendégszurkoló, itt költi a pénzét, aztán betereljük egy romhalmazba, hogy "nesze, élvezd a meccset!" Sajnos élvezni szokták, mert ritka alkalom, hogy nem ők győznek. Pedig egy ilyen nemzetközi meccs többet ér száz országimázs reklámnál is. (...) Pénzügyileg persze sokba kerül - a debreceni stadion 10 milliárd forintba -, de hát ezt fel lehet úgy is fogni, mint egy befektetést. A mogyoródi Hungaroring is pénzbe került minden bizonnyal, nem is kevésbe, ennek ellenére nagyon sokan élvezik a hasznát, mikor jön az a sok turista, és itt költi a pénzét, meg nagyon sokan büszkék arra, hogy egy csomó tévében Magyarországot mutatják. Persze, azt a pénzt is szét lehetett volna osztani például a nyugdíjasok között, kétségtelen, de így hasznot hoz. A Debrecen is hoz hasznot, tavaly a klub közvetlenül 234 millió forint társasági adót fizetett be az államkasszába, és hol van a többi adó (pl. ÁFA!), az egyéb közvetett haszonról ne is beszéljünk. És ne felejtsük el, hogy a csapat szerepelhetett volna - szerepelhetne jobban is, ha hazai pályán játszana, jól mutatja ezt az idei bajnokság, ahol hazai pályán veretlen a Loki. És ez nemzetközi szinten további UEFA-bónuszt jelentene, meg további adóbevételeket az államnak. Mert a foci nemzetközi szinten nagy üzlet mindenki számára, erre már rájöttek pár országban. Annyi hülyeségre megy el a pénz államszinten, hátha ebből a beruházásból kivételesen tudna profitálni az állam is a jövőben!


R.T.'s World 3.0b

A hét szenzációját mégis az jelenti, hogy állami pénzből kap új stadiont a DVSC. Tíz milliárd forintot kap egy holland stílusú fociarénára Debrecen. Amikor a Fradit mentették közpénzből, már az is vicc volt, de amint tudjuk, a történelem ismétli önmagát. Hazánk lakosságának azon része, aki nem Loki drukker, miért fizessen? Amennyiben a DVSC kap pénzt, akkor a Szombathelyi Haladás is kapjon pénzt, úgy tudom, ők is szeretnének egy szebb és nagyobb stadiont, meg még jó néhány nem Fidesz közeli csapat. Ez tipikusan az a helyzet, hogy vagy mindenki kap tíz milliárdot az államtól stadionra, vagy senki. Orbán nem hazudtolja meg magát. Ugyanaz a sunyi gerinctelen nagyarcos tolvaj strici maradt, aki volt. Ebben az országban mindig a legprimitívebb emberek kerülnek hatalomra, aztán lesegetünk, hogy semmisem működik. Ideje lenne szakítani a rossz hagyományokkal, amíg nem késő. Ami mozdítható, azt Viktor lenyúlja, ha másképp nem megy, akkor hoznak rá egy törvényt. A mérleg egyik oldalára került a 98%-os különadó, meg az elszámoltatás, a másik oldalon meg ott van a Fidesz összes többi stiklije, a lenyúlt magánnyugdíjpénztári pénzek, a 10 milliárd Loki-stadionra, a gázáremelés, és a többi lopott pénz.


Scheiring Gábor blogja (LMP)

Hab a habon, hogy pénteken eldöntik a 30 milliárdos járulékemelést, majd vasárnap este ennek egy harmadát odaadják a debreceni focicsapatnak stadionépítésre. Ütnek egy lyukat a költségvetésen, és mindenfajta előzetes bejelentés nélkül hirtelen megsarcolják a munkavállalókat, majd egy napra rá a sarc egyharmadát szétszórják a focipályán? Ez az igazán Gyurcsányt megszégyenítően hisztérikus kormányzás.


Nyugat.hu

Az alacsonyabb rendű utakon spórol a kormány, a kisebb települések között maradnak a kátyúk. Közben soron kívül tízmilliárdot adnak Debrecennek, egy futballstadion felépítésére, mondván, szégyen, hogy a Loki idegenben kénytelen játszani nemzetközi meccseit.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr982441060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matkó 2010.11.11. 19:27:27

OFF * Végre már szaporodnak a bejegyzések megint itt a Basahalmán! Öröm! Pláne hogy Holdrabló hónapok óta leragasztott szájjal figyel. Mi van vele? Újra fog indulni? *

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.11.12. 06:08:05

marge thatcher is megmondta: előbb-utóbb el fog fogyni a más pénze, amit elkölthetünk.

Anti Anyag (törölt) 2010.11.12. 06:08:05

Debrecen az ország második legnagyobb városa. Ez a stadion itt a fotón nagyon gáz.

Mellesleg a 10 milliárd igazi haszna az lehet, hogy egy csomó gyerek fog sportolni kulturált körülmények között. Ez egy hosszútávú "befektetés".

(Nem debreceni, Bp-i vagyok, de az adómból ezt nem sajnálom.)

Frank Columbo 2010.11.13. 03:05:01

A tanulmányterv szerint a régi stadion értékesebb elemeit meghagynák mint pl. a fő kaput, azon túljutva érkeznénk el az új stadionhoz, így maradna emlék a régi időkből. Ez a stadion lepukkant állapotban van, felújítani nincs értelme mivel a jelen kor elvárásait a régi tervek nem teljesítik, futtball stadionnak pedig semmiképpen sem ideális. Ha viszont nem kifejezetten futball stadionként hasznosítják akkor marad a kihasználatlansága.

bugyua33612 2010.11.15. 12:26:52

A stadionépítés ügye nagyon jellemző a helyzetre. Mindenki érzi a fonákságot a hivatalos magyarázatokban. Valszeg Kósa és Debrecen végkielégítése a választásokon hozott szavazatokért. De több nem lesz, mert üres a kassza, mármint az országos bugyelláris. Ezzel Debrecen nem jön ki a gödörből. Adóssága ketyeg, hitele meg már semmi. Folyószámla hitelből él már a város, ezt mindenki tudja mit jelent. Ha nem lesz önkormányzatoknak központi konszolidáció, akkor a város költségvetése valszeg beomlik.
Ami épül, az stadionnak látszik, de inkább piramis lesz, kegyeleti hely…

Scott Kerti 2010.11.18. 15:10:57

Újpest, Dunaújváros, Zalaegerszeg, Kaposvár, Sopron, Nyíregyháza, Miskolc, Kecskemét, Pápa, Székesfehérvár és még egy rakat olyan alacsonyabb osztályú csapat stadionja újult meg többségében állami pénzből az elmúlt bő 1 évtizedben, akik semmilyen nemzetközi, de még hazai eredményt sem értek el. A felsoroltak kb felének az első osztály elérése is szép eredmény. Érdekes módon a kutyát nem érdekelte az ezen stadionokra elköltött milliárdok. Hmm....furcsa, nem? A debreceni stadion felújítását nem az ősszel találta ki a kormány, mint ahogy az LMP-s úriember próbálja beállítani. Ez az ügy már több mint 12 éve húzódik, azóta ígérgetnek a különböző kormányok EB rendezéssel összekötve stadiont a 21. század messze legeredményesebb magyar csapatának. Végre egy kormány ami nem csak ígér, de teljesít is. (Most a többi hülyeségüktől tekintsünk el, nem ez a téma.) Scheiring Gábornak üzenem, hogy Orbán Viktor 2009 augusztusában a Levski Szófia elleni hazai BL győzelem után jelentette be, hogy amennyiben a Fidesz alakít kormányt, akkor Debrecen végre megkapja a nagyon régen kiérdemelt új stadiont. Esetleg a kampányban lehetett volna reklamálni, de most hőbörögni több mint vicces. A nyugat.hu kommentárja pedig maga a demagógia: alacsonyabb rendű út=lélegeztető gép...
süti beállítások módosítása