Börtön és megbélyegzés

Szankcionálható-e a világhálós bunkóság? Bűncselekménynek számít, ha valaki más embernek adja ki magát, mint aki valójában, és súlyosbító körülmény, ha valódi nemével ellenkező neműként garázdálkodik. A médiahatóság pedig büntetni fogja az igénytelen nyelvezetet használókat.

Bűntett a hamis internetes identitás: az olasz legfelsőbb bíróság döntése szerint bűncselekményt követ el az, aki a Hálón más embernek adja ki magát, mint aki valójában, mert így visszaél mások bizalmával. Ez vonatkozik mind a hamis névhasználatra, mind az egy levelező program regisztrációjánál leadott hamis adatokra egyaránt – adta hírül tegnap az MTI.

A döntés első áldozata Itáliában egy toszkánai fiatalember, aki volt barátnőjének nevében hozott létre postafiókot, ugyanígy levelezett és kötött ismeretségeket, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy kárt okozzon neki. Miután lelepleződött, a firenzei fellebbviteli
bíróság egyévi börtönre ítélte, hiába védekezett azzal, hogy az internet lehetőséget ad arra, hogy bárki bármilyen fantázianéven szerepeljen. Ezt a törvényszék nem fogadta el, mivel a vádlott pontosan tudta, hogy kinek a "bőrébe" bújik bele, és levelezőpartnerei abban a hiszemben társalogtak vele, egy másik, valóságos személy van a vonal másik végén. Így a fiú kimerítette a magánszemélyekkel szembeni, továbbá a közbizalommal és a névvel való visszaélés bűntettét egyaránt. Külön súlyosbító körülményként ítélte meg a bíróság, hogy valódi nemével ellenkező neműként jelentkezett be, és emiatt volt kedvesét az ő leveleiben olvasható "keringő-felhívások" nyomán egyre több férfi kezdte zaklatni szexuális ajánlatokkal - írta a La Repubblica című olasz napilap.
A hamisító nem nyugodott és elment egészen az olasz legfelsőbb bíróságig, de
a tekintélyes testület sem neki adott igazat. Így aztán jó esetben megúszhatja kalandját
egyévi börtönnel. Ha ez az ügy precedenst teremt, netán a nemzetközi jogban is, alighanem sok "rejtőzködő" internet-betyár kerülhet kellemetlen helyzetbe.
 

Közönséges és agresszív kijelentések uralják a román elektronikus médiát – írja a Nagyváradon megjelenő Reggeli Újság mai száma.

 

Dominálnak a közönséges és agresszív kifejezések a romániai román elektronikus média nyelvezetében. Erre a következtetésre jutott az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) egy a rádió-és tévéadókban román nyelvhasználatot vizsgáló felmérésen belül. A romániai magyar média nyelvezetérõl egyelõre nem készült felmérés, de kizárt dolog, hogy hasonló megállapításra jussanak a vizsgálódók, hacsak nem egyes magyar nyelvűnek mondott interaktív internetes portálokat vesznek górcsõ alá, amelyeken bizonyos hozzászólások úgymond nem bírnák el a nyomdafestéket. Gáspárik Attila OAT-alelnök a romániai magyar elektronikus médiumok nyelvhasználatát magánemberként kommentálta: „Eléggé degradált módon beszéljük a magyar nyelvet, a legidegesítőbb pedig, hogy megpróbálunk magyarországi szlenget használni. Rengeteg vendégszót használunk, emellett nagyon sok román tükörfordításnak vagyunk az áldozatai, és vannak javíthatatlan beszédhibás emberek is, akiknek sokszor idegesítő a beszédhibája. A hazai magyar elektronikus médiáról jövőben tervez felmérést az OAT közösen a Babes-Bolyai Tudományegyetem nyelvészeti osztályával. A médiahatóság azt is tervezi, hogy büntetni fogja az igénytelen nyelvezetet használó műsorszolgáltatókat, pénzbírság és megkülönböztető bélyeg formájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr50266731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dixipix · http://napielet.hu/ 2007.12.17. 12:49:32

figyusz, a beszédhiba hogy jön ki a romániai magyar netelőknél?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2007.12.17. 13:24:09

Biztos pöszén ír. Vagy da-dadogva.
süti beállítások módosítása