#364

Egypárti város?

A tavaszi országgyűlési választások tétje az (is) volt, hogy kétpárti lesz-e a magyar parlament. A mostani helyhatósági voksolás meg arról szól, hogy kiteljesedik-e az egypártrendszer a városban. Tavasszal a választók megakadályozták, hogy az ország a továbbiakban csak a két legnagyobb politikai erő fennhatósága alá kerüljön. Az ősz borúsabbnak tűnik. 

A következő mondatoknak az a megfontolás a fundamentuma, hogy minél homogénebb és monolitikusabb egy választott testület – esetünkben egy nagyvárosi közgyűlés –, annál nagyobb a veszélye a hatalmi túlkapásoknak, a közpénzeket dézsmáló korrupciónak, a kritika és az ellenőrzés elsatnyulásának, a nyilvánosság kivéreztetésének – a demokrácia megcsúfolásának. Igen, demokratikus választás eredményeként is előállhat ez a helyzet, számos példa igazolja a távolabbi és a közeli múltból. Most inkább közelítsünk!

Ismerve a többségi közhangulatot és az utóbbi választások eredményeit, józanabb értékelő számára nem lehet kétséges, hogy a 2006-os helyhatósági megmérettetést is a Fidesz és Kósa Lajos polgármester nyeri meg Debrecenben. A kérdés pusztán az, hogy mennyivel, mennyire. A Fidesz helyi vezetői azt a célt tűzték ki, hogy megismétlik a 2002-es sikert, amikor a város mind a huszonkilenc egyéni kerületében az ő jelöltjük nyert. Bár ez az eredmény tökéletesen elegendő lenne ahhoz, hogy kényelmes közgyűlési többséggel egyedül irányítsák a várost, mégis többre vágynak. Szeretnének minél több mandátumot megszerezni a kompenzációs listákról is, a jelenlegi választási rendszerben azonban ez csak úgy történhet meg, hogy a Fideszhez – és/vagy Kósa Lajos személyéhez – kötődő szövetséges pártok, szatelit szervezetek jutnak képviselői helyekhez, majd végigasszisztálják a ciklust a városvezetés árnyékában. A Fidesznek – amennyiben ismét megnyeri az összes egyéni kerületet – valójában nincs szüksége ezekre a közgyűlési mamelukokra, ellenben minél többen vannak, annál kevesebb a szájaló, kíváncsiskodó, kötözködő ellenzéki képviselő. Merthogy az ő eliminálásuk, kiszorításuk a valóságos cél. Tiszta képlet, nem is titkolják.

Az már kevéssé világos, hogy hová sorolható a debreceni MDF. A tavaszi országgyűlési választásokon való önálló indulás a vártnál nagyobb sikert hozott a pártnak helyben is, minden bizonnyal ez az eredmény is arra ösztökélte őket, hogy immáron ne a Fidesz kegyeiből juthassanak néhány súlytalan mandátumhoz, ahogy az 2002-ben történt. Az MDF jelöltjeinek megszólalásában azonban fellelhető némi tudathasadásos állapot. Egyrészt lelkesen támogatják Kósa Lajos újraválasztását, és dicsőítik az elmúlt évek városépítő sikereit. Másrészt bírálják a Fidesz és az MSZP egymást túllicitáló tavaszi kampányát, új jobboldalt hirdető szlogenjükkel pedig elhatárolódnak a Fidesztől. Mondhatnánk, mindez a Dávid Ibolya ihlette országos trendi, helyben más a viszony, más a környülállás. Ennek azonban ellentmond az MDF debreceni programja, ami erőteljesen bírálja Kósa és köre regnálásának hatalmi-üzleti gyakorlatát. („A jelenlegi közbeszerzési gyakorlat nem ritkán a város számára hátrányos szerződéseket eredményez a fejlesztések, beruházások terén. Kialakultak technikák, amelyekkel egy adott vállalkozói kör előnyhöz jut a pályázatok elbírálásakor. Bevett gyakorlat, hogy egyes kivitelezők a műszaki tartalom utólagos módosításával emelik a költségeket. Az elvégzett munkák minősége sokszor kívánnivalót hagy maga után, a műszaki ellenőrzés hiányos. Az átvett munkák több esetben a garancia lejárta után szorulnak javításra, súlyos milliókkal növelve a város kiadásait. Az MDF fontosnak tartja a közbeszerzési eljárások tisztaságának biztosítását, a vállalkozói esélyegyenlőség megteremtését és a beszerzések, kivitelezések minőségének szigorú ellenőrzését azért, hogy takarékosan, de hatékonyan használják fel adóforintjainkat.”) Akkor tehát mi valójában a helyi MDF? A közgyűlésbe kerülő képviselői hová állnak majdan? Önálló erőként jelennek meg, vagy folytatódik az előző négy esztendő gyakorlata? Az MDF jelöltjeire adott voksok most Kósáék kritikáját jelentik, vagy éppen ellenkezőleg, a jelenlegi kurzust támogatják? Ez az elbizonytalanító tisztázatlanság, a kampányukat végig jellemző lebegtetés azzal is járhat, hogy az MDF Debrecenben nem lesz képes megismételni tavaszi sikerét.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr24243919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása