#380

Kormányellenes kultúra 

Természetesen nincs ebben semmi megtévesztés. Attól, hogy egy demonstráción énekelnek, verselnek, néptáncolnak a beszédek előtt, közben és után, az még politikai esemény. 

Most nem taglalnám azt, hogy előadója személyétől, a helyszíntől és a produkció időpontjától függően napjainkban miként lesz kormányellenes vagy kormánypárti egy mű, ami egyébként helyén van az egyetemes magyar kultúrában az összes többi, nem aktualizálttal együtt, mellett. Nem taglalnám, mert hosszabb kifejtést kíván, még akkor is, ha csak az elmúlt néhány hétre tekintünk vissza, arra a néhány hétre, ami nyilván folyománya a mögöttünk lévő évtizedeknek, évszázadnak. Azért sem taglalnám, mert ezekben a dühödt időkben ez pusztán egy érdekes, ám szerény mellékszál, elemzése nyugodtabb napokat és tudósabb embereket kíván.

 

Most egy örvendetes mediális fejleményről szeretnék beszámolni. A város nevét viselő mindenpostaládás önkormányzati kiadvány legfrissebb számának kulturális programokra hívogató oldalán van egy tónussal kiemelt anyag, címe: Mi nem hazudunk. Mint alább látható, a debreceni kormányellenes tüntetés szombati felvonását hirdeti (s teszem ezt most én is ekként).

   

 

 

Mi ebben – mármint a megjelentetésben – az örvendetes? Mivel hirdetésre utaló jelzés nincs, ezért bizton következtethetünk arra, hogy a szerkesztők saját szántukból tették be a címes invitálót. Mivel a város nevét viselő, a város tulajdonában lévő ingyenes kiadvány minden debrecenieké, nem pusztán a kormányellenes érzelmű polgároké, ezért mostantól biztosak lehetünk abban, hogy hasonló – szavalással-énekléssel-táncolással színesített – kormánypárti rendezvény is ugyanilyen kiemelt és grátisz megjelentetésben részesül.

 

És igaza lesz a polgármesternek, aki ciklusindító beszédében arról szólthogy politikai szimpátiájuk alapján nem szabad megkülönböztetni a debrecenieket. S ha igaza lesz, márpedig neki igaza szokott lenni, akkor a politikai diszkrimináció és az egyoldalúság eltűnik a kiadvány más oldalairól, az egész önkormányzati sajtóportfolióból, ahogy az egy demokratikus városhoz illik – bárki légyen is hatalmon. Hát ezért örvendek én a kormányellenes tüntetés közpénzes reklámozásának. 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr12243900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása