#398

Mi, fideszügyi városember

    

Vége a tanácsnokproblematikából adódó tanácstalanságnak, immáron világossá vált, mi a dolga Kovács Zoltánnak.

 

Kommunikációért és sajtókapcsolatokért felelős tanácsnok – ez a hivatalos titulus. Debrecen város új képviselő-testülete októberi megalakulásakor két tanácsnokot választott, egyikőjük, a kommunikációs Kovács Zoltán történész egyetemi oktató, a Fidesz önkormányzati képviselője. Korábban nem volt ilyen feladatokkal megbízott tanácsnok a városházán, ezért a szerény helyi média és politika érdeklődéssel várta, hogy kiderüljön: mi dolga lesz. Várja most is, mert továbbra sem lehet többet tudni annál, amit az önkormányzat honlapja egy mondatban ad tudtunkra: „Feladatkörében koordinálja Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat helyi és országos sajtóval fenntartott kapcsolatait, továbbá közreműködik a város külső és belső kommunikációs struktúrájának kialakításában, és a város egységes médiaarculatának megteremtésében.” Ez meg egy jó nagy nullasemmi, afféle régimódi tájhivatalos elvtársi ködösség.

 

Mivel ebben a városban nem igazán szokták a nyilvánosság orrára kötni, hogy egy-egy (köz)tisztséget miért az tölt be, aki, ezért Kovács Zoltán esetében is pletykák kaptak szárnyra (ő lesz az egyik alpolgármester, csak előbb bemelegítik; Kósa Lajos elégedetlen volt azokkal, akik eddig kavarták a slamasztikát az önkormányzati sajtóportfolióban; ez nem igaz, mert Kovács az eddigi kavarógépek embere, akik így újabb pozíciót nyerve a bábjukat tolták előtérbe stb., stb.). Konkrétum híján tehát továbbra is kérdés, miért van szüksége a városnak erre a tanácsnoki feladatkörre, s miért egy olyan ember tölti be a tisztet, akinek eddigi életében annyi köze volt a médiás kommunikációhoz és a sajtókapcsolatokhoz, mint bármelyik honpolgárnak, aki újságot szokott olvasgatni reggeli kávézás közben, hogy intimebb szituációt ne említsünk (még mielőtt sértődés lenne belőle, ezt fideszesek mondják róla). Nyilvánvalónak tekinti tehát a város érdeklődő kevéssége, hogy míg Turi Gábor külügyi tanácsnok – diplomata múltja okán – szakember, Kovács Zoltán pusztán politikai megbízott. De mi a megbízatása? – kérdezhetjük ismét.

 

Első megnyilatkozásából még némi naivitással nem lehetett egyértelmű következtetést levonni. Akkor még lehetett lamentálni azon, hogy ténykedése mennyire a polgármester személyéhez, a közgyűlési többséget adó Fidesz érdekeihez kötődik, vagy a város egészének kommunikációs képviselete bízatott rá. Mára azonban minden jóhiszemű kétség bizonyságra talált. Tartott ugyanis egy sajtótájékoztatót Bazsa György, a debreceni szocialisták frakcióvezetője, amire közleményben válaszolt Kovács Zoltán, s többes szám első személyű – királyi többesű – válaszát úgy írta alá: „a Debreceni Közgyűlés kommunikációs ügyekért felelős tanácsnoka”. Tehát ő az egész közgyűlés nevében szól, benne a többségi Fidesz mellett az MSZP, az MDF, az SZDSZ és a többiek képviseletében is, merthogy ők együtt a közgyűlés, a szavazó debreceniek által megválasztott képviselő-testület Kozloktól Gondoláig. Rendben lenne, de akkor nem érthető – akár igazat szól közleményében, akár nem, mindegy –, ha ő a szocik tanácsnoka is, akkor miért csuklóztatja őket – okkal vagy ok nélkül – kampánystílben. Hát ez az egyszerű feladvány, amire teljesen világos választ ad mostani közleménye: Kovács Zoltán tanácsnok pusztán a Fidesz, konkrétabban Kósa Lajos magyarhangja, oszt jónapot.

 Amúgy meg nem kell nekem hinni, a konkrét szövegből adódó tényeknek sem, a hithűek fogadják el inkább az önkormányzati televízió tudósításában elhangzottakat: „A Fidesz szerint a pártok közötti egyeztetések ideje lejárt. Kovács Zoltán, a városháza kommunikációért felelős tanácsnokának az üggyel kapcsolatban a Napszemléhez eljuttatott közleménye szerint…” Márpedig ha az önkormányzati tévé is azt mondja, hogy a városházi tanácsnok a Fidesz véleményét közvetíti, akkor egy cseppnyi kétségünk nem lehet.  

Hosszúra nyúlt ez az okfejtés, bocsánat, de talán ennyi szükségeltetett ahhoz, hogy bármiféle szemforgatás következzék is a továbbiakban kommunikációs tanácsnokügyben, azt józan ember ne vegye komolyan. Városról és demokráciáról pedig szó ne essék!

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr83243880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása