#436

A szaporodás és az enyhe tél

     

Azt tartják, melegben nagyobb a kedv, a fajfenntartási igyekezet, mint hidegben. Úgy tűnik, szokatlanul enyhe telünk nem csak a tojásokat melengeti, hanem még az agyat is lágyítja.

     

Élet vagy halál? Töprengtem egy pillanatot, hogy melyikről okoskodjak egy aktuálisat. Arról-e, hogy fekete angyalként gyilkolássza a betegeket az egészségügyi miniszter és pártjavagy arról, hogy zsong a buja vér az erekben. Legyen ma élet!

Kedvenc tévém mai hírműsorának egyik tudósításában arról hallhattunk, hogy „alaposan megzavart néhány állatfajt a szokatlanul enyhe tél. A hetek óta tartó melegebb idő miatt a Nagyerdei Kultúrparkban több madárfajnál hetekkel hamarabb kezdődött el a szaporodási időszak.” Majd belementek a részletekbe, és a szárnyasoktól eljutottak a csöcsösökig. „Nem csak a madarak, az emlősök is szaporábbak az idei télen. Oroszlán- és leopárdkölykök születtek, sőt egy kis boci is érkezett az elmúlt napokban.”

Hoppá! Itt valami nagy-nagy csoda történt!

Süt a nap, turbékolásba kezdtek a madarak – eddig világos. A madarak példáját követő emlősök azonban nem álltak meg az egymáshoz dörgölődzésnél az idei télen, hanem felturbózták a randit, csettcsatt: már le is kölykedztek-borjadztak a szokatlan melegben. És ez mindenképpen világszenzáció!

Gondoljunk csak bele, számoljunk utána! A leopárd és az oroszlán vemhességi ideje 3-3,5 hónap, a szarvasmarháé meg 9,5-10 hónap. Normális esetben a január eleji szaporulathoz az szükségeltetett, hogy az afrikás hímek szeptemberben aludjanak be az aktust követően, a magyar bika meg márciusban gyújtson rá egy cigire, miután lekászálódott az asszonyról. Tavaly szeptember, március? Esetleg ezek a ragadozók és barmok már akkor tudták, hogy januárban klímaizé lesz nálunk?

Akár turbószex-kihordás-szülés volt, akár hosszú távú időjárás előrejelzés, ez a tudósítás előkelőbb helyet érdemelt volna, mint a híradó végetájéka. Nem baj, a hírre holnap már úgy is itt lesz a CNN. 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr56243840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása