#619

A város közelről – blogszemle

 

A városok olyanok, mint a nők. Idegen szemmel, messziről nézve sokkal szebbek és ígéretesebbek, mint közelről. De igazán szeretni csak nagyon közelről lehet – nőt is, várost is. És aki igazán szereti, az nem ámít, nem hazudja tökéletesnek. Az ég kékre meszelése a fizetett marketingesek és a hályogszemű politikusok dolga, itt most debreceni bloggerek bejegyzéseinek részletei következnek az elmúlt napokból.  

 

Aenima

Új bejárata lett Debrecen egyetlen csodaszép Plazájának. Nem járok oda túl sűrűn, úgyhogy csak most tűnt fel. (úgy hallom jó ideje készül már) Remek ötlet volt a sepregetőstalpú óriási forgóajtó, a befelé tartó igen okos vásárlóerők ácsorognak előtte félénken, nem mernek belépni, hiszen ezen nincs kilincs! - hallom a toporgó embercsoport elejéről. Egy-két bátrabb megindul és csodák-csodája mozog velük az ajtó, hozzá sem kell érni! Ez már a 21. század tekknikája. Sikerül besurrani nekem is, ekkor fokozódik az izgalom. Csillogó-villogó csodás új padlóburkolót kapott a Plaza. Ha valami különlegesre vágysz, akkor ez a neked való hely: minden lépésért meg kell küzdeni, ha nem akarsz dobni egy nagy hátast. Csak gratulálni tudok a tervezőnek, felgyorsította a vásárlási procedúrámat. Nagyon jó időt csúsztam a célomig. 

 

Bachterman

a madarak is büntetlenül szarhatják le a padokat, pedig azokat is példásan meg kellene bírságolni. a csövesek pedig egy különleges ízt adnak a főtér amúgy is eklektikus összképének. amikor néha-néha leültünk kicsit süttetni magunkat a napon (mert árnyék az nincs), akkor megfigyelhettük, hogy a hajlékony szaktársak rendszeres időközönként végigtarhálják a padsorokat. a templomkertben székelő (a szó minkét értelmében) dzsipók is rendszeresen leszólítják a járókelőket, kenyérre és más mondvacsinált dologra pénzt kérve tőlük. nem mintha félteni kellene falunk “egekbe szökő” turisztikai vonzerejét, de ezek a kis apróságok igazán odatesznek a turisták nyári élményeihez egy-két kövér feketepontot.

 

Holdrabló

Ha valaki életében először kilátogat a Loki pályájára, és netán kisdolgoznia kell (a nagy eszébe ne jusson!), az előtte sürgősen felejtse el a magyarok körében oly közkedvelt „Tiszta Balkán!" kifejezést. Majd meglátja. Kósa Lajost a következő bajnoki cím ünneplésénél dobálják fel egész magasra. Annyira, hogy bekukkanthasson a lelátó mögé. Mert az valami csoda látvány, ahogy több száz drukker sörtől duzzadva, elszántan pesálja le a kerítést, a bokrokat, mindent. A Nagyerdőt pedig bajnoki magabiztossággal beborítja a tömény húgyszag.

Kriszti

Lehurcolom bicajt a másodikról, kitolom Csapóutca2 elé, felülök, egész a plázáig eljutok biztonságban. Na onnan jön csak a kaland. A Péterfia utca. Hogy én ott soha de soha nem fogok merni közlekedni, ameddig nincs külön bringasáv, az tuti. Úgyhogy általában bemegyek a kisutcákba, ami egyirányú szok lenni, vagy odafele, vagy visszafele sértek szabályt, de még így is kisebb esélye van, hogy elcsapnak, mint a nagyúton. Mert a debreceni autósoknak nem az a legnagyobb erényük, hogy a bringásra figyelnek, meg a duda is elérhetőbb helyen van, mint a fék. A Bem térig ilyen a dolog, gyorsan kell menni és mindig találni menekülőutat, akkor túlélhető. Utána elég széles a járda, a gyalogos meg kevesebb, úgyhogy ott lehet menni. Egész addig, ameddig a gyalogos nem szól be, meg kezd sasszézni a járdán, hogy "ez gyalogosjááááárda, biciklizni az útteeeesteeeeen". De végülis a nagyerdei körúton már sok veszély nincs, lehet menni kocsik mellett is, ott már nem bántanak. Majd jön maga a hírös nagyerdő. Itt van bicikliút. Elvileg. Mert mindig a gyalogosok vannak rajta, vagy a kutyákat szaratják oda (ez igaz a többi bringaútra is, sőt, amik a lakótelepeken vannak Debrecen északi részén). Úgyhogy itt is várható kis kaland és konfliktus.

 

Zotya

Ma délután 15:40-ra (a 6204 sz. vonattal) érkeztem vissza a munkámból Debrecen állomásra, ahol az érkezési oldal felőli WC bejáratánál elhelyezett fali ivóvízkúthoz siettem feltölteni, - a vonaton uralkodó kb. 45 °C-ban - utolsó cseppig kiürült vizes flakonomat. Odamentem a kúthoz, teletöltöttem a flakont, majd elzártam a csapot. A flakont letettem magam mellé, majd újból megnyitottam a csapot és megmostam a kezem, a karom és a lábam, hogy valamivel felfrissültebben folytathassam utamat. Nem telt bele 10 másodperc se, mire a WC bejáratánál ülő, a mellékhelyiség használatért pénzt szedő idős hölgy hangosan és haragosan így szólt: "Nem mosdunk! Mit képzel!". Mondtam, neki, hogy biztos nem így vélekedne, ha ő töltött volna egy órát a tűzforró vonaton. De ezt meg sem hatotta hanem, odajött hozzám és elzárta előlem a csapot! Közöltem vele, rendben, akkor megyek a másik kúthoz, amelyik az indulási oldal felől van. Itt már tudatosan cselekedtem, egyből célirányosan a "mosakodással"
kezdtem. Az itt "uralkodó" idős hölgy sem túl udvariasan kezdte: "Jó, hogy nem már beleül". Mondtam neki, ha nagyon muszáj lenne megtenném. Meg azt is, hogy rosszul érzem magam. Ennek ellenére ő tovább hajtogatta, hogy ez a víz nem arra való, nagyon sajnálja. Mondtam, hogy én is nagyon sajnálom és távoztam.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr19243608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b.é.g. 2004.09.28. 17:53:18

Emberek, jól bevitt benneteket Petre Roman a csalitosba, két napja másfelé húzza a témát. Róla csevegtek, pedig ennek az idézett öt bloggernek a bejegyzései sokkal érdekesebbek és fontosabbak. Lapozzunk!

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Figyelem, emberek! Kapás van...

www.sasdi.extra.hu

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Nekem az a módszerem, hogy ami oda van írva, azt olvasom el. Abban pedig nem vélem minden mögött a "hatalmat" felfedezni. Érdekes, hogy te tudod, hogy mások mit vélhetnek. Úgy egyébként meg tényleg annak van üldözési mániája, akit a fene se üldöz, ez látszik soraidban is.

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Kati!

Picit árnyaltabban igyekszem máskor fogalmazni, ilyet persze senki nem írt, most konkrétan, de úgy egyébként minden mögött a "hatalmat" vélitek felfedezni. Üldözési mániája pedig annak van, akit általában a fene sem üldöz...

Stanh Kati 2004.09.28. 17:53:18

Mondd már, kedves PR, ki írt ilyen baromságot: "a bunkó vénasszonyban Kósa hozzátartozóját vélem felfedezni". Egyedül te. Ez az üldözési mánia már klinikai eset.

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Összegezve tehát: mindenki, aki "leírja a véleményét", ami olvasatukban azt jelenti, hogy " én nem politizálok, csak a bunkó vénasszonyban Kósa hozzátartozóját vélem felfedezni", szóval mindenki tökös gyerek, rajtuk kívül csupa bértollnokok, marketinges egetfestő brigádok uralják Debrecent. Így tényleg kár vitatkozni, bátor bloggosok rulez!

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

teljesen felesleges lóval imádkozni, különösen szemellenzőssel. íme a példa, ezek ugyanúgy szeretik a nyilvánosságot és az állampolgári véleményt, mint egykor kádár elvtárs agitproposa. sehogy.

hold 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Basa! Én is köszönöm az ajánlót.Írnám tovább is,de ez a lökött múzsám-akiről ezúton közlöm, hogy minden párttól független múzsa,aki nem nem cikizésből lett múzsa,csak jókat derül a politikai és egyéb hülyeségeken- itt toporzékol az ajtóban.Hiába mondom neki hogy várjon,mert Petra Román azt üzente,nem hajlandó.Úgyhogy megyek vele meccset nézni.

Stanh Kati 2004.09.28. 17:53:18

Kedves PR!
Ezeknek a bloggereknek a többsége nem politizál, csak leírja a véleményét, amihez joga van, ezért nem kellene politikailag beskatulyázni őket. Nem nagyon írtak olyasmiről, amin te itt felháborodsz.
Lenne egy javaslatom: Ha ennyire nagy a baj, akkor a blogmédia-egyensúly érdekében hozzatok létre sok olyan blogot, ahol nem cikizik a városvezetést és a holdudvarát, hanem imádják és dícsérik. Ott majd nem kell várniuk a múzsáknak, ahogy te itt kéred másoktól. Biztosan nagyon népszerűek lesznek Debrecenben.

Obszi 2004.09.28. 17:53:18

Én is nagyon megértem Petra Románt. Amíg csak egy-két debreceni blogger volt, aki írt a helyi visszásságokról is, addig azt lehetett mondani, hogy ezek sértett zsidóbérencek. A bloggerek száma azonban örvendetesen nő, és ezek képesek ellenőrizetlenül leírni a véleményüket mindenféle dolgokról. Azt már nem lehet mondani, hogy ezek mindegyike sértett zsidóbérenc, ezért minél hamarabb ki kell találni valamit a többi lejáratására is. Nem irígylem Petra Románékat.

bachterman 2004.09.28. 17:53:18

lehetne magasról szemlélni a dolgokat, de én már csak ilyen földhözragadt proli vagyok.
bsh: köszönöm a reklámot! :D

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Debrecen nem hülyegyerek, hogy állandóan simogatni kelljen a buksiját és törölgetni a szájáról a kicsurgó nyálat.

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Megértem, hogy neked nem tetszik.
Én meg nem is gondoltam eddig, hogy ennyi jó tollú és élesszemű blogíró van Debrecenben. Én pl. erre most nagyon büszke vagyok mint városát szerető debreceni. :)

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Naaaa, most őszintén. Tudom, hogy a bloggolók legfőbb ismérve az általuk lakott városban cikizni a városvezetést és holdudvarát - a Főváros ezüstérmesétől Demszky kap hideget meg hideget - de ha nincs miről írni, akkor tényleg várjanak a múzsák. Pláza. Néhai szépemlékű polgármesterünkkel közölte az izraeli befektető, hogy vagy oda, vagy sehova. Pénz meg kellett, így kaptuk ezt a szép épületet oda a sarokra. Vajon melyik városvezér tehet arról, hogy mondjuk a Cinema City cseszett levetíteni kedvenc rendezőm legfrissebb munkáját. Ahogy az új csúszkálós módi sem a főépítész műve. Mekkora balhé volt, amikor a biztonságiak kitessékeltek egy csövest, mert melegedni akart. Fájdalom, a köztereken meg más a helyzet. A Petőfi tér is festői látvány, intézkedni csak akkor lehetne, ha egy odatévedt lokis oldalba vizelné a Leposa-fiúkat. A bunkó vénasszzonyok köztisztviselők lennének az állomáson? A kocsik között szlalomozó biciklistákról pedig az autósok is tudnának mesélni, ez mindenütt így van, lásd a pesti biciklisfutár kontra szoci politikus...Szóval, jók ezek a beírások, csak éppen nem feltétlenül tájjellegűek. Egy kis distancia, hölgyeim és uraim, magasabbról szemléljük az eseményeket, és akkor az is kiderülhet, hogy pl.a nyíregyházi stadion is körbe van huggyozva...
süti beállítások módosítása