Sorozatos szembesülés

Törököt fogtam, nem enged. Minden bizonnyal az évad sikerszériája ez, a felfokozott érdeklődést tekintve kétségtelenül.  

Kapom a leveleket rendületlenül, Leonardo da Vinci debreceni jelenléte továbbra is slágertéma. Van, aki azt javasolja, hogy kötetbe kellene rendezni a Modem produkciójáról szóló publikációkat, páros oldalakon a színe, páratlan oldalakon a fonákja lenne olvasható. Más az iránt érdeklődik, hogy mennyi jutalékot kapok én azért, mert hatékonyabban tettem országos témává Az igazi da Vincitmint a sok óriásplakát és tévéreklám. Ugyan. Olyan is akadt, aki a kiállítás honlapjának vendégkönyvére hívta fel a figyelmemet, ami nem interaktív, tehát nem írhat bele bárki a neten, hanem a rendezők pakolják bele a publikum észrevételeit. Ez a vendégkönyv például arról is beszámol, hogy egy látogatóra rázárták(?) da Vincit: „Itt felejtettem magamat. Az épület bezárt, mindenki hazament. Itt felejtettem magamat, mert annyira lekötött és lenyűgözött a kiállítás! Megérte eljönni Székesfehérvárról! Peschka Roland” Éjszakázásának és kiszabadításának mikéntjéről sajnos nem olvasható beszámoló.

Az egyik levél – köszönet ezért, és a többieknek is – a Magyar Múzeumok című időszaki kiadvány nyári (2007/2) számából tartalmazott több oldalt, a Modemről szóló terjedelmes cikket. A levél küldője a Modem igazgatójával, Gulyás Gáborral készült interjú egyik részletére hívta fel a figyelmemet. Íme:

„- Nem hagyhatjuk szó nélkül az idei év nagy szenzációját. Ön többször nyilatkozott úgy, hogy a Modemben nem rendeznek a manapság divatos nagy nevekkel operáló kiállításokat, ehhez képest már néhány hete az augusztusra tervezett debreceni Leonardo da Vinci kiállítással van tele a hírmédia.

- Két fajtája van a nagy nevek kiállításainak. Az olyan „mega tárlatok”, mint a Van Gogh vagy az impresszionisták szükségesek, mert vonzzák az embereket a múzeumba, mégsem egészen célszerűek, mert nagy a tumultus, ami nem kedvez sem a befogadásnak, sem az élményszerzésnek. Sajnos olyan kiállítások is elterjedtek, ahol csak kiírnak egy nevet a bejárathoz, de nincs igazán mögötte semmi. Utóbbiak nem fognak bekerülni a Modembe. A populárisnak mondható kiállítások közül is a kuriózumokat keressük, ilyen lesz „Az igazi da Vinci” című kiállítás. Életnagyságban láthatjuk majd a Leonardo által tervezett szerkezeteket, valamint a mester festményei és grafikái közül is több mint tíz már biztosan szerepelni fog. Pontos listát még nem szeretnék közölni az alkotásokról, mert bár a főmegállapodások már megszülettek, a részletek tisztázása még folyamatban van.”

Nem akarom újra felidézni a korábban itt már kifejtetteket. Ez jelent meg a szaksajtóban, és az van, ami van.

Végül következzen egy hitelesen valóságos hír. A Filmmúzeum elnevezésű tévécsatorna szeptember 15-től, szombat esténként 8 órától vetíti a Leonardo da Vinci élete című, 1972-ben készült olasz tévésorozatot. A sorozat sajátos átmenet a dokumentumfilm és a fikció között, címszerepét a neves francia színész, Philippe Leroy alakítja. A sorozat 1973-ban elnyerte a legjobb tévésorozatnak járó Arany Glóbusz-díjat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr14243576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakály György 2004.09.28. 17:53:18

Az előbbiek szerint lehet, hogy Kós Alajos Leonardo keresztapja, vagy/és az Önkínzmányzati agitprop osztály a névadó szüleje?

Bakura az okostojás 2004.09.28. 17:53:18

Nem lepődnék meg ha kiderülne, hogy ez a Roland az Ufi blog állandó olvasója, esetleg szerzője. :))

Kácsor Zs 2004.09.28. 17:53:18

A Népszabiban jelent meg:

Ki az a "Da Vinci"?

Bondone, Martini, Da Forlí, Da Messina, Da Fabriano, Da Panicale, Di Bari, Romano, Da Conegliano, Da Volterra, Del Vaga, Di Buoninsegna, Da Modena, Di Rimini.

Kik ezek az emberek? Az itáliai művészet jeles alkotói. Csakhogy ilyen néven egyetlen lexikonban, enciklopédiában, művészeti könyvben nem találjuk meg őket. Csak a keresztnevük alapján: Giotto di Bondone, Simone Martini vagy a másik, Francesco di Giorgio Martini, Melozzo da Forlí, Gentile da Fabriano, Masolino da Panicale, Nicoló di Bari, Giulio Romano, Cima da Conegliano, Daniele da Volterra, Perino del Vaga, Duccio di Buoninsegna, Tommaso da Modena, Pietro da Rimini. De nem találnánk meg Tizianót sem a Vecellio név alatt, Bellini nevű festő pedig sok volt a reneszánszban is: Giovanni, Gentile, Jacopo. A Della Robbia család esetében is pontosítani kell, melyik tagjáról beszélünk.

A vezetéknév a középkortól használatos ugyan, de inkább megkülönböztetésre szolgált, mintsem fő elnevezésként. A születési helyet, a foglalkozást vagy a dinasztiákat jelezte. Ez vonatkozik Leonardo da Vincire is, aki egy Vincibe való Piero nevű jegyző törvénytelen fiaként látta meg a napvilágot 1452-ben, ezért kapta a "da Vinci", azaz Vincibe, a Firenze környéki kis faluba való megkülönböztető nevet. Leonardo ugyanis itt töltötte gyermekkorát, ahol apai nagyapja nevelte, majd pedig 1469-ben, apját követve, Firenzébe került, s akkor kapcsolták a Firenzében gyakori Leonardo név mellé a "da Vinci" megkülönböztető jelzőt. Hasonló módon a származás alapján különböztették meg Itáliában a külföldről érkezőket is, így lett a magyar Csezmiczei János Janus Pannonius. Az Itáliában működő János nevű magyar festőt Giovanni Ongaro névvel illették a származása alapján.

A Debrecenben augusztus 16-án nyílt nagyszabású s valóban szenzációs kiállítás címe azonban "Az igazi Da Vinci". De ki ez a "Da Vinci"? Ha Leonardo, akkor miért kellett megváltoztatnunk az egyetemesen használt nevet? Leonardót a világon mindenki Leonardónak ismeri! A kiállítás egyik olasz kurátora, Leonardo kiváló ismerője és monográfusa, Paolo Galluzzi a reneszánsz univerzális emberéről írt valamennyi könyvének a címében Leonardo szerepel. Csupán az amerikai krimiíró, Dan Brown könyvének a címében tűnik fel a "Da Vinci" (A Da Vinci-kód), de ez nem Leonardóról szól! A firenzei és a tokiói kiállítás is Leonardóról szólt: "La mente di Leonardo. Nel Laboratorio del Genio Universale"; "The Mind of Leonardo. The Universal Genius at Wort". "Da Vinci" nevű itáliai reneszánsz művészt nem ismernek sem a művészettörténet, sem a tudománytörténet művelői!

Ordasi Zsuzsa művészettörténész

http://www.nol.hu/cikk/463763/

bachterman 2004.09.28. 17:53:18

off: most már jó a cím!
off off.
rézműves szerint leót megmarkecolták a városunkban. többször. análisan.

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Rákerestem erre a Peschka Rolandra, akit becsuktak Leonardo mellé, hogy mit szólna hozzá, ha alakítanánk Debrecenben egy Peschka Roland Fan Clubot. De nem érem utól, mert nem tud róla se az iwiw, se a google. Ha valaki tud Peschka Rolandról, kérem értesítsen!
Hajrá Peschka Roland! Hajrá Leonardo!

Szakály György 2004.09.28. 17:53:18

A Leonardo da Vinci élete 1-2. rész és a Leonardo da Vinci elete 3-5. rész DVD-én is kapható 1000-1000 forintért. Konjurenciája lehet a kiállításnak.

A vincizés ezek szerint - ha jól értelmezem - hasonló a tocsikoláshoz, csak nem gazdasági, hanem kulturális vonalon.

Az Igazi Da Vincivel csak az a baj, hogy nem igazi, azt az egy vázlatrajzot leszámítva.

civiske 2004.09.28. 17:53:18

Jujj nagyon jó, van egy új szavunk!
Tegnap találkoztam a főtéren egy színházi emberrel, kávéztunk egyet, és azt mondogatta, hogy sok a vincizés a városban. Nem értettem, erre elmagyarázta.
Vincizik (ejtsd: vincsizik) olasz eredetű szó, azt jelenti, hogy kulturális témakörben hantázik, lódít, nagyot mond, hazudozik.
Gazdagodott a magyar nyelv!

Csorvás D. 2004.09.28. 17:53:18

Nem az a gond ezzel a ti Gulyás Gáborotokkal, hogy egy nagy hantagép? Csak kérdem, mert semmi probléma nem lett volna a Leonardó kiállítással, ha nem lódítják tele az országot.

Farkas Piroska 2008.09.04. 18:51:34

Lehet, hogy a téma már nem aktuális, de azt hiszem, hogy Peschka Roland beírta magát a világtörténelembe ezzel az éjszakázással. Ismerem az úriembert, és éppen ezért nem is csodálkozom ezen a történeten. Rohadtul el van feledkezve magáról, de hát ettől szép a világ. Ha kapcsolatba kívántok lépni vele, csak fel kell üssétek a székesfehérvári telefonkönyvet, amúgy a Mikszáth utcában lakik. Szeva! Piri
süti beállítások módosítása