Miféle fajzat a közpénz?

Egy magyar szó magyarázása magyarul beszélőknek helyi színekkel.

Nem jogászkodás következik, hanem a józan paraszti ész kísérlete annak tisztázására, hogy mi is valójában a közpénz, és kinek van köze hozzá. A felvetés apropója pedig a debreceni Modem igazgatójának, Gulyás Gábornak minapi közleménye.

Történt ugyanis, hogy szocialista önkormányzati képviselők a nyilvánosság előtt fogalmazták meg kritikájukat és kétségeiket a Modem gazdálkodásával kapcsolatban, amikre Gulyás közleményben reagált. Két idézet következik ebből:

„Mivel bármiféle közpénz felhasználása szerintem is közérdekű ügy, fontosnak tartom leszögezni, hogy közpénzből a Modem Kht. soha nem finanszírozott reprezentációt, s – ahogyan ez az üzleti tervünkből egyértelműen kiderül – továbbra sem tervezzük ezt. Természetesen egy-egy nagykövet, miniszter vagy múzeumigazgató vendéglátása – a kiállításmegnyitókhoz és a szakmai konferenciákhoz hasonlóan – reprezentációs költségekkel jár együtt, de ezt nem az önkormányzati támogatásból, hanem saját többletbevételeinkből fedezzük.”
„A tárlatok és a különféle programok megnövekedett száma természetesen együtt jár a költségek emelkedésével – ám ezeket a Modem Kht. nem önkormányzati támogatásból, hanem saját bevételeiből finanszírozza.”

A közleményből egyértelműen az olvasható ki, hogy Gulyás szerint csak az önkormányzati támogatás számít közpénznek, az általa irányított intézmény (illetve kht.) saját bevételei már nem. Olybá tűnik, rosszul gondolja.

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központot a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Társaság működteti, amit Debrecen város önkormányzata alapítottKözpénzből a köz javára. A működéséből származó bárminemű bevétel is csak közpénz lehet. Mi más? Magánpénz? Kié?

Egyáltalán hogyan folyhat a konkrét gazdálkodás, ahol külön címkét kap az önkormányzati finanszírozás, másikat meg a saját bevétel? Talán külön alszámlákon is kezelik a kétféle pénzt? S meg van határozva az, hogy mire fordítható az ilyen pénz, és mire az olyan? Ámbátor ez is lehetséges, éppenséggel az oka nem világos. Hacsak nem arról van szó, hogy jogilag, törvényi rendelkezések által meghatározottan más megítélés alá tartozik az – esetünkben a gulyási értelmezés szerinti – közpénzek felhasználásának nyilvánossága, és a nem közpénzeké.

Úgy tartják a világ civilizáltabb, a mienkétől eltérő történelmi hagyományokkal rendelkező jogállamaiban, hogy a közpénzekkel való elszámolás és elszámoltatás a demokrácia egyik alapkérdése. Közel húsz éve Magyarország és benne Debrecen is deklaráltan a világ eme részéhez kíván tartozni. Minden tekintetben. Nosza!


A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr32380226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.03.14. 08:07:59

erről a gulyáskommunizmus jutott eszembe.

SM 2008.03.14. 10:57:39

Ez olyan mint a népszavazás.
Úgy döntöttem, hogy a bevételek nem képezik a MODEM közpénzét , oszt csend legyen !
A könyvelés melyik során szerepel a reprezentáció , és milyen bontásban ?

cityhall 2008.03.14. 11:13:55

Ha már a képzőművészetnél tartunk, itt a friss botrány!
Tegnap a Csokonai Színházban premier (Mannon...) előtt volt a Debrecen újság tördelőjének és szélsőjobboldali tollnokának, Petromán Lászlónak a tárlatmegnyitója címlapokból.
Van-e ennél lejjebb? Meddig lehet ezt tűrni?

Sz.K. 2008.03.14. 11:24:47

Dúl a dilettantizmus a városban! Pártalapon nyilvánítanak dolgokat értékesnek vagy értéktelennek.
Hová jutott a nagymúltú Csokonai Színház, hogy képzőművészeti kiállításnak feltüntetve ilyesmit beengedjen a falai közé?!
Valaki elszégyelhetné már magát alaposan.

gyüttment 2008.03.14. 13:12:39

szegény jó petromán lacink valaha nem volt híján tálentumnak, és bár mainapság vegyes színvonalúak a munkái (persze azt sose tudni, mennyi ebben a (nem is akármilyen!) megrendelő felelőssége, általában jórészt), azért úgyahogy megfelelnek a szakmai sztenderdeknek. hogy a politika miért hiányzik neki ennyire, tudja fene... persze aki belőlük él, lelke rajta:(l. még disznók és a korpa)

cardealer 2008.03.14. 16:34:28

Petromán szélsőjobboldali tollnok? Szokott írni is a címlapokra?

habi 2008.03.14. 19:47:13

Hát, ebbe a Csokonai Színházba éppen beleillik. Ugyanis mindkettő nagyon színvonalas!:) Vagy legalábbis vonalas.... Gratulálok Román Petrának, hasonló sikereket kívánok, legközelebb a MODEM-ben szeretném látni "alkotásait"!

kisser 2008.03.15. 10:29:28

Akkora nagy kulturális eseménye ez a városnak, hogy a tévé is beszámolt róla.
www.dtv.hu/hir.php?id=14110

ötker 2008.03.15. 15:05:22

Most éppen a székelyhimnuszt énekli a nép, bravó Fidesz.
Úgy látom az ablakból, hogy a pesti polgárság jelentős része elment vidékre víkendezni, a sok falusi meg feljött ide rajcsurozni.

WA 2008.03.16. 11:34:22

"Most éppen a székelyhimnuszt énekli a nép, bravó Fidesz" Itt még mindig gáz magyarnak lenni?"pesti polgárság jelentős része elment vidékre víkendezni, a sok falusi meg feljött ide rajcsurozni. " Jogászként ,polgárként , magyarként erre annyit tudok mondani Te hülye vagy! A vidéki ember falusi? Vagy pesti lakosok nem vettek részt a rendezvényeken?Néha talán szemellenző nélkül is lehetne a világot nézni. Még egy gondolat:ha magadat, saját magyarságodat nem szereted, nem baj ,de másokat ne gúnyolj miatta.

barnaadam 2009.06.20. 20:45:33

@cardealer: nem a cimlapra, hanem az újságba bele, van neki ott rovata. Meg a másik majomnak, az "Árvai Köves"-nek is...
süti beállítások módosítása