Nulla ügy

Elmaradt a leleplezők leleplezése. Mára az MSZP is, a Fidesz is csak árnyéka régi önmagának.

Javában tart a választási kampány, bár még nem tudjuk, mikor kell az urnákhoz járulnunk, hogy leadhassuk voksainkat leendő országgyűlési képviselőinkre. Pártjaink azonban kegyesek hozzánk, korai kampányolásukkal is kedvünkben szeretnének járni, jó sok időt adva arra, hogy majdan kellő megfontolás után hozhassuk meg döntésünket.

A szocialisták például a hét végén sem pihentek, négy napja az internet segítségével igyekeznek prezentálni, hogy miféle csúf dolgokra képesek a fideszesek azokban a városokban, amelyeket ők irányítanak. Így kormányoztok ti címmel térképes aloldalt nyitottak párthonlapjukon, ahol jól leleplezik Fideszéket. Pontosabban ezt szeretnék, de csúful nem jött össze nekik. Az esztergomi alternatív nyilvánosság egyik fontos szereplője, a Meggyes a hibás blog már vasárnap bebizonyította, hogy esetükben hibás számokkal dolgoznak a szocik, Esztergomnak jóval nagyobb az adóssága, mint amiről az MSZP tud (A szocik ismét elqrták). 

A debreceniek hasonló pontatlansággal szembesülhettek, mert a cívisváros eladósodottságának összegét a szocialisták 1 200 000 000 forintban adták meg. (A számok világában kevéssé jártasak számára lefordítom: egymilliárd és kétszázmillió forint.)

Vasárnap azt hihettük, hogy biztosan elírták a számot, véletlenül lemaradt egy nulla a végéről. Minimum. Mert aztán a nulla pótlása után még meg is szorozhatnák az összeget kettővel. Szóval akkor elírásnak tűnt, de ma már szerda van, és az összegen nem változtattak, tehát az MSZP szerint ennyi Debrecen adóssága. És ha ennyi, akkor ezért nem bírálat jár, hanem dicséret. Ha a várost ily kevés adóssággal irányítja a Fidesz, akkor alkalmas az ország kormányzására is – üzenik a szocialisták.

De mi, debreceniek tudjuk, hogy az adat pontatlan. Nem kicsit, nagyon. És vártuk, hogy amint ilyenkor lenni szokott, dörgedelmes szólásra emelkedik valamelyik helyi fideszes politikus (városvezető vagy kiigazításügyi tanácsnok), és a hagyományoknak megfelelően jól elküldi a szocikat: „Kedves emberek, az MSZP-sek már megint hazudnak reggel-este-éjjel, mert Debrecen adóssága nem 1,2 milliárd forint, hanem ennek a sokszorosa. Ez az újabb bizonyíték, a nyilvánvaló ok arra, hogy le kell váltani őket, s a Fidesznek kell kormányozni az országot!”

Sajnos eddig elmaradt a leleplezőket leleplező igazmondás. Most itt állunk kétségek között, tanácstalanul. Eltelt húsz esztendő, s oda jutottunk, hogy nem lehet megbízni sem a szocikban, sem a Fideszben, sem a bal, sem a jobb vezető erejében. Jaj, mi lesz veled Magyarország!

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr811668382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M1rage 2010.01.13. 08:41:04

Már megint elfelejtettem, hogy aszongya: ki is adja (vagy épp megvonja) a pénzt az önkormányzatoknak?

Jaa, a kúrmány! Na, akkor tehát: addig nyomok valakit a víz alá, amíg megfullad, aztán mutogatom, hogy nem tud úszni, hiszen láthatja mindenki: megfulladt.
Remek!

pannonfunk 2010.01.13. 08:42:35

Azt kellene kitalálni, hogy a rettegésből hogyan lehetne energiát előállítani. Az ilyen hivatásos rettegőket foglalkoztatnánk, bemennének az alternatív energia erőműbe reggel, mutogatnánk nekik Kósa-képeket, és gőzerővel termelnék a bioenergiát napi nyolc órán át. Zöldenergiahatalom lennénk.

vörös csepel 01111 (törölt) 2010.01.13. 09:38:43

1. Igen, önkormányzatoknak hatalmas adóssága van.
2. Mindnek.
3.Régóta.
4. Elég farizeus úgy mutogatni, hogy évről évre kevesebb pénzt kapnak az önkormányzatok.
5. Már késő emiatt sírni. Csődbe fognak menni? Valószínű.
6. Megoldás? Én nem tudom, de mszp-szdsz 8 év alatt nem talált rá.

eszkep 2010.01.13. 09:44:18

Ez a bejegyzés a címéhez méltóan egy nagy nulla, ugyanis nem tudtuk meg belőle, mennyi a szerző szerint Debrecen valós adóssága (a "sokszorosa" nem egzakt meghatározás...). Természetesen várjuk az ezt igazoló linket is,honnan az info???

morpho 2010.01.13. 09:51:55

eszkep
Szerintem olvasd át mégegyszer és rá fogsz jönni!Egyébként segítek, ezt a részt javaslom:"véletlenül lemaradt egy nulla a végéről(...)aztán a nulla pótlása után még meg is szorozhatnák az összeget kettővel..."

Publius Decius Mus 2010.01.13. 10:25:54

Ez most valami burkolt Orbánozás már megint? Az, hogy mennyi egy város adóssága fontos adat, de önmagában nem sokat jelent. Milyen feltételekkel vették föl, mikor és ki vette föl (lehet, hogy az elődők) mire vette föl és az hasznos volt e, illetve, hogy mi az aránya a város bevételeihez képest (mint egy országnál), mi a fedezete? Persze minden ami nyílvános politika az demagóg.

Erre emlékeztet: "Mennyi? - Hét. - Mi, hét? - Mi mennyi?"

matkó 2010.01.13. 10:55:19

Basa! Nézegetem szorgosan a zörögve-döcögve újraindult blogodat, és még mindig reménykedek, hogy - különösen Holdrabló leállása után - lesz olvasni érdemes debreceni blog. De azért tudd: ezek a leállásod után íródott bejegyzések többnyire tényleg gyengék, felszínesek, információhiányosak, stílusukban se az igaziak. Nem véletlen, hogy jóformán csak a régi és új, hivatalból kirendelt és magánszorgalmú fikázók szólalnak meg a kommentekben. Én várom még, hogy visszajön a régi Basahalom, egyre nagyobb szükség lesz rá.

subtotal 2010.01.13. 11:31:39

Kósa úr nyilatkozatát tegnap láttam a DTV-n, jelenlegi állás szerint 20MrdFt, év végére kb 18MrdFt lesz a város tartozása.
Valóban kevesebb pénzből gazdálkodik a város 2010-es tervek szerint, de azért nem tudom mi ezen kifogásolható, ha az ország is? A fenti számokból az is kiderül, hogy ennek ellenére nem az eladósodás irányába halad a város.

SZDSZPistike 2010.01.13. 11:31:39

Pannon Puma a mi királyunk!

Az elektromos meghajtású fa kiskocsi mecénása

dr. mesterséges színezék 2010.01.13. 11:32:44

Kerekítsünk fel, és szorozzuk meg 20-szal - aszongya 120ezer/kopf. Ez még mindig dicséretes, főleg ha egy pillanatra a nominális mellé vesszük az erkölcsi értéket is, márhogy azt, hogy ilyen adósság mellett Debrecen a keleti régió legélhetőbb városa, és ha nem vigyáz, nem csak a keletié lesz.

Szóval "MSZP, MSZP, te szopni jársz ide..."

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.13. 11:45:07

Ne szavazz a 20 évünket elcsesző 4 mutyi pártra! /FIDESZ-MDF-MSZP-SZDSZ/

Nem tudnak és nem is akarnak megváltozni:

Orbán takarodj már a fenébe!

netsrot5 2010.01.13. 12:07:15

@ORBÁN LÉPJ HÁTRA ÉS VÉGRE NYERÜNK!:
Ez az..heheheh.
.ez az új Jelszó. Év végére még a seggnyalók is megtanulják:)

vakszemmel 2010.01.13. 16:52:24

Őrűlök, hogy itt is rájöttek, hogy se nem fidesz, se nem mszp! Tehát a kézenfogó megolás: győzzön a JOBBIK!

jama 2010.01.13. 16:52:24

Debreceni Önkormányzat adóssága 2009 végén valamivel több, mint 21 milliárd Ft. A Holdingé 10 milliárd fölött van.
2010-ben 2.7 milliárdot kell felvenni és valamivel több, mint 2 milliárdot visszafizetni!
A költségvetés egyensúlyához a hitelen kívül el kell adni kb. 6 milliárd önkormányzati vagyont. Ha ez nem sikerül hitellel kell a hiányt pótolni.
A város hitelképessége olyan, hogy még 7 milliárdra van lehetősége. Ez az érték évről évre csökken, tehát Debrecen is egyre jobban eladósodik!
Akit érdekelnek a részletek, a holnapi közgyűlés anyagáből többet is megtudhat.

jama 2010.01.14. 02:46:22

Lehetséges, hogy az MSZP honlapján az adósságnak csak az a része van amelyik a Kósa zsebébe vándorolt?
süti beállítások módosítása