Sok, de nem elég

Búcsúcédulát a magyarnak! Nem megszüntetni kellene a kopogtatócédula intézményét, hanem permanensé tenni gyűjtésüket.

Csaknem 32 ezer ajánlószelvény gyűlt össze eddig a Fidesz–KDNP debreceni képviselőjelöltjeinek jelentette be tegnap sajtótájékoztatón a párt három helyi képviselőjelöltje. Szép szám. Nagy szám ahhoz képest, hogy egy hónappal ezelőtt húszezer ajánlószelvény begyűjtését tűzték ki célul. Ellenben kis szám, ha az országosan elérni kívánt mennyiséghez, a kétmillióhoz arányosítjuk. Múltkori számításunkban kikalkuláltuk, mennyinek is kellene lennie: Ha a tízmilliós országban kétmillió szelvény a cél, akkor a kétszázezres Debrecenben 40 ezret kell összeszedni. Minimum! De mivel Debrecen fideszes él- és mintaváros, és nem holmi ipari vagy bányász balosfészek, ezért cívishonban többet kell begyűjteni az arányosan ide számítható résznél. Azaz nem 40, hanem inkább 50 vagy 60 ezret.

Persze, van még remény a jelenlegi 32 ezer némi növelésére, mert fideszék nem hagyják abba a gyűjtést, hanem folytatják egészen a törvényes határidőig, március 19-ig. Hogy miért? Nem, nem azért, hogy más pártok elől beszedjék a még a lakosságnál lévő ajánlószelvényeket, hanem azért, hogy minél több polgárral elbeszélgethessenek aktivistáik és jelöltjeik. (Ennek a kijelentésüknek némileg ellentmond, hogy Debrecenben nem nagyon látták sem Kósa Lajost, sem Halász Jánost, se Pósán Lászlót, amint a klasszikus „door to door” kereskedelmi-eladási módszerrel végigkopogtatják választókerületük lakásainak ajtajait. Másrészt aktivistáik sem pazarolták az időt lakossági elbeszélgetéssel. Egyszerűen csak kérték a szelvényt, s ha nem kapták meg, akkor nekiszegezték a lakosságnak a kérdést, hogy „De miért nem?”)

Tehát a Fidesz folytatja a gyűjtést, s kár lenne abbahagynia március 19-én. Igaz, akkortól kezdve már nem szabad kopogtatni ajánlószelvényért, de lehetne másért. Például egy modernkori búcsúcéduláért. Félévezrede a római katolikus egyház elengedte azoknak a túlvilági büntetését, akik búcsúcédulát vásároltak. Jó biznisz volt akkor a bűnbocsánatot venni pénzért, mindenki boldog volt, a bűnös delikvensek megváltották a belépést a Paradicsomba, a pápai kincstár meg gazdagodott cefetül.

A modernkori magyar búcsúcédula nem ilyen közvetlen kufárkodással működne. Egyszerűen mindenki állampolgári jogon kapna egy szelvényt, amit személyes adataival kitöltve odaadhatna a házaló aktivistáknak, amennyiben támogatja a majdani kormányt. Ha nem, akkor meg nem. A begyűjtött szelvények alapján készülne egy adatbázis (ahogy állítólag a választási kopogtatócédulák információiból is, bár ez törvénytelen cselekedet, és tagadja is minden párt, hogy efféle csúnyaságot művelne). Az adatbázis segítségével egy gombnyomásra kiderülhetne, hogy az adott állampolgár jó polgár vagy nem jó polgár, érdemes-e támogatásra, állásra, karrierre, gyereke óvodai férőhelyre, szülője szociális otthonra, vagy nem érdemes.

A modernkori magyar búcsúcédula nemcsak azért lenne jobb, mint az ötszáz évvel ezelőtti, mert nem kérnének érte pénzt a lakosságtól, hanem azért is, mert a jobb sorsot nem a túlvilágban ígérné, hanem már ebben a világban megadná az arra érdemeseknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr771810615

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tomi házhoz megy 2010.03.06. 21:56:49

A Fidesz meghirdette: 2 millió kopogtató a cél. Igen, a kb. 8 millióból. Ez 25%-ot jelent, egy kézben.Választókerületünkben nagyságrendileg ötvenezer szavazásra jogosult állampolgár él. Ezek szerint Meggyes Tamásnak, a Fidesz jelöltjének arányosan...

Trackback: A betlehemi csillagunk 2010.03.05. 12:56:01

Hajrá, Fönök! Nem is csengettem! Tényleg! A postás lehettett, hiszen kétszer csengetett. Mindegy, ha már itt vagyok akkor jelentek. Mi jelenteni való van? Megvan a kétmillió! Kopogtató? Nem, hanem a

Trackback: Mutyiexport 2010.03.05. 12:14:52

Már megint az a kibaszott forgóajtó. Azt hiszi a magyar, amikor azt mondják rá, hogy ugyan később megy be a forgóajtón, de előbb jön ki, az valami pozitív jelentéstartalommal bír. Nos, ez nincs így. Történt, hogy kicsi országunk lett a legfőbb menedé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totálandi 2010.03.05. 08:34:27

A 32 ezer az egy nagy lebőgés hármójuknak!
2 millió kívánatos ajánlószelvény 176 egyéni választókerületben az átlagosan 11.364 ajánlószelvény.
Ez a három debreceni nagy arc az országos átlagot sem hozta.
Gáz!
Nem volt újságíró, aki erre rákérdezett volna?

OkoskaTo:rp 2010.03.05. 11:58:26

@totálandi: Kósa csak olyan újságírónak hajlandó egyáltalán nyilatkozatot adni, akiről tudja, hogy nem fogja efféle kellemetlen kérdésekkel megzavarni.

stikasz_1 2010.03.05. 12:04:49

Ha az a téma, hogy nincs MSZP.szelvény, akkor az nem számít, mert nincs ennek súlya. Haa Fidesznek "csak" ennyi van, az lebőgés. HM? Nézzük a lebőgést meg a második forduló után. Basahalom, egyre nehezebb lesz kihez dörgölőznöd. De legalább te még nem vagy előzetesben, mint a pesti szocibarát kommunikátorok egy része. Azért nem féltelek, csak találsz majd valahol egy talpat, amit nyalhatsz.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.03.05. 12:09:08

@stikasz_1:

azért, mert te már rég találtál ilyet, nem kell még rögtön felvágni :)

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.03.05. 12:39:16

@stikasz_1: most a másik oldali talpnyalók ideje jött el, emezeknek már nincs miért nyalniuk

matkó 2010.03.06. 23:29:01

"a nem kapták meg, akkor nekiszegezték a lakosságnak a kérdést, hogy „De miért nem?”" -- Nem okvetlenül kérdeztek. De pár lépést tovább ballagva megálltak, és gondosan felírták kis jegyzetfüzetükbe az eseményt. Nem sokkal aztán indultam el hazulról, miután tőlünk elment egy ilyen fideszgyűjtögető, és miután láttam, hogy a szomszédon túl (ott se járt sikerrel) szorgosan jegyzetel, kivártam pár kopogtatását. Dolgozott szorgosan; a szociológusoknak nincs ilyen részletes adatbázisuk (névvel, címmel) azokról, akik nem bírják a fideszesek pofáját...
süti beállítások módosítása