#629

A cívis Michelangelo és a ló nagy micsodája 

Furcsa kor furcsa dokumentumai következnek. Talán hihetetlen, de ez jelen idő, Debrecen. 

Az önkormányzati média nagy igyekezettel propagálja Az igazi da Vinci kiállítást. Olyan írások is születtek, amiket tanítani kellene az újságíró iskolákban. Hogy mire példák? Döntse el mindenki maga, én nem kommentálom, csak mutatom. Tessék, íme!

Mindkét publikáció szerzője Szénási Miklós, a város nevét viselő önkormányzati ingyenes kiadvány főszerkesztője. Az első cikk a Debreceni Disputa című önkormányzati folyóirat legutóbbi számában jelent meg. Idézetek következnek. 

A nyugati varázsló

(…) Nem is érti az utókor, (…) hogy nem adott ez a kelet és nyugat határán, a világ szélétől alig pár lépésnyire fekvő város egy igazán jó festőt. Valakit, akit attól függően, melyik évszázadban látta meg e veszedelmesen rossz éghajlat alatt fel-felragyogó napot (mert ez a hely minden okoskodó és általánosító meteorológiai statisztikát semmissé tesz zord kontinentális időjárásával sok száz, de inkább sok ezer és tízezer éve…), valakit, aki képességei és kitartása présében kinövi magát, és tökéletesen uralja a színeket, a formákat, tudja, milyen anyagokat kell ahhoz összekeverni, hogyha az örökkévalóságnak és az időtlenségnek szeretné megörökíteni kortársait, eleget téve ezzel a hiú és vélhetően fukar megrendelők elvárásainak, de belső művészi késztetéseinek is, valakit, akit lehetne cívis Michelangelónak vagy Leonardónak nevezni, vagy aki Rubens és Goya kortársaként azoknak messzire vetődött jó cimborája lehetett volna. Nem született ilyen művész itt. Sok tehetséges, egyszerű ember igen. Emberarcú politikusok, következetesen szigorú tekintélyek igen. Ügyes kereskedők, fantáziadús hentesek, boldogulni minden körülmények között iparkodó iparosok igen. A bölcselet útján biztosan járó tehetségek igen. (…) De egy igazán nagy festő, vagy szobrász nem dülöngélt innen az örökkévalóság pavilonja felé. Ez az írás nem fog választ adni arra, miért. Nem célja, nem is feladata. Ez a lap sem erről szól. Nem arról, mi miért nem volt. Sokkal inkább arról, ami lesz. (…) 

A másik cikk az önkormányzati mundenpostaládás legutóbbi számának 10. oldalán jelent meg. Ismét idézek. 

A mi lovunk

(…) Ez a ló hirtelen szerves része lett a Baltazár Dezső térnek. Mintha mindig is itt állt volna, és öröktől fogva itt kellene emelnie fél lábát… Azóta, hogy a helyére került, nap mint nap tömegek csodálják. A ló tetszik a nézelődőknek. Van, akik a formáján ámulnak, másokat a mérete nyűgöz le, és hallottunk olyan véleményt is, hogy „mekkora a micsodája”. Kinek mi a fontos. (…)  

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr97243597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

a műló anyagát tekintve veszélyes hulladéknak minősül. vigyék csak haza a digók, és lehetőleg ne csináljon magának senki sem üzletet abból, hogy lakossági marasztalásra hivatkozik. az érthetőség kedvéért: valakiknek nagy megtakarítás lenne, ha nem kellene széjjelbontani és elszállítani, ezért anyagi áldozatra is hajlandók lennének.

b.é.g. 2004.09.28. 17:53:18

Ja és Gulyás Gábor Heti Válaszos életrajzából kimaradt, hogy a polgármesteri hivatalban is dolgozott Kósa Lajos politikai tanácsadója és beszédírójaként. Szégyellené?

b.é.g. 2004.09.28. 17:53:18

Jó lesz az a műanyag ló Debrecennek! A műanyag teheneket már úgy is elvitték a főtérről.

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Azt mondja Gulyás:
"S ami számomra a legfontosabb: a kiállítást a debreceniek is szívükbe zárták. Éppen most hallottam, hogy gyűjtést kezdtek annak érdekében, hogy a Kolosszus nálunk maradhasson."
Ugye, ez vicc?!

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Na hogy azért a basahalmon túl is lássunk:

http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=16462

Lénárd 2004.09.28. 17:53:18

Az ország rajtunk röhög.

koldus 2004.09.28. 17:53:18

Olyan ez a kiállítás, mint a gyapottkolosszus: fallosztalan, terméketlen... Egyszer ez a buborék is szétpattan, az marad belőle, ami volt: üres, semmi!

b.é.g. 2004.09.28. 17:53:18

Most hogy már Gulyás Gábor hülyét csinált magából az indexen, jöhetne valami új táma a boulevardon, mert Leonardo debreceni csődörje totálra ki van herélve.

1978 2004.09.28. 17:53:18

Az index.hu is foglalkozott a Basával. Gratula!

Csorvás D. 2004.09.28. 17:53:18

Ez nagyon kínos, kedves debreceniek. Próbáljátok rávenni vezetőiteket, hogy kevesebbet hantázzanak. Üdvözlettel egy szegedi.

Obszi 2004.09.28. 17:53:18

Ezt nem a helyi sajtó írta, de talán érdemes elolvasni:
http://index.hu/kultur/klassz/vinci0823/

tribonianus 2004.09.28. 17:53:18

Nagyon jó a kiállítás, más kérdés, miért csak egyetlen eredeti Leonardo rajz van benne és az is miért lett szinte láthatatlan (a többi faximilé). És nem igazán értem,hogy Leonardo többi nagy művéről miért nincs szó a kiállításon. Vagy miért nem szerepel az 1968-ban állítólag megépített számítógépe, az automobil vagy éppen az ejtő ernyő modellje a kiállításon. A város nem volt sose igazán olyan gazdag, elismert, hogy ilyen világ nagyságot adjon a kultúrának, de Bay Zoltánról a rádiócsillagászat atyjáról, aki a debreceni Református Kollégium diákja volt talán nem kellene megfeledkezni.

Basahalom 2004.09.28. 17:53:18

Kellemes péntek délutáni időtöltés gyanánt ajánlom a téma iránt érdeklődők figyelmébe Holdrabló színes és invenciózus írását:
http://holdrablo.blogspot.com/2007/08/da-vinci-marketing.html

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Ha majd már megjelentek a novemberi zárás utáni méltatások, akkor a karácsonyi könyvvásárra ki lehetne adni egy válogatás kötetet a cikkekből. Tudok mintát adni hozzá, a Sztalin születésnapjára megjelent könyvet tele szép versekkel meg mindenfélével.

Kácsor Zs 2004.09.28. 17:53:18

Szénási Miklós fölvetése nagyon is jogos. Tényleg! Méééér nem adott Debrecen a világnak egy nagy festőt?! Méééééér nem? Na, mondd mááááár! Méééééér? És egy űrhajóst?! Egy bolgárkertészt?! Vagy méééér nem adott Debrecen a világnak egy mohakutatót?! Na, lécci, lécci, mondd máááár!

De ennek a hozzászólásnak nem dolga, hogy erre választ adjon! Ennek a hozzászólásnak az a dolga, hogy kijelentse: van egy lovunk.

De méééér csak egy?! Na, mééééér?! Mondd máááááár!!!

kisszanto 2004.09.28. 17:53:18

jaja olvastam, egybol a halom jutott eszembe :)
süti beállítások módosítása