Médiaőrjárat

Egyedül az elhallgatás állíthatná meg a Jobbik gárdaszerű polgárőreit.

Hajdúhadház város lakosságának jelentős része a médiából értesült arról, hogy az ő utcáikon masírozgat a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület néhány tucatnyi tagja. A tizenkét és fél ezres városban ugyanis nem érzékelhető, nem látványos a 4-6-8 fős csoportokban járőrözgető feketeruhások jelenléte. Tehát amikor a hadházi átlagpolgár szeretné megtudni, hogy mi történik a városában, akkor este bekapcsolja a televízióját, odakattint valamelyik (mindegyik) országos csatorna híradójára, ahol 30-90 másodpercben mutatnak neki feketeruhást. Egy-két lap terjedelmesebb riportot is megjelentet, az online újságok meg frissítgetnek, aszerint, ahogy csordogálnak az információk: az utóbbi két napban leginkább a feketeruhások és a rendőrség (pontosabban a belügyminiszter) szkanderéről.

Ha nem lenne a média, nemigen tudnánk semmit sem. Ha nem lenne a média, nagy valószínűséggel itt nem lenne semmi sem.

Tudjuk, attól, hogy egy-egy településen néhány napig vonulgattak az utcákon a feketeruhások, majd odébbálltak, sehol nem javult tartósan a közbiztonság, nem lettek élhetőbbek a helyi közösségek hétköznapjai, nem javult semmi, sőt. Tudja ezt a feketeruhások mögötti párt is. Ennek ellenére sikerként élik meg demonstratív településjárásaikat. Merthogy tényleg sikeresek. Igen kevés anyagi ráfordítással rendre elérik, hogy napokon keresztül ők adják a média vezetőhíreit, róluk legyen szó, őket mutassák a tévék, nyilatkozataikért versengjen a sajtó.

A Jobbik jobban használja a médiát, mint bármelyik másik magyarországi párt. A média pedig partner ebben a ténykedésükben, mert momentán mást nem is tehet. A magyarországi sajtó a pártok mentén tagolt, a közszolgálati média ilyen mértékű politikai irányítása a keményebb pártállami időkre emlékeztet, állítólag hírverseny is van; meg sokkal egyszerűbb a „médiakész” anyagokat felszedni, mint oknyomozni, utánajárni, kisebb-nagyobb helyi vagy országos hatalmakkal konfrontálódni, megnézni a történések mögöttesét.

Jelen pillanatban ezer fontosabb dolga, ügye-baja van az országnak annál, hogy félszáz feketeruhás Hadházon mutogatja magát, állítólag elrettentő célzattal. Ha helyén kezelte volna a feketeruhások hadházi megjelenését a média, akkor hírértéke csak a kisvárosban és környékén lett volna, az országos médiába be sem kerülhetett volna. És ha nem kerül be az országos sajtóba, akkor nem bátorodnak fel a feketeruhások, nem kelt zavart a belügyminiszter erősködő nyilatkozata, nincs egyre nyíltabb verbális konfrontáció, amit aztán rendőrségi fellépések követnek. És így tovább, és így tovább.

Nem a médiát okolom, az ország helyzete egyre durvább, s ebben a helyzetben ez a szerep jut a médiának, mert kevés és megosztott ahhoz, hogy megtalálja és megerősítse saját, hivatása szerinti szerepét. Vannak országok, közeli és távolabbi is, ahol a média pártállástól, politikai szimpátiától függetlenül egységesen tudott fellépni, amikor a sajtó szabadságát, a demokráciát veszélyeztető lépéseket tett (vagy csak akart tenni) a hatalom. Magyarország nem ez az ország. Itt alapvető jogsérelmek megítélésében is óriási nagy a különbözőség, így hát remény sincs arra, hogy a magyar sajtó irányítói egyszerre úgy döntenének: nem adnak hírt a feketeruhások újabb járőrözéseiről.

Tehát folyt. köv.

Újabb településekre is ellátogatnak a feketeruhások, a média odasereglik, a rendőrség ideiglenesen megsokszorozza helyi erőit, a feketeruhások figyelik a média kameráit, a rendőrök figyelik a feketeruhásokat, közben a betörők meg betörnek. Ahogy az Hadházon is történik napjainkban.

(Konyhás István fotói. Korábbi hadházi felvételek itt láthatók.)

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr632830021

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 189. Rendőrség-politika 2011.04.16. 20:07:57

Most megint egy olyan dolog miatt írtam meg ezt a bejegyzést, ami már rég böki a csőrömet. A Fidesz Rendőrséggel kapcsolatos politikájáról, hozzáállásáról lesz szó. Már az elején leszögezném, hogy a jelenség nem csak a mostani kormányzó pártot érinti,...

Trackback: Öt polgárőrt állított elő a rendőrség 2011.04.16. 13:40:57

Bár a rendőrség sokáig tétlenül nézte, mit művelnek, végül cselekedett....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netdemokracia 2011.04.16. 15:23:51

Kérjük szavazzon a Netdemokrácia honlapján az alábbi kérdésről:

• Ön szerint a magyar állampolgárok felhatalmazták a kormánypártokat arra, hogy új alkotmányt alkossanak meg, és fogadjanak el a Parlamentben?

Igen/Nem [http://netdemokracia.blog.hu/]

Szavazatát köszönjük!
(csak 2 kattintás)

Doña ¡Cara(mba)! 2011.04.16. 15:23:51

A rendőrök most éppen egymást cibálják Budapesten. Valaki mégiscsak kell, hogy vigyázzon a rendre. Egyébként érdekes volt nézni a hajdúhadházi riportot. Négy cigányból kettő örült a polgárőröknek, ezek ott lakó cigányok voltak. Két másik - politikus cigány - ellenezte a járőrözést.

csoko20 2011.04.16. 15:23:51

"Egyedül az elhallgatás állíthatná meg a Jobbik gárdaszerű polgárőreit."

Nem inkább a közbiztonság helyreállítása???

munkamacskák gazdija 2011.04.16. 16:25:03

Ostobaság ez a cikk.

Kit érdekel, hogy kit érdekel még az érintett településeken kívül a polgárőr jelenlét.

Ahol ott vannak, ott kockázatosabb a bűnöző életmód.
Ennyi.

Dr Kangörény 2011.04.16. 16:25:03

Ha nem ölnének hehavi rendszerességgel öregeket, ha nem lenne heti rendszerességű a tanárverés, ha nem lenne napi rendszerességű a lopás, csalás, garázdaság, akkor ezekre a kutya sem figyelne, mert nem is lennének.

Nem agyon hallgatni kell őket, hanem megszüntetni az okokat, ami miat léteznek.

Asszem 2011.04.16. 16:25:03

De nagyon biztos a poszt szerzoje az igazaban...

bolek 2011.04.16. 16:25:03

Figyelő, Hajdúhadháza, itt épp egy cigány gyerekkel beszélnek:

„Miért pont ide jöttek a gárdisták? Na, mé’?” – kérdi tőlünk egy húsz körüli srác, mintha nem tudná a választ. „Betörők meggyilkoltak egy idős asszonyt. Ezért választották Hajdúhadházát.” „Ja, hát az nem volt igazi gyilkosság. Bement pár gyerek az udvarába, a férfi meghallotta, kijött, pofán verték, aztán kijött a nő is, és ő is kapott. Mondom, nem volt gyilkosság.” Mosolyog. Támasztja tovább a kerítést. Néz."

www.fn.hu/belfold/20110415/jarorozes_hajduhadhazon/

Munka is kéne. De amíg a munkanélküli cigányok egy része lop és akár gyilkol is, addig igenis rendet kell valakinek tartani. Erőszak nélkül! Már a jelenlétükkel is rendet teremtenek ezek a fekete ruhás srácok, pedig nem verekszenek, és nem gyilkolnak. (S nem szurkolok nekik!)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.04.16. 16:25:03

Vicces, hogy lassan több az újságíró ott, mint a járőröző.

BKV reszelő 2011.04.16. 16:25:03

"...Tudjuk, attól, hogy egy-egy településen néhány napig vonulgattak az utcákon a feketeruhások, majd odébbálltak, sehol nem javult tartósan a közbiztonság, ..."

Aha, Tartósan. A sok sötét rendőr mikor veszi észre, hogy ha ők járőröznének és nem a kocsmában ülnének vagy az őrsön kártyáznának, akkor kihúznák a talajt a jobbik nem szimpatikus, de eredményes kampánya alól? ...éretem, hogy ez fárasztó, de a fizetést ezért kapják elvileg.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2011.04.16. 16:25:04

"Egyedül az elhallgatás állíthatná meg a Jobbik gárdaszerű polgárőreit."

Nekem egy másik lehetőség is eszembe jutott. Mi lenne, ha a bűnözőket üldöznék pótcselekvések helyett, maguk a rendőrök járőröznének, visszaszorulna az ok és így nem lenne okozat (Szebb Jövő Egy.) sem?

Hm? Vélemény?

Egyébként friss hír: felmentették az 5 letartóztatott polgárőrt!

Joe84 2011.04.16. 16:25:04

Ennyi hazugságot egy cikkben ritkán tudnak összezsúfolni. Ha nem tetszik, hogy valakik tenni akarnak a bűnözés ellen, akkor hozzál fel érveket ellene, ne hazudozással próbáld bizonyítani az igazad.

Nem igaz, hogy az ottaniak a tv-ből tudják, hogy mi van a városukba, ennyire talán nm kéne lenézni az ott élőket.

Az sem igaz, hogy nem javult semmi, honnan veszed ezt? Kérdezd meg azokat az embereket, akiket évek óta terrorizálnak a bűnözők, hogy a polgárőrök megjelenése óta mennyire érzik biztonságban magukat.

Az meg, hogy a média hallgasson el dolgokat az egyszerűen nevetséges.

2011.04.16. 16:31:13

@csoko20: erről van szó.

Egyébként meg kit zavar, járkáljanak nyugodtan, ha a bodzaszedők járkálnak az utcán engem az sem zavar, az utva mindenkié

gaffel 2011.04.16. 19:09:47

elhallgatni? akárcsak a cigányok által elkövetett bűncselekményeket?
ha nem hallgattatok volna korábban, akkor most talán se jobbik se kuruc.info nem lenne..és akkor rettegnetek sem kéne.

sprenczl 2011.04.16. 19:09:48

Micsoda hamis cikk! Engem rohadtul nem zavarna ha ellepné Budapestet párezer önkéntes polgárőr, mert igencsak el kellene. Ha már a korán nyugdíjazottak nem bínak velük és kevesen vannak...

paráznabillegető 2011.04.16. 19:09:48

a legjobb lenne a folyamatos adásszünet, és a klasszikus irodalmat közlő metró, a net és a távközlés teljes zárlata.
és akkor nincs is már semmi probléma.

Csak beugrottam 2011.04.16. 19:09:48

4000 -n aláírták péntek dél óta ,hogy maradjon a polgárőrség.

Ahohy a vicc mondja:
"Igény az van rá."
Ha az igényt szünteti meg a rendőrség (és nem úgy hogy a rablók,tolvajok jogait védi) akkor megszünik az igény a polgárőrőkre is.
A másik:

"A bíróság megállapította azt is, hogy egy törvényesen bejegyztett, tehát törvényesen tevékenykedő polgárőrségről van szó."

Tehát bírósági papírjuk van arról ,hogy törvényes keretek között müködnek.Lehet gondolkozni.

egyszerüen 2011.04.16. 19:10:14

ha el akarják hallgatatni a jobbik polgáröreit akkor

1. rendet kénne csinálni és nemcsak papiron

amugy vicces az egész ha polgárörséga volt gárdja akkor miért is ne sétálhatnának egyes városokba??

sétálgatnak és ha valami bajt látnak értesitik a rendörséget

ha jol tudom állampolgári joguk van erre.

warren buffet 2011.04.16. 19:10:53

a dolog eléggé pofonegyszerű.

amig mindenki ilyen hülyeségekre figyel mint a gárda meg a legalja alkotmányozás stb., addig lehet:
LOPNI.

és szemernyi kétsége se legyen senkinek, ezt teszi mind, a fityisz, a jobbik a maszop meg az elempé is.
mind lop, remélem ez most már a legelvakultabb pártdrukkereknek is világos.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.16. 19:12:16

"Tudjuk, attól, hogy egy-egy településen néhány napig vonulgattak az utcákon a feketeruhások, majd odébbálltak, sehol nem javult tartósan a közbiztonság, nem lettek élhetőbbek a helyi közösségek hétköznapjai, nem javult semmi, sőt."

Ha tartósan nem is, de legalább amíg ők ott vannak valahol, addig ott van egy-kétszáz rendőr is, és ettől -- legalább ideiglenesen -- ténylegesen javul a közbiztonság. Így ezeknek az akcióknak még mindig több értelmük van, mint a keresztapa Pintér nagyarcú kampánybejelentésének, mert attól aztán kurvára nem változott meg semmi.

Mária 2011.04.16. 19:12:17

Ezt úgy értsem, hogy ha nincs médiavisszhang, akkor probléma sincsen?

Vagy ezt most hogy?

Nem a feketeruhások jelenlétén kellene rugózni, hanem azon, hogy, ha jól emlékszem, Pintér Sándor a kormány beiktatását követő második hétre rendet ígért minden problémás település lakójának.

Ehhez képest lassan egy éve ülnek a bársonyfotelekben, és nem történt semmi...

Hol van a megígért rend?

Jah, hogy azt nem lehet szkanderozással meg fenyegetőzéssel megteremteni? Hogy ahhoz munkahelyek kellenének, jövedelem kellene, napi rendszeres elfoglaltság kellene?

Nem lózungok kellenének meg átkeresztelősdi kellene, meg alkotmányozósdi kellene, meg médiatörvényesdi kellene?

Hanem hozzáértés kellene?

Nyilván túl sokat várnánk ezzel az országot kormányzó csoportosulástól.

figaro a lo 2011.04.16. 19:12:17

Ez elég számalmás volt.Ennyi erővel nem szabad írni a bűnözésről(ahogy ez most történik)tehát nincs is....
Ha úgy gondolod,hogy nem szabad írni,te miért írsz????

Szeptim 2011.04.16. 19:12:17

Ez butaság. Az állandó elhallgatás miatt lett olvasott a Kuruc info, ami viszont mindent megírt. És a Kuruc infonak köszönheti a Jobbik, hogy bejutott a parlamentbe.

Inkább az a baj, hogy az újságok még akkor is próbálnak tárgyilagosak és értékítélet nélküliek maradni, ha nácik masíroznak az utcákon. Ezt még nemzetközileg elismert külföldi lapok sem engedhetik meg maguknak.

telkoe 2011.04.16. 19:27:09

Igen, ha csak az arra kivalasztootak publikalhatnak akkor csak arrol es azt lehet tudni amit a kivalasztottak jonak tartanak. Szerencsere erre mar eselye sincs a magyar mediasopredeknek.

soproni1 2011.04.16. 20:14:37

Ez bandaháború. Félcigányok a cigányok ellen. Ebbe a rendőrök is beavatkoznak.
Együtt a három legműveltebb népréteg.

Szergej55 2011.04.16. 20:18:23

Érdekes, hogy mindig a jóképű, izmos, magas és 130 IQ-val rendelkező személyek lesznek nagy(?)magyarok, meg rosszabbik rajongók.

matkó 2011.04.17. 08:58:07

Engem nagyon zavar a sok fekete ruhás íkútlan, ha járőrözik, ha nem. Hogy van ez a fasiszta csőcselék, ez zavar, meg az, hogy szerintük megoldanak minden gondot, és minden gond a cigányoktól jön. Pedig legalább, ha nem többb baj jön ezektől a köcsög gyászhuszároktól.
Egy-két nagyon tájékozott kommentelőnek meg hadd mondjam már, hogy ha annyira tudja osztani az észt, és oly jól tudja mi van az érintett településen, legalább a város nevét tanulja már meg: Hajdúhadház (és nem HajdúhadházA, azt csak a hülye prosztók hiszik).

mindenlébe 2011.04.17. 08:58:08

Miért is kéne elmenni csendben amellett a tény mellett hogy nácik átveszik az állam feladatát?
süti beállítások módosítása