Intézményesített koncentrálás

A kommunikációs tanácsnok beszámolója nem titkos, csak éppen a nyilvánosság számára hozzáférhetetlen.

A célok legfontosabb eszköze és módszere az információáramlás koncentrálása, annak intézményesítése, illetve miféle kommunikációs kihívásai vannak a TGV gyorsvonathálózat Strasbourgba érkezésének. Vagy valami ilyesmi.

De inkább kezdjük a sztori elején.

A 2006-os helyhatósági választásokat követően új tanácsnoki munkakört teremtett Debrecen közgyűlése, és a pozícióra Kovács Zoltán fideszes önkormányzati képviselőt tartotta alkalmasnak. Munkakörének meghatározása sokáig váratott magára, s ma sem világos, hogy a várost vagy annak vezető pártját kell szolgálnia inkább. Kovács Zoltán tevékenységének egyes elemeiről volt már szó itt több alkalommal is (Kósa-csomag 2., Mi, fideszügyi városemberHíreket gyártunk…, Unisono), ám eme szubjektívnek ítélhető értékelések után most maga a tanácsnok úr számol be eddig végzett munkájáról. Nem, nem a nyilvánosságnak, hanem a város képviselő-testületének, éppen ma. Az önkormányzati honlapon ugyan olvashatók a mai közgyűlés előterjesztései, köztük a tanácsnoki beszámolók megvitatásának napirendi pontja is, magára a konkrét dokumentumra azonban csak egy vak link mutat, ez már nem tartozik a lakosságra a polgármesteri hivatal – vagy a kommunikációs tanácsnok? – szerint.

A Basahalom boulevard olvasói most abban a kivételes lehetőségben részeltetnek, hogy egy az egyben, betűhíven megismerhetik Kovács Zoltán tanácsnok összegzését saját munkájáról. Felhívom a kedves érdeklődők figyelmét, hogy az anyag felettébb unalmas és semmitmondó, csak a ráérős munkanélküliek, kismamák és nyugdíjasok fussanak neki, illetve a média bugyrainak álhatatos szakmai kutatói. A többiek meneküljenek!  

Dr. Kovács Zoltán kommunikációs ügyekért felelős tanácsnok beszámolója 

AZ SZMSZ-ben foglaltaknak megfelelően tevékenységemmel az alábbi területen igyekeztem segíteni az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal kommunikációját:

 

Együttes polgármesteri és jegyzői utasítás Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Kommunikációs Rendjéről

Kommunikációs tanácsnoki tevékenységem egyik első, és talán legfontosabb lépése volt – a jegyzőváltással és az átalakuló hivatali struktúrával párhuzamosan kialakított – új kommunikációs rend kialakítása. Az „utasítás” kommunikációs tanácsnokot illető első vonatkozása – a hivatalon belüli ún. „horizontális” és „vertikális” kommunikáció újrahangolása volt, melynek lényege, hogy „A főosztályok által készített tájékoztatók részét képezi az a kommunikációs lista, amely legalább egy hét időtartamra tartalmazza azoknak a témáknak időrendben történő felsorolását, melyek alapján a sajtóreferens(ek) az Önkormányzat kommunikációjáért és sajtókapcsolatokért felelős tanácsnokával együtt heti kommunikációs tervet készít”. Ezen kiegészítés legfontosabb célkitűzése a városvezetők (polgármester és alpolgármesterek) illetve hivatal vezetőinek (jegyző, aljegyző, főosztályvezetők, osztályvezetők) belső kommunikációjának hatékonyabbá tétele mellett a hivatalon kívüli (kifelé irányuló) kommunikáció hatékonyságának („tervszerűségének”), minőségének javítása. Ennek elősegítésére a Polgármesteri Hivatal és az Önkormányzat külső sajtókapcsolatait 2007 februárjától két sajtóreferens intézi. A fenti célok legfontosabb eszköze és módszere – a személyi feltételek megteremtése mellett – az információáramlás koncentrálása volt, annak intézményesítése, hogy A sajtóanyagok/nyilatkozatok a Polgármesteri Hivatalból csak a sajtóreferensen keresztül adhatók ki a sajtó részére, továbbá a sajtó részéről történő ilyen irányú megkereséseket is a sajtóreferens adja át a Polgármesteri Hivatal érintett szervezeti egységei részére.A sajtóreferensek munkájának koordinálása mellett – szintén az „Utasításban” lefektetett formában – tevékenységem kiterjedt annak elősegítésére is, hogy az Önkormányzat által alapított intézmények, gazdasági és közhasznú társaságok, alapítványok és egyéb érintett szervek sajtóban való megjelenése minél inkább összehangolt legyen. 

Az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal kommunikációja
A kommunikációs tanácsnoki munka napi, operatív részét a sajtóreferensek által a hivatalban végzett munka koordinálása mellett Debrecen polgárainak információkkal való ellátásának segítése, illetve a sajtó munkatársainak adott tájékoztatások összehangolása jelenti. Ennek keretei a városvezetést ezen minőségükben érintő – politikai jellegű – külső megkeresések megválaszolásától a Polgármesteri Hivatal egyes egységeit érintő állampolgári és sajtómegkeresések megválaszolásának segítéséig terjed. Ennek részletes bemutatásától itt eltekintenék, álljanak itt inkább a számok: 2007 folyamán 112 sajtótájékoztatóra és sajtóeseményre került sor, 75 sajtóinformáció kiküldésére, illetve 34 fontosabb közlemény kiadására került sor. A városházához kapcsolódó médiamegjelenések száma havonta 150-200 között mozog. Meggyőződésem, hogy a városházán folyó kommunikációs munka megalapozza Debrecenről az országban, az országos sajtóban kialakult kedvező kép tovább erősítését. Ugyanakkor éppen ez az a „terep”, ahol természetesen nincs helye a megelégedettségnek és hátradőlésnek – hiszen mindig van mit tenni.

A tanácsnoki tevékenység egy jelentős része valójában olyan „háttérmunka” (szervező és egyeztető tevékenység), melynek nem feltétlenül látványos formában kell megjelennie – ugyanakkor talán ki is mondható, hogy ez a munka talán akkor nevezhető sikeresnek, ha napi szinten kifelé jórész „láthatatlan” marad.


A debrecen.hu honlap

Kommunikációs tanácsnoki pozícióm elfoglalásával nagyjából egy időben készült el a Debrecen város önkormányzatának tulajdonában lévő www.debrecen.hu honlap új grafikai dizájnja és struktúrája. Az új keretek megtöltése az azóta eltelt időben folyamatosan zajlik és állandó munkát jelent: egyszerre kell megfelelni a törvény által a Polgármesteri Hivatalra rótt feladatok (adatszolgáltatási kötelezettség, közadatok nyilvánossága), illetve a ma egy ilyen honlaptól elvárható információs és technológiai frissesség elvárásainak. Mi tagadás, e téren van még teendő – a 2008-as év első felének egyik legfontosabb teendője lesz az itt fellelhető hiányosságok (angol-német nyelvű honlap, tartalmi szolgáltatások hiánypótlása).


Külső tapasztalatok és szempontok a városi kommunikációban

A 21. század kommunikációjában természetesen készen kell állnunk a körülöttünk folyamatosan változó kommunikációs környezet kihívásainak megválaszolására. A kölcsönös „tanulási” folyamatok mellett időről időre szükség van a módszertani ismeretek és tapasztalatok frissítésére. Ennek szellemében vettem részt 2007. december 11-15. között a Strasbourgban megrendezésre került XIX. CAPCOM városi kommunikációs konferencián (Forum de la Communication Publique et Territoriale), melynek tematikája („A város határain túl” – Dépasser ses Frontiéres) a városi, illetve a város projekt-kommunikáció aktuális kérdéseit járta körül. Strasbourgban erre a TGV gyorsvonathálózat városba érkezése, illetve az azzal kapcsolatos kommunikációs kihívások és eredmények bemutatása adta az alkalmat – de a nemzetközi konferencia résztvevőinek beszámolói (Kanadától Németországig) számos hasznos szemponttal járulhatnak hozzá a Debrecen városában futó nagy projektek sikeres lakossági kommunikációjához.

 

Debrecen, 2008. január 10.

 

Dr. Kovács Zoltán

tanácsnok

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr28319043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lusitz 2008.01.31. 09:24:22

Teljesen mindegy, hogy balos vagy jobbos többségű egy önkormányzat. Mindegyik telenyomja a hivatalt a saját embereivel, akik aztán pártalkalmazottként dolgoznak. Mint ez a Kovács.

Román Petra 2008.01.31. 10:39:27

Mielőtt még bárki elájulna James Basa 007 szenzációs iratbeszerzési képességeitől - azon túl, hogy Gadus vagy Gondola egyszerűen eljuttatta hozzá a doksit - szeretném a dolog misztikumát némileg oldani. A beszámolóknál rá kell kattanni, hogy "mellékletek" és máris bármelyik tanácsnoki jelentés amúgy valóban cefettül unalmas anyaga megnyílik. Ennyi. Mellesleg a Túri-beszámoló "titkossága" miért nem korbácsolt ekkora művihart?!

méhészborz 2008.01.31. 11:38:11

Sztem semmilyen vihar nincs,se mű, se igazi, (pláne meg 'ekkora'), csak a hivatalnokok semmittevő önfényezése, de ez sajnos nem új.

Szabóbé 2008.01.31. 12:56:58

Én lakosság vagyok, hiába kattintgatok a mellékletekre, nem nyílik meg egyik sem. Tehát ez nem nyilvánosság.

hlktalan 2008.01.31. 13:07:15

Román Petra tovább nyomoz. Kivel beszél Basa társasági rendezvényen, kivel tarthat kapcsolatot, kitől kaphat anyagokat. Múltkor Turit vádolta meg, most jött Gadus és Gondola. Nagyon érdekes lehet neki! Benne van a régi III/III-as gén.

Engem a felvetett téma jöbban foglalkoztat: mi a faxért kap tanácsnoki fizetést ez a Kovács a mi pénzünkből?

Vox pop 2008.01.31. 13:12:12

Ha a bűneink olyan magasra is nyúlnának, mint a hegyek, vagy olyan mélyre, mint a legmélyebb tenger, akkor is meg kell maradnunk bűntelen, igaz magyarnak. (Wass Albert)

remiz 2008.01.31. 13:27:47

Ha hegynyi magasak a bűneink, akkor hogyan maradunk bűntelenek?
Nem értem. Szokásos semmitmondó wasalbertes zavar.

egyszerű 2008.01.31. 21:16:57

Végül is két sajtóreferenshez már kell egy kordinátor is. Nem is tudom Dobson Tíbor, vagy Molnár Péter, hogy bír el az egész országgal. Hiába nagy város ez a Debrecen.
Egyébként megnéztem a biztonság kedvéért a térképen de Kanada és Németország között nem nagyon találtam országot csak sok-sok vizet. Csak tudnám kik voltak még ott azon a konferencián a két említett ország között? Lehet, hogy akadozik a komunikáció ennél a léhűtőnél. Gondolom ez a tróger is a mi pénzükből csinálja ezt a nagy semmit.
Van még szabad asztal a piacon, mehetne oda kommunikálni.

egyszerű 2008.01.31. 21:26:12

Román, te meg ne hazudozzál már itt is. Lehet, hogy a te önkármányzati géped megnyitja, de a földi halandó, egyszerű honpolgáré nem. Én is próbáltam több helyről is és nem ment. Hülye gyerek.

Román Petra 2008.02.01. 09:18:57

Kedves nomen est omen! Stílusodból ítélve még te nyögöd a pubertáció összes kínjait, ráadásul a Commodore-64-es gépedet is le kéne cserélni már, mert azzal tényleg nehéz bizonyos anyagokhoz jutni. Nem voltam/vagyok III/III-as, mert bizonyos pártfunkciók fölött az embert már nem szervezték be. (1982/624 sz. MSZMP KB-határozat)Ezért villan elő egyre (el)vakítóbb fénnyel az az egykori célszemély (utóbb terhelt), akit én állítólag megvádoltam, pedig hát Kácsor haverotok is csak őt találta fontosnak körbeudvarolni a sajnos rohamosan csökkenő példányszámú Népszabóságban.
nol.hu/cikk/479673/
Merthogy a kérdés változatlan: mért nem idegesítő számotokra a Basa-haver tanácsnok (nem mellesleg; csak nem Cityhall..?) beszámolójának "elérhetetlensége"?!

piszátyel 2008.02.01. 09:26:39

Remíz, te csak olvassad kedves fajtársad, a kamukauszt-díjas Nobel Imre zavaros műveit, mert azokat neked szánták. Wass Albertről sztm. itt hallottál először.

cityhall 2008.02.01. 09:52:35

Román Petra titkos ügynök folytatja nagy-nagy nyomozását! Csak rendszeresen mellétrafál.
Nem Turi Gábor vagyok, de hiába forszíroztad már többször, nem árulom el magamat, nem adom meg nektek a kegyet, hogy kirúgjatok a városházáról.
Turi Gábornak meg gratula, hogy végre kezdi megtalálni a saját hangját és az egykori demokratikus elveinek megfelelve szembe mer szállni a fideszesek diktatórikus gyakorlatával.

Obszi 2008.02.01. 09:57:08

Egy kellemesen olvasmányos blog a tegnapi közgyűlésről:
holdrablo.blogspot.com/2008/01/aztabds.html

Román Petra 2008.02.01. 11:46:05

Éljen Turi Gábor, aki a messzi idegenben 8 éven át volt kénytelen a nagykövetségi sajtóattasék keserű kenyerén élni, maj a helyi gonosz árnyékában 4 évig alpolgármesteri minőségben verte a sors keze, hogy aztán egy rövid bakiparádé után (az MDF alpolgármester-jelöltje - sic!!!)a hálátlan utókor hajléktalan tanácsnokot faragjon belőle. Szomorú történet..

barkó 2008.02.01. 11:55:30

Petrácska, neked csak a kósa farka ízlik.

2008.02.01. 15:26:55

Kedves Petra,
Turigabit nem szerettem soha,de úgy látom , hogy kommentedből bőlevű irígység csurog.
süti beállítások módosítása