Mangalica volt, kettősállampolgár nem

Elmaradt a hét végére tervezett nagyszabású honosítási ünnepség. Helyette a magyar disznókat méltatta Debrecen polgármestere és népe a város főterén.

Vízkereszt után egy nappal, idén január hetedikén Kósa Lajos polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy április 10-én, a város napjának rendezvénysorozata keretében nagyszabású honosítási ünnepséget rendez Debrecen, ahol azok tehetnek állampolgársági esküt, akik az egyszerűsített honosítási eljárással igényelik a magyar állampolgárságot. Erre az akkor, év elején korainak tűnő előkészületre az adott okot, hogy míg a városban „évente 180-200 ember teszi le az állampolgársági esküt, ám most ez a szám akár már az év első felében is teljesülhet” – mondta Kósa.

 

Még januárban újabb örömteli eseményről számolhatott be a média.

A Nagyváradon élő Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület egykori püspöke, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Debrecenbe látogatott, hogy gyermekeivel együtt itt nyújthassa be egyszerűsített honosítási kérelmét. Ekkor Kósa Lajos azt nyilatkozta, hogy Tőkés László majdan az állampolgársági esküt is Debrecenben fogja letenni 2011. április 10-én. A polgármester az is mondta, hogy „szerte az országban és a határokon túl is nagy a támogatottsága a kezdeményezésnek, s várhatóan az idén az átlagosnál jóval többen fognak élni a kettős állampolgárság megszerzésével. Többek között ezért is tart a város kiemelt eskütételi ünnepséget a város napját megelőző napon.Tőkés László január végén a cívisvárosban annak a reményének adott hangot, hogy vele együtt az újrahonosított magyarok ezrei vagy százai fognak itt esküt tenni, ő pedig kifejezetten Kósa Lajos személye miatt választotta Debrecent az ünnepi esküje helyszínéül.

Aztán eltelt másfél hónap, közben újabb fejleményekről nem hallhattunk, mígnem március idusának környékén olyasmiről számolt be az országos és a romániai magyar sajtó, amiről mélyen hallgatott és mái napig hallgat a debreceni média. Korábban tett ígérete ellenére Tőkés már március 14-én letette állampolgári esküjét, és nem Debrecenben, hanem Kolozsváron, és nem Kósa Lajos kíséretével, hanem Semjén Zsolt támogató jelenlétében.


Azóta ismét csak csend.

Immáron elmúlt a nagyszabású honosítási ünnepség tervezett időpontja is. Talán Tőkés lefarcolása, talán a vártnál kevesebb számú honosítási kérelem beérkezés az oka annak, hogy nem rendezték meg a nagyszabású ünnepséget. Nem tudhatjuk, mert az illetékesek mélyen hallgatnak erről, nem tartották fontosnak, hogy bárminemű indoklását adják a rendezvény elmaradásának.

Buli azért volt Debrecenben, megtartották a második Mangalica Fesztivált.

Volt zene, tánc, evészet és ivászat, még Kósa Lajos is beszédet mondott, tehát igen nagyszabásúra sikeredett az ünneplés a zsírszagban úszó főtéren. Épp csak a honosításukat esküvel megpecsételni akaró határon túli magyarok százai-ezrei hiányoztak Debrecenből. Hiányoztak? Talán majd kiderül a polgármester legközelebbi nemzeti megnyilatkozásából.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr872822172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thc971 2011.04.14. 08:02:33

Zsírszag,disznók,dábrecen.....méghogy nem vagytok kondások!
Csák a láki,érted áélek én.
Gumicsizmás parasztok!

anonymand 2011.04.14. 08:02:34

Tisztelt Blogoló!

Neked nem mindegy, hogy milyen disznó ürügyén rendeznek, vagy nem rendeznek ünnepséget?

Tisztelettel:
anonymand

Voloka 2011.04.14. 08:02:34

S most neked mi a problémád tulajdonképpen?
Vagy csak a "van sapkája, nincs sapkája.."
effektus dolgozik?

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.04.14. 08:02:34

Végülis csak volt disznó a rendezvényen.

Amidazophen 2011.04.14. 08:02:34

Kósa egy túlméretezett mangalica. Meg a Semjén is.

Lengyel 2011.04.14. 08:02:34

3-4 eFt volt egy adag kaja. Számlát nem adtak. Oda se megyek többet.

Ja és csirke volt a kajában, nem mangalica!!!

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2011.04.28. 14:09:29

Salajos megnyilatkozott a témában: Nem érkeztek meg az iratok (hogy honnan kellet volna, azt nem árulta el), azért nem lehetett megtartani az avatást. Viszont május elején több napon át csak azt fogják tartani.
süti beállítások módosítása