#138

Monológportál

Kié egy város, egy település honlapja? Az ott élőké? A polgármesteri hivatalé? A közgyűlési többségé? A polgármesteré? Nem tulajdonjogról, hanem a használat, a használhatóság jogáról elmélkednék itt egy keveset az ország második legnagyobb városának portálja kapcsán.

Amikor hosszú előkészületek után jelentős összegért tavaly tavaszra átalakították Debrecen honlapját, már akkor elhangzottak ezek a kérdések (Kitakar vagy eltakar?). Akkor még a jövőt kutatták, amiből mára bizonyosság lett. Sajnálatos bizonyosság. A városi portál másfél évvel ezelőtti megújulása óta gyakorlatilag semmit nem változott, csak az anyagok szaporodtak benne. Még mindig egy idegesítő és divatjamúlt intro nyitja, még mindig gyengélkedik a keresője, még mindig rosszul strukturált stb. Olybá tűnik, a béta verzió felpakolása után felmarkolták a pénzt készítői, aztán vették a kalapjukat, eltűntek végleg. A szakma úgy tartja, hogy egy honlap sosincs kész, mindig van rajta mit igazítani, hónapról hónapra új és újabb szelek fújnak a világhálón. A jelek szerint a szakma nincs jelen a városházán.
De inkább visszatérek az eredeti kérdéshez: kié a város honlapja?

A debreceniek nem fogadták a szívükbe, bizalmatlanok vele szemben, nem tekintik alkalmas helynek arra, hogy ott vitassák meg a város ügyeit. Csak erre lehet következtetni abból, ahogyan pang a Fórum rovat. Összehasonlításként érdemes megtekinteni néhány más város honlapjának hasonló szegletét, nagyon nagy a különbség.

Az eredeti kérdésre a legsúlyosabb választ a Sajtószobán belüli Sajtóközlemények alrovat adja. Persze, értem én, ez afféle hivatalos hely lenne, ahol a hivatalosan kiadott kommünikéké a terep, de lehetne mindez másképpen is. Jelenleg ugyanis teljesen egyoldalú a beszéd, egymás alatt sorakoznak a polgármester sajtóközleményei, mind reagálnak valamire, cáfolnak valamit. Csak sokszor az nem derül ki, hogy mit, a kihívó szövegek ugyanis nem láthatók a város honlapján. Tehát megnyilatkozik valahol egy politikus, egy párt, egy civil szervezet, amire reflektál a polgármester, az ő érvei olvashatók, a többieké nem. Pedig debreceni az az önkormányzati képviselő is, annak a helyben ellenzéki pártnak a tagjai is debreceniek, a civilek aztán meg végképp azok teljes mivoltukban, de nekik mégsincs tér a város honlapján. Ott a polgármester monologizál, s ebből adódóan mindig övé az utolsó szó, meg az első is, minden egyes szó.

A tények adják meg a nyilvánvaló választ: Debrecen portáljának egyetlen személy a birtokosa. És ez ismét egy súlyos demokráciadeficit, és igen idegen az internettől.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr64244166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása