#343

Diszkórádiók a kampányban

        

Újabb átlátszó trükk valamiféle médiademokratizmus látszatát keltve. A történetben az a legszomorúbb, hogy a szakmához – zsurnalizmus – végképp nincs köze, ez tisztán politika, de erőből.

      

Az önkormányzati médiára nem csak azért van szükség, hogy győzelmi tudósításaival folyamatosan ébren tartsa a választópolgári lelkesedést, hogy elhallgassa, eliminálja a negatívnak tetsző híreket, az oppozíció véleményét. Az önkormányzati tulajdonú média a választási kampányok időszaka alatt teljesedik ki, ekkor éli virgonc napjait. Érzi, hogy van feladata, büszke erre, túlontúl megfelel. Bokacsattogtatással akcióznak a politikai- és a cenzortisztek. Háború van! Győzünk!

Nincs semmi félreértés, nem megvezetett jóhiszeműekről szól a történet, nincs itt semmi megtévesztés. Minden világos, minden vállalt, minden tudatos. Részükről cinikus produkció, a közönség részéről pedig egyre inkább röhögnivaló igyekvés.

Konkrétan: összefogott kilenc médium Debrecenben, hogy a lakosság érdekében megszervezze a polgármesterjelöltek vitáját (Kósa-Bazsa vitaA legesélyesebbek vitájaMondhatnánk, nagyszerű ötlet, jobb, ha az újságíró szakma szervez ilyesmit, nem az acsarkodó pártok. Aztán amikor rátekintünk a kilencek listájára, egyből látszik a porhintés, a megvezetés. A szervezők közül négy (a városi televízió, a városi ingyenes kiadvány és annak honlapja, a Friss Rádió) önkormányzati tulajdonban van, szoros politikai felügyelet alatt működik. A többi pedig (FM95, Rádió1, Rádió Max, Aqua Rádió, City Rádió) diszkórádió. Nem sértés ez a megnevezés, így hívja őket a szakma és a publikum. Újságíró munkatársaik nincsenek – legfeljebb egy hírszerkesztőnek titulált kolléga –, belpolitikával és közélettel leginkább egymondatos hírek szintjén foglalkoznak – nem is ez a feladatuk.

Mégis mit keresnek egy ilyen szervezkedésben? Pusztán pántlikák, egyfajta médiatömeget alkotnak, sokaságukkal bizonyítják a médiademokráciát a polgármesterjelölti vitában. A közpénzen működtetett városi médiaportfolió eszközei, nyilván majd meglesz a jutalmuk (pl. hirdetések az önkormányzati cégektől, a vagyonkezelő holdingtól). Szóval szemfényvesztés az egész.

Az ügyben már tiltakozott az MSZPvárható azoknak a polgármesterjelölteknek is a felháborodása, akiket kizártak a vitából.

Ami legkevésbé érthető a történetben: mi szüksége van erre Kósa Lajos polgármesternek, aki előreláthatóan megnyeri a választást. Ő – és tanácsadói – miért nem vállalják az élő adást, a többi jelölttel való megmérettetést, a város polgárainak teljes nyilvánosságát?

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr7243946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása