#347

Kifütyülték a polgármestert

      

Példátlan az eset, a híre futótűzként terjedt a városban.

       

Kínos, ha az önkormányzati választások kampányidőszakában a lakosság füttyel tudatja a polgármesterével, hogy nem tetszik a szövege. És igen nagyon kínos, hogy ez épp Debrecenben történik meg, ahol eddig leginkább csak a polgármestert övező lakossági szeretetről lehetett hallani.

A történet: lakossági fórumot tartottak egy megrövidített buszjárat ügyében, mert a csonkítás zokon esett a városszéli nagy lakótelep sokezer polgárának. A fórumon megjelent Kósa Lajos polgármester is, aki felszólalásában a Gyurcsány-csomagra kezdett hivatkozni, az istenadta nép azonban közbekiabálásokkal és füttyszóval beléfojtotta a szót. (Az esetről részletes beszámolót ad a megyei napilap és a haonÉrdemes ezt összevetni az önkormányzati ingyenes mindenpostaládás kiadvány honlapjának tudósításávalamiben említést sem tesznek a Debrecenben eddig példátlan esetről.)

Az okok: a Fidesz itt is azt a kampánystratégiát követi, amit szerte az országban. Vitorlájába fogja a kormány megszorító intézkedései keltette szelet, s nem helyi ügyekről beszél, hanem a komoly elégedetlenséget kiváltó országos témákról. A debreceni fideszeseknek is csak efféle ügyekben volt mondandójuk eddig, feledve a most záruló ciklusra meghirdetett programjuk értékelését, nem figyelve a következő négy esztendőben megvalósítandó ígéretekre. A városi kampánynyitó gyűlésükön szónokló polgármester is szinte csak a kormány kritikájával foglalkozott – gyakorlatilag megismételte a pártja szolnoki országos kampánynyitóján elmondott beszédét, ami azért is furcsa (vagy inkább elemi politikusi hiba), mert nyilván nem lehet ugyanaz az országos és a helyi üzenet önkormányzati választások esetén. Mert ez másról szól, akkor is, ha Orbán Viktor szerint most a tavaszi országgyűlési választások harmadik fordulója következikA Fidesz tehát nem az egyes településeket akarja megnyerni, hanem az egész országot. Az egyes településeken elérendő jó eredményére hivatkozva akarja meghátrálásra késztetni a Gyurcsány-kormányt. Nagy kavar ez. A tétje pedig nem más, mint a tavaszi vesztes választások után elbizonytalanodó Fidesz összetartása, Orbán Viktor pozíciójának a megerősítése a párt élén.

A tanulság: egy mégoly nagy népszerűségnek örvendő, a nyerés biztos esélyével kampányoló polgármester, mint Kósa, sem engedheti meg magának, hogy az országos Fidesz-szlogenek ismételgetésére korlátozódjon mondandója, hogy saját városában minden gondra csak egy magyarázata legyen: Gyurcsány-csomag. Ez már kevés a választóknak, ezt már nem veszik be az ilyen-olyan helyi okok miatt elégedetlenkedők, ez már csak a leghűségesebb híveknek tetszik.

A szemtanúk szerint Kósa Lajost mérhetetlenül megdöbbentette a kifütyülése. Állítólag úgy meglepődött, mint Ceausescu, amikor utolsó tömeggyűlésén beléfojtotta a szót szeretett népe. Ez a párhuzam minden bizonnyal túlzás, az azonban kétségtelen, hogy itt az intő jel, a város lakosságának lekezelése ezennel befejeződhetne. Kérdéses, hogy felismeri-e ezt a jelet Kósa és számos tanácsadója. Vagy megelégednek azzal a magyarázattal, amit aktivistáik azonnal elkezdtek terjeszteni: nincs itt semmi gond, csak balos provokátorok füttyögtek és uszították a népet.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr6243939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása