#354

„Magyarország le van írva”

„Én azt mondom, hogy vegyen mindenki nagy levegőt, igyon kurva sok bort…” Még ezt is Gyurcsány mondta. 

Nézhetjük jobbról, nézhetjük balról, elfogadóan vagy utálkozva, az tény, hogy ez a pártbelső beszéd történelmi dokumentum. Későbbi korok számára is egészen jól dokumentálja, hogy és mint történtek dolgaink a 21. század elején. Persze, kellő kritikával kell majd visszanyúlni hozzá, hiszen ez is afféle szöveg, mint az összes többi kampánybeszéd, csak éppen nem a köznépnek és a nyilvánosságra hangszerelt, hanem az MSZP országgyűlési frakciójának szánt agitációs-propaganda produkció. Indulatos is, érvelő is, itt bratyizik, ott fenyeget, olykor kitárulkozóan őszinte, máshol félig mond ki igazságokat. A maga módján megkomponált előadás ez, tehát csak óvatosan tessenek hozzányúlni, jövőkorok történészei, amikor hiteles kútfőket tetszenek keresni a múltban.

Az eset eddigi félnapos futása részben azt a feltételezést látszik alátámasztani, amelyik szerint egy politikai marketing húzásnak vagyunk tanúi, egy előre megírt forgatókönyv szerint zajlanak az eseményekCsak egy apró elem a blogszférában taglalt  többi mellé: Gyurcsány már vasárnap este fél kilenckor feltette a blogjába beszédének – állítása szerint – teljes szövegét, gyanúsan hipp-hopp került elő a jegyzőkönyv. Ezzel a lépéssel egyszerre két legyet csapott le: mindent feltáró, titkolódzástól mentes embernek mutatja magát, másrészt megelőzte, hogy a sajtó napról napra újabb részletekkel álljon elő, elhúzva ezzel a leleplezés folyamatát.

Ha már a sajtónál tartunk: a hosszú szövegben másfél mondat a média kapcsán is elhangzott, amikor a megteendő lépéseikről ejtett szót a miniszterelnök.

„És egyszerre kell megpróbálni előre vinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit, és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba.”

A HírTv interpretációjában és egyes bloggerek értelmezésében ez az önleleplező kijelentés arról szól, hogy a szocik miként tartják markukban, hogyan irányítják kézivezérléssel a sajtót, általa pedig mi módon manipulálják a népet. Kétségtelen, hogy vannak erre kapható „vezető publicisták”, pártutasításokat végrehajtó zsurnaliszták – az ő oldalukon is, a másik térfélen is. Amúgy pedig egy igen régi, a nyugati demokráciákban általánosan elfogadott fogásról van szó, amit egy ideje itthon is művelnek a politikusok, balosok és jobbosok, országosak és csiszoltabb helyiek. Leülnek háttérbeszélgetésekre lapszerkesztőkkel, beavatják őket terveikbe, tesztelik a reakciókat, olykor még mintha a véleményükre is kíváncsiak lennének. A csevegés szigorúan off record, egyfajta társasjáték ez, ami mind a két fél számára haszonnal jár. Nincs benne semmi ördögi, ellenben fenti tálalása alkalmas arra, hogy hergelni lehessen vele az avatatlan publikumot. És ki hergeli leginkább? Maga a sajtó.

Magyarország le van írva…

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr94243931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása