#385

Sajtó sötétségben

 

Egyre számosabb a példája annak, hogy a magyar sajtó jelentős része mennyire képtelen eleget tenni minimális feladatának. Mintha sose lett volna, úgy illant el a tudósítók felelőssége. A médiamunkások és szerkesztőik maguk is fegyvert ragadtak, küzdenek egymással, ki itt, ki ott. A tudatosan manipuláló zsurnaliszta pedig legalább annyira bűnös, mint a földön fekvő megbilincseltet rugdosó rendőr.

 

Szombaton békésen lezajlott a kormányellenes kulturális tüntetés, az eseményt egyetlen intermezzo szakította meg, a Kossuth teret fél órára sötétbe borító áramszünet. A dalokkal színesített demonstrációról a legrészletesebben az önkormányzati tulajdonú média számolt be, ahogy az lenni szokott.

A városi televízió (Megmaradás estje) tudósítása ekként szólt:

A professzor beszéde alatt áramszünet szakította félbe a rendezvényt. A résztvevők azonban a sötétség ellenére is a Kossuth téren maradtak, és együtt énekeltek, míg vissza nem jött az áram. Mikor a rendezvény folytatódott, Dr. Papp Lajos furcsállta, hogy pont a tüntetés idején következett be az áramszünet.”

A városi ingyenes kiadvány honlapja már több teret szentel a közjátéknak, sőt a tudósítás címét is ez ihlette: Lőn világosság – a főtéren, s mint az est leglényegesebb történését, ezt emelték ki az írás felvezetőjében is:

A sötétségben is kitartottak a Kossuth téri demonstrálók a Megmaradás koncerten október 28-án Debrecenben. Az eseményt többször zavarta meg áramszünet, amely csak a Főtérre korlátozódott. Többek szerint nem véletlenül.”

A beszámoló így részletez:„A színpadon épp Papp Lajos szívsebész beszélt, amikor áramszünet miatt sötétbe borult a Kossuth tér és elromlott a hangosítás is. A legtöbben a kormányhoz közel állók provokációját sejtették a háttérben. A félórás sötétség idején a közönség énekelt, időnként pedig rögtönzött szónokok botorkáltak fel a színpadra és bátorították a jelenlévőket. A fények több mint fél óra múlva gyulladtak fel, ekkor valaki a közönségből hangosan bekiabált: „Gyurcsány visszaadta az áramot!” Papp Lajos szónok megjegyezte: furcsa véletlen, hogy Pécsett ugyanez történt egy hasonló rendezvényen.”

Az idézet tudósítások a továbbiakban nem foglalkoznak az áramszünettel, a tévénézőnek és az olvasónak be kell érnie a kormánypárti provokáció nyilvánvaló sugallatával. Veszélyes játék! Politikusok eszköze lehet, a sajtóé nem szabadna!A tudósítónak (szerkesztőnek) illett volna utánajárni, hogy mi okozta a rendezvényt megzavaró áramszünetet. Az áramszolgáltató ilyenkor készségesen szokott válaszolni, ha kérdezik. Amennyiben tényleg provokációról (valakik által a közvilágítás erre az alkalomra időzített lekapcsolásáról) van szó, akkor arról kell beszámolni a közönségnek, majd folytatni az ügyet (kik tették? hogyan tették? önszántukból vagy valakinek a megbízásából? milyen felelősségre vonásra számíthatnak? stb.), leleplezni a provokátort. Ha pedig valami más, esetleg technikai oka volt az áramszünetnek, akkor ezt a tényt kell ismertetni a tudósításban, feloldva ezzel a korábban megfogalmazott gyanút. 

Egyet nem lehet – pontosabban: az idézett példák szerint mégis –, manipulált bizonytalanságban hagyni azokat a debreceni polgárokat, akiknek adó- és egyéb forintjaiból működik ez az önkormányzati média.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr33243895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása