#498

Kultúrfrontok

 

Csányi Jánosnak mennie kell! Pécs cincogtatása téma marad.

 

Derült égből villámcsapás. Így tálalta a média a Csokonai Színház direktorának, az alig egy esztendeje regnáló Csányi Jánosnak lemondatását. A nagyközönség számára az is volt, a bennfentesek azonban már jó ideje duruzsolgatták, hogy megromlott a kapcsolat Csányi és a város vezetése között, s ennek nem lesz jó vége. Nem lett.

Az egyik sajtóinformáció szerint Kósa Lajos polgármester szólította fel a direktort távozásraa másik – Halász János kulturális alpolgármestertől – úgy tudja, hogy Csányi kezdeményezte saját távozásátAz önkormányzati média 50 millió forint feletti hiányról beszél, az MTI tudósítása meg arról, hogy 36 millióval lépte túl tavalyi költségvetését a színházAbban megegyeznek, hogy pusztán anyagi természetű a lemondatás-lemondás oka. Így lenne? Csányi János nagy ívű, szerteágazó koncepcióval pályázott a debreceni színház élére, erre kapta meg a bizalmat a város vezetőitől. A teátrum tavalyi költségvetésének főösszege 1,1 milliárd forint volt, a hírekben olvasható túlköltekezés tehát 3-5 százalékos. Ha eddig ennyiért menesztettek volna önkormányzati fennhatóságú intézmény- vagy cégvezetőket, akkor nagy lett volna a fluktuáció a népes városi igazgatótáborban. Meglehet, Csányi eltávolításával kezdi látványos szigorkodását az a városvezetés, amelyik saját költségvetésével is gondban van, hiszen hosszú évek óta most kényszerült először Debrecen arra, hogy működési hitelt vegyen fel. (Polgármesteri vagy alpolgármesteri lemondások várható bekövetkeztéről nem szólnak a hírek még kocsmaszinten sem.)

Úgy tűnik tehát, hogy a hiány csak apropó, s talán sosem derül ki: a direktor és a városvezetés kapcsolatának megromlásában ki-mi az eredendő hunyó. Győr és Kaposvár minapi példája után nem jó hír, hogy komiszár csízmák kopognak a vidéki teátrumok folyosóin. Lesz-e majd oly bátor kvalitás, aki efféle eseteket követően direktorságra vállalkozik a perifériák teátrumaiban?

(UPDATE – Ajánlott olvasmány: Pardon - Aláaknázott kultúra

 

Pécs 2010-es európai kulturális fővárosságáról csak annyit, hogy a Demokrata című hetilapban Halász János folytatja a pécsiek elleni érvelést, a debreceni türemkedést. Halászról tudni kell, hogy ő nem pusztán a cívis város kulturális alpolgármestere, hanem az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke is, természetesen pártja jelöltjeként, támogatásával került erre a posztra.

A Fidesz európai parlamenti képviselője, De Blasio pedig nemzetközi szinten lobbizik Pécsért, a pécsi EKF sikeréért. 

Van-e a Fidesznek véleménye arról, hogy akkor Pécs vagy Debrecen lenne jobb kulturális főváros 2010-ben? Erről ne lenne véleménye? De mi az? A Kósa-Halász-féle nyomulás, vagy De Blasio igyekezete?  

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr63243774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Basahalom 2004.09.28. 17:53:18

Hadd szóljon!

birka 2004.09.28. 17:53:18

Azt hittem,kedves Basa,hogy itt hozzászólás-hegyek lesznek.Nos,két névre nagyon-nagyon felhívnám a figyelmet!
Vidnyánszky Attila
Kiss Angelika
Csányi a balek volt.Ez a két ember verte tönkre a színházat.Halász pedig végig ott volt mögöttük.
Ha érdekelnek részletek,kérlek jelezd itt.Akkor írok privit. Ki kellene borítani a bilit. Mert nagyon tele van.Főleg Vidnyánszky-Halász-lével.
süti beállítások módosítása