#621

Da Vinci-álság 

Emlékszik valaki olyan (ön)ábrázolásra, amin Leonardo mosolyog? Nem? Talán nincs is ilyen? Majd lesz, hamarosan, Debrecenben rajzolják, hamarosan. 

Egy nappal a debreceni kiállítás, AZ IGAZI DA VINCI megnyitása előtt, nem utána, le kell írni, hogy miért lesz sikertelen ez a nagyhangú produkció, aztán végül mégis sikeres. Nem utána, nem közben, előtte. Először is ez nem kiállítás, nem tárlat, nem Leonardo, se keresztmetszete, hanem egy vándorcirkusz. Az a vásári mutatványos szakállas nő, aki percekkel a piactéri fellépés előtt enyvezi fel állára egy volt ló levágott farkát. Rossz ezt olvasni? De milyen rossz leírni!A beígértekkel ellentétben nem nagyon lesz itt olyan eredeti alkotás, ami Leonardo kezének nyomát őrzi. Ellenben lesz sok másolat, álca, makett – ügyesebb debreceni szakmunkástanuló megcsinálta volna, de leginkább a fénymásoló gépeket dicséri a cucc.

A vándorcirkusz remélt eladhatóságának letéteményese egy Dan Brown nevű illető, az ő könyve meg az abból készült elfuserált film által keltett felületes érdeklődésbe vetett üzleti remény. De mennyiért is? Debrecenben a teljes árú jegy hét végén 3200 forint, hétköznap 2900. Bár korábban maga a polgármester harangozta be, hogy a legmagasabb jegyár nem lesz több 10 eurónak megfelelő forintnál, bár az eredeti firenzei kiállítást maximum 9,50 euróért lehetett megtekinteni, a tokióit meg még kevesebbért. Úgy tűnik, a debreceni szervezők a sok másolatért többet néznek ki a helyi lakosságból, mert mi nyilvánvalóan jobban élünk, többet áldozhatunk a kultúrára, mint a csóró digók és a leatombombázott japcsik. Hm. Akkor most itt tömegesen mérget lehet venni rá, hogy az átlag debreceniek, de az átlagon felüliek is, ennyi pénzért inkább megisznak tizenöt sört az utca másik oldalán lévő kocsmapresszóban, minthogy kifizessék a makettekért. A helyi néplélek vélt ismeretében nagy bizonyossággal állítom, hogy fele jegyárért háromszor annyian mennének be a Modembe.

No sebaj, ha a helyiek nem járulnak Leonardo debreceni műoltárához, majd jönnek külföldről özönnel. Mert ezt harangozták be jó előre a szervezők. Úgy legyen! Csak az a gond, hogy a környező országokban – ahonnét a szervezők várják a publikum tömegeit – semmit nem tudnak a debreceni világszenzációról. A hír még a határokon túli magyar kisebbségi sajtót sem érintette meg, nemhogy az ukránt, a románt vagy a szlovákot. Az igazi da Vinci című debreceni kiállítás honlapja külföldi nyelven nem olvasható, már kinézetre is oly elavultan tré, magyarul is alig van rajta valami, azt például nem lehet megtudni belőle, hogy a borsos jegyárért mit tekinthet meg a közönség a Modem falai között, talán épp azért, hogy előre ne tudja, miért fizet majd annyit, aki fizet.

A vándorcirkuszjelleget erősíti a Debrecen legkádáribb hagyományához, az egykoron népagyelbutító igyekezettel párthatározatra megteremtett virágkarneválhoz való kötése a Leonardo-látványosságnak. Ugyan, kérem! Ha feltámadna a nagy reneszánsz géniusz, furkósbottal járna a virágkocsik giccsözöne között, de még a mazsorett-lányokat sem kímélné, s nem azért, mert meleg volt, mint arra nagy intelligenciával szíves utalást tett a város elsőszámú vezetője az önkormányzat közgyűlésén. Európa! Hol? Messzire! Az augusztus huszadikai virágkarnevál népe legfeljebb megcsodálja a Modemnek farral állított nagy műanyag lovat, legfeljebb vásárol annak kicsinyített műanyag változatából, amit jószívvel készíthet a fröccsöntő szakiparos Szoták úr, aki szoborpark állításának hazug ígéretével vette meg fillérekért a Nagyerdő szélének egyik régi házát az önkormányzattól, a köztől, majd hagyta pusztulni, rombolta le, épített helyébe vendéglátóipari egységet maga és a városvezetés kulturáltságának maradandó bizonyságaként.

A Szoták-féle műanyag lovak maradékát aztán oda lehet ajándékozni a tízezredik, százezredik, két(sok)százezredik látogatónak, mert lesznek ilyenek is, ünnepélyesen, bizonyítandó a sikert. Mert siker az lesz! Ismert a debreceni recept. Ha kevés jegy kelt el pénzért egy-egy kitüntetett sportrendezvényre vagy netalán a Főnix Csarnokban rendezett Kobajasi Kenicsiró dirigálta koncertre – amit mellesleg a karmester a próbák közben le akart mondani, oly borzalmas az akusztikája a sportőrjöngésre tervezett hodálynak –, szóval ha kevés az érdeklődő, akkor jön az utasítás az önkormányzati cégek és iskolák vezetőinek, amiben az igazgatóknak tételesen meghatározzák, hogy hány fő közönséget kell kiállítaniuk. S mivel nagy az alkalmazotti félsz, megvan a teltház mindig.

Így lesz ez Leonardoval is, kétség nem férhet a fénymásolatok, a makettek, a műanyagok sikeréhez. A debreceni da Vinci majd mosolyog. Nincs más választása.  

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr25243606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Obszi 2004.09.28. 17:53:18

Badlot, nagyjából egyetértek veled. Annyi megjegyzésem lenne, hogy én nem tekintem hiteles információnak azt, ami egy önkormányzati portálon jelenik meg aláírás nélkül, mint "szerkesztőségi cikk" vagy "önkormányzati közlemény". Teljesen mindegy, hogy politikailag milyen többség van abban az önkormányzatban.

Badlot 2004.09.28. 17:53:18

Sziasztok!
Az alábbi oldalon olvastam a kiállításról: http://portal.debrecen.hu/hirek/helyi/azigazi_helyihirek.html
Ezek alapján mi is a probléma???
Egy nagy városban élünk, mégis, az emberek többsége elégedett a városvezetéssel. Nyilvánvalóan nem mindenben, de nagyobbrészt. Tökéletes nem lehet minden, mert elég sokan vagyunk hozzá, hogy ne az legyen... és higgyétek el, nagyobbrészt mi tehetünk a város tökéletlenségeiről (pl. nekem nem tetszik, hogy a sétálótéren simán eldobáljuk a szemetet, cigicsikket, rágót...) Szóval az kérhet többet, aki tesz is érte...
A DEOL-ról. Az önkormányzati újság honlapja, és nem érzem szükségszerűnek a fórumot, ha a szerkesztők nem kíváncsiak az olvasóik véleményére, bár a cikkek végén az osztályozás rovat mást sejtet... Mindenesetre nagy hibának tartom, mint hasonszőrű szakember, hogy pont akikért vannak, azoknak nem engednek véleményt nyílvánítani, dehát ezért vagyunk szabad ország és város, hogy legyenek civil irgum-burgum oldalak is, ha már a nagyok nem csinálnak nekünk erre fórumot.
Üdv: Badlot

honeybadger 2004.09.28. 17:53:18

Nálam az vitte ki a biztosítékot,hogy KL szerint most és ezzel került fel Debrecen Európa kulturális térképére.
Ez a faszi csakugyan királynak képzeli magát, pedig akit ennyiszer meg lehet vezetni, az inkább balek.
Nem a kedvencem, de elismerem hogy uralkodása alatt fényesebb lett a város, ugyanakkor sztem az árnyékok is nőttek.

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

hát mongyuk hogy téged irigyelnélek, az még úgy konkrétan nem jutott az eszembe. meg a pízed se nagyon izgat, bisztos megdógoztá érte. csak úgy a példa kedvéé idéztelek meg de jól kigyötté a palackból. pedig asszittem te csak a dugó vagy.
momgyuk hazudok. mer aztat irigyelem, hogy egy kezeden meg tudod számolni debrecenben a szavazóitokat. nincsen az a sok macera. na ez király lehet.meg hogy nincsen az a tömegiszony a rendezvényeiteken. az is nagyon jó lehet. meg hogy 8 évig megmutathattad volna, hogy mit tucc az öreg mellett, isten nyugosztalja, az jó ember vót különben, és nem sok jött ki a csövön, most meg itt ez a kósa meg ez a fidesz oszt azoknak meg a hátát se látod mán a nagy versenyfutásba. na ezeket tényleg irigyelem, bassza sas.mit is még?
tán mást nem is...
szabadság,gadus elvtárs.szabadság...

gadus 2004.09.28. 17:53:18

irgykecc mi vakapad....jó lenne ha te számolhatnál))))
szar lehet ott a zsoldban vágyakozni((

Marosán 2004.09.28. 17:53:18

Én is szeretem , sőt itt is születtem és örömmel finanszírozok bármit amit csak kitalál Kósa elvtárs ..

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

kedves hlktalan,

nemtom miért nincs fórum vagy minekhíjják!
és ha nincs akkó nincs, mit fáj az nekem.
ha meg lenne és beírna a sok köcsög kósa fan akkor meg
azt olvasnám itt folyton, hogy a kósa pribékjei hogy megszervezték
a hozsannázást. tudom már, rutinosan mozgok közöttetek.

Basahalom boulevard 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Hozzászólók!

Nem szokásom reagálni azokra a kommentekre, amikben bátor névtelenek e blog szidalmazásával és személyem lejáratásával foglalatoskodnak. Most sem teszem, s kérek minden arra érdemes látogatómat, ne hagyja magán eluralkodni ezeket a felszított indulatokat. Kár lenne, ha a Basahalom boulevardot szétzülleszetni igyekvők akarata érvényesülne.
Nagyon köszönöm, hogy olvassátok, és megtiszteltetés minden – témához kapcsolódó – hozzászólás!
További szép napot!

porcsin

Miki 2004.09.28. 17:53:18

Igen hallottuk már a szarról szóló dolgokat egy párszor :(

zsoltipapagáj 2004.09.28. 17:53:18

Szeretem a városomat, mert szeretem a városomat. Szeretem a debreceni szart, mert ennek más az az íze, mint bárhol a világon. Szeretem a debreceni szelet, amikor a Tócó felől fúj, s hozza be a városba a szennyvíztisztító illatát. Szeretem, amikor nagy esőzésekkor feltör a csatornából a lé, számban érzem a debreceni vizelet ízét, mert ez különb a demszky-féle liberális huggynál. Szeretem a városomat, és még a városomat szeretem. Kövezzetek meg érte, és töröltessétek már ki a hozzászólásomat innét, hogy üldözött debrecenszeretőként újra feltörjek, és elmindjam, hogy szeretem a városomat. És én nem vagyok paranoiás, ezt a docens úr is elmondta nekem az idegklinikán, csak Szélesen nevetek és kacagok, mert épül-szépül csodálatos városunk, amit nagyon szeretek. És már írtam, hogy nem foglalkozok az ilyen hisztis blogokkal, nem foglalkozok egy cseppet sem, csak azért jövök vissza, hogy elmondhassam mennyire szeretem a városomat, mert itt a szarnak is más íze van...

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Kedves vakapad, mondd már meg, miért nincs Fóruma a deol.hu-nak, hogy a debreceni adófizetők elmondhassák a véleményüket? Miért kell nekünk ilyen magánblogokon beszélgetnünk a mi közös tulajdonú honlapunk helyett?

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

kedves homeless,

fejtsd ki hát bátran máshol!
vagy azt akarod mondani, hogy ha nem üzemel üzenőfal egy önkormányzati webújság oldalain akkor az már rögtön világcsalás?
hol lehet elolvasni az erről szóló, kőtáblába vésett törvényeket?
vagy ezek a te törvényeid?
hát akkor jöjjön el a te országod, ahol a te törvényed az úr! ezzel ezt el is rendeztük...
kósa messze nem tökéletes de a magyar mezőnyből kimagaslik. ez van. én is sajnálom, hogy nem fogom soha megtapasztalni, hogy mondjuk gadus vagy bazsa vagy gondola mennyivel rátermettebb, okosabb, tisztességesebb polgármester lenne. pedig de megnézném!
csak ez a fránya debreceni nép rendre megtagadja tőlem ennek a lehetőségét. dráma!
fel fogok lázadni a nép ellen mert akarom látni ahogy bazsa sületlenségeket habogva vezeti a közgyűlést, ahogy gadus számolja a zsét olálalival egy-egy jobban sikerült csatornaberuházás után vagy ahogy gondola szedi le éjjel a polgármesteri tárgyaló faláról a festményeket. de ez persze csak álom, fikció...

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Petra, miért nincs Fóruma a deol.hu-nak, hogy ott is lehessen beszélgetni veletek?

Roman Petra 2004.09.28. 17:53:18

Az igazi kérdés az, hogy a vagy. hu meddig újratöltődik?
Elvész az a kevés megszólalási lehetősége is a többségnek...

balettáncosokéskőfaragók 2004.09.28. 17:53:18

vakapád és a többiek!!!Imádom ahogy fonjátok a szót. Így szines a világ,már ha a művészeteknél tartunk.. Az viszont elgondolkodtató, hogy Lajikerál milyen értékrendet képvisel.Csak ne legyen köztelező. Nem tudjátok véletlenül, hogy miért fogynak olyan gyorsan a város védett épületei? Tudjátok mit jelent a 10% Lajos? ( eddig 6% volt, de hát az infláció....
Pusszantok mindenkit a Basahalmon innen

Miki 2004.09.28. 17:53:18

Zsolt!
Dehát pont ez a jó ebben az ilyen és ehhez hasonló oldalakban, hogy hál' Istennek más a véleményünk és van rá lehetőség ezt megvitatni, mert ugye fentebb említett helyeken ilyeneket nem lehet, ha alkoholisták vagyunk, ha nem.

Zsolt 2004.09.28. 17:53:18

Akármennyire is szeretnéd azt hinni, hogy egy gonosz, Debrecen lakossága ellen összeesküvő szervezet tagjai vagyunk, sajnos rá kell, hogy ébresszelek: semmi közünk (legalábbis nekem) sem a fideszhez, kósához, az önkormányzathoz, így az ő nevükben nem is tudok információval szolgálni. Én csak egy elégedett deberceni vagyok, akinek még a sz*r sem ízetlen, aki szerint itt (ellentétben az ország más részeivel) jól mennek a dolgok és aki szereti kiröhögni a porcsinhoz hasonló paranoiás alkoholistákat...

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Román Petra, Zsolt, vakapad! Szeretném kifejteni a véleményemet mint debreceni polgár nyilvánosan a Debrecen újság mostani számáról, az első riportról a polgármester úrral, de nem találom a Fórumot az én pénzemen is fenntartott deol.hu-n, a Debrecen újságnak a honlapján. Ti hárman biztosan tudjátok, hogy hová kell klikkelni, mondjátok már meg legyetek szívesek! Köszönöm.

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

már megint másra próbáljátok terelni a témát.
azt azért szögezzük le, hogy más országokban nem ugyanez a kiállítás volt hangos siker. aki kiváncsi a tényekre, az előbb nézze meg a firenzei és a tokiói kiállítás honlapját, aztán egyből kiderülhet számára, hogy ez csak halvány szűkített változata az előzőknek.
ez a lényeg, a hanta.

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

Ez már igazán döbbenetes!
Ti mindent fikáztok, teljesen mindegy, hogy más országokban ugyanez a kiállítás hangos siker volt, nektek leereszkedik a köd ha bármi történik Debrecenben.
Olyanok vagytok mint a két öreg úr a Muppet show-ban, mindenen savanyújóskáskodnak.
Hogy szeretitek e debrecent?
Lehet. De sokkal inkább dühösek vagytok rá és ostorozzátok mert már sokadszor választja Kósát, akit pedig gyűlöltök.
E blog gazdája személyes okból, hiszen évekkel ezelőtt megpróbálta mindenkivel, talán még saját magával is, elhitetni, hogy Ő rúgatta ki a Naplótól.
Nyilván egyszerűbb volt ezzel a mesével a környezete előtt kezelni a történteket mint az igazat bevallani reggel a borotválkozótükörnek.

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Kecsege, kecsege, ott az iszapban tényleg sötét minden. Nagyon bántó, ha széles boulevardon megjelenik valaki, aki nem habzik együtt a hisztero-liberókkal...

1978 2004.09.28. 17:53:18

Cirkusz kell a népnek.

Lesz e valami irás a napló botrányról ? Három újságírót kirugtak.

Szakály György 2004.09.28. 17:53:18

Ihletet kaptam magamtól. Íme, egy eképzelt lovagi torna napjainkban.
A két harcos fletó és lalikerál. Fletó ül azon a bronzlovon, amit a Magyar Fórum (jól emlékszem az újság nevére?) címlap-grafikusa rakott alá - természetesen fordítva. Lalikerál ül a da Vinci kolosszuson - szintén fordítva. Egymással farkasszemet néznek, majd elhangzik a harsonaszó, majd a két ló nekilódul. Mivel mindketten háttal ültek a lovon, azok úgy vágtatnak el a két irányba, hogy közben nem közelednek, hanem távolodnak egymástól. Így nincs csata, nincs győztes, a nézőközönség pedig hoppon marad.

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Zsolt: Milyen versenyben lehet eldönteni, hogy ki szereti jobban a városát? Seggnyalásiban? Attól hogy én szeretem a városomat, még nem vagyok mindentől elájulva a Loki játékától a Csokonai Színházig. Ennél azért többnek gondolom magam és a debreceniek többségét is árnyaltabban gondolkodónak. Aki meg igazán szeret valamit, az nem tüntet vele.

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Ismét megjelent az önkormányzati kiadvány, szerettem volna leírni a véleményemet róla a honlapjára, a deol.hu-ra, de nem lehet, mert ott nincs fórum, oda nem szólhat be a debreceni polgár, pedig a mi pénzünkből csinálják. Hogy van ez, kedveseim?

Miki 2004.09.28. 17:53:18

Köszönöm ez jól esett :): "de az átlagon felüliek is, ennyi pénzért inkább megisznak tizenöt sört az utca másik oldalán lévő kocsmapresszóban,"

Sz.K. 2004.09.28. 17:53:18

Amikor én önkrományzati érdekeltségben dolgoztam, akkor még csak az volt a megfigyelők feladata, hogy pásztázzák az ellségesnek nyilvánított honlapokat és blogokat, nyomtassák ki az inkrimináltnak gondolt cikkeket, és tegyék le az illetékesek asztalára. Akkor még nem volt feladatuk, hogy be is szóljanak. De nem baj ez, így sokkal érdekesebb.

kecsege endre 2004.09.28. 17:53:18

románpetra...románpetra...
de sötét vagy lelkem...
ez nekem nagyon fáj))))
Tudod mint krisztusurunknak a keresztfán..."uram!bocsáss meg nekik,nem tudják mit cselekednek"

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Zsolt!

Nem szeretnék a helyedben lenni, ezért a bejegyzésedért csak sejteni vélem miket fogsz kapni a tisztelt -amúgy a városukat persze szerető(?) - néhány szabadmadaras bloggolóktól....

Zsolt 2004.09.28. 17:53:18

Imádok ebben a városban élni! Nagyon szeretem Debrecent!Imádok az utcákon mászkálni és büszke vagyok városomra, nagyon szeretek a Loki meccsektől a Csokonai Színházig mindenféle helyi eseményre kilátogatni és remélem tovább épül-szépül ez a csodálatos város! Az ilyen hisztis, sértett, durcás blogok, mint ez jók egy széles mosolyra, többet nem is érdemes velük foglalkozni. Minden jót debreceniek!

Coppo 2004.09.28. 17:53:18

A ló csődör, ha alá állunk, ez azonnal világossá válik... A kiállítás egyébként valóban gagyibbnak ígérkezik, mint amennyire felfújják, de ha nem lenne ilyen drága, megnézném. Amúgy kihagyom azt a 6-7 rajzot (amit pár hét után másolatra kell lecserélni, hogy megvédjék), meg a többi tárgyat, aminek csak annyi köze van Da Vincihez, hogy ő csinált róluk skicceket, s azok alapján most összetákolták. Tényleg inkább csak vándorcirkusz, ennyi pénzből (még ha oly rettentő sok is a rá költött pár tízmillió) csak ennyire futja. A kemény szavak jogosak, tényleg ne legyünk ennyire elszállva magunktól, mert ez nem az igazi Da Vinci.

Szakály György 2004.09.28. 17:53:18

A mi (k.) alajosunk nagyon szeret fotózkodni a Modem-ben. Vajon nem akarja-e meglovagolni a da Vinci Lovát? Biztosan jól mutatna rajta. Ez lenne a Kósa féle lovasszobor.
Nem tudja valaki, hogy ez a ló kanca, vagy csődör? Mert nem mindegy, hogy melyiken pózol Urunk és Parancsolónk.

Roman Petra 2004.09.28. 17:53:18

Bachter!

Ott a sinek mellett lehet, hogy már ennyire leegyszerűsödött ez a gondolatiságában egyébként lenyűgözően tartalmas mondóka, de ezt nálunk, a Tisza mentén még úgy skandálták, hogy: leodardo da vincsi, büdös a p**a, de fincsi...

Pannoca 2004.09.28. 17:53:18

Oh, kaptam egy 24 oldalas Debrecen különkiadást Leonardo címmel. Szép színes. És még Lajosról is olvashatok benne. Mostmár értem miért fáj 3200be a belépőjegy.

Pannoca 2004.09.28. 17:53:18

Hát igen. Gagyi, kamugiccs, drága, nincs rendes honlapja. Ez olyan debreceni.
Mint ezek: http://pannoca.freeblog.hu/tags/Debreceni/

Pedig már majdnem rávettem magam,h bemenjek ebbe a kirakatmúzeumba. Múzeumimádó lennék amúgy, de ez nem nagyon kavart fel, meg figyelmeztettek, hogy nagy csalódás lenne. Azért nem ítélek látatlanban, próbáltam én bejutni, de nem ment technikai hiba miatt, rosszak voltak az ajtók :). Aztán csak feladtam, még tényleg semmi jót nem hallottam róla. :/

(kobajasikenicsiro meg azért csak megvolt nekem is, főnixben v hároméve. az akkusztikához nem értek, de így is nagy élmény volt)

De ne legyünk ennyire negatívak, így legalább a sok semmirenemjódiplomás btk-sok elmehetnek a főnixinfóhoz megszervezni a "művelődésünket". :)))

bachterman 2004.09.28. 17:53:18

majd' lefényképezi valami leleményes emberke, és majd jól megnézzük a képeket ingyen. mert hekkelni is kell.
volt egy jó mondóka gyermekkoromból: leonárdó da vincsi, a szar de fincsi. 8)

huha 2004.09.28. 17:53:18

Huha! Ez kemény!

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Ez megint ki fogja verni a biztosítékot.
süti beállítások módosítása