Alapfokon a privatizációról

Bár közel két évtizede folyik, még mindig nincs gyakorlata nálunk a közvagyon magánosításának. Tételmondatok következnek. 

Ha egy párt azt kéri, hogy a város tulajdonában lévő ingatlan és cég eladásával kapcsolatos döntéseket a város közgyűlése hozza meg, az „ultimátumszerű megnyilvánulás”. Ha egy párt azt kéri, hogy a köztulajdon vagyonértékelését egy pályázati úton kiválasztott szakmai szervezet végezze, az „ultimátumszerű megnyilvánulás”. Ha egy párt azt kéri, hogy a nagy értékű köztulajdon privatizációját kétfordulós, nyílt, nemzetközi pályázat előzze meg, az „ultimátumszerű megnyilvánulás”.

Az „ultimátumszerű megnyilvánulások” nehezítik a pártok együttműködését, a privatizációs „folyamat higgadt kezelését”.

Tehát ebből az következik, hogy kívánatosabb, ha nem a közgyűlés hozza meg a döntést, ha nem pályázati úton kiválasztott szakmai szervezet végzi az eladandó vagyon értékelését, ha nem nyílt a vásárlót megtaláló pályázat.

Vagy nem? Vagy mégis? Vagy nem értünk semmit?

(Egyébként a debreceni repülőtér és az azt működtető önkormányzati cég eladásáról van szó. A fenti tételmondatok forrása pedig két anyag az önkormányzati sajtóból: Az SZDSZ támogatja a privatizációtNem követik a kormány magánosítási politikáját.)     

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr26243584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vakond 2004.09.28. 17:53:18

Bocs, lehet hogy nagyon szubjektív voltam ezzel a Botka fejjel és csak nekem ugrik be a fickóról a Top Secret c. komédia(király film!) egyik férfiszereplője aki a film végén jelenik meg, miután hosszú éveket tölt valami szigeten. Na annak vót ilyen rusnya vizuális kisugárzása.
Meg olyan férfias is, na...

civiske 2004.09.28. 17:53:18

Én nem vagyok Botka-fan, de nagyon kiváncsi vagyok, hogy mi van Botka fejével, de már mindegy, mert vagy begyávultatok, vagy blöff volt.

vakond 2004.09.28. 17:53:18

látom gyarapszik a botka fan klubb, fiúk.
asszem nem lesz viszonzatlan a rokonszenvetek...
(rossz az aki rosszra gondol!)

civiske 2004.09.28. 17:53:18

Akkor mi a bajotok a szegedi polgármester fejével? Vaka-Petro

egyszerű 2004.09.28. 17:53:18

Kína és Magyarország között az évi kereskedelmi forgalom 4,6 milliárd dollár, regionális szinten még nagy fejlődési lehetőségek állnak a két ország
előtt – derült ki a tanácsos és Kósa Lajos polgármester közös tájékoztatóján. Elhangzott: regionális szinten nagy fejlődési lehetőségek állnak Kína és Magyarország előtt, mert a magasabb
hazai munkabérek ellenére az ázsiai ország cégei látnak fantáziát abban, hogy gyárakat
telepítsenek Debrecenbe és környékére. Ennek érdekében Szeptembertől nyolc hónapig tartó magyar évadot rendeznek Kínában, ahol számos hazai cég képviselteti magát, köztük Debrecen is a repülőtérrel.
/DEOL/

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Botka amúgy 10 évvel fiatalabb Kósánál, akinek sosem volt dús hajzata, szemüvegről meg termetről nem tehet, Horn Gyula sem kosarazott két igazoltatás között.

dexium 2004.09.28. 17:53:18

Botkának sűrű szőke haja van, kisportolt, kétszer olyan magas mint Kósa, aki kopaszodik, szemüveges és pocakos. ugye nem ez a gond vele meg a fejével?

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Vakond, ez tényleg jó duma, bár ha a szavazati eredményeket nézem - tetszik nem tetszik - melyik is az a három nagy párt Debrecenben? Szegeden föloszlott már a közgyűlde?

guk 2004.09.28. 17:53:18

Na meg én ugy gondolom , hogy bejátszik a Nagyváradi (Oradea) reptér megléte is , meglehett az EU inkább azt gondolja regionális reptérne , majd a Civisek el aotóznak oda .. ugye csak 68 km ahogy itt olvastam ...
egyébként is repteret többször is eladni ősi román szokás

Obszi 2004.09.28. 17:53:18

Vaka, te győztél, a DTV köztudottan sokkal hitelesebb forrás, mint a deol.hu, bár itt igazán Kácsor Zs. jutott el az igazi forráshoz.
Tényleg: mi van Botka fejével?

dexium 2004.09.28. 17:53:18

komlpexus problémái vannak a fijjúgnak

civiske 2004.09.28. 17:53:18

Mi a baj a szegedi polgármester fejével?

vakond 2004.09.28. 17:53:18

"A párt egyetért a légikitötő értékesítésével, de képviselői ragaszkodnak hozzá, hogy a privatizációval kapcsolatban minden döntést Debrecen közgyűlése hozzon meg.

Gadus István, az SZDSZ megyei elnöke mai tájékoztatóján elmondta: a liberálisok azt javasolják, hogy az önkormányzat pályázat útján válasszon vagyonértékelőt a repülőtér értékének pontos meghatározására. A politikus emellett úgy véli, hogy a közgyűlés 4 nagy pártjának delegáltjaiból egy ad hoc bizottságot kellene felállítani, amely a pénzügyi és tulajdonosi bizottság mellett tárgyalná a privatizáció szakmai koncepcióját. Valamint azt javasolja, hogy a reptér értékesítését legalább kétfordulós, nyílt, nemzetközi pályázat előzze meg."
Ezt a DTV weboldalán olvastam.Lássad obszi:http://www.dtv.hu/hir.php?id=12677
Egyébként a pénzügyi bizottság eleve többpárti, sőt szocialista elnöke van. Az már nem jó?
Szegeden sajnos egy kicsit nagyobb a baj mint Debrecenben.
Ez a Botka nevű ember olyan érdekes. Kihívásokkal küzdőnek látszik. nem vagyok egy lombrázó de az a fej...

Kácsor Zs 2004.09.28. 17:53:18

Egész pontosan:

"Ne csak a város Pénzügyi- illetve Tulajdonosi Bizottsága tárgyalja a privatizáció szakmai koncepcióját, hanem elvárjuk azt, alakuljon egy olyan ad-hoc bizottság, amelybe a Közgyűlés jelentősebb szervezetei (Fidesz, MSZP, MDF, SZDSZ) delegálnak tagokat."

http://hajdu.szdsz.hu/main.php?wtd=news&wn=1188900621&PHPSESSID=5c94d2c4be9ae26b6b99a560c9d16bd5

Csorvás D. 2004.09.28. 17:53:18

Nagyon furcsa ez a debreceni hatalmi álláspont, kicsit nagyképűnek tünik. Most az a lényeges, hogy melyik párt mondja, vagy az a fontos, hogy mit mond? Nehezen hihető, hogy a debreceniek többsége azt szeretné, hogy ne legyen nyilvános és átlátható a nagy értékű vagyonának privatizálása. Ilyen emberek a világon nincsenek demokráciákban. Valami nagy baj lehet nálatok, ha tényleg így van. Üdv Szegedről!

Obszi 2004.09.28. 17:53:18

Vakond! Ezt mondta Gadus az önkormányzati honlap szerint, azok meg biztosan nagyon pontosan idézték:
"A szabaddemokraták szeretnék, hogy jöjjön létre egy olyan ad hoc bizottság, amelybe az SZDSZ, MSZP és MDF is delegálhat tagokat."
Ebben nincs olyan, amit te állítasz.

vakond 2004.09.28. 17:53:18

Most röhögtem egy jót ez ügyben!
Tegnap gadus madár vezér azt nyilatkozta, hogy csak akkor támogják a reptér eladást ha a közgyűlés 4 nagy pártjának mindegyike delegálhat tagot valami bizottságba. Vajon melyik lehet a másik kettő?
Mármint a fidesz és az mszp az világos de ki van még?
A frász jön rám a gondolattól, hogy az szdsz-t titulálja nagy pártnak Debrecenben.
Valaki küldje már el neki a legutóbbi időközi választás eredményeit, ott kiderült mekkora tömeg igényli az szdsz-t.
Kis választói támogatottság, kis belepofázás!
vastörvény...

guk 2004.09.28. 17:53:18

Nem értem ezt a mi pénzük filozófiát .. milyen mipénzünk ??
Nem kellene más zsebében kotorászni még ha fideszes az illető . És azt is tudomásul illenék már venni , hogy vannak ifjaink és már nem tul ifjaink akik a megélhetésüket és a jövőjüket is köszpénzen gondolják megoldani és azzal , hogy van aki ez ellen kiabál attól még ez nem változik , tudni kell viselkedni és időben " ass licking " és nem marad ki az amber a privatizációbol ...

Pannoca 2004.09.28. 17:53:18

Kössz a felhomályosítást. :) Biztos csak nekem furcsa, mert amit teszek meg mondok az összhangban van, másoknál meg nem.

mortimer 2004.09.28. 17:53:18

Eggykor még az előző polgármester idején a kínaiak akrták megvenni a repteret és a 47-es főút melett lévő területeket, egy konténer bazár létesítésére, ahova légi és vasúti szállítással karták hozni az árut. Több köztisztviselő is tüsténkedett a retéren ez ügyben a polgármester tudta nélkül. A város vezetés akkor ezt megakadályozta. Most ugy hallani, hogy a polgármester a kínaiakkal tárgyal. Hamrosan utazik kínába. Csak nem Gyurcsán igazítja előtte az utat?
Ha megfeszül a vásos lakossága akkor is el fogja adni a repteret! Bajban van a költségvetés! Eszébe sem jut Kósának, hogy elegendő lenne az üzemeltetést értékesiteni. Csak idő kérdése és megcsinálja, hacsak nem, valamelyik más politikai erő nem kezdeményez egy helyi népszavazást ez ügyben. A saját csapattagok, még azok is akiket a repülőtéren helyeztek jó állásokba, pisszenni sem mernek.
Lessz még debrecennek kinai negyede!
Az új józsai kozpontban sem adták még át a müvelődési házat és egyéb közcélú tereket, mert a város nem fizet a befektetőnek. A telek árát benyelte a városkassza.

A kérdés pedig nem az hogy eladja e a város a repteret, hanem az, hogy mit ad el azután Lajosunk, hogy békében kihúzhassa a ciklust. Unánna pedig a .........!

egyszerű 2004.09.28. 17:53:18

Sólyom vízfejű, ezért Kószáék eladják a repteret?
Még talán illik is a fideszes politikai menetbe, vagy tévedek?
Más.
Ez a Papp mi fenéről papol a Deolon?
Talán nem azzal kellenne kezdeni, hogy megkérdeznia debrecenieket, ha már a mi pénzünkből tették rendebe a repteret, hogy egyáltalán el adják-e.
Ezeknek az gerincteleneknek ez demokrácia?
Eladjuk a repteret, de tájékoztatjuk a lakosokat, mert így korrekt és demokratikus.
Nem lehetne őt is eladni (mondjuk donornak- ez csak kérdés!!) és a családját majd tájékoztatják. Csak korrektül!
Mondjuk az egyből látszik, hogy a "városvezetés" megrémült egy rendes pályáztatástól. Megnézném az arcukat, ha mondjuk Kóka venné meg :)
Lehet, hogy nem jól emlékszem, de nem vett fel a város valami 4 milliárd körüli kölcsönt, kizárólag előre betervezve és csak azért, hogy mégJOBBan fejlődjön ez a szegény kis város?
A törökök vissza jönnek, vagy ők nem indulhatnak?

khmmm 2004.09.28. 17:53:18

kíváncsi vagyok, melyik történet fog tovább tartani: a pécsi magasház projekt, vagy a késéssel induló debreceni reptér. bármikor bármelyikről hallok, röhögnöm kell: gyakorlatilag mindegyiket meg akarták már venni a világ szinte összes részéről ide érkező befektetők, az újságokban mindig kész tényként lengették be az eladást, aztán nagy büdös semmi :D tényleg egy röhej! mekkora púp már mindkettő a városok vállán! és csak nem akar pénz befolyni belőle :D

(Petra! a két sztori között akkora minőségi különbség van, mint (stílszerűen) ide Jeruzsálem! nem szívesen veszem védelmembe a HIT gyülit (sőt! nem is teszem, mert a hideg ráz ki tőlük), de az izléstelen vízfejű KARIKATÚRA és a szavakkal nem jellemezhető haláltábor megjelenítése valahogy nem egy halmaz elemei... bár azt hiszem ezt nem fogod sem érteni, nemhogy elismerni... /Sólyom valahogy nem egy igazán jó közt.elnök, bár sokat vártam tőle annak idején. viszont biztos nem így karikíroznám ki, ha ez megnyugtat. de ez már irdatlan OFF téma!/)

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

miért lenne más a reptér privatizációja, mint amilyen módszer már bevált a szoták-villa elpanamázásakor? most bizonyos urak és nőtársaik ingyen esznek a szoták-villából épített étteremben. bizonyos urak majd ingyen fognak repülni életük végéig. a jelentős korrupciós csúszópénzekről már ne is beszéljünk.

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Nem szorosan ide kötődik, de Carreras kapcsán már volt szó arról a bizonyos kettős mércéről. Szóval: gúnyos, alpári képsorozatot közölt a Hit Gyülekezetéhez köthető "országos közéleti hetilap". Az újság, amelynek főszerkesztője Németh Sándor HGY-főnök, helyettese Hack Péter (ex-SZDSZ, jogász) háromszor is közli azt a fotómontázst, amely a Magyar Köztársaság elnökét hidrokefál debilként ábrázolja, egy függőágyban lustálkodva.

A Hit Gyülekezetének nyilván mindent szabad, mert sem a kormány, sem a miniszterelnök, sem az MSZP, sem az SZDSZ nem emelte föl szavát a hozzájuk kötődő lapban négy napja megjelent botrányos kép ellen.

Emlékeztetőül, Hack Péter főszerkesztő-helyettes tanárkollégája volt az ELTE jogi karán Sólyom Lászlónak. A kormányban Takács Albert "igazságügyi" (ha van ilyen Magyarországon) miniszter pedig alkotmányjogász, aki a leggyászosabb arccal állt a Szetey-montázsról szervezett kormányzati sajtómeetingen. Any comment?

El Lobo - A farkas 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Pannoca!
Nincs ebben semmi rendkívüli! Olykor a Föld mágneses sarkai is helyet cserélnek! Lehet, hogy a politikában is így természetes. Az eligazodást persze jobban segítené, ha a pártok jelképeket is cserélnének!
Ám olyanról is hallottam, hogy a privatizációban az a jó alapelv: azé legyen valami, aki a leghatékonyabban tudja működtetni! Ha ezt a viszonylag egyszerű közgazdasági tételt hirdeti meg egy párt és ehhez szigorúan tartja is magát - azt érthető volna! De ha ezt nyakonönti mindenféle politikai szósszal, akkor a saját szavahihetőségét veszíti el, amikor a szósz meg a lényeg szembekerül! :-)

Pannoca 2004.09.28. 17:53:18

Én se nagyon értem. Debreceni szinten nem követem az eseményeket, de országosan azt látom, hogy a magukat jobboldalinak nevezők kiállnak az állami tulajdon védelme, a piac korlátozása mellett, a balos "komcsik" meg mindent privatizálnának, ami elég durva képzavar. Illetve hát attól függ ki kérdezi őket persze, meg hogy fúj a szél...
Elvesztettem a fonalat. :)
süti beállítások módosítása