Nagy égés. Demér?

A megye piacvezető portálja, az osztrák tulajdonú Inform Média egyre jobban fényezett csillaga, a Hajdú Online ismét nagyot alakított. Demér? Próbálom megmagyarázni.

 

 

 

Nem tudom, ki írta eztmindegy. Nagyon igyekezett. Azt akarta leírni: miért. Úgy mégsem írhatta le, ahogy mindenki mondja errefelé: mér, elvégre ez itten a sajtó, itt választékosan kell vetni a betűt. Előbb úgy gondolta, ez lesz a helyes: mijért. Aztán eszébe jutott, hogy iskolás korában a milyen helyett azt írta egy dolgozatban, hogy mijen, emiatt a tanítója büntetésként azt mérte rá, hogy írja le százszor helyesen. Akkor rögzült benne véglegesen, hogy az ilyen mi-vel kérdezőizéket bizony nem pontossal írjuk, hanem ipszilonossal. Ezért van a milyért.

Valószínűleg ugyanez a gyerekkori trauma érhette a Hajdú Online korrektorát és/vagy szerkesztőjét is. Ha van(nak) egyáltalán ilyen(ek). Nem biztos. Mert a költséghatékonyság jegyében a tulaj és helytartói állítólag úgy gondolják, hogy szerkesztők és korrektorok nélkül is lehet újságot csinálni. Iskolázottak nélkül is. Magyarul tudók nélkül is.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr23243546

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: المسافر لحجز الفنادق 2018.03.17. 17:19:21

Így írd meg a kísérőleveledet - Kísérőlevél minta - Kísérőlevél minta

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moshi 2004.09.28. 17:53:18

uaazta! : )

vipera 2004.09.28. 17:53:18

Táska lelkem, te Pásztorok kirája, hozzászólásod első felével tökéletesen egyet lehet érteni, azzal a megszorítással, hogy ezek a firkászok már az egyetem közelébe sem tudtak kerülni, leginkább a tantóképző gyorstalpalójába befizetett szőke nős gyakornokairól van inkább szó. Értekezésed második része azonban fölöttéb zavaros. Minden magyar ember tökéletesen beszél magyarul? Tényleg vazze? Ennyire kúl lenne a helyzet? Vágod, nem? És mi köze a helyesírásnak a magyarsághoz? Itt tényleg eltévedtem. Persze, hogy ezek magyarok, még papírjuk is van róla. De akkor is Basának van igaza.

koldus 2004.09.28. 17:53:18

Lyally! Ez a lyelenség lyól lyellemzi mijen komojan veszik a hejesírást a salytó egyes körei! Lyó tudni, hogy a nyelvúlyítás és nyelvlyavítás nem lyár hejben,nem lyegecesedett be, mindig születnek úly lyavaslatok!
Halyrá!

Pásztortáska 2004.09.28. 17:53:18

A szöveg rendben lenne. A Basa szövege. Ha nem lenne benne az utolsó mondat: „Mert a költséghatékonyság jegyében a tulaj és helytartói állítólag úgy gondolják, hogy szerkesztők és korrektorok nélkül is lehet újságot csinálni. Iskolázottak nélkül is. Magyarul tudók nélkül is.”
Mert igen: országszerte – tisztelet a nagyon-nagyon kevés kivételnek – a legbutább, legképzetlenebb (és nem sorolnám a további legeket, de ezek miatt a politikusokkal egy erkölcsi és szellemi szintre került) hiénák írják a lapokat. Megyénkben ez fokozottan így van: az utóbbi 10-15 évben a legeslegbutább, minden szigorlatukon elhasalt, egy magánlevelet megírni nem tudó egyetemistákból lett újságíró. Ez így nem is pontos: a segghülyékből és a leggátlástalanabbakból. Hol van már a Basáék generációja (és mi is lett legtöbbjükből...), akik miatt a 80-as évek végén érdemes volt (először és utoljára) kézbe venni az Egyetemi Életet. Ezek a mai „fiatalok” már se írni, se helyesen írni nem tudnak.
DE:
Se a segghülyeségnek (mondjuk 70-es IQ-ig), se az írni nem tudásnak, se a helyesen írni nem tudásnak semmi köze nincs ahhoz, hogy tud-e magyarul az illető. Minden magyar anyanyelvű ember tud magyarul. Beszélni. Tökéletesen. Mert a magyar nyelv az, amit a magyar anyanyelvűek beszélnek. Az írás az más, az nem a nyelv része, azt csak valamikor kitalálták. Az nyilvánvaló, hogy egy újságírónak tudnia kell helyesen írni, és aki nem tud, ne publikáljon, mert a minimummal se rendelkezik, ami ehhez kellene. (De igazából nem is ez a baj, hanem amit a helyesen-írni-nem-tudás elárul: tökéletesen felkészületlen, nem is érdekli az egész, felületes gazember, hisz a legkevesebbet, amit nyolcadikra megtanulhatott volna, se tudja.) De azért, mert az ilyeneknek nem volna szabad a sajtóban szerepeleni, meg hogy igenis kellenének a korrektorok és olvasószerkesztők is, ettől még az illető tökéletesen tud magyarul. Mi(j)ért? Mi(j)ér? Mér? Mír? Mé? Hát mert ez mind magyarul van: ezt senkinek sem áll jogában megkérdőjelezni. És ilyen alapon senki magyarságát sem szabad.

puliszka 2004.09.28. 17:53:18

Ez még mind semmi! Hasonlóan jól képzett,kiművelt fők jelentkeznek újságírónak az Informhoz. Az elbeszélgetésen arra a kérdésre, mely országokkal határos Hajdú-Bihar, frappáns válasz is érkezett: Romániával, Szlovákiával, Szerbiával. De nemcsak a helyesírással van baj! Úgy jelentetnek meg híreket, hogy nem néznek utána, valós-e az információ. Pl. a nyáron megírták, hogy Körösszegapátiban játszott Dubai focicsapata. Holott ki sem szálltak a buszból, mikor megpillantották, no stadion! Hát ilyen a meghívóból írott újság!

bachterman 2004.09.28. 17:53:18

mijen hüjék.

havas 2004.09.28. 17:53:18

:)
Az ÉFÉL még elmegy, ha gyorsan írok, néha nálam is kimaradnak betűk, de olyan gyorsan nem lehet írni, hogy MILYÉRT legyen belőle.
Basa, gratulálok, előléptél korrektornak, azóta kijavították a haonon az anyagot.

aenima 2004.09.28. 17:53:18

jaj. az ÉFÉL-t észrevetted az elején? onnan meg kispóroltak egy jét. vagy az ő értelmezésükben egy LYÉT? :P

linux 2004.09.28. 17:53:18

Hát ez ciki
süti beállítások módosítása