Príma és periféria

Mi ad rangot egy díjnak? Az, hogy ki-mi adja, ki(k)nek a döntése alapján, kik kapták-kapják még meg. Ja, és persze az is, hogy mennyi pénz jár vele – mert mi ilyenek vagyunk.

Új díj születik Hajdú-Biharban a nagy Prima Primissima nyomdokain, ma adják át Debrecenben. Ez a megyei területi Prima díj. Az eseményt bejelentő sajtótájékoztatóról megjelent tudósítás szerint első alkalommal Görömbei András akadémikus, irodalomtörténész, Kiss Karola festőművész és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes kapja, egymillió forintos jutalommal jár. A sajtóbeszámolóból nem derül ki, hogy valójában ki alapította a díjat, az sem, hogy ki döntött az elismerésben részesülő személyekről. Akik közül Görömbei András és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes neve saját területükön kívül is ismert, míg Kiss Karoláé azon belül sem nagyon.

Tájékozatlanságunkat orvoslandó a Google-hoz fordulhatunk, esetünkben csekély eredménnyel, de egy képkereskedéssel foglakozó pécsi honlapon azért találhatunk egy életrajzot a debreceni festőről.

„1972-ben született a Szamos és a Tisza folyók által övezett Fehérgyarmaton. Tunyogmatolcson nevelkedett (innen ered a festményeken látható aláírás is ,,Tunyogi” Kiss Karola, azaz T. Kiss K ) , majd Debrecenben folytatta tanulmányait. Már gyerekkorában kimagaslani látszott az a tehetség, melyet később számos neves művész meglátott munkáiban, és próbált a teljesség igényével felszínre hozni. E művészek társaságában magánúton fejlesztette a képzőművészet számos ágazatában képességét. Ennek eredményeképpen életének már korai szakaszában több pályázaton vett részt kimagasló eredménnyel. Több éven át tagja volt a debreceni Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek, valamint a Szabad Képző- és Iparművészek Országos Szövetségének. Első önálló kiállítása 15 éves korában volt látható Debrecenben. Ezt számos tárlat követte. 1988-tól rendszeresen részt vesz egyéni és több alkotóval közös tárlaton. Tehetségével kiérdemelte a Tunyogmatolcsi Petőfi Sándor Általános Iskolában található Petőfi portré elkészítését. Az ország több közintézményében megtalálhatók alkotásai. Festményei nem ismernek ,,határokat”, már külföldön is láthatók. Napjainkban Debrecenben él és alkot. Nyaranta művésztelepeken vesz részt, hogy tehetségét gazdagíthassa, hogy tapasztalatokat gyűjthessen, és főleg, hogy még teljesebben kiélhesse az alkotás iránti vágyát.”

Remélhetően a mai díjkiosztáskor valami izmosabb laudációval fogják a díjazók a publikum figyelmébe ajánlani. Igaz, azt is szokták mondani hozzáértők, hogy egy festőművészről nem dumálni kell, elegendő megmutatni alkotásait. Ha így van, akkor legyen így, íme kettő.

Nyár (70x100 cm, olaj-fa)

Rejtély (45x60 cm, olaj-fa)

 
A napokban lesz egy másik díjátadás is Debrecenben az irodalmi napok keretében. A viszonylag nagy múlttal, s korábbi díjazottai okán nem kis ranggal rendelkező Alföld-díjat az idén Dérczy Péter József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, Spiró György Kossuth-díjas író és Vasady Péter József Attila-díjas költő kapja az Alföld folyóirat szerkesztőségének döntése szerint. Az ő pénzjutalmuk csak töredéke a prímákénak, de ebben az esetben ez nem is számít - bár megérdemelnék.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr52237985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása