Mentsétek meg a könyvszemlét!

Hogy a hatalmi politika előszeretettel tesz erőszakot a médián, már megszoktuk. Mostantól azzal is meg kellene békülnünk, hogy a könyvünnepet is ribancává tegye? 

Nagy ötlet volt 2004 őszén könyvszemlét rendezni Debrecenben. Remélhetően nagy ötlet lesz jövőre és utána is, sokáig. Az évről évre gazdagodó, színesedő, egyre (el)ismertebbé váló rendezvénysorozat idén már a negyedik volt sokak örömére, akik lehettek volna még többen is. Például ha októberben rendezik meg (mint a legelsőt), vagy novemberben (mint a tavalyit), mert akkor bizony jobban lehet számítani az egyetemi ifjúság aktivitására, mint ilyentájt, a szorgalmi időszak végén. Úgy hírlik, nem a rendezők, hanem az egyetem nagyhatalmú fura ura ragaszkodott ehhez a mostani előnytelen időponthoz. Merthogy a helyszín a Debreceni Egyetem csodálatos központi épülete volt, s maradjon is az a jövőben. Merthogy egy egyetem ideális terep, ugyanis autonóm intézménynek illik lennie, aktuálpolitikai praktikák felett állónak.

Egy egyetem tehát tökéletes helyszíne olyan kulturális rendezvénynek, ami nem akar se jobbra, se balra húzni, ilyen vagy olyan szekeret tolni. Hiszem, hogy szándékai szerint a debreceni könyvszemle ilyen. Ilyen akar lenni. De mivel az esemény egyik támogatója Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, nem egyszerű a helyzet. Ahogy a helyi hatalom az adventi előkészületekből is politikát csináltsóvárog minden után, ahová befészkelheti magát. Kell neki a könyvszemle is, hogy lerántsa a maga mélységes színvonaltalanságára.

Be kellett nyelni Halász János kulturális alpolgármester és L. Simon László költő beszélgetését a Versenyhátrány - A (kultúr)politika fogságában című könyv bemutatása apropóján – kettőjüknek nem ez az első közös fellépése, nem is az utolsó, erre mérget vehetünk. Hogy miről beszélgettek? Részletesen taglalta tudósításában az önkormányzati televízió híradója. Az a híradó, ami már nem tartotta beszámolásra érdemesnek a Spiró Györggyel folytatott beszélgetést, bár ez volt az idei rendezvény legfőbb eseménye, lévén Spiró a könyvszemle díszvendége.

Sokak öröme a debreceni könyvmustra, de lehetett volna még többeké. Ha a DTV tudósításából nem olybá tűnik, hogy ez megint valami pártos-hőbörgős esemény, amiből már nagyon elege van az embereknek, különösen a könyvet szeretőknek. Persze, lehet, kell politizálni, bírálni a hatalmat, az országosat – a helyit is? –, de nem itt, nem így. Ha a hatalmi politika mérhetetlen vágya maga alá fogja gyűrni ezt a könyvünnepet, az szakmai tekintélyét vesztett szekértáborrá silányul, ami megoszt majd írót és olvasót, s mindenről fog szólni, csak épp a könyvről nem. Ismerjük már a képletet, sajnos.

Emberek, akiknek van hozzá befolyásotok, mentsétek meg a könyvszemlét!

És hogy pozitív történéssel fejeződjön be ez a poszt: a mostani könyvünnep másik jeles vendége Kass János volt, aki hamarosan 80. születésnapját ünnepli. Az ő tiszteletére verspremiernek lehettünk tanúi.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr40260119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sz.K. 2007.12.11. 14:03:20

A Kass János videó nagyon szép. Megérdemli az ünneplést!

levin 2007.12.11. 14:50:16

Ez az L. Simon László hirhedten gyenge költő, ezért próbálkozik versírás helyett politikai nyomulással a Fidesz oldalvizein.

Katus 2007.12.11. 15:23:37

Kass János világszintű minőség, Spiró nemzetközi hírű nagyság. De ki ez a Simon meg Halász?

vipera 2007.12.12. 08:43:47

Szeretnék a a város kultúrális alpolgármestere lenni, ebben kérném támogatásotokat. Körszakállam még nincs, de garantáltan nincs semmiféle elképzelésem holmi kultúrális várospolitika kialakítását illetően, de nem is lesz. Úgy látom, hogy ez a kettő a feltétel, e kihívásoknak azonban megfelelek. Lakossági közmeghallgatáson ennek hangot is fogok adni. Nem fogok csalódást okozni.

nemlak 2007.12.12. 09:57:54

Kedves Vipera, mivel helytelenül hosszú Ú-val írtad a kulturális szót, ezért minden alapod megvan arra, hogy te légy a témáért felelős alpolgármester. Csak azt kell még megtanulnod, hogyan kell bárgyú szemekkel nézve hazudni folyamatosan.

vipera 2007.12.13. 12:15:42

Kedves nemlak, örülök, hogy kiszúrtad a szándékos kakukktojást, ezennel tanácsnoki kinevezésedet kérlek tekitsd garantáltnak!
süti beállítások módosítása