Wass-reszelék

Még két dokumentum a jelenről.

Wass Albert szobra ügyében csepegtetett némi dokumentumrészletet az önkormányzati tulajdonú média, a mindenpostaládás ingyenkiadvány legutóbbi számának 3. oldalán láthatók az erőteljesen rövidített szövegek. Bár a város nevét viselő heti produktum honlapja alkalmas lehetne a dokumentumok szöveghű és csonkítatlan publikálására, valamilyen okból ódzkodnak ettől az önkormányzati média vezetői. Így aztán náluk csak abból tájékozódhatnak a város polgárai – és az elkövetkező korok kutatói –, amit a szerkesztők kiemelésre érdemesnek tartanak.

A köztulajdonú önkormányzati médiában mái napig nem található fel az a nyílt levélami országosan ismertté tette a szobor debreceni elhelyezésével kapcsolatos fenntartásokat.

Pusztán részletek olvashatók abból a levélváltásból is, ami sokat segíthet a vitatkozó felek érveinek, mozgató rugóinak, esetleges mögöttes szándékainak megértésében. Ezért álljon itt a két levél teljes terjedelmében. Az egyiket Bazsa György, az MSZP debreceni közgyűlési frakciójának vezetője írta Becsky Tibor fideszes önkormányzati képviselőnek, a Polgári Casino Egyesület elnökének, válaszul a szobor alapkőletételére invitáló egységes meghívóra. A másik levél Becsky viszontválasza.


Kedves Tibor!

Köszönöm a figyelmes meghívást. Pénteken Budapesten van hivatalos dolgom, tehát nem leszek ott az alapkőletételen.

De ez csak formális, bár valós kimentési indok, mert egyébként sem lennék ott.

Anélkül, hogy itt most részletekbe mennék, elmondom: fenntartásaink és ellenérzéseink megmaradtak, sőt a létrejött helyzetben erősödtek Wass Albert egész alakos szobrának odahelyezése ellen, ahova most teszitek. Fölé, és nem mellé Arany Jánosnak, és másoknak, akiknek mind debreceni kötődése, de főleg irodalmi nagysága messze felülmúlja Wass Albertét. Van még néhány best seller magyar író, akiket legalább ennyin olvasnak, mégsem kellene elkapkodni esetükben sem a szoborállítást.

Mert ez most nem más, mint annak demonstrálása, hogy egy hirtelen emblematikussá emelkedett személy révén Ti megmutassátok, ki az erősebb, kinek az akaratát lehet itt most gátlástalanul érvényesíteni.

Azért használom ezt az erős kifejezést, mert azt az aligha vitatható korrekt javaslatunkat, hogy egy szakmailag hiteles, minden szempontból kiegyenlített grémium, öt debreceni bölcsész akadémikus mondjon véleményt a tervről, egyetlen mozdulattal lesöpörtétek. Nem akartatok érveket meghallgatni, nem volt bátorságotok komolyan vitázni. Ez erődemonstráció, és nem a szellem világa, aminek világító hatását Petőfi egykoron vizionálta.

Én tudom, hogy a (város)politikában azé a döntés joga, akinek többsége van. De hogy ebben az iskolavárosban az adott kérdésben nálunknál iskolázottabb emberek véleményét meg se lehessen kérdezni, az már nem többség, az már ízlés és kultúra kérdése.

Mint látod, a civil kurázsi mégis megjelent. Nem valamelyik politikai oldalról, a szellem világa oldaláról. Nyilván ezen is át fogtok lépni. Felállítotok egy megosztó szobrot, amitől a Nagyerdő sokaknak már nem lesz az, ami eddig volt. Megéri?

Ezért nem mennék el az alapkőletételre.

Üdvözlettel:

Bazsa Gyuri

 

Nyílt válasz Bazsa György Frakcióvezető úr részére

Tisztelt Frakcióvezető Úr!

„Nyilt” leveledből megtudhattuk, hogy a gyávaság nem bátorság. Bizony az sem a világot rengető egyenesség jele, ha közösséget érintő témában, a „suttogó propagandát" idéző módon, kizárólag Interneten próbálják befolyásolni a közvéleményt.

Mi is történt? Egy civil szervezet szobrot állít Wass Albertnek, más civilek tiltakoznak ellene. Az alkotás az MSZP szerint megosztó, a megemlékezés túlzó, jóllehet csúsztatásaiddal ellentétben senki sem helyezi Wass Albertet Arany János és Móricz Zsigmond fölé. És éppen az évekig Debrecenben tanult Wass Albertnek ne volna helyi kötődése? Azon viszont akár töprenghetnének is az irodalmárok (az MSZP által delegált garantáltan független bölcsek is) hogy a nagyerdei szoborral rendelkező Oláh Gábor nagyobb volt-e annál a Wass Albertnél, akinek Babits Mihály Baumgarten-díjat adott, és aki a magyarság XX. századi történelméről olyan megrázó emléket állított, mint rajta kívül senki más. Ezért nem képesek elviselni azok, akik a magyarságtudat létezésének is esküdt ellenségei.

Ezen a jól ismert okokon kívül miért érdemel még szobrot Wass Albert Debrecenben? Mindaddig, amíg ugyanazok ízlésterrorja uralkodik, akik a politikai terrort gazdaságivá változtatták és (ha kedvük tartja) ma is rendőrterrorral elegyítik, akik évtizedeken át mást sem mutogattak nekünk, mint gátlástalan erőszakosságukat, kell, hogy legyen egy hely ebben az országban, ahol olyan szobrok is felállhatnak, amelyek egyáltalán nem tetszenek azoknak, akiknek számos elvbarátját és jogelődjét Wass Albert elvetemült gazembernek tartotta, mert azok is voltak, számos utódjukkal együtt. Ezért is nagyon bízom abban, hogy egyszer a soraitokban hallgató tisztességes emberek is ráébrednek a 2004. december 5-i népszavazás minden gyalázatára.

Leveled fő tanulsága, hogy igen sok szobor hiányzik még Debrecenből, gróf Teleki Pálét az elsők között kell elkészíttetnünk.

Debrecen, 2008. február 16.

Becsky Tibor

A Polgári Casinó (nem csalással megválasztott) elnöke

 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr43364747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehéntőgy 2008.03.04. 10:46:45

"aki a magyarság XX. századi történelméről olyan megrázó emléket állított, mint rajta kívül senki más" WÁHHÁHÁHÁMUHAHHAHA
Miért, miért, miért kell a határon túli magyar irodalomból ezt a szerencsétlen Bánffy-epigont így felfújni?

vargánya 2008.03.04. 11:55:34

Jobb hogy nem ment az elvtárs, emlékezetes mikor a Shaw szobor átadásakor az akkori párttitkár megnyalta azt és megállapította, hogy nem is sóból van. Kínos lett volna, ha egy kései elvtársa mágnessel babrálta volna a Wass szobrot... :)

morz 2008.03.04. 13:05:59

A Casinós fickó és Tündike videója alapján úgy döntöttem, hogy a Fidesz most ne döntsön kormányt. Nemmel szavazok.

lavoár 2008.03.04. 13:10:23

Morz koma! Milyen Tündike milyen videója?

morz 2008.03.04. 13:21:12

Amibek Kiszel Tünde Hordágy Ágnest riogatja a jobbos állatkerti filozófussal együtt. Meggyőzően NEM-győző!
blogmagazin.hu/napi/rovat/kultluk/2099/a_melyseg_titka

speciel 2008.03.04. 13:33:43

Ja.
Te becski, göringet mikor avatnál, he?
Nem gondolkodsz te rendes a.sz. sovén módjára a sok Casinózás miatt..
Még a végén kicsapnak a gittegyletből.

Leonard Zelig 2008.03.04. 13:52:52

Csak akkor szavaznám meg a Wass Albi szobrot, ha Batz papucsban lenne.

Gejza 2008.03.04. 14:36:58

becsky pfff nicken kommentel.
Vagy csak ő is indulni akar a legnagyobb debreceni paraszt címért.

Bogyi 2008.03.04. 15:38:07

Ezzel a szoborral (a szoborterv leírása alapján) a leginkább az a baj, hogy giccses. Viszont ha giccsaes, akkor inkább a Főtéren a helye.
A szobrok valódi helyét meg majd eldönti az utókor - érdekesek lesznek 100 év múlva a szoborparkok.....

Szabóbé 2008.03.04. 15:39:19

Ráadásul ez ugyanaz a Becsky, aki a rendszerváltozás előtt a kiváló szocialista vállalat, a MEDICOR KISZ-bizottságának volt agitációs és propagandista titkára. A debreceniek ezt nem felejtik róla. Meg is van a kellő antikommunista hitele a képviselő úrnak.

Ventura 2008.03.04. 21:25:10

A második világháború után a nyilasokból lettek az ávósok, a rendszerváltás után az agitproposokból a szélsőjobbosok. Mindegyiknek nagy pofája volt és van.

puliszka 2008.03.05. 04:31:48

és a legnagyobb büdöskomonistákból a legnagyobb kapitalisták! Ld. gyúrcsótányi, itt a hajdúságban bódi, forgács, dr.deák, szabó, nemes efftársak=volt tsz-elnökökök, mszmpsz-tagokból kft-rt-ügyvezetők, igazgatók, tanácselnökökből polgármesterek! Vége-hossza nincs az átalakulásoknak, mer tudjuk, az anyag nem vész el...

tereb 2008.03.05. 05:33:00

puliszka, ne haragudj, de kiesik a kapa a szádból. ha nem lennél ilyen ordenáré, még kicsit komolyan is lehetne venni téged.

rás 2008.03.05. 10:59:29

Becsky úr levele, a Teleki Pál- szobor mint következő cél segít még világosabbá tenni a helyzetet: a Wass-szobornak sem az irodalmi értékhez van köze. Egy magára valamit is adó egyetemi városból nem hiányozhat a numerus clausust bevezető miniszterelnök szobra.

böszme 2008.03.05. 14:36:37

Ahogy a magyar szótól meghőkölve kommentelnek itt egyesek, egy numerus clausus most sem ártana...

Kácsor Zsolt 2008.03.05. 15:24:54


Böszme,

szégyelld magad, akárki vagy.


Ha már nem tudod visszatartani abból az igaz magyar gyomrodból feltörő igaz magyar hányást, akkor legalább ne ide okádj, ahol mások is látják az igaz magyar köpetedet.

Tartsd meg magadnak, és légy boldog vele.

lavoár 2008.03.06. 10:59:17

A nácikat igenis ki kell moderálni!
Zsidózzanak kedvükre egymás között és sírják vissza a vonatokat meg a numerust, a Jóisten úgy is megveri őket.

kutyafasza 2008.03.06. 15:21:14

puliszka, a sorból ki ne feledd Halász alpolgármester elvtársat. Ő aztán megjárt minden pártot! Igazán sok tapasztalata, nagy életbölcsessége van, amit most a Fideszben kamatoztat.

És Horthy? Neki már szobrot sem akarnak állítani, Horthy tengernagy úr már le van szarva? Javallom, az Őrvátos Alapítvány csináljon egy jobboldali szoborparkot, ahova bepakolják az összes legendájukat (bár mostanság úgy tűnik, Kádárt is megszívlelték, tegyék be hát Csermanek elvtársat is). Aztán a park kapujába beállítanak egy Tesco-gazdaságos gárdistát, hogy őrizze a jobb idők lángját.

Sütemény1975 2008.03.07. 08:45:30

Szeretem olvasni ezt a blogot. Mindig jót derülök a debreceni libsik szenvedésén.
Fáj, hogy normális emberek irányítják a várost, mi? Nem az elvtársaitok, akik Budapesten vannak :)
Aggodalomra egyre több okotok van, pár év és az országot is ők fogják írányítani :))
MUHAHAHA! :)

cityhall 2008.03.07. 08:48:29

Milyen szép lesz majd az, Sütemény!
Végre akkor országos kitűntetéseket is tudnak egymásra akasztani, ahogy Mikola úr csinálta az öccsével.

Wayne 2008.03.10. 11:09:44

Ha nekem semmi bajom a zsidókkal, csak a komcsikat és a rabmadarakat utálom, akkor ugye nem vagyok magyar gané?
K. Zs.?
süti beállítások módosítása