Kriminalizálódó közélet

Kivizsgálás, feljelentés, elszámoltatás.

1. Információk jelentek meg a sajtóban a repülőtér privatizációs pályázatát tárgyaló közgyűlési zárt ülésről, emlékszünk rá. Valaki úgy döntött, hogy ezt megtorlásnak kell követnie. Debrecen város hivatalos honlapjára tegnap kikerült Kovács Zoltán kommunikációs tanácsnok (és fideszes önkormányzati képviselő) hivatalos közleménye

Ebben az olvasható, hogy „felvetődött az a gyanú, hogy egyik képviselőtársunk - képviselői esküjét megszegve - áll a nyilvánosságra hozatal mögött. Az a felelőtlen magatartás, mely konkrét adatokat juttatott el a sajtóhoz, az önkormányzat, mint pályázatot kiíró tulajdonos érdekeit és a pályázati eljárás tisztaságát súlyosan sérti. Az önkormányzat ezért a szükséges vizsgálatot elindította.” Kovács Zoltán első szám első személyben írta meg közleményét („szeretném leszögezni…”), de vélhetően nem ő döntött a vizsgálat indításáról, mert neki ehhez nem nagyon van joga. Akkor ki vizsgálhatja a megválasztott önkormányzati képviselőket és milyen módon, miféle eszközökkel? Pusztán azért lenne érdekes megtudni ezt, hogy kissé belelássunk a városházi döntések szülőszobájába, eligazodhassunk a jogkörök terén. Különben meg egyáltalán nem biztos, hogy (ellenzéki?) képviselő szivárogtatott, de nem akarok tippeket adni a vizsgáló bizottságnak. Persze, azt sem lehet tudni, hogy bizottság fog-e vizsgálódni, az kikből áll, ki bízza meg, vagy netalán a rendőrség kap felkérést, vagy a reptéri security.

Volt már több hasonló fenyegetés, retorziók meglebegtetése, vizsgálat beígérése zárt ülések kapcsán a debreceni közgyűlés utóbbi tíz évében (pl. Demokrácia félóra), de egyik sem volt több handabandázásnál. No rajta, ha tényleg sérült a közérdek, ám kapja meg a magáét a bűnös, ha tényleg sérült!

 

2. Másik friss ügyünk, hogy az MSZP érvényesíteni szerette volna azt a gesztusként egykor megkapott lehetőségét, miszerint tagokat delegálhat a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. irányító testületeibe, de ezt a minap elutasította a közgyűlés fideszes többsége (Holding vasmarokkal). A felvetésük miatt őket ért inzultusok okán a szocialisták arra az elhatározásra jutottak, hogy polgári peres eljárást indítanak Kósa Lajos polgármester ellen, aki szerintük tudatosan hazudott és személyiségi jogokat sértett. Mindettől eltekintenek, ha Kósa bocsánatot kér. 

Na ilyen is volt már az utóbbi tíz évben nem egy, Kósa sose kért bocsánatot, az MSZP pedig sose váltotta valóra peres fenyegetőzését. Igaz, azokban az időkben nem jogász végzettségű volt a szocialisták városi elnöke, most meg igen, Zsíros Zsolt személyében. Azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy a debreceni polgármesternek igen jó ügyvédei vannak, és egy esetleges per biztos kimenetelére kevesen mernének nagyobb összegben előre fogadni.

 

3. Mostanság két vesztes próbálkozás némileg megtépázta Debrecen sportfővárosi ambícióit, nem kapta meg se az ifjúsági olimpia, se a vízilabda EB rendezési jogát a város, pedig mindkettő jól jött volna a 2010-es választási évben. Eme világrendezvények ügyében fordult a nyilvánossághoz Gadus István SZDSZ-es önkormányzati képviselő (egyben pártja megyei elnöke), hogy számoljon már el Kósa Lajos a pályázatokra költött milliókkal. Miért a polgármester? Azért, mert a város közgyűlése egyik sporteseményről sem döntött előzetesen, bár ha a város megkapta volna a megrendezésük jogát, az súlyos százmilliókkal terhelte volna az önkormányzati büdzsét, s ez így van oly nagy jelentőségű ügy, hogy arról ne passzió szinten (szeretjük a sportot!) szülessen személyes döntés, „kiskirályi”. Hogy aztán elszámol-e Kósa Lajos? Hm. Immáron három hónapja nem tudja a város azt sem, hogy a polgármester kinek a felhatalmazásával ígérte meg a nagyszalontai kulturális központ felépítésének anyagi támogatását a debreceni költségvetés részéről. S olybá tűnik, mintha egyedül az ellenzéket érdekelné, hogy kiknek a döntései alapján hová mennek a milliók, a debreceni polgárság többsége nem kíváncsi rá, csak fizeti szorgosan egyre növekvő víz-, fűtés- és parkolási díjait, helyi adóit.

 

Lesz, ahogy lesz, talán úgy, ahogy eddig is szokott volt, talán másképp. Mindenesetre kimondható, hogy nem feltétlenül a demokrácia kiteljesedését, a választói akarat érvényesülését, a politikai élet szereplőinek egymás iránti tiszteletét, az eljárások maradéktalan törvényességét jelzi a közélet kriminalizálódása. Sem úgy általánosan, sem így helyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr4398521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virgács 2008.03.27. 08:37:35

Ettől nem fog növekedni a népszerűsége egyiknek sem.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.03.27. 09:06:28

mert megmondtá az úr, ha lészen sok pénzed, vétesd magad körbe ügyet védőkkel, és szívedben gyűlik boldogság majd az sárdobálókkal szemben.

cityhall 2008.03.27. 09:20:48

Javaslom, hogy Jakupcsek Gabriella hallgassa ki az összes képviselőt, és élő adásban adja a városi tévé, aztán legyen kiszavazó show.

N.Z. 2008.03.27. 09:32:48

Én még mindig nem értem, hogyan sérült azzal a város érdeke, hogy kiderült, kik pályáznak a repülőtérre.
Most komolyan!
Kovács úr magyarázza már meg konkrétan, mert én a nép fia hülye vagyok ehhez.

lavoár 2008.03.27. 10:11:55

felőlem pereskedhetnek, de csak saját pénzből.
nagyon nem tartom helyesnek, hogy a pártvezetők a pártkassza terhére idétlenkedjenek a bíróságokon.
az sem helyes, hogy a polgármester úr magánjogi pereinek (pl. kurvázás) ügyvédi költségeit az önkormányzat fizette.
szóval saját farkot saját csalánnal!!!

PeZe 2008.03.27. 11:21:30

Porcsin úr írhatna az országban elharapodzó kormányzati szintű bűnözésről is...

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.03.27. 11:49:57

Jaj, N.Z.!!!

Hát a város érdeke sehogy:-)))

Mint BesnyőPistabácsi megmondta: hát hova úszna az az öböl???

No: a város érdeke... NEM KÉZZEL FOGHATÓ DOLOG, ergo: a város érdeke nem indít pert, nem nyer vagy veszít anyagilag semmilyen döntésen... verstehen sie???

Szabóbé 2008.03.27. 13:08:04

Írhatna, de akkor ki ír a helyi ügyekről?
Én a helyi téma miatt járok ide, országos ügyekért országos médiumokat keresek: index, Hír Tv, Klub Rádió stb.

N.Z. 2008.03.27. 13:10:12

Oké, Yericho, de akkor mi a kócos francról közleményezik Kovács kommunikációs úr?

Indy Go 2008.03.27. 13:36:28

Unalmas, fárasztó, kisstílú, színvonaltalan, mucsamacsó "politizálás".
Mikor lesz már pallosjoga Kósának, hogy kedvére botoztathassa meg a neki nem tetsző embereket a nagy kopár debreceni múköves főterén?

Ultis 2008.03.28. 13:21:27

A blog írójának vajon mitől van Kósa-fóbiája? Érdekjelne. Miért nem inkább Gyurcsány-fóbiája van?

XoniX 2008.03.28. 13:33:50

Azert, mert itt el, es ezeket a dolgokat tapasztalja a kozvetlen kornyezeteben. Azert mert neked nem tetszik a miniszterelnok, O mar nem is szolalhat fel a sajat blogjaban a helyi kozeletet erinto kerdesekrol?

Bezuhov. 2008.03.28. 14:29:12

"A blog írójának vajon mitől van Kósa-fóbiája? Érdekjelne. Miért nem inkább Gyurcsány-fóbiája van?"

Bírom az ilyeneket. Megszabnák, hogy ki mikor mit gondoljon! Gondolatrendőrséget vizionálok nyomban ;))
(Meg amúgy is sztem már van elég gyurcsányfóbiás eszement ebben az országban ... még a csapomból is ezek okádnak)
süti beállítások módosítása