Meglépett mecénás

Egyes kitüntető díjakkal nem pusztán a multbéli teljesítményt ismerik el, hanem a jövőre vonatkozó igényeket is jelzik. Olykor sikertelenül. 

Két hete, a város napján ünnepi közgyűlés keretében kiosztotta szokásos díjait az önkormányzat közgyűlése, ez már hagyomány. Ilyenkor szokás adományozni a Debrecen Város Mecénása Díjat is, ami „adományozható a város gyarapodását, fejlődését szolgáló, ellenszolgáltatás nélküli, jelentős anyagi támogatás elismeréseként” – ahogy a hivatalos megfogalmazás hangzik. Idén ebben a díjban részesült Pocsai József Attila vállalkozó, a „város gyarapodásban szerepet vállaló üzleti tevékenysége, valamint a női kézilabda- és több sportág támogatásának elismeréseként”. Alig telt el két hét, s most attól hangos a DVSC női kézicsapatának környéke, hogy Pocsai feladja a „mecenatúráját”. A sajtónak többek között azzal indokolta távozását a kitüntetett vállalkozó, hogy „amíg mi minden kötelezettségünket teljesítettük, addig a DVSC az elvárt hirdetési kvótát nem hozta, ezáltal nem azt kaptuk, amit a pénzügyi beruházásunk elvárt”.

Egyenes beszéd ez. Joga is van hozzá Pocsai József Attilának, hiszen a pénzével mindenki azt tesz, amit akar, adja vagy nem adja, befektet a sportba vagy sem. Pusztán csak az nem világos, hogy az efféle üzleti vállalkozást miért tartja mecenatúrának a város vezetése, mire fel tehát a kitüntető díj. Pedig annyi okos ember van a városházán, nyilván csak van köztük egy, aki tudja, mi a különbség a mecénás, a szponzor, a reklámozó és a befektető között, mert ez bizony négy különböző dolog. Vagy talán más munkált a fejekben az díj adományozásakor?

Mivel távolodunk az ünnepi eseménytől, talán már nem számít illetlenségnek megemlíteni egy igazi keserűséget is az idei városnapi díjosztás kapcsán. Méltán lett Debrecen díszpolgára Orosz István történész professzor, sokunk tisztelt és szeretett tanára. Bár az önkormányzat mindenpostaládás médiaprodukciója azt írtahogy „egy jobboldali vezetésű város volt baloldali képviselőjeként nem politikai állásfoglalását, hanem teljesítményét értékelték”, Orosz professzor úr sajnos azóta „bezzeg ember” lett a városvezetés kommunikációjában. Na ugye, hogy nem pártszimpátia alapján osztjuk a kitüntetéseket, itt van például ez a szocialista volt önkormányzati és országgyűlési képviselő, ebből is díszpolgárt csináltunk, na ugye! Kár ezért a kisstílűségért, kár, hogy ilyen érveléssel egyetlen politikus is fel merte venni a telefont, a „bezzeg”-téma megírására unszolva országos újságírót, kár, hogy még eme elismerő döntés mögött is az munkált, hogyan lehet beforgatni a politikai promócióba.

Ez van most, évtizedek múltán már senki sem fog emlékezni erre a bárdolatlanságra, Orosz István neve azonban ott lesz akkor is a díszpolgárok listáján. Isten éltesse, professzor úr!

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr32446435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.04.29. 08:18:04

pocsai papa jól kikaparta magának a sült gesztenyét. rádió fun, fan taxi, fandango, arbó tanya, fontana, hotel balmaz, játékgépek, und so weiter.
így megy ez, ha van miből.

cityhall 2008.04.29. 08:41:07

Emlékeztek a mandulás cukrász vállalkozóra, aki szintén Mecénás-díjat kapott a várostól?
Ő azzal az indoklással kapta, hogy majd kulturált találkozóhelyet fog kiépíteni a színház mögött a csellengő fiatalok számára. Előzetes díj! A tervből semmi nem valósult meg, de a város nem vette vissza a díjat.

oblomov 2008.04.30. 10:50:31

Ha most Pocsai közép-alföldi egyetemet alapít a'la Soros (és minden forintjához kap egy másikat) akkor mecénás, szponzor, reklámozó, vagy befektető-e lesz?

Vagy a Hotel Balmaz megépülhetett volna Baja Ferenc cimbi és az (általa?) szállított területfejlesztési támogatás nélkül? Na ugye!

Ez a "József Attila" dolog viszont elég vicces. Orosz Pista bá'-t még csak Attilaként hallgatta Pocsai.

kecsege endre 2008.04.30. 13:52:33

milyen forintokat kapott a soros???

fura csuka 2008.04.30. 20:47:53

obolus vagy ki?

ezt tanáltam:

hogy lehet pocsait 1 lapon emlegetni sorossal?


Végelszámolás a kultusztárcával

Röviden itt kell kitérnünk az Alapítvány egy másik, kis híján botránnyá fajult epizódjára: a Művelődési Minisztériummal kötött 1989. májusi egyezmény felbon-tására. Már csak azért is, mivel e jogi aktus körül egykor nem kevés félreértés és szándékos félreértelmezés kapott lábra, és jó két év múltán valójában ez volt az első alkalom, amikor az Antall-kormány - nolens volens - nyílt politikai színvallásra kényszerült az Alapítvány ügyében.

Mi történt voltaképp? Létezett egy, még a hajdani kultusztárca ajánlatára a rend-szerváltás előestéjén megkötött, ám idővel mindkét fél számára kölcsönösen „oka-fogyottá” vált egyezmény, amit közös megegyezéssel végül sikerült annulálni, illetve kompromisszumos „végelszámolással” lezárni. Az eredeti, 1989. május 15-én aláírt együttműködési megállapodásnak ugyanis két olyan sarkalatos pontja is volt, ami időközben „kifordult” a helyéről, s ekképp az egész szerződésépítmény légvárra emlékeztetett. Az egyik: a tervezett Soros-irodaház-építés volt, amelyhez - mivel be-vételei az Alapítvány hosszú távú, közcélú működését szolgálták volna - a Németh-kormány adó- és vámkedvezményt helyezett kilátásba; a másik a kultusztárca önként vállalt, részarányos forint-hozzájárulása az alapítványi programokhoz, ha - és amennyivel! - azok összértéke az évi hárommillió dollárt meghaladja. (Az 1989-es szerződés a felek közös szándéknyilatkozataként évente minimum +1 millió dollárt és ennek megfelelő minisztériumi forint-hozzájárulást irányzott elő.) Csakhogy az irodaház-építésből idővel egyetemalapítás (CEU) - a vállalt kormányzati kontribúcióból pedig tetemes (180 millió Ft-os) adósság lett. Ehhez a gyökeresen megváltozott, új helyzethez igazodott a felek által 1992 nyarán szignált két újabb okirat: a július 15-i - fentebb már idézett - szerződésbontás, majd az ennek nyomán augusztus 3-án Vásárhelyi Miklós (a Közép-Európai Egyetem Alapítvány elnöke) és a Metalimpex vezérigazgatója által aláírt adásvételi megállapodás a volt Zichy-palotára s az egyetem leendő központjára - Bp. V. ker., Nádor utca 9. - vonatkozóan, amelynek vételárába a kormány jóváhagyásával a kultusztárca 180 milliós tartozását is betudták. Annál inkább, mivel az Antall-kormány korábban írásos kötelezettséget vállalt, hogy a létesítendő egyetem céljára megfelelő épületet biztosít.
süti beállítások módosítása