Homokosozás, majd csocsó

Sértegetésnek számít-e a közkeletű elnevezés használata egy politikus szájából? Vagy csak stílushiba? 

Régen niggerek voltak, aztán feketék, később színesek, ma afroamerikaiak. Ez az untig idézet példa arról, hogyan változott az Amerikai Egyesült Államokban az egykori rabszolgák és utódaik megnevezése. Persze, ma is számosan vannak az Újvilágban, akik niggereznek, de nem a közszereplők körében, mert ott ez bizony azonnali karriervesztéssel jár.

Magyarországon nem vázolhatunk fel hasonló történelmi ívet az azonos neműeket szeretők elnevezése ügyében. Hivatalosan homoszexuálisok, eufemisztikusan melegek, vulgárisan homokosok, durván buzik. (Külön nők esetében még vannak egyéb változatok.) Ellenben Magyarországon is más és más szót használnak a különböző szocializációjú és műveltségű rétegek, és az ugyanabba a társadalmi csoportba tartozók is olykor másként szólnak a kocsmában vagy a nagyobb nyilvánosság előtt. Akik tudják az illemet, meg akarnak felelni az illendőségnek, ami alapfeltétele bizonyos körökhöz való tartozásnak.

A nyitó okoskodást kövesse az apropó. Kósa Lajos debreceni polgármester tegnapi megszólalása, amit a rögzítő és esti híradójában eseményként megmutató TV2 a melegek sértegetéseként tálalt.


A TV2 holdudvart is teremtett a rövid videónak, emlékeztette nézőit Kósa korábbi faragatlanságaira, és arra, hogy az MDF frakcióvezetője ezek miatt az ország legbunkóbb politikusának nevezte a debreceni polgármestert. Ennyi. Hírapályos nyári időszak slendriánul odakent hordaléka egy igénytelen kereskedelmi tévében. Kósáról köztudott, hogy gyakorta nem ura a szájának, olykor gyorsabban beszél, mint gondolkodik, a róla kialakult képet a homokosozás nem árnyalja. Egyesek szerint szókimondó egyenes ember, mások meg hőbörgő mucsamacsónak tartják ugyanazért.

Jelen esetben érdekesebb lett volna, ha Kósa egész gondolatát megismerteti nézőivel a TV2, hiszen a Fidesz alelnöke szólt, országos politikus, s nem mindegy, miként vélekedik jelentős dolgokról. Mert minden bizonnyal effélékről lehetett szó az általa indulatosan előadott, de a híradóban hiányosan citált mondatból kihámozhatók alapján. Több információt a Fidesz honlapján sem kaphatunk, bár bő terjedelemben beszámolnak az ominózus foszlányra alkalmat adó sajtótájékoztatórólmég videóval is szolgál a párthonlap, azon sajna csak a Viktortotó idétlenségei láthatók, a mélyebb konklúziókra hivatott kijelentések már nem.

Az inkriminált ügyben egyébként egy rövidke nyilatkozatot adott Kósa a Blikknek. Azt mondta a bulvárlapnak, hogy „a homokos az a homoszexuális rövidített formája, abban nincsen semmi sértő. Létezik sértő kifejezés is, ám azt én nem használom.” A szó efféle eredetét ugyan – egyes elemző források szerint – rosszul tudja a polgármester úr, de ez már nem is lényeges. Az talán fontosabb információnak tűnik, hogy a sajtótájékoztatón Kósa szájából elhangzottakat a Fidesz sajtóosztálya nem kívánta kommentálni (ez gyakorlatilag elhatárolódást jelent), és a rendelkezésünkre álló források szerint a mellette álló Orbán Viktornak sem volt hozzáfűzni valója. A rosszindulatúak azt mondják, Orbán külön élvezte, hogy a közelségében égette magát Lajos.

A TV2 szakmaiatlansága és a Fidesz honlapjának – finoman szólva nem Kósát preferáló – taktikája mellett azért ki kell mondani, hogy ezt és így nem kellett volna, polgármester úr. Egyrészt a fideszesek tábora sem más a többinél, ott sem csak kemény dákójú heterók és pusztán férfiölelés után vágyakozó széles csípőjű asszonyságok vannak, hanem homoszexuálisok is, nem is akármilyen pozícióban, vezérkari szinten, Debrecenben is. Másrészt minden keményebbnek tűnő szó azoknak ad bátorítást, akik szerint helyes cselekedet volt ismét frontvárossá tenni Budapestet, dobálni tojást, flakont, követ, molotovkoktélt.

A csürhének pedig nem tesz gesztust országirányításra esélyes európai politikus.

És ez nem csocsózható el.  

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr10561185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.07.09. 21:58:36

bosszantó egy bugris bunkó,
abcúg kósa, le vele!

csigekert 2008.07.09. 22:28:00

Kósa Lajos Ausztriában élvezte végig a futball EB-t, most meg egy pesti sörözőben beszél hülyeségeket.
Takarodjon hazafelé, mert szerte-szarban a város. Az önkormányzat négy hónapon belül kétszer emelte a fűtésdíjat, amiből éhséglázadás lesz. A belvárosban nyírják a régi fákat. A közterületfelügyelők pénzbehajtók lettek. Széjjelkúrják a várost Tutor Lóránd irányításával. A Kossuth téri gárdisták naponta terrorizálják a békés debrecenieket és a turistákat.
Mi van ebben a városban?
Kósa ne az országos szereplését készítse elő, hanem legyen itthon polgármester!

valkűr 2008.07.09. 22:34:48

nézd a szemét a videón!
tébolyult.
bolond lukból bolond szél fúj...

Bezuhov. 2008.07.10. 09:29:47

Hat aki ismeri Lalikiralyunkat annak ez nem hirertek...

kumming 2008.07.10. 10:48:16

Ez be van baszva! Tuti

Obszerver 2008.07.10. 11:51:36

"– Kósa Lajos szerintünk egy intelligens ember, és így tisztában kell lennie azzal, hogy a homokos egy bántó kifejezés – summázta a hallottakat a Blikknek Balázs Attila, a Háttér Egyesület ügyvivője. – Az efféle szavakat azok szokták mondani, akik igyekeznek saját magukat jól elkülöníteni tőlünk. A tárgyilagos kifejezést azért nem merik használni, mert még a végén melegnek hiszik őket. Kommunikációs szakemberek szerint kultúrember nem káromkodik, pláne nem a nyilvánosság előtt.

– Jóérzésű ember egy ilyen szerencsétlen mondat után elszégyelli magát – elemezte a homokos kifejezést Görög Ibolya protokollszakértő. – Politikus nem engedheti meg magának, hogy csúnyán beszéljen. Sajnos manapság a kommunikáció eldurvult, úgy használják a trágár szavakat, hogy észre sem veszik. És valóban: csak az elmúlt években legalább fél tucat politikus káromkodta el magát nyilvánosan, vagy sértegette társait trágár szavakkal."
www.blikk.hu/cikk.php?cikk=108981

pálmafa 2008.07.10. 13:47:32

mért baj az, ha néven nevezik a dolgokat? pláne ha politikus az illető! ne is köntörfalazzon, hanem igazat beszéljen! a homokos az homokos, a b.u.z.i az b.u.z.i.!

cardealer 2008.07.10. 13:54:21

Megjegyezve, hogy Amerikában már az afroamerikai is sértő - mostmár az afrikai amerikai a PC, de ebből a szempontból gazdagabb szókinccsel rendelkezik az angol, ott van neki a "gay" aztán ha sértegetni akar, akkor szintén gazdag a tárház. Románnak az előbb még fent volt valami kommentje a naplós üggyel kapcsolatban, de Basa mostmár mindent leszed, ami puliszka, Petra, civislady, stb. Gondolom, én is hasonló sorsra jutok mihamarabb...

cityhall 2008.07.10. 14:08:42

Azért az nagyon elgondolkodtató, hogy az egész nagy Fideszben egyetlen ember sincs, aki a hangvétel miatti neheztelésének adna hangot.
Ezzel nemcsak Kósa járatja le magát, hanem az egész párt is.
(Egyetértek az ordenárék moderálásával, csak félrevitték a kommenteket és direkte elvadították a normálisan eszmecserézni akarókat. Erre való a hozzászólás lehetősége, a témához szokás.)

pálmafa 2008.07.10. 15:10:55

Minek kellene neheztelni a Fideszben és miféle hangnem miatt??? Kósa egy karakán, nem kertel, kimondja, ahogy kell! A cigánypecsenye sem romapecsenye, mint ahogy a félrenyelt étel sem romaútra, hanem cigányútra ment! a homokos az homokos, kár szépíteni a dolgot! Nagyon egyhangúak lennének a kommentek, ha csak a libsibolsik írnának ide. Sztem Basa érdeke is, hogy a másként gondolkodók is megszólaljanak!

cityhall 2008.07.10. 15:15:46

A homokosozás és a cigánypecsenye teljesen más téma. Nincs ezen mit magyarázni, csak magyarázkodni lehet.
Sz ó nincs arról, hogy ne szólhatna bárki hozzá a témákhoz szerintem meg ahogy látom, csak a mocskosszájú félrebeszélőktől szoktak megszabadulni minden blogban előbb-utóbb.
Stílus, kérem, és tartalom! Tiszteljük egymást, ha lehet.

Kácsor Zsolt 2008.07.10. 15:30:24



Én nem kívánom Kósa Lajosnak, hogy bárki hozzá közel álló családtagja homoszexuális legyen, de ha ez így lenne, akkor Kósa Lajos vajon mit érezne, ha nyilvánosan azt kérdezné tőle valaki:
- Lajos, hogy van az a homokos rokonod?

Biztosan azt válaszolná erre, hogy köszi kérdésed, jól van az a homokos, s köszönöm azt is, hogy ezt a szót használtad rá, hiszen a homokos szó nem sértő.

Ezt válaszolná, ugye?

És Pálmafa, ha a te fiad meleg lenne, mit szólnál hozzá, ha Lajos a nyilvánosság előtt azt kérdezné tőled:
- Pálmafa, hát hogy van az a homokos fiad?

Azt mondanád ugye, hogy köszönöm kérdésed, kedves Lajos, jól van az a homokos kisfiam. S nyugodtan nevezd homokosnak a kisfiamat, elvégre a homokos szó nem sértő.

Ezt válaszolnád, ugye?

Külföldi Viktor 2008.07.10. 16:08:21

kácsor rulez:) hol a válasz rasszista homofóbok? (amúgy a videotékában is az a gyanús, aki, ha véletlenségből kézbe vesz 1 meleg-pornót, nem visszarakja szó nélkül, hanem nekiáll ordenáré módon buzizni, persze, jó alaposan tanulmányozva az ábrázolt jelneteket:)

pálmafa 2008.07.10. 16:16:15

K.Zs.! Ki kell ábrándítsalak, közel s távoli rokonaim közt nincs homokos, úgyhogy Kósa erre vonatkozó kérdésére a válaszom: ne engem kérdezzen, hanem a szadesz körökben érdeklődjön!

Szabóbé 2008.07.10. 16:26:32

Pálmafa, én halkabbra fognám a helyedben. Homoszexuálisok iránt bármelyik pártban lehetne érdeklődni, Fideszes is van sok. Debrecenben is.
Nem kéne leszállni ilyen alacsony pártpolitikai szintre!

pálmafa 2008.07.10. 16:31:02

nagy a szád, szabóbé! én csak válaszoltam K.Zs. kérdésére, nem arra való a komment?! toleranciabajnokok, mindig korlátozzátok a másként gondolkodókat! csak addig vagytok szabadelvűek, míg ti mondhatjátok a magatokét! másoknak meg kusss!

csigekert 2008.07.10. 16:31:12

A homoszexualistás nem elhatározás kérdése, ezt nem kéne elfelejteni.
És ahhoz mit szólna pálmafa, ha a szellemileg fogyatékosokat Kósa gyogyósoknak nevezné? Karakán gyerek?
A mozgás sérülteket pedig le is bénázhatná nyilvános sajtótájékoztatóin? Ugye?

Szabóbé 2008.07.10. 16:36:18

Milyen kuss, pálmafa? Itt beszélsz, mi a bajod?
Akárhogy durváskodsz, az tény, hogy a homoszexualitás nem jobboldali vagy baloldali, vagy liberális állásfoglalás.
Elvitatod, hogy homoszexuális embernek lehetnek jobboldali nézetei?
Mi van a meleg papokkal a katolikus egyházban? Ezt is tagadod?

liberálisváros · http://liberalisvaros.blogter.hu 2008.07.10. 16:36:53

Nem tudja, miért kellene bocsánatot kérnie: "Ha véletlenül valaki mégis megbántva érzi magát ebben az ügyben - folytatta -, annak leginkább el kellene gondolkodnia azon, hogy helyesen látja-e a világot.Tíz emberből tíz nem érzi sértőnek ezt a kifejezést, nyugodtan meg lehet kérdezni az embereket.Úgyhogy ilyen értelemben nem tudom, mit is kellene csinálnom, miért kellene bocsánatot kérnem - mondta a város első embere."
www.haon.hu/hirek/Hajdu-Bihar/cikk/kosa-nem-serto-a-homokos-kifejezes/cn/news-20080710-01301137

SZK 2008.07.10. 17:50:05

Ezért meg a hasonlókért nem lesz Kósa soha a büdös életben se miniszterelnök, se pártelnök.
Csak az a kérdés, hogy 2010 után mit fog csinálni, amikor otthagyja a csődbe borított Debrecent.

Kácsor Zsolt 2008.07.10. 17:59:47



Pálmafa, azt írod: "mért baj az, ha néven nevezik a dolgokat?"

Akkor ne sértődj meg, légy szíves, ha néven nevezem a dolgokat, és elmondom a véleményem: a hozzászólásaid alapján egy antihumánus, gyűlölködő és homofób bunkó vagy.

Ja, az előbb megkérdeztem tíz embert, azt mondták, hogy a bunkó szó nem sértő, mert az egyik jelentése szerint vastag fahusángot jelent (készülhet pálmafából is).

Remélem, nem sértődtél meg, kedves pálmafa, hiszen ha elnézed Lajosnak a homokos szó használatát, akkor légy következetes, és nézd el nekem, hogy szerintem te egy vastag fahusáng vagy, de úgy is mondhatnám, hogy te bunkó.

pálmafa 2008.07.10. 19:27:01

szánalmasan gyenge érveid vannak, K.Zs.! mindenesetre nagyon közel állhatsz a homokosokhoz, ha ennyire véded őket! nem kellene a szerencsétlen bénákat, fogyatékosokat ide hozni, mert azok nem büszkélkednek magukkal, mint a genetikai hulladékok, hanem valóben méltósággal, de csendben veszik tudomásul, hogy ők betegek! de nem akarom én a hozzád hasonlókat meggyőzni, csak a véleményem mondom, amivel véletlenül se kell egyet értened! milyen egyhangú lenne a világ, ha még mindig egy követ fújnának az emberek.

Szabóbé 2008.07.10. 20:11:16

Ez egy reménytelen fafajta.
Lóval imádkozni...

civistroli 2008.07.10. 20:35:10

Te Pálmafa(sz) vagy! Semmi más!

hotroad 2008.07.13. 07:01:23

Én mint meleg mondom.
Kedves jó kácsor uram, értem én hogy maguk megszállott komcsik szeretik a szavakat, fogalmakat szépen felcímkézni, karanténba zárni, használóit megbélyegezni, és ezt az egész pc őrületet a jó elleni harcukban fegyverként forgatni, de kilóg ám az ördögpata.
Mi is használjuk egymásközött a homokos szót, nincsen azzal semmi baj.
Kedves komancsok, libsincek, ne tessenek a mi melegünknél langyosodni!
Inkább kósa homokosozása, mint a kácsorok kéretlen farkasmosolya...

Loreláj 2008.07.13. 08:40:32

"én mint meleg...+ - ez nagyon átlátszó trükközés, nem jön be.

pálmafa 2008.07.13. 13:00:28

nate, hotród! ne sokáig ficánkolj, mer megkapod kácsortól, hogy milyen bunkó-emberellenes-gyűlölködő vagy. nade ilyen faragatlan fatuskótól neis várjunk mást! ha megsimogatnánk, ami a nyaka fölött van, tüske menne a körmünk alá! különben reménytelen eset! Kósa jelzőjétől eljut oda, hogy a véleménynyilvánítókat minősíti minősíthetetlenüöl! Mintha az igazság őnála lenne, pedig az odaát van!

ötker 2008.07.13. 13:25:28

Soha nem jutunk előrébb, amíg a pálmafa-féléknek bármi befolyásuk lehet. Megint az a fontos, hogy ki mondta, nem az hogy mit.
Ha a kedvelt politikus baromságokat mond, őt akkor sem érheti bírálat mert ő a kedvenc.
Ez így egy nagyon primitív világkép és értelmi szint, ami sajnos egyre többeket jellemez.

Szabóbé 2008.07.13. 13:30:10

Kácsor Zsolt meri névvel vállalni a véleményét, pálmafák nem.
Az erkölcsi fölény magassága vitathatatlan.
Kevesebb hangerővel és nagyobb tisztességgel esetleg messzebbre lehetne jutni.

Kácsor Zsolt 2008.07.13. 19:58:00


hotroad: te magad mondod ki a kulcsfogalmat: "egymás között". Igen, egymás között az emberek használnak olyan szavakat, amelyek nem szalonképesek. Ha szerinted a homokos szó szalonképes, akkor miért nem használják a meleg egyesületek hivatalos nevében? (Ja, ez költői kérdés volt, nem kell válaszolnod, az idióta és nívótlan komcsizásodat nem kell elismételned. Az előbbi pár mondatodból is le tudtam szűrni, hogy nem kell téged komolyan venni.)

Pálmafa: a te stílusod olyan, mintha te a régi jó hülye puliszka lennél. Ugyhogy böfögj nyugodtan, az jó az emésztésednek. Csak az a kár, hogy ide űrítesz, te sötét náci. (Tudod, a nácik nevezték genetikai hulladéknak a melegeket.)

hotroad 2008.07.14. 09:57:05

Kácsor! Ennyire nem lehet korlátolt! Attól, hogy van egy polkorrektnek számító és hivatalosan használt formula, a szinonimái még nem sértőek ránk nézve.
Gondoljon a MLSZ-re, Magyar Labdarúgó Szövetség.A foci, focista kifejezés ettől sértő, dehonesztáló, vagy csak egy alternatíva? :)
Szóval a focista nem szalonképes, csak a labdarúgó?

hotroad 2008.07.14. 10:01:36

nívótlan a komcsizás, a názizás meg nem? furcsa szerzet maga kácsor!
gondolkodik is vagy csak működik a sajtózsoldos reflexe?

cold road 2008.07.14. 22:02:51

Hotroad! Ha te azt szóvá teszed, hogy a Kácsor lenácizta a Pálmafát, amiért a Pálmafa genetikai hulladéknak nevezte a melegeket, de ugyanakkor nem háborodsz föl Pálmafa alpári megjegyzésén, akkor te kábé annyira vagy meleg mint a mandulás Magnumom. Ócska trükk volt magadat melegnek kiadni, szarzsák, megérdemelnéd hogy feldugjam a seggedbe a mandulás Magnumomat! Ha pedig tényleg homokos vagy akkor meg különösen megérdemelnéd a mandulás Magnumot a seggedbe

hotroad 2008.07.14. 22:55:19

Nem vagyok felháborodva, bár nem esik jól. Durva a fogalmazás, de igaz. Mi betegek vagyunk. Genetikai betegség hormonális következményekkel. Ezzel a tudattal együtt kell élnünk. Nem jellemző ránk a rózsaszín ruha és a műfasszal vonulgatás. Akik azt teszik azok olyanok, mint ha a heterók a kurvákat és striciket vonultatnák. Nekünk is van szemetünk, azok provokálják az egészségeseket. Mi betegek vagyunk egy vonatkozásban, de minden másban olyanok mint bárki más a társadalomból. Ennek elismeréséhez pedig nem a társadalom provokálásán át vezet az út.
A magnumot pedig nyugodtan dugjad az anyád seggébe, vagy azokéba akik a mi bajunkon kívánnak majomügyességgel politikai pálmafákra mászni...

cold road 2008.07.15. 08:55:44


Hotroad! A meleg felvonuláson a melegek nem provokáltak senkit, hanem éppen ellenkezőleg, őket támadta meg a náci söpredék, de egyébként befejezheted, kurvára hiteltelen vagy, műhomokos szarzsák, inkább nézegesd a fidesz honlapját, és kérd meg Kósát, hogy nyalhasd ki a seggét. Én nem értem, hogy mért pont a basahalom blog vonza az olyan hülyéket mint te meg a pálmafa, jobb helyet nem találtok magatoknak, pl valami jó kis neonáci honlapot?

pálmafa 2008.07.15. 11:24:08

nem gondolod kúlród, hogy unalmas lenne csak titeket olsvasni, ha legalább ketten nem lennénk normális gondolkodásúak?! most hol van kácsor, hogy az aljadék szarzsák megjegyzéseket munősítsé?! a népszabó eltűri az ilyen beszólásokat, csak a genetikai hulladék szúrja a csipást?!

hotroad 2008.07.15. 12:35:51

Pálmafa! Itt van Kácsor, csak most cold road a neve.

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2008.07.15. 12:56:48

Legyen elég!
A továbbiakban törölni fogok minden trágárságot, sértegetést, a ténától eltérő vadulást stb.
Aki beszélgetni, vitázni akar, azt örömmel látom.

Pogány Gábor 2008.07.15. 22:06:21

Az urak csak látszólag csocsóznak, ismét homokoznak a maguk langy homokozójában. Megint csak azzal vannak ugyanis elfoglalva, hogy a másik mit művel, s nem pedig azzal, hogy tizennyolc esztendő alatt hová züllesztették közösen az országot. Londonban, Madridban, Berlinben, Bécsben ezek a vonulások miért működnek a tolerancia ünnepeként, ahol is az eltérő nemi identitásúak örülnek a közös karneválnak?
Meges csak azt mondom, hogy ennek a teljes politikai elitnek, és a média elit jó részének felelőssége van a hülyeség utcai tombolásában. Nekem azután mindegy, hogy ki mint vélekedik más magánügyeiről - amíg az enyémbe nem köt bele s mert a véleménye is lehet magánügy, de azt elképesztőnek tartom, hogy valakit nemi identitása miatt verjenek meg.
süti beállítások módosítása