Virágos rossz hír

Karneváli meglepetéssel készültek a városházán. 

A debreceni népek szeretik a virágot. Erre a kijelentésre nem a virágkarnevál ragadtat, hanem a városi virágpiac pezsgő élete. Van ott minden palántától a sírkoszorúig, flancos orchideáktól öregnéne újságpapírba tekert kerti büszkeségeiig. És persze szolid tülekedés, egymással évődő árusok, pletykálkodó özvegyasszonyok, járdára löttyintett vödörvíz – minden, ami még idézi a debreceni piacok egykori világát. Hamarosan múlt időben?

Stílszerűen a virágkarnevál előtti napon, az augusztusi derült égből jött az intézkedés hírekisebb lesz és beljebb tolják. Ahogy errefelé szokás, nem volt semmiféle előjáték, lakossági egyeztetés, demokráciahajcihő, talán még a városrész fideszes önkormányzati képviselője is most szerzett tudomást az internetről, hogy mi is lesz a virágpiac jövője. Kevesebb lesz az asztal, kisebb a terület – ugyanaz következik be, mint nemrégiben a nagypiac esetében. Mivel szezon idején a jelenlegi virágpiac is túlzsúfolt, nem egészen érthető ez a „fejlesztési” elképzelés. Az indoklásban olvasható, hogy mindennek az oka a hamarosan átadandó Fórum Debrecen (vagy ahogy Holdrabló elmés keresztapaságának köszönhetően egyre többen hívják: a Latinovits Erőmű). 

Ki kell ugyanis takarítani-fényesíteni az új büszkeség környékét, amivel semmi gond nem lenne, ha nem beljebb, a Nagytemplomhoz közelebb, a Csapó utca elejére tolnák a virágpiacot, hanem teremtenének neki a jelenleginél is jobb környezetet. A piacrekonstrukcióként indult beruházás, a Latinovits Erőmű betonkolosszusa azonban annyi helyet foglal el, hogy épp a piacozásra maradt a legkevesebb tér, ezt a funkciót szorítják háttérbe leginkább.

Emlékeznek még a debreceniek arra, amikor a Csapó utca elején a Dollárház alatti járdát mindenféle árusok uralták? Nem? Akkor hamarosan újra szembesülhetnek a látvánnyal.

Maradjunk annyiban, hogy ez az elképzelés sem az árusoknak, sem a vásárlóknak, sem az ott lakóknak, sem a belvárosban közlekedőknek nem jó – újragondolást kíván. Addig is boldog virágkarnevált mindenkinek, akit boldoggá tesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr6624043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civiske 2008.08.20. 08:00:54

Így van ez egy olyan városban, aminek a főutcáját úgy hívják: Piac.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.08.20. 09:30:59

jéézus. erőmű über alles, kedves elvtársak?
amúgy meglepődtem, hogy van még, aki ismeri a dollárház elnevezést. :)

jonny 2008.08.20. 12:01:43

Hát kövezzetek meg, de én ennek örülök, sőt az egészet legszívesebben felszámoltatnám, nem közterületre való... Miért nem lehet az egész virágpiacot betenni a piaccsarnokba? A kosz, sok aljanép, cigarettátcigitcigit, nem a híres-neves Csapó utcára való.
süti beállítások módosítása