Tíz év talány

Itt felszámolták a demokráciát, a fővárosban azonban ártatlan emberek százait verték a rendőrök. Értékelt az SZDSZ, válaszolt a Fidesz.

 

1998-ban, tíz évvel ezelőtt nyert először a debreceni helyhatósági választásokon a Fidesz és Kósa Lajos, azóta folyamatosan ők irányítják a várost. A kerek évforduló alkalmából értékelő sajtótájékoztatót tartott Gadus István és Kovács László, az SZDSZ önkormányzati képviselői. Az ott elhangzottakra közleményben reagált Papp László, a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője. Alább a kijelentések és az azokra adott válaszok olvashatók, a könnyebb érthetőség kedvéért témánként rendezve. A szövegek csorbítatlanok, a szövegrészek eredeti sorrendjükben követik egymást, teljes egészükben olvashatók. Az SZDSZ-esek által elmondottak forrása a párt megyei honlapjaa frakcióvezető válaszközleménye az önkormányzati ingyenes kiadvány internetes változatában jelent meg. (A Fidesznek, mint pártnak nincs se debreceni, se hajdú-bihari honlapja.)

 

Gadus-Kovács:

Kósa Lajos 10 esztendeje Debrecen polgármestere. Ebben a tíz évben sikeresen felszámolta Debrecenben a demokrácia alapjait, a partvonalon kívülre szorította az ellenzéket. Ahol az ellenzék demokratikus ellenőrzési lehetőségét megszüntetik, ott sérül a közösség érdeke.
Papp:

Az SZDSZ politikusai bizonyára nehezen tudják feldolgozni, hogy pártjuk – a nagy rendszerváltó pártból – 18 év alatt a mai magyar politika törpepártjává zsugorodott, mind országosan, mind Debrecenben. Érthető ezért, hogy a valóságtól távol álló, „szenzációsnak” tűnő kijelentésekkel igyekeznek magukra felhívni a közvélemény figyelmét. Ebbe a sorba tartozik Kósa Lajos Debrecen polgármesterének elmúlt 10 éves tevékenységét értékelő sajtótájékoztatójuk is.

Felróják a demokrácia hiányát Debrecenben, akkor amikor kormányzásuk alatt – 2006 őszén egy demokratikus országban megengedhetetlen módon – ártatlan emberek százait verték meg és vettek őrizetbe a rendőrök Budapest utcáin. A demokrácia hiányáról és a gazdasági problémák elfedéséről beszélnek, amikor a két évvel ezelőtti „dübörgő gazdaság” hazugságkampányuk és az e mögötti kormányzati teljesítmény ma Magyarország gazdasági problémájának alapvető oka. Ezzel egyidejűleg Debrecenben kétség nem férhet az önkormányzati intézmények demokratikus működéséhez, az ellenzék képviselői ugyanolyan jogokat gyakorolnak, mint a többségi frakció tagjai, se többet, se kevesebbet.

 

Gadus-Kovács:

Ma Debrecen lakói nem kaphatnak valós képet városuk helyzetéről. A Kósa Lajos által irányított városvezetés az elmúlt tíz évben több mint 3 milliárd forintot költött propagandára – közpénzből – azért, hogy elfedje azokat a gazdasági problémákat, amelyek hatalmas adósság képében itt láthatóak.
Papp:

(nincs válasz)

Gadus-Kovács:

1998-ban Debrecen kiegyensúlyozott gazdasági helyzetben volt. Kötelezettségként a reptér megvásárlásának utolsó részletei, az új villamosok beszerzéséhez és a szennyvíz programhoz kapott pályázati önerő jelentkezett.

Papp:

Ellentétben az SZDSZ sajtótájékoztatóján elhangzottakkal 1998-ban – az MSZP-SZDSZ-es városvezetés leköszönése után – a város nem kiegyensúlyozott gazdasági helyzetben volt, hanem a fizetésképtelenség határán.  Kósa Lajos irányításával sikerült Debrecen gazdasági helyzetét stabilizálni és növekvő gazdasági pályára állítani.

 

Gadus-Kovács:

2005-ig a város bevételei fedezetet biztosítottak az esedékes törlesztésekre, fizetési kötelezettségekre. Az évet 5 milliárd Forint pénzmaradvánnyal kezdtük. A 3 Mrd-osra tervezett Kölcsey Központ építése 6 Mrd-ba került, plusz a MODEM 3 Mrd-os „beszerzése” is az adósságot növelte. Év végére a hitelállomány 6,3 Mrd Ft lett.
2006-ban újabb 4,6 Mrd hitelfelvételre volt szükség a költségvetés egyensúlyban tartásához, de ehhez még vállaltunk 3,5 Mrd Ft kötelezettséget színház beszerzéshez is.
2006-ban számtani vitába keveredtem Kósa Lajossal, aki a választási kampányban többször is kijelentette, hogy Debrecen nagyon jó adósság-mutatóval bír, mindössze 3,8 Mrd a város adósság állománya.
Ekkor szembesítettem az adatokkal, amelyek azt mutatták, hogy a város adósságállománya (az önkormányzat, valamint a Vagyonkezelő és tagvállalatai összes adóssága) már ekkor meghaladta a 25 Mrd Ft-ot.
Az elmúlt két évben ehhez még számos kötelezettség vállalás, pályázati önrész hitelfelvétel és beruházási hitel társult, sőt 2008-ban már – láthatóan – működési finanszírozáshoz is szükséges volt újabb hitelt felvenni.
Mostanra városunk teljes adósság állománya eléri a 35 Mrd Forintot!
Mindez úgy nézve, hogy a város éves költségvetési főösszege 55 Mrd, a forgalomképes vagyon pedig nem éri el a 20 Mrd Ft-ot igencsak „komoly” adósság állománynak tűnik!
Papp:

A város vagyona az 1998-as állapotokhoz képest több mint 60 milliárd forinttal nőtt mindösszesen 283,9 milliárd Ft-ra. Az önkormányzati vállalati vagyon értéke ebből meghaladja a 100 milliárd forintot. Az Önkormányzat adósságállománya 13,6 milliárd Ft. Az 59 milliárd forintos költségvetési főösszeghez viszonyítva az adósságráta 23,18 százaléka, míg a teljes önkormányzati vagyonhoz viszonyítva 4,8 százalék. 1998-ban az MSZP-SZDSZ- városvezetés 18 milliárd forintos költségvetési főösszeg mellett 2,8 milliárd forint adósságállományt hagyott hátra, úgy hogy a város 20 ezret meghaladó lakásállományából közel 15 ezer lakást értékesített.

Az adósságállomány növekedésére az MSZP-SZDSZ kormány hivatalba lépését követően az önkormányzatok finanszírozásának 2003-as megváltozása miatt került sor, addig változatlan volt. 10 év alatt tehát 11 milliárd forinttal nőtt a város adósságállománya és több mint 60 milliárd forinttal nőtt a vagyona.

 

Gadus-Kovács:
Önmagában nem „csak” ennek tőke és kamat visszafizetése jelent terhet a város kasszájának, hanem a hitelből megépített beruházások működtetése is jelentős terhet jelent. (Főként azért, mert jelentős részük folyamatos veszteséget termel)
A hitelek jelentős részét svájci frankban folyósították, így annak árfolyam változása és a kamatok várható emelkedése jelentős többlet terhet jelent a városnak.
Papp:

(nincs válasz)

 

Gadus-Kovács:
Az intézményrendszer folyamatos sarcolása mellett, a Vagyonkezelő ZRT. pazarlása is szembetűnő. Miközben a Vagyonkezelő ZRT. és Tagvállalatainak vezetői súlyos milliós fizetéseket kapnak, a város oktatási, szociális gyermekvédelmi rendszere folyamatosan leépül.

Papp:

Átszerveztük a város vállalkozói vagyonát, amely korábban veszteséget termelt és a város költségvetése finanszírozta a vállalati veszteséget, most ezen vállalkozói vagyon átlagos éves adózás előtti eredménye 1,5 milliárd forint. A Vagyonkezelő Zrt. 21 milliárd forint nettó éves árbevétel és 100 milliárd forintot meghaladó vállalati érték mellett rendelkezik 12 milliárd forint adósságállománnyal.

 

Gadus-Kovács:

Hatalmas Fidesz-klientúra épült ki a városban. A fideszes képviselők családtagjai, rokonai kerülnek hivatali, intézményi pozíciókba szemérmetlenül. A városvezetés körül olyan cégháló szövődött, amely a város beruházásainál jelenik meg és ellenőrizhetetlenül élnek meg közpénzekből. Elég megnézni a nagyobb ingatlanfejlesztéseket, mélyépítő munkákat, a Vagyonkezelő ZRT. autóbeszerzéseit és felfedezhetők a Fidesz-közeli cégek!

Papp:

(nincs válasz)

 

Gadus-Kovács:

A Fideszes városvezetés hatalomgyakorlását jól jellemzik a közbeszerzési botrányok, amelyek a nagyberuházásokat kísérik. A Sportuszoda építés kapcsán, a csatornázási programban számtalanszor elmarasztalták a várost, és a felelősségre vonás mindig elmaradt.

Papp:

(nincs válasz)

 

Gadus-Kovács:
Az elmúlt 10 évben folyamatos ideológiai harcot folytat a városvezetés azokkal szemben, akik másként gondolkodnak, mint ők, és leplezetlenül a múlt század keresztény nemzeti hagyományait éleszti újra. A Wass Albert kultusz, Tisza István dicsőítése, az Őrváros szerep hangsúlyozása kirekeszti a város lakóinak jórészét, és az őket képviselő politikai erőkkel semmilyen párbeszédet nem hajlandóak folytatni. Ráadásul Debrecen múltjának olyan emlékei pusztulnak, mint a Nagyerdő és ősfái, a Nagyerdei villa, a Széchenyi utca 6. szám alatti műemlék ház illetve a város nevezetes fasorai.

Papp:

(nincs válasz)


Gadus-Kovács:
Kósa Lajos Debrecenből az adósság városát csinálta, mivel még 2019-ben is olyan kötelezettségeket fog fizetni a város közössége, amelyet mostanában vállalt be a Fideszes városvezetés.

Papp:

Az SZDSZ képviselői értelmezhetetlen számokkal és összefüggésekkel igyekeznek a valóságot elferdíteni. Látható, hogy Debrecen kiemelkedően stabil gazdasági helyzettel és vagyoni háttérrel rendelkezik és mindenki által elismerten az ország legdinamikusabban fejlődő városa.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr80741502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lokálferi 2008.10.30. 23:32:01

Nekem azok az szdsz-es dumák tetszenek a legjobban ebből, amikre a fideszes góré nem válaszolt.
Vajon miért?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.10.31. 09:13:27

milyen szépen elkommunikálnak egymás mellett az elvtársak.

icolicom 2008.10.31. 09:53:09

Oh, igen fejlődött. Főleg az emberarcúságát szeretném kiemelni ennek a fejlődésnek. Az ember-léptékű épületek sokasáságát, a gondozott, őrzött hatalmas játszótereket, a környezetbarát közlekedés lélegzet -elállító fejlesztését, a gigantikus parképítéséket, fatelepítéseket, a régi Debrecen épületeinek a megőrzését. Debrecen, a mosoly és jólét szigete a nagy magyar depreszió tengerében. Úgy szeretném, ha ez továbbra is így maradna!

pálmafa 2008.10.31. 13:14:30

nekem meg az tetszik a legjobban, hogy hogyan vedlett át a legantikommunistább gengszterváltó pártból a hóhérokkal összebútorozni képes szadesz! erre kérnék választ, de nem Papptól, hanem körömleszedő bójer tamástól, pető ivántól kunce gabriellától!

lacus57 2008.10.31. 15:44:32

pálmafa,a fidesz is egy oldalon volt az szdsz-el most meg a szélsőjobbal áll egy oldalon.Melyik a jobb választhatsz.Én inkább szdszt támogatnám a helyedben.

vakapa 2008.10.31. 16:35:46

debrecenben az szdsz nem képvisel senkit legfeljebb néhány hóbortos széplelket.ettől még lehet kósát kritizálni, sőt. csak lássuk tisztán, hogy nem mindegy, ki képvisel saját baráti körén kívül is embereket. kósa debreceni szavazói megszámolhatóak, az szdsz-é szintén. de a lényeg nem ez. debrecen '98-ig tényleg nem szólt semmiről csak a nagy nihilről. a debreceniek nem szerették különösebben városukat, büszkék meg aztán végképp nem voltak rá. ezen változtatott kósa s nem a beépített betonmennyiség a lényeg ebben. ezért nehéz lajost borítani is, mert annyira a saját gyereküknek érzik a debreceniek. ez van. nem az öreg hibája(jóska bácsi) hogy az első 2 ciklusban nem volt robbanás a városban. ráadásul a másodikban a szocik voltak többségben, azokat meg különben is utálta az öreg aki igaz szdsz-es volt, soha nem feküdt le az új, ejrópai szoci áldemikratáknak. ISTEN NYUGOSZTALJA!

Pásztortáska 2008.10.31. 17:05:58

Minden igaz is lehetne, amit Gadus ír, ha nem a Szadesz írná. Ez a város 1998-ig megválasztotta őket (én is), és ők ahelyett, hogy bármit tettek volna, töketlenkedtek. És ez a város 1994-ben megbocsátotta még, hogy semmit nem tettek, hagyták továbbrohadni az egészet.
Hát innentől kezdve a Szadesznek kuss legyen. Remélem, mihamarabb megszünnek itt is, országosan is. Azt azért még nem bánnám, ha a Fidesz temetésén készült fotó lenne az utolsó, ami róluk a sajtóban megjelenik. És annak hátterében szépen ott sorakozna az összes magyar párt (kivéve a Pató Pál Párt:-)), mert arra még ráérünk) fejfája Maszopostul, Emdéeffestül.
Addig is, míg minden pártunk a főd alá kerül, kezdjük meg a cserépszavazást, Holdrabló zseniális felvetése kiváló útmutató! (holdrablo.blog.hu/2007/07/21/kidobosdi)

hülyeazértnemvagyok 2008.10.31. 17:54:35

Tíz év talány,DE ESETLEG LEHETNE MONDANI 20-ÉV TALÁNY DE FOKOZHATOM ÉS VISSZASZÁMOLVA MEGKERESHETEM A SARKALATOS PONTOKAT, SOKAT TALÁLNÉK .

HA A SALLANGTÓL MEGSZABADITVA CSAK AZT AZOKAT A VÁLASZOKAT KAPOM, HOZZÁNEMÉRTÉS-ÉRDEKTELENSÉG-SZŰKLÁTÓKÖRÜSÉG-KAPZSISÁG-BUTASÁG-GYÁVASÁG-MEGALKUVÁS-FELELŐSÁG ÁTHÁRITÁS.

MI MINDANYIAN RÉSZESEI , HOZZÁJÁRUKÓI VOLTUNK ( VAGYUNK-LESZÜNK )ANNAK , HOGY ÍGY ALAKÚLT A SORSUNK KÖZÖSEN, AMI ALÓL SENKI NEM FÜGGETLENITHETI MAGÁT.

CSAK EGY LEHET A KÉRDÉS KI MILYEN MÉRTÉKBEN,VOLT ENNEK A GYAKORLATNAK TEVŐLEGES RÉSZESE, ÉS AKKOR HA EZ MEGTUDJUK ÁLLAPITANI AKKOR SEM LESZÜNK ELÖRÉBB.

ROSSZ PÉLDA ,DE A CSECSEMŐ GYILKOS ANYÁK FÉRJEI AZT ÁLLITJÁK , HOGY NEM VETTÉK ÉSZRE , HOGY A FELESÉG TERHES, MOST IS EZ TÖRTÉNT CSAK NAGYOBB MÉRETEKBEN.

hülyeazértnemvagyok 2008.10.31. 18:28:31

JA MAJD ELFELEJTETTEM.

A 90-ES ÉVEK ELEJÉN AMIKOR AZ SZDSZ VEZETTE VAGY LEGALÁBBIS A POLGÁRMESTER VOLT AZ , EGY ÖNKORMÁNYZATI GYÜLLÉS SZÜNETÉBEN A DOLGUKAT VÉGZŐ VÁROSATYÁK A DÖNTÉSÜKET A MELLÉKHELYSÉGBEN HOZTÁK MEG OLYAN FENNHANGAL , " HOGY ADJUK MEG NEKIK AMIT AKARNAK MI MEGKAPJUK MAJD AZT AMIT AKARUK.

AKKOR MÉG KÓSA CSAK EGY TEJFELES SZÁJU KEZDŐ NAIV VAGYONTALAN POLITIKUS VOLT, AKKOR KIKTŐL IS TANULTA EL A GYAKORLATOTT?

PEDIG ÉN INKÁBB BALOLDALINAK VALLOM MAGAM!

szemtanú 2008.10.31. 19:47:06

hárman voltak a nagyerdei szdsz szeánszon. basa, kácsor, és ki a harmadik? :)))))

East69 2008.11.01. 00:48:04

Egy példa a haveri kapcsolatokra. (Van bőven!)
DB. Általános Iskola. Igazgatónő!
1. Férje anyagot lop az iskolából. Egyik apuka filmre veszi az eltűnt anyag megjelenését a ig.nő. telkén. Ig.nő a helyén marad.
2. Ig.nő a szülöknek visszafizetendő könyvpénzt szétosztja maguk között. Vizsgálat. Ig.nő a helyén marad.
3. Ig.nő kolléganőjére rázárja az ajtót: "Addig innen nem mész ki, míg ezt a papírt alá nem írod!" Rendőrség kijön. Személyes szabadság korlátozása. De, Ig.nő a helyén marad.
STB, STB ...
Ki az ig.nő ismerőse?
Az egyik alpolgármester! hdj
Van kérdés?

hülyeazértnemvagyok 2008.11.01. 05:04:14

SÁRKÖZY MAGYAROSITÁSA.:

1.) AKIK GYERMEKKORUKBAN ALMÁT LOPTAK, DE LESZOKTAK RÓLA.

2.) PITI BŰNÖZŐK.

3.) POLITIKUSOK.

pinkerton 2008.11.01. 10:41:52

Nem értitek, hogy a város azért "szépül", mert Kósa eladja a telkeket? Pl. a nagypiac területén kívül az EGÉSZ Csapó-Rákóczi területét eladta a Dexium nevű baráti kft-nek, és azok hihetetlen hiteleket hívtak le az építkezésre. És a színház pedig közpénzből ill. hiteélből épül, ami a várost terheli. Mellesleg: látható a szép eredmény: beton-beton mindenütt. Gratulálok.
Azt hiszem, ilyen feltételekkel én is hatalmas palotákat tudnék építeni....
Ehhez nem tehetség kell, mégcsak nem is minimális gazdasági érzék, hanem megalomán, felelőtlen, cinikus hozzáállás. Sztem. lali király is súlyos személyiségzavarban szenved, pl. üldözési mániában (lsd: ukránok)...
Az szdsz-ről azért nem ejtek szót, mert itt Db-ben nem játszanak, nem tényezők.

józanhuszár 2008.11.01. 22:02:49

Az szdsz-t és az mszp-t nem jegyzik debrecenben.. Én ezt nem bánom. De...
Azt már annál inkább, hogy én a kezdetek óta lajosnak szavaztam bizalmat és ez mára kezd szétfoszlani a nyilvánosan átjátszott és elherdált városii vagyon miatt. Ő és a haverjai szétlopnak bennünket aztán meg két év múlva már itt sem lesznek hanem a fővárosban viktor fenekét nyalják majd. mi meg visszafizethetjük triplán a hagyatékul hagyott adósságot, és ami a legszebb az utódok legyen az Pap vagy Halász úr még jól ki is zsigerelnek bennünket. A vagyonkezelőt irányítókról meg nem beszélnék...

kecsege endre 2008.11.02. 16:18:32

Ok.elfogadom, hogy Debrecenben az szdsz-t nem jegyzik...Akkor most mire reagáltál?Kinek a véleménye miatt verted a klaviatúrát?Kik azok akik legalább kiállnak és megpróbálnak - a maguk csekély eszközeivel - a nyílvánossághoz fordulni?Miközben az évi 250.000.000 (negyedmilliárd) forintból fenntartott városi médiában(dtv,dejol,debreceningyenesbedobálós,városihonlap) megy az agymosás és a sikerpropaganda..KÖZPÉNZEN!A TIÉDBŐL IS!A gyereked óvodájába meg vidd magaddal a wc-papírt,a tisztítószereket,gyümölcsöt,meg vedd meg a foglalkozásokhoz a papírboltban az alapanyagot...((((((Ha tudod hogy szétlopják a várost ahogy írod akkor miért támogatod a szavazatoddal?

Lajos 2008.11.02. 22:00:31

Szétlopjuk! Na és? Oszt Jó napot!

East69 2008.11.03. 09:47:11

Igaz Kecsege!
Múlt csütörtökön vesztem össze a gyerekem "INGYENES" óvodájában az élelmezésvezetővel, mert szerintük csütörtök reggel 9 előtt MÁR nem lehet lemondani a pénteki ebédet.
Szerintem meg lehet és az asztalt borítottam rá meg a SODEXHO-ra.
Úgy látszik ebből értenek.
Melyik politikus felesége van a SODEXHO-ban mint rész tulaj?
Azt hiszem (mert tudom) nem Gyurcsány.

East-nek 2008.11.03. 12:58:42

A cégjegyzékben ezt találtam!
Érdekes.


01-09-260385 SODEXHO Magyarország Vendéglátó és Szolgáltató Kft. (Elnevezés törölve)
1143 Budapest, Ilka u 31.
Adószám: 10798274-2-42.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.11.03. 15:30:17

ilyen érdekesdi megy a spar/interspar boltoknál is. az országban talán pesten van annyi ilyen bolt, mint itt, a nagyfaluban.

DaveBrubeck 2008.11.05. 19:02:40

Debrecen kicsit tehát igazi szocialista (kommunista) város... Diktatórikus, csupa csókos ül a vezetői székekben, sajtószabadság enyhén hiányos, de cserébe a látszat miatt eladósodik! Lehet hogy majd a könyvekben Kósát Kádár mellett említik? :D
süti beállítások módosítása