Lokális hírtwitterek

Az alternatív civil hírügynökségek lehetősége. Baj lesz?

Mi a twitterAz, amire használjuk. Egyre növekvő népszerűségének is vélhetően ez az egyik alapvető oka, a potenciális sokcélúsága. Ha lehet például az egy szakmát művelők, azonos hobbival foglalatoskodók számára a tapasztalatok, az olvasmányélmények, a gondolatok megosztásának helye, akkor miért ne lehetne azok közös információs bázisa, akik ugyanott, ugyanabban a városban, kerületben laknak? Gyors hírelosztó, amit sokan követhetnek, maguk is gazdagítva a friss tartalmat. Hol dugult be a közlekedés, milyen érdekes programok lesznek este, hol lehet olcsón sört kapni, merre járnak a kerékbilincselők… Megannyi hasznos információ. Ki győz figyelemmel kísérni minden újságot, online híroldalt, tévécsatornát vagy rádiót, hogy írtak-e, mondtak-e valamit a falujáról? Nyilván senki. A twitteren azonban összegződhet sokak figyelme.

S ha már a sajtónál tartunk: alternatív hírügynökségként is használható a twitter, különösen olyan településeken, ahol a közpénzen működtetett önkormányzati média (újság, tévé, rádió, honlap) nem tesz eleget alapvető kötelességeinek, csak a sikerekről számol be, egyoldalúan informál, nem ad lehetőséget a hivatalostól (pártostól) eltérő álláspontok hangoztatására. Ne tagadjuk, számos ilyen helység van az országban.

Hányan használhatják rendszeresen a twittert Magyarországon? Több adat is forog a médiában, egyben azonban megegyeznek a honi állapotokról írók: folyamatosan növekszik a számuk. Debrecenben a Napi Élet kezdeményezte a helyi twitterezők felderítését, természetesen az online magazin maga is jelen van a „csiripelők” táborában

Az alternatív helyi hírügynökség lehetőségét magában hordozó Debihírek („Debrecen város nagyon nem hivatalos hírtwittere”) nemrégiben kezdte meg tevékenységét, s talán nem alaptalanul számíthat arra, hogy előbb-utóbb fontos szereplője lesz a cívisváros jelenleg igen egyszólamú médiakínálatának.

 

Az alternatív civil hírügynökségek lehetőségének hallatán a nagyobb városok nagyobb szerkesztőségeinek élén állók minden bizonnyal legyintenek most, ugyanúgy, mint néhány évvel ezelőtt a blogokra: „hányan olvassák-nézik ezeket hozzánk képest?!”. Azóta a polgármesteri hivatalok sajtósainak munkaköri kötelességévé tették, hogy folyamatosan figyeljék – különösen a nem kívánatos – blogokat, hivatásos újságíróknak lettek tájékozódási forrási a „civil újságírás” eme produkciói, önkéntesek tucatjai figyelik a helyi blogok frissülését, hogy amennyiben szükséges, azonnal beavatkozzanak romboló kommentárjaikkal.

Nem lesz ez másként a twitter esetében sem. Előbb, mint utóbb.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr651287305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanzo The Razor 2009.08.04. 08:44:13

Valóban, én is látom, hogy látogatnak kormányhivatalokból, és a debi(l) önkormitól.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.08.04. 10:48:27

engem meg nem szokott érdekelni.
az én tempómhoz képest a twit túl gyors. nem élek vele.

varasd 2009.08.04. 11:28:27

Feliratkoztam a Debihírek követőjének!
(Jó az, ha a blog nincs kint az Index első oldalán, mert akkor nem özönlik ide az a sok dühös fideszes. Nagyon várják már a győzelmüket, ettől pedig egyre unszinpatikusabbak. Bocs!)

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2009.08.04. 14:35:03

Az a durva, hogy dtv.hu deol.hu debrecen.hu nem lehet kommentelni, egy dolog, de haon sem veszi a fáradtságot a moderáljon, inkább ott is letiltják a kommentelést.

Bejó Gábor · http://szeretgom.hu/blog/bejo 2009.08.04. 21:23:14

Hamarosan elkezdem tölteni a szeretgom.hu twitteres oldalát.

Már csak a lelkierő kell hozzá!

twitter.com/szeretgom
süti beállítások módosítása