Tanácsnoki copy-paste

Kimásolom és beillesztem – ilyen egyszerű. Épp egy kommunikációs tanácsnok ne tudná?

Ctrl+c és ctrl+v - két billentyűkombináció, a számítógépen való ügyködés legalapvetőbb fogásai. Ismeri és használja újságíró, szakdolgozatát szerkesztgető leendő diplomás, jelentések gyártására kényszerített hivatalnok, mindenféle politikus. Ha nincs időd vagy tehetséged a gondolkodásra, akkor másold le valaki más szövegét, annak részleteit, és illeszd be saját dumádba! Kevésbé kínos, ha az ember nem idegen anyaggal dolgozik, hanem saját korábbi írásműveiből vesz át részeket, és azokat adja el ismét új gyanánt.

 

Így tett Kovács Zoltán debreceni önkormányzati kommunikációs tanácsnok (nem mellesleg a helyi Fidesz-frakció tagjaként önkormányzati képviselő és egyetemi oktató), amikor ismételten eleget téve kötelezettségének, idén is beszámolt munkájáról a város közgyűlésének, vagyis Debrecen lakosságának. A 2009-es ténykedésének összegzését olvasva már az elején ismerősnek tűnt a szöveg némely része, ezért összevetettem egy korábbi beszámolójával, a 2007-es évről szóló jelentésének a Basahalom Boulevardban is megjelent soraival (Intézményesített koncentrálás). Alább következzen a friss szöveg, benne kövér betűkkel kiemelve a két évvel ezelőtt fogant részek.

Nincs ezzel nagy gond. A módszer valójában arra mutathat rá, hogy mennyire monoton, folyamatosan ugyanúgy ismétlődő lehet a kommunikációs tanácsnok munkája, s nem annak a bizonysága, hogy a beszámolót egyszerű többséggel elfogadó közgyűlés szemét ki lehet szúrni ugyanannak a szövegnek az évenkénti átpofozásával.

A világhálón egyébként fellelhető a 2008-as esztendőről szóló kommunikációs beszámoló is, ami nagyjából ugyanazokat a copy-paste manővereket mutatja. Ilyenkor persze be-becsúszik egy-két hiba. Amikor 2008-ban írt a tanácsnok úr a város honlapjának látogatottságáról, akkor így fogalmazott: „Ezek az adatok 2007-hez képest 30-50%-os emelkedést mutatnak (auditált méréseket nem végzünk, a fenti adatok a Google Analytics mérésein alapulnak).” 2009-ben pedig ekként: „Ezek az adatok 2007-hez képest 30-50%-os emelkedést mutatnak (auditált méréseket nem végzünk, a fenti adatok a Google Analytics mérésein alapulnak).” Tehát karakterre pontosan ugyanúgy. Nyilván a tavalyi jelentés szövegéből maradt az ikermondat, különben mi értelme lenne annak, hogy 2009-ben is 2007-et tekinti bázisévnek, arról nem is beszélve, hogy amíg 2008 esetében 5,5 millió oldalletöltésről ír, addig 2009-re vonatkozóan 5,1 millió oldalmegtekintésről, s akárhogy is nézzük, ez konkrétan nem növekedés.

De ne ragadjunk le apró részleteknél, következzen a lényeg: éves beszámoló 7200 új és visszatapsolt karakterben!

 

Dr. Kovács Zoltán kommunikációs ügyekért felelős tanácsnok

Jelen beszámolóban arról tájékoztatom a Közgyűlést, hogy a Debrecen Megyei Jogú Város SZMSZ-ében foglaltaknak, illetve a 2006 októberében történő megválasztásomkor meghatározott feladatoknak megfelelően tevékenységemmel milyen formában és területeken segítettem az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal kommunikációját a 2009-es év folyamán.

Amint azt korábbi beszámolóimban is kiemeltem, kommunikációs tanácsnoki tevékenységem egyik első, és talán legfontosabb lépése volt 2007 tavaszán az átalakuló hivatali struktúrával párhuzamosan egy új kommunikációs rend kialakítása (lásd: Együttes polgármesteri és jegyzői utasítás Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Kommunikációs Rendjéről). Az „utasítás” kommunikációs tanácsnokot illető legfontosabb vonatkozása a hivatalon belüli úgynevezett „horizontális” és „vertikális” kommunikáció újrahangolása volt. Ennek is köszönhetően elmondható, hogy a Polgármesteri Hivatal, illetve az Önkormányzat belső és külső kommunikációs rendszere is megbízhatóan, az érintettek megelégedésére működik.

A kommunikációs tanácsnoki munka napi, operatív részét a sajtóreferensek által a hivatalban végzett munka, a városi honlap, illetve a város pályázati tevékenységével kapcsolatos kommunikációs tevékenység koordinálása, valamint az elkészülő anyagok ellenőrzése-szerkesztése jelenti. Ennek keretei a városvezetést érintő – politikai jellegű – külső megkeresések megválaszolásától a Polgármesteri Hivatal egyes egységeit érintő állampolgári és sajtómegkeresések megválaszolásának segítéséig terjednek.

Az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal kommunikációja

 

A hivatali szinten sajtóreferensek által végzett, azokat koordináló tanácsnoki tevékenység jelentős része valójában olyan „háttérmunka” (szervező és egyeztető tevékenység), melynek nem feltétlenül látványos formában kell megjelennie – ugyanakkor talán ki is mondható, hogy ez a munka minden bizonnyal akkor nevezhető sikeresnek, ha napi szinten jórészt „láthatatlan” is marad. A munka szerteágazó mivoltát jól szemlélteti az alábbi vázlatos áttekintés:

- 2009 folyamán 101 sajtótájékoztatóra és sajtóeseményre került sor. 111 sajtóinformáció lett kiküldve, illetve 31 fontosabb közlemény került kiadásra. A városházához és az önkormányzathoz kapcsolódó média-megjelenések száma havonta 150-200 között mozog. (Csak ízelítőként a pr-jellegű megjelenésekből: Hajdú-Bihar megyei imázskiadvány – városismertető, Felhők felé (az Airport Debrecen Kft. fedélzeti kiadványa) – városismertető, Bihari Napló és Szatmári Friss újság (2 szöveg) – nyári programokra célzott turistacsalogató, Debrecen hetilap – tájékoztató a 47 buszmegálló felújításáról (2 szöveg), Szórólap-szöveg a 47 buszmegálló felújításáról, szórólap-szöveg a kerékbilincsről, pink.hu – városismertető).

- A polgármesteri vezetés helyi és országos megjelenésének összehangolása, előkészítése az alábbi helyi és országos médiumokban, illetve műsorokban:

  • ·        Televíziók: Debrecen Televízió, MTV országos és regionális híradó; TV2 – Mokka, Napló; MTV – Este, A szólás szabadsága; ATV - Reggeli JAM, Egyenes Beszéd; Duna Tv reggeli és esti közéleti műsorai; Echo Tv; Hír Tv.
  • ·        Rádiók: MR1 Kossuth Rádió - Krónika, Vasárnapi Újság című műsorok; Klub Rádió; Gazdasági Rádió; Info Rádió; Lánchíd Rádió.
  • ·        Nagyinterjúk a Magyar Nemzetben, 168 órában.
  • ·        Debrecen melléklet a Heti Válaszban, a HVG-ben.
  • ·        Rendszeres megjelenések az országos napilapokban: Népszabadság, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Napi Gazdaság és Világgazdaság.
  • ·        Élő közvetítés a Duna Tv-ben a Virágkarneválról és Campus Fesztiválról, illetve a balatonfüredi Anna-bálról, amelynek díszvendége Debrecen volt.

- Napi rendszerességű sajtófigyelés a városvezetés számára.

- Marketing-megjelenések előkészítése (például a „Debrecenbe kéne menni…” című országos turisztikai kampány arculatának kialakítása).

Az utóbbi év érdekes – elsősorban az EU-s projektekkel kapcsolatos, illetve a város gazdaságfejlesztési elképzeléseivel kapcsolatos – fejleménye, hogy Debrecen a regionális nemzetközi szaksajtó érdeklődését is felkeltette (CEE Railway Market Review, Central & Easter European Construction & Investment Journal (CIJ), Railway Gazette International 4. Metro Report International).

Az országos médiumokban való „rendes” megjelenések mellett két kiemelt médiamegjelenést jelentettek 2009-ben a Heti Válasz, illetve a HVG mellékletei.  

Egyéb kommunikációs feladatok

 

-         Közreműködés a futó európai uniós projektek kommunikációs tevékenységében ( 2-es villamos, az ISPA csatornázási beruházás, kerékpárút-fejlesztés, 47 buszmegálló korszerűsítése, az IVS keretében megvalósuló belvárosi rekonstrukció).

-         Egyéb projekteket érintő kommunikációs tevékenység: kerékbilincselés és gépjármű-elszállítás (közterület-felügyelet), szolgáltatóváltás a közösségi közlekedésben, fasor-rekonstrukció.

-         Az idegenforgalmi imázskiadvány szövegének gondozása.

-         Az ISPA csatornázási beruházás munkálataival kapcsolatos információk folyamatos aktualizálása az önkormányzat www.debrecen.hu internetes portálján.

A debrecen.hu honlap

 

A www.debrecen.hu portálra 1160 anyagot töltöttünk fel. (Ebből mintegy 400 a klasszikus sajtóműfaji értelemben vett információ, hír vagy tudósítás.) Az előző évi 30-50%-os emelkedést hozó adatokhoz képest is tovább javult a honlap látogatottsága: a több mint 5 100 000 oldalmegtekintés mögött 757 004 egyedi látogató állt (2008: 660 000 egyedi látogató).  Ezek az adatok 2007-hez képest 30-50%-os emelkedést mutatnak (auditált méréseket nem végzünk, az adatok a Google Analytics mérésein alapulnak).

Kommunikációs tanácsnokká történt megválasztásommal nagyjából egy időben készült el a Debrecen város önkormányzatának tulajdonában lévő www.debrecen.hu honlap új grafikai dizájnja és struktúrája. Az új keretek megtöltése az azóta eltelt időben folyamatosan zajlik és állandó munkát jelent: egyszerre kell megfelelni a törvény által a Polgármesteri Hivatalra rótt feladatok (adatszolgáltatási kötelezettség, közadatok nyilvánossága), illetve a ma egy ilyen honlaptól elvárható információs és technológiai frissesség elvárásainak. Debrecen város honlapja az a felület, melyen a fenti, nagyrészt háttérmunkának tekinthető tevékenység eredményei Debrecenben leginkább nyomon követhetők. 2009 folyamán ugyan jelentősebb strukturális-dizájn változtatásra nem került sor, de folyik az ezzel kapcsolatos, szükségessé váló változtatások előkészítése (azaz a következő hónapokban tervezzük a honlap tartalmának és struktúrájának jelentősebb frissítését-átdolgozását).

Beszámolómban nem tértem ki azokra a – három év távlatából kijelenthető: rutinszerű – tevékenységekre, melyek a nyomtatott és az elektromos sajtóban, illetve az online felületen a fentiek mellett folyamatos munkát jelentenek. Zárásul ugyanakkor szeretnék kitérni még egy eredményre. Jóllehet, az elbírálásnál a médiaaktivitás önkormányzati-hivatali kommunikációnál szélesebb körét vizsgálták, talán szerénytelenség nélkül állíthatjuk: az Önkormányzat és Polgármesteri Hivatal kommunikációs tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy – 2008-as második helyezése után – 2009-ben az Image Factory és az Observer Budapest Médiafigyelő felmérése alapján Debrecen kapta a legjobban kommunikáló magyar megyei jogú város díját.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr671601354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.16. 08:54:12

ezeket titkárnők írják, ők nagyon kopipasztásak. a tanácsnokok a feleségük születésnapját sem tudják fejben tartani, nemhogy ilyeneket.

sorokinV 2009.12.16. 09:53:36

Szégyengyalázat'! Mi péel a cégnél minden webshopértékeléses megbízásnál újra lekutatjuk az országos internetpenetrációs makroadatokat, valamint a nemzetközi trendeket is megbízásról megbízásra felülvizsgáljuk, minden szót kicserélünk. Semmi nem egyezhet egy korábbi írással sem, az internetnek most találtuk ki a 300. szinonimáját. Elektronyikus fakutya az új neve, de legalább nem ismételjük magunkat, mert az mekkora ciki.

Unbiased 2009.12.16. 09:53:36

Már maga a szó "tanácsnok" is gyanúsan hangzik. Egy naív kérdés: nevezett pénzért kopizik, vagy önzetlen város-szeretetből?

Bit Rot 2009.12.16. 09:53:36

Még mindig jobb, mint amikor Kocsis István (MSZP) alatt majdnem berobbantották a paksi atomreaktort, amikor a francia cég copy-pastelte a technológiai paramétereket!

driopios 2009.12.16. 10:26:25

Összességében nem is sok a korábbról másolt anyag, főleg, hogy olyanokat kifogásolsz, amit igazán nincs is értelme évről évre átírni. Pl "[...]kommunikációs tanácsnoki tevékenységem egyik első, és talán legfontosabb lépése volt[...]" Gondolom az ember kinevezése utáni első lépése nem lesz más attól, hogy 2007-ben, 2008-ban vagy 2009-ben ír róla.

Hanem az, hogy egy éves beszámoló elfér mindössze 7200 karakterben az szerintem nagyobb probléma. Én gyakran kétszer ekkora leveleket írok arról, hogy mit csináltam előző nap, nem pedig, hogy egész évben.

Rob67 2009.12.16. 10:37:02

@Bachterman: Ok, rendben, a titkárnő írja.
Akkor a tanácsnok miért is kapja a fizetést?
Nekem valahol félrement ez.

Gerolsteiner 2009.12.16. 10:37:45

@driopios:
"Én gyakran kétszer ekkora leveleket írok arról, hogy mit csináltam előző nap, nem pedig, hogy egész évben"
Kérdés: Az ezt követő napon mit írsz vajon? "Előző nap 8 órán keresztül levelet írtam"? :))

Aldo · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.12.16. 11:36:41

hehe... lol. végülis jogos. tulajdonképpen ki az aki kiváncsi egy ilyen beszámolóra?

na__most__akkor 2009.12.16. 11:36:42

Én is mindig újra lekutatom webshopértékeléses megbízásnál az országos internetpenetrációs makroadatokat. Ez alapvető a mi szakmánkban.

Hacsak jelentősebb strukturális-dizájn változtatásra nem kerül sor.
Vagy ha az elbírálásnál a médiaaktivitás önkormányzati-hivatali kommunikációnál szélesebb körét vizsgálják.
__________________
Ami a vonal fölött van, az N darab karakter. Jelentése nincs, ne is keresse senki.

zfuly 2009.12.16. 11:36:42

Öngól.

Csak azok a részek ismétlődnek, ahol az előzményeket taglalja. Még szerencse, hogy nem írja újra a múltat! :)

Öngól hegyek!!! :)))

Almaspite 2009.12.16. 13:12:29

Hát lehet, hogy ugyanazt csinálta idén is, mint 2007-ben! A konzervatív választópolgárok számára ez bejön!

Colargol 2009.12.17. 03:50:41

Szerintem csak szöszmötölt egész évben. Nem szép, hogy lebuktatjátok.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.17. 09:03:01

@Rob67: hadd mesélek a vasútról egy nagyon rövidet: régi káderek pesten, akik alól már elbocsájtották az embereket, pedig régen 10-15 embere is volt, mára menedzserekké, kreatív középvezetővé váltak. tényleges munkavégzés és konkrét munkakör nélkül is képesek havi másfél gurigát hazatalicskázni. a minimálbéren tengődő melóst meg elbocsájtják, mert bérmegtakarítás van.
a tanácsnok is egy ilyen állás.
süti beállítások módosítása